ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Υπάρχουν τώρα αναφορές ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, η οικογένειά του και η κυβέρνησή του έχουν μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο βομβών κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμεϊμίμ .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Πολλές πηγές αναφέρουν ότι το Ιράν πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα μια απάντηση κατά του Ισραήλ τις επόμενες ώρες.  Αυτό θα ήταν αντίποινα για τον βομβαρδισμό του Ισραήλ στο σπίτι του Ιρανού Πρέσβη, στο έδαφος της Ιρανικής Πρεσβείας, στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από περίπου δέκα ημέρες.

Νωρίτερα χθές ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών είπε στον Σύρο πρόεδρο Άσαντ ότι πρέπει να εκκενώσει την κατοικία του αμέσως. Υπάρχουν τώρα αναφορές ότι ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, η οικογένειά του και η κυβέρνησή του έχουν μεταφερθεί σε ένα καταφύγιο βομβών κοντά στη ρωσική στρατιωτική βάση στο Χμεϊμίμ . 

Η ισραηλινή τηλεόραση, το Channel 10, λέει στους πολίτες να περιμένουν επίθεση στο Τελ Αβίβ. Το Ιράν εξέδωσε ανακοίνωση για τις αεροπορικές αποστολές (NOTAM) ανακοινώνοντας «Εκτοξεύσεις πυραύλων…


Λέγεται στο CNN ότι πολλές ομάδες αναμένεται να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον του Ισραήλ.Τέλος, ο λιβανέζικος στρατός επανατοποθετείται επί του παρόντος στα σύνορα με το Ισραήλ .Στην Τεχεράνη, είναι τώρα Τρίτη , η τελευταία ημέρα του Ραμαζανιού.

Όποιες και αν είναι οι ενέργειες αντιποίνων που προτίθεται να λάβει το Ιράν κατά των δυνάμεων του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν εντός των επόμενων 24-48 ωρών. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τη δύση του ηλίου με τη θέαση της μισοφέγγαρου και το τριήμερο φεστιβάλ Eid al-Fitr θα ξεκινήσει την επόμενη μέρα. Προφανώς, η έκλειψη σήμερα απέκρυψε την παρατήρηση της σελήνης και προκάλεσε καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής στο Ραμαζάνι τέλος, οπότε το Eid αναμένεται τώρα να ξεκινήσει την Τετάρτη.

Πριν από λίγες ώρες, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είπε ότι "ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσει το Ιράν στο Ισραήλ θα γίνει σαφές στο πεδίο της μάχης... Από τη Δαμασκό, δηλώνω δυνατά και ξεκάθαρα ότι το Ισραήλ θα τιμωρηθεί. Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την επίθεση στην ιρανική πρεσβεία και πρέπει να λογαριαστούν».

Τι θα περιλαμβάνει στην πραγματικότητα μια τέτοια απάντηση δεν είναι σαφές. Όμως, τώρα που η Χαμάς απέρριψε την τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός (σύμφωνα με πληροφορίες επειδή είναι ακόμα ζωντανοί πολύ λίγοι όμηροι), δεν απομένουν σημαντικές ράμπες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Ιράν για να αποκλιμακώσει την κατάσταση ενώ θα επιδιώξει να σώσει το πρεστίζ του μετά από όλη τη ρητορική του για αντίποινα.

Αυτή η κατάσταση είναι πιο ασταθής και επικίνδυνη από ότι πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται.

Ένας κορυφαίος υπέρ του καθεστώτος Ιρανός πυρηνικός εμπειρογνώμονας στην Τεχεράνη δήλωσε ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ ενδέχεται να τερματίσει επισήμως τη φετβά του κατά της παραγωγής πυρηνικών όπλων αυτήν την Τρίτη (δηλαδή σήμερα).

Όπως με το Ιράκ το 1981 και τη Συρία το 2007, το Ισραήλ δεν θα αντιμετωπίσει ευγενικά αυτήν την απειλή. Η πιο πρόσφατη κατασκευή στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν είναι τόσο υπόγεια που ακόμη και τα πιο εξειδικευμένα συμβατικά όπλα πιθανότατα δεν μπορούν να την αγγίξουν .

Δεν υπάρχουν σχόλια: