ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 14 Απριλίου 2024

ΜΠΑΪΝΤΕΝ vs ΤΡΑΜΠ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΜΠΑΪΝΤΕΝ vs ΤΡΑΜΠ . Τι λένε τα προγνωστικά (χωρίς παρωπίδες).
 
Μετά το 71, το κύριο καθήκον του εκάστοτε ενοίκου του Λευκού Οίκου είναι να υπερασπιστεί την μονοκρατορία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος. Και εκεί από το 19 και μετά, (όπως πολύ χειρότερα και εδώ), η υπεράσπιση του Συντάγματος και των αξιών έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι αυτού του στόχου για να συνεχίζουν να κερδίζουν μερικές ελίτ. 
 
Τι συγκλονιστικό έγινε για να έχουμε αυτή την κολοσσιαία μετάλλαξη;;
 
Προηγήθηκε (γράφε...):
 
🔺️Η υπερ-χρέωση κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, λόγω της ύφεσης των πάντων που προκλήθηκε από ένα ατυχή οικονομικό εμπορικό πόλεμο που κήρυξε το 17 ο Τραμπ στην Κίνα,. Υπερχρέωση που έγινε μεγαλύτερη με τα δύο block down, αλλά συνοδεύτηκε όμως με ταυτόχρονο πλουτισμό, άνευ προηγούμενου, όσων έχουν πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικά παίγνια για ελίτ. Αυτά που συντηρούν και μεγεθύνουν μια κολοσσιαίων διαστάσεων φούσκα τοξικών-παραγωγών δανείων , σήμερα όση 21-22 παγκόσμια ΑΕΠ.
 .
🔺️Η ψηφιοποίηση των πάντων, που επιταχύνθηκε λόγω του Covid19 . Παραδοσιακές ανθρώπινες και κοινωνικές δραστηριότητες απέκτησαν γρήγορα το πρόθεμα "τηλε" . Εκπαίδευση, εργασία, σεξ, διασκέδαση, πολιτισμός, κρατικές υπηρεσίες, κόμματα, δημοκρατία κλπ, με τρόπο που διατήρησε αυτό το "τηλε" ως κυρίαρχο και μΚ (μετά Κορονοϊού). 
 
🔺️Ο περιορισμός της φυσικής επαφής, εντείνει την ανάγκη για συναλλαγές που χρησιμοποιούν κυρίως "ψηφιακό χρήμα". Δεν είναι τυχαία η απότομη στροφή μεγάλων Κεντρικών Τραπεζών ή πολυεθνικών και των mega-funds του σκιώδους παρατραπεζικου συστήματος τύπου Blackrockl σε τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν από τα "αναρχα" ψηφιακά νομίσματα νέας τεχνολογίας, τα λεγόμενα κρυπτονομίσματα. Τα μόνα που σχεδιάστηκαν να μπουν να λειτουργήσουν εξωτραπεζικά, αν τύχει και καταρρεύσει το τραπεζικό σύμπαν, όπως πήγε να γίνει το 08 με την Leman Bros λόγω της απαξίωσης 800δισ$ στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ. Τώρα βρίσκονται στην ίδια διακινδυνευση δάνεια, ιδιωτικά ή δημόσια, που υπερβαίνει το μέγεθος τους τα 20τρις! Μαζί κινδυνεύει και η κερδοφόρα φούσκα των ελίτ, απ' όπου και τα κέρδη τους σήμερα. Η πραγματική οικονομία δεν δίνει τέτοιες "αποδόσεις", λέει. Τζόγος! Και δεν διστάζουν να υιοθετούν τώρα λύσεις που θυσιάζουν τις εμπορικές Τράπεζες για να σωθεί το εκδοτικό δικαίωμα παραγωγής χρήματος των Κεντρικών Και η φούσκα τους σε Ανατολή και Δύση. 
 
🔺️Την στροφή των ελίτ και των funds τους σε επενδύσεις μόνο σε ότι έχει πάγια. Είτε των κροίσσων της πληροφορικής που αγοράζουν χωράφια(!), είτε των funds που μαζεύουν τα πάγια πτωχευμένων επιχειρήσεων (από ξενοδοχεία έως μικροσπιτα νεόπτωχων μικρομεσαίων). Γιατί άραγε, οεο;;
 
🔺️Όλοι πλέον, στην μετά Τραμπ πρώτη εποχή, αποδέχονται τον όρο Global Reset του WEF, παρά την συνομωσιολογία σιωπής των κυρίαρχων media γύρω από το τι πραγματικά παίζει και τι αφορά. Η "πράσινη" ανάπτυξη είναι ένα προπέτασμα καπνού για να κρυφτούν τα πραγματικά αίτια της κρίσης που περνάει ο πλανήτης Γη: Η κλιματική κρίση, για όση ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι το αποτέλεσμα, ο πυρετός, και ότι η αιτία της βασικής της ασθένειας. 
 
.🔺️Ανασχεδιασμός όλου του παγκόσμιου οικονομικού οικοδόμηματος εκ βάθρων, κατ αναλογία με τις ίδιες επιπτώσεις του Brendon Woods το 44 είναι αυτό το reset.. Ενδεχομένως και με παράλληλες συντονισμένες επιχειρήσεις καταστροφής τοξικού κεφαλαίου μέσω πολέμων, όπως αυτός της Ουκρανίας, που ξαναζέστανε τις μετοχές της πολεμικής βιομηχανίας ένθεν κακείθεν. Έμεναν πολλά απούλητα στο ράφι μετά το 08, βλέπεις, και πρέπει να παραχθούν καινούργια. . 
 
🔺️Ο κίνδυνος να κυριαρχήσει η Κίνα (και μετά η ανερχόμενη Ινδία,) στο παγκόσμιο εμπόριο είναι πλέον ορατός και δια γυμνού οφθαλμού. Με τέτοια θέματα δεν παίζει όμως θείος Σαμ, που βλέπει ήδη τον ρόλο του μεταπολεμικού του δολαρίου να εφτελίζεται λόγω των νέοφιλελέ δοξασιών που κυριάρχησαν για 35 χρόνια. 
 
Η στρατηγική του Μπάιντεν, για να παίξει τον ρόλο του, ήταν να επιτεθεί στην Ρωσία, αφήνοντας την Κίνα για αργότερα ενώ του Τραμπ παραμένει ως κύριος στόχος η Κίνα. Και γι αυτό θα προσπαθήσει να προσεταιριστεί πάλι τον Πούτιν, θυσιάζοντας την Ουκρανία. Και με τις δύο όμως αυτές στρατηγικές, ο μεγάλος χαμένος είναι η ΕΕ και το ευρώ, που έχουν χάσει πλέον την ιστορική ευκαιρία που είχαν μετά το 08 να παίξουν τον ρόλο του εξισορροπιστή ανάμεσά στους δύο πόλους της μετα-παγκοσμιοποίησης. Ρόλο που φαίνεται ότι θα μπορεί να τον παίξει σε λίγα χρόνια η πολυπληθέστερη πλέον χώρα του πλανήτη, η Ινδία.
 
🔺️Προς το παρόν, το μόνο που συνεχίζει να κρατάει κάποια ψευδαίσθηση κοινωνικής συνοχής και σταθερής λειτουργίας, είναι τα λεγόμενα "κοινωνικά δίκτυα" σαν το fb, το tweeter και τα λοιπά κινεζικά ανάλογα. Αυτά όμως τα "μέσα" δεν είναι τίποτε άλλο παρά μηχανές ιδιωτικών εταιριών για να πουλούν κατευθυνόμενη διαφήμιση σε εταιρείες, παρέχοντας ως τυράκι συμμετοχής στους χρήστες-καταναλωτές την εύκολη επικοινωνία. Και υπηρεσίες χειραγώγησης πάνω στα data που συλλέγουν σαν μεγάλα predators.
 
Στην διατήρησή της σημερινής τους δομής, τώρα και με την Artificial "Intelligence" σε ρόλο "αοράτου χείρα της αγοράς" του νεοφιλελευθερισμού, ver2.0, ομονοούν και οι δύο αντίπαλοι υποψήφιοι για τον ρόλο του ημι-πλανητάρχη της ζώνης του δολαρίου. Αλλά σε αυτό συμφωνούν και οι αντίστοιχοι συνέταιροι της Μόσχας και του Πεκίνου, εκμεταλλευόμενοι αριστοτεχνικά τα κενά στρατηγικής του βαθέως κράτους στην Ουάσιγκτον, ετοιμάζουν το ψηφιακό αντιδολάριο. Κάτ' εικόνα όμως και καθ' ομοίωση του τρόπου παραγωγής του νομίσματος του αντιπάλου τους. Και με ένα σύστημα διακυβέρνησης του μισού πλανήτη με τα ΔΝΤ του, τα SWIFT και τα G8 του, κόπια των αντίστοιχων που θέλουν να αντικαταστήσουν.
 
🔺️Μοιραία όλα αυτά, αφού η έλλειψη οικονομικής δραστηριότητας, η αναστάτωση απο το σπάσιμο των αλυσίδων logistics και ο όγκος αυτών των δικτύων παλαιάς κοπής της πΚ εποχής, τους έχει προσδώσει και τον χαρακτήρα των πεδίων των μαχών αντιμαχομενων κρατών, πολιτικών σχηματισμών η ομάδων με νέες μεθόδους διάταξης "στρατών" εντεταλμένων και με νέες στρατηγικές μαχών. Μοιραίο και οι ιδιοκτήτες αυτών των μέσων, καλούνται να μεροληπτούν υπέρ του ενός ή του άλλου, παζαρευοντας θέσεις ισχύος και στον νέο κόσμο όπως αυτός μεταλλάσσεται γρήγορα.
 
✔️Το μέγα θύμα αυτής της μάχης : η παραδοσιακή δημοκρατία της φυσικής επαφής, έστω η δια αντιπροσώπων, όπως την γνωρίσαμε τους τελευταίους δύο αιώνες!
 
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι όποιος βάλει πρώτος την βούλα του στα επερχόμενα, θα κυριαρχήσει στις επόμενες 2-3 δεκαετίες. Και θα επιβιώσει όποιος προσαρμοστεί τεχνολογικά και οργανωτικά. 
 
Οι λαγοί αυτών των εξελίξεων,( πρωτίστως η κυριαρχία της υπερσυγκεντρωτικης ΑΙ ή της αποκέντρωσης δια των τεχνολογιών blolckchain) που σέρνουν τώρα τον χορό, φαίνεται ότι θα παίξουν τον κυρίαρχο ρόλο στα τεκταινόμενα.
 
🔺️Ότι και να γίνει, είναι ήδη καταδικασμένα όμως ΟΛΑ τα σημερινά νομίσματα μεσομακροπρόθεσμα. Αλλά και τα τραπεζικά "κρυπτονομίσματα" τύπου e-γουαν ή e-ευρώ κλπ που σπεύδουν να πλασαριστούν σαν η λύση ανάγκης (θυσιάζοντας τις εμπορικές Τράπεζες!). Κινδυνεύουν και αυτά το ίδιο όσο και τα παραγόμενα νομίσματα μετά το 71, δηλαδή όλα. Παράγονται από ακόμα πιο κοπανιστό αέρα από τα ψηφιακά crypto, με μεγαλύτερη επισφάλεια. Tα δάνεια ξέρετε. 
 
Μένουν μόνο όσα εξωτραπεζικά ψηφιακά πάγια παραχθούν αντικρισμενα με κάποιο δείκτη της πραγματικής οικονομίας. Πχ την εργασία, ή τον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων ή την ενέργεια, κλπ. Εδώ κάτι μπορούμε να πούμε και εμείς από αυτή την πινέζα του παγκόσμιου χάρτη, αν ξυπνήσει το πολιτικό μας προσωπικό.. Και κάτι ακόμα αν τελικά δεν θέλει να ξυπνήσει, για να αποτρέπουν οι περιπέτειες που οδηγούν οι ενισχύσεις των ακροδεξιών στην Ευρώπη (ανάμεσά σε ένα ακροδεξιό Πούτιν και ένα εξ ίσου ακροδεξιό ένοικο του Λευκού Οίκου).
 
✔️Οπότε τώρα τίθεται αμείωτο το ερώτημα :
 
"Τι κάνουμε κύριε διαπιστωσάκια" , το εύλογο ερώτημα του κάθε καλοπροαίρετου, που ίσως να έχει βαρεθεί να διαβάζει μόνο διαπιστώσεις και αναλύσεις σε αντίστοιχα σεντόνια. Αυτά με τις μεγάλες ακολουθίες από τα ούτε -ούτε - δεν-δεν αλλά καμία συγκεκριμένη πρόταση που να δίνει προοπτική λαμβάνοντας υπόψη και τα πιο πάνω . Να κοιτάμε την Γιαδικιαρογλου, που κοιτάζει αμήχανα την μπόχα και την σαπίλα, που αποκαλύπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο από ένα παλιό κόσμο που καταρρέει;; Αρκεί να κάνεις καριέρα μόνο στην αποκάλυψη του αναμασώντας συνταγές του προηγούμενου αιώνα αλάΤσακαλώτος, που δεν δουλεύουνε;; Φτάνει μόνο αυτό;; 
 
Διαισθάνομαι ότι η εναλλακτική απάντηση στον δυστοπικό κόσμο μΚ που προδιαγράφουν όλα τα πιο πάνω (και μένει να επικυρωθούν τον επόμενο Νοέμβριο στις ΗΠΑ), θα προέλθει μόνο μέσα από την υπέρβαση της αντίληψης που είχαμε για τον προηγούμενο κόσμο. Αλλά και από την υπέρβαση/αντικατάσταση και των ιδίων των διαθέσιμων μέσων που είχε δημιουργήσει (επικοινωνίας, συναλλαγών κλπ). Με την δημιουργία νέων, που θα εγγυώνται από την φύση τους (και όχι λόγω κάποιας εγγυήτριας υπέρτατης αρχής η κάποιου πολιτικού σχηματισμού πανσόφων ) την διαφάνεια και τον δημοκρατικό έλεγχό.
 
🔺️There is no ALTERNATIVE!
Το TINA των νεοφιλελέ της δεκαετίας του 90 γυρίζει μπούμερανγκ μετά την πλήρη κατάρρευση όλων των σχετικών δογμάτων που επέβαλε η άλλη ΤΊΝΑ, των νεοφιλελε, την εποχή του Ρηγκαν και της Θάτσερ . 
 
Αυτό που μόνο ξέρω εγώ είναι αυτό που έλεγε ο Ευτυχής ο Μπιτσακης. Η δυναμική του ελάχιστου γίνεται τεράστια μέσα σε πολύπλοκα εκτός ισορροπίας συστήματα, όπως αυτού του κόσμου που μεταλλάσσεται αθέατα τώρα μπροστά στα μάτια μας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πάμτως κ.Λύκαστρεεμένα με χαροποιησε η εκλογή Τράμπα ενάντια στην Χίτλερυ τότε,ακόμα τραβάμε ζόρια με την "Αραβική Ανοιξη" και την Ουκρανία....
Και ο Μπιντές ήρθε να συνεχίσει το έργο του νομπελίστα εγκληματία πολ΄μου και της κερατωμένης. εμπλουτισμένο με λίγη Αρμενία και ένα πραξικόπημα (χ2) στο Πακιστάν......
Όρτι και αν πιστεύετε - και με το δίκιο σας - ένα πράγμα πρέπει να του το αναγνωρίσετε του Τράμπα.
Η 1η του πράξη ήταν η κατάργηση της ΤΙΡΡ, τ΄αν υπήρχε αυτή η σύμβαση οι χρήστες του φουμπού και τα ιστολόγια που ΔΙΚΑΙΑ στηλίτευσαν το παράλογο του προστίμου της "Αινός" θα είχαν πληρώσει εκατομμύρια τον ΜπαρμπαΣτάθη και την ανηψιά στην πάρτνερς

Ας κλείσω με ένα ευτράπελο που άκουσα προχτε΄ς από κάτι ζαίους στην τηλεόραση..Αυτός ο Γκαιντό της Βενεζουέλας τι έγινε;;
καλη εβδομαδα
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

κ.Ξενοδόχε λίγη σημασία έχει πλέον ποιος από τους δυο θα επικρατήσει. Ζούμε στα ΈΣΧΑΤΑ χρόνια....και H EΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙ Δ Ι Κ Α Ι Ο Σ Υ Ν Η......