ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 13 Απριλίου 2024

ΏΡΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑΜΕΙΟ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΏΡΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑΜΕΙΟ (ή πόσο μας κόστισαν μέχρι τώρα οι 5χρονες παλινωδίες στην ενεργειακή και εξωτερική πολιτική με το "άστα εκεί" του Μητσοτάκη and Σημιτοcompany) - ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
 
Ο πολύ έγκυρος και έμπειρος Γιάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος της Δημόσιας Αρχής Εξορύξεων Υδρογονανθρακων, υπολογίζει μόνο τις απώλειες στο εμπορικό ισοζύγιο και το ΑΕΠ στα 10-12δισ** ευρώ τον χρόνο από την συνέχιση της εξάρτησης μας μόνο από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, την Κιργιζια, την Ρωσία κλπ και το μεταφερόμενο σε υγροποιημένη μορφή LNG μέσω Ρεβυθουσας; και Αλεξανδρούπολης από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ. Και αυτό μόνο από τα 16 οροθετημένα οικόπεδα εξορύξεων νότια της Κρήτης. 
 
Αντίστοιχοι είναι και οι υπολογισμοί που κάνει και ο Μανιάτης, του ΚΙΝΑΛ αυτός, από τις στήλες της Καθημερινής επί του πόσα χάνουμε τώρα με την ενεργειακή κρίση περί του Ουκρανικού, λόγω της καθυστέρησης και των παλινωδιών των 4,5 χρόνων του γκουβερνου Μητσοτάκη με τις πολιτικές "άστα εκεί". Αυτών που τώρα κωλοτούμπισαν στρέφοντας τις έρευνες, για εντυπωσιασμό, για πετρέλαιο, και σε περιοχές ήσσονος σημασίας. Φυσικά και ο ικανότατος Μανιάτης συνεχίζει να αποκρύπτει την στενότατη σχέση του ενεργειακού με τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, που ακόμα βρίσκεται εγκλωβισμένη από χειριστές Σημητικης κοπής και προέλευσης εντός της κυβέρνησης της ΝΔ.
 
Τι δεν λένε ακόμα:

✔️Από το σημερινό 78% έλλειμμα στο ενεργειακό μας ισοζύγιο, η μη εκμετάλλευση των εντοπισμενων από δορυφόρους κοιτασμάτων οδηγεί, κατά τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, σε ένα πολύ αισιόδοξο 73% μέχρι το 30. Αντί για λιγνίτη, θα καίει ο Μυτιληναίος εισαγόμενο αέριο για να παράγει ηλεκτρισμό, αφού.. 
 
Αυτό δεν θα αλλάζει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της International Energy Association μέχρι το 2050 που εκτιμά τις διεθνείς τάσεις ζήτησης ενέργειας μέχρι το 2059, και παρά τις μεγαεπενδυσεις και νέα χρέη θα φεσωθούμε για να τα κάνουμε όλα δήθεν από ΑΠΕ. Η ζήτηση για φυσικό αέριο θα παραμείνει σταθερή, όσο και σήμερα (ή ΑΠΕ θα καλύψουν μόνο την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού)
Πανέξυπνο!
 
Έχοντας αναλώσει, μέχρι τότε, σχεδόν το μισό των κορονοϊοπακετων και του ΕΣΠΑ σε επενδύσεις για εισαγόμενες τεχνολογίες ΑΠΕ, και μετά από ένα ακόμα σκληρό μνημόνιο που έρχεται κατά το 24-25, θα έχουν γίνει επενδύσεις που θα αφορούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των συνολικών μας αναγκών σε ηλεκτρικές KWh, και καθόλου σε θερμικές. Όταν οι θερμικές (από κάποιο καύσιμο) αντιστοιχούν στο 76% των συνολικών ενεργειακών μας αναγκών, ακόμα με τους σημερινούς υποτονικους ρυθμούς της βιομηχανικής παραγωγής μας.
 
Πολιτική που από τον δικό τους Πίνακα από (μελέτη της ημετέρας τους ΔιαΝοεσις του 21 που παραθέτω στα * εδώ) αποδεικνύεται ότι ΔΕΝ οδηγεί σε καμία σοβαρή μείωση στην εγχώρια κατανάλωση εισαγόμενου αερίου και αργού πετρελαίου (το τελευταίο ούτως ή άλλως επανεξάγεται με σοβαρή προστιθέμενη αξία ως βενζίνη, λιπαντικά,κλπ από τα διυλιστήρια, η γίνεται λίπασμα και άλλα χρειαζουμενα, με συμμετοχή στο 1/4 στην αξία των εξαγωγών μας, η δε ζήτηση του θα φθίνει με αργούς ρυθμούς υπέρ του αερίου μέχρι το 50).
 
Άρα το ζητούμενο ΔΕΝ είναι καμιά "Πράσινη Ανάπτυξη" για την κλιματική αλλαγή που δημιουργεί, το πολύ, 150.000 νέες θέσεις εργασίας σε 10 χρόνια (έναντι των 350.000 που χάθηκαν από το 19) αλλά ένα νέο ΜΝΗΜΌΝΙΟ και η ΕΞΆΡΤΗΣΗ.
 
Αυτό που δεν υπολογίζει ο Μπασιάς, και συμφωνούν και όλοι οι χωρίς παρωπίδες αναλυτές, είναι και τι θα σήμαινε για τα υπόλοιπα 20-30 τουλάχιστον χρόνια και η εξαγωγή φυσικού αερίου από αυτά τα μέχρι πρότινος προς εγκατάλειψη κοιτάσματα μέσω του EastMed προς την ενεργειακά διψασμένη για αέριο ΕΕ για να αποκατασταθεί η ζήτηση του ρωσικού, που ήδη στράφηκε προς την Ινδία και την Κίνα.
 
✔️Αλλά 7,5δευρω κάθε χρόνο η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από φόρους και δικαιώματα εξορύξεων μόνο από αυτά τα οριοθετημένα από το 2016 οικόπεδα (Οι υπολογισμοί με μέση τιμή πετρελαίου στα 50$ το βαρέλι) Όσα δηλαδή 5 κορονοϊοπακετα και ΕΣΠΑ (μετά μνημονιων νεοφιλελε κοπής)! στο ίδιο χρονικό διάστημα!
 
🔹Άσκηση: Κάνε τον υπολογισμό πόσα χάνουμε με το πετρέλαιο κοντά στα 80$ και το φυσικό αέριο στο τετραπλάσιο από τις τιμές του 19, επί των οποίων έγιναν οι πιο πάνω υπολογισμοί, όταν η απώλεια εσόδων στο ΑΕΠ και το εμπορικό μας ισοζύγιο της τάξης των 30δισ ΚΆΘΕ ΧΡΌΝΟ για 20-30 χρόνια τουλάχιστον, με τιμές του 19. Και πόσα μας φεσωσε αντίστοιχα η ίδια παρέα μέσω του ΦΠΑ στην ενέργεια και τα τρόφιμα, πληρώνοντας ή επιδοτώντας τους εμπόρους εισαγωγής της !!!
 
Μέχρι τώρα στο ταμείο των πολιτικών Μητσοτάκη :
 
Είναι προφανές, νομίζω, και το συμπέρασμα στο γιατί οι ενδοτικές πολιτικές προς την Τουρκία και αυτές οι νεοφιλελε σύλληψης πολιτικές "ανάπτυξης" είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.Όταν αυτά, τα περί της ενεργειακής πολιτικής, ακολουθούν κατά βάση και ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό με αυτόν του Πισαριδη & Co σαν πυρήνα της φιλοσοφίας τους για την ανάπτυξη. Διαφέρουν μόνο στις λεπτομέρειες του τύπου ποιός ο βαθμός εμπλοκής των ενεργειακών κοινοτήτων στα έργα ΑΠΕ ή ως προς τις μίζες από τις ελίτ, αυτές για τις οποίες δουλεύει άριστα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
 
Ο Μπασιάς, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και στα ήδη εντοπισμένη, από το ΙΓΜΕ,, πολύ σημαντικά αποθέματα παγωμένου φυσικού αερίου (Υδριτες μεθανίου) στις περιοχές Νότια του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης, ανάμεσα σε Κρήτη και Πελοπόννησο και Δυτικά της Ζακύνθου. Τις δύο πρώτες περιοχές τις παζαρεύει ακόμα ο Μητσοτάκης να τις δώσει στον Ερντογαν, για να σωθεί ο άνθρωπος: Να γίνουν δηλαδή "συνεκμετάλλευση". Ισοδύναμα αποθέματα αερίου 100 φορές όλων των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου όλης της Αν. Μεσογείου , και ο Πούτιν ρυθμιστής τους.
 
Γι αυτά, σωστά επισημαίνει ο Μπασιάς ότι θα είναι τεχνικά δυνατή η αξιοποίηση τους σε περίπου 10χρονια Σχετικές τεχνολογίες συλλογής του μεθανίου και αντικατάστασης τους με διοξείδιο του άνθρακα αναπτύσσει η Κίνα και η Ιαπωνία για τα εκεί αντίστοιχα σημαντικά αποθέματα υδριτων παγωμένου μεθάνιου, δηλαδή ήδη φυσικά εξορυγμενο φυσικό αέριο από τα υποκείμενα κοιτάσματα τα τελευταία 1-2δισ χρόνια. Πάγοι πάρα πολύ επικίνδυνοι που, αν εξαχνωθούν απότομα, μπορούν να αφανίσουν κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη, όπως πριν από 250εκ χρόνια στην Περμεια γεωλογική περίοδο με το Μεγάλο Θανατικό! Από αυτό κινδυνεύουμε πραγματικά και από την ανθρώπινη βλακεία, και όχι τόσο από το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι η τροφή των δέντρων. Αυτών που αφήνουν να καίγονται ανεξέλεγκτα ακροδεξιοί νεοφιλελέ τύποι σαν τον Μπολσονάρο ή τον Κούλη με εντολές εγκαταληψης-μη πυρόσβεσης.
 
Και λέει, σοφά, ο Μπασιας "να σκεφτούμε ρε παιδιά κάποιον έξυπνο τρόπο να αξιοποιηθούν τώρα και αυτοί οι πάγοι".
 
Και το σκέφτηκα... (έχοντας σκεφτεί και την προετοιμασία όλων των τεχνικών χρειαζούμενων για να γίνουν πράξη, οι υποδομές υπάρχουν) :
 
✔️Αναρωτιέμαι ποια διάταξη, πλέον, της ΕΕ μας απαγορεύει να εκδώσουμε ΤΩΡΑ ψηφιακά εξωτραπεζικά πάγια (e-ομόλογα) τεχνολογίας blockchain, αντικρισμένα με την αξία αυτών των μελλοντικά αξιοποιησιμων ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ κοιτασμάτων. Και την διάθεση, μέρους τους, στους διψασμένους επενδυτές για ψηφιακά πάγια με σοβαρό αντίκρισμα, λόγω της οικονομικής κρίσης αντι για/κρυπτονομίσματα. Σε αυτούς .που έχουν ήδη αντιληφθεί ήδη τους κινδύνους των κλασσικών νομισμάτων και ψάχνουν τώρα καταφύγιο μόνο σε τέτοια, εξωτραπεζικά μέσα συναλλαγών.
Καμία απαγορευτική σχετική διάταξη της ΕΕ δεν υπάρχει από το 18 και μετά, ενώ ενθαρρύνεται από τον πρόσφατο κανονισμό MICA!
 
✔️Και ποιος μπορεί να εμποδίσει ένα μέρος τους να κυκλοφορήσει και ως παράλληλο μέσο συναλλαγών του ευρώ εντός, για την χρηματοδότηση πχ του ασφαλιστικού, του κοινωνικού κράτους και της ενδογενούς ανάπτυξης όλων των κλάδων που μπορούν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες που γεννάει η νέα εποχή της μετα-Παγκοσμιοποίησης. Η της έρευνας και ανάπτυξης κρίσιμων τεχνολογιών με ενδογενή χρηματοδότηση, σε περιοχές όπως και η συλλογή των υδριτων ή και άλλων που ισχυροποιούν τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα στην μετα-παγκοσμιοποημενη νέα εποχή. Αυτή που δεν θα στηρίζεται πλέον τόσο στην ροή επενδυτικών κεφαλαίων προς τα εκεί όπου υπάρχει φτηνότερη εργασία αλλά προς περιοχές με υψηλή ενεργειακή ασφάλεια.
 
✔️ Θέτοντας έτσι και τα θέματα αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας και στις εκεί ΑΟΖ στα αζήτητα, χωρίς καν να χρειαστεί να ξαναστειλουμε ερευνητικό σκάφος για να ξαναανακαλύψει όσα βρήκε το 2005 το ΙΓΜΕ (για να το εξαφανίσει μετά, ως πρώτη προτεραιότητα, ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο με το 2ο μνημόνιο, καθόλου τυχαία). 
 
✔️Μια σχετική πρόταση λέω που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στις όμορες πολιτικές δυνάμεις να κωφεύουν. Η στο να δείχνουν "προοδευτικές" κάποιες χαζοχαρούμενες σχετικές προσεγγίσεις, δήθεν φιλοπεριβαλλοντικες τύπου Βαρουφάκη ή Σταθάκη, που τελικά στηρίζουν τις ελίτ και το τραπεζικό μονοπωλιακό εκδοτικό δικαίωμα νέου χρήματος, μέσω νέων δανείων και χρεών. Για να τα κάνουμε όλα πρασιναλογα (απουσία και των σχετικών απαραίτητων μετάλλων στον πλανήτη).
 
Για πες τώρα τι γίνεται ή τι δεν γίνεται για να δω κάτι για το πόσα νομίζεις άλλα ότι μας κόστισε μέχρι τώρα η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

 
✔️ Απώλεια εσόδων 30δισ τον χρόνο στο ΑΕΠ και 7,5δισ σε δημόσια έσοδα από τις μη εξαγωγές. Σε τιμές 19 απο τις καθυστερήσεις του "αστα εκεί" μέχρι να τα μοιράσουμε με τον Κοτς του Ερντογάν!
✔️ Απώλεια άλλων 20 δισ κάθε χρόνο της ενεργειακής κρίσης από την επιδότηση εισαγωγέων και μεγαλοπαραγωγων ηλεκτρικής ενέργειας, πλέον 5δισ σε έμμεσους φόρους που ήδη πληρώσαμε για να επιδοτηθούν.  
 
Ο Πίνακας του Σχεδίου Πισαριδη που εκθέτει όσους επιμένουν στην συνταγή της Ψωροκωσταινας:
 

 
Τι προσπαθούν να αποκρύψουν τα επιτελεία του Πάπαγαλισταν των Πρασινάλογων και του Σημιτισταν: ΕΔΩ.

** Με 10-12 δισ τον χρόνο μπορούμε να εξοπλίσουμε την χώρα και να την κάνουμε αστακό.! Φρεγάτες θέτε...κορβέτες θέτε...υποβρύχια θέτε...UAV θέτε...ότι θέτε....και άλλα 10-12 δισ μπορούμε να εξοικονομήσουμε κόβοντας τα  επιδόματα και τα χρήματα σε κάθε λαθροειβολέα στην χώρα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας ξύπνησε ο σεισμός σήμερα στις 05.30 κ.Λύκαστρε και πιάσαμε ιντερνετικό στασίδι από νωρίς.
Κατάρχήν - γνώμη μου- δεν είναι μόνο ο Σημιτικός καρκίνος, είναι και τα αφεντικά τους που θέτουν τους όρους, που -νομίζω συμφωνούμε- είναι τα ίδια κέντρα που είναι συνδεδεμένα με τους δημοκρατικούς και τη σέχτα Μπούς στους Ρεπάμπλικανζ.
Εκτός από τα λιπάσματα, έχουμε και την - ισχυρή μέχρι την ενεργειακή λαίλαπα- ακόμα εγχώρια βιομηχανία πλαστικών.
Επειδή προσπαθώ να τ'αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο στη ζωή μου, τα βλέπω γύρω μου ως μπουκάλια συσκευασίας, μανταλάκια, σκοινιά,κουβάδες καλύμματα, λάστιχα κτλ.
Εχουμε ακόμα και τη σιλικόνη -υποπρο'ι'όν τηςδιύλισης για την παραγωγή κηροζίνης , η οποία είχε φτάσει στο θεό όταν είχαμε λοκντάουν , και έκανε κόσμο να κλάψει
Αλλά καλά όλ'αυτά, όμως αν γίνουν θα χαρεί ο Κοπελούζος και ο Μυτιλιναίος; Οι εφοπλιστάδες; Η BASF και η BAYERN/Monsanto; Και τότε τί; Τσάμπα καίμε τα δάση και ισιώνουμε τις βουνοκορφές;
Καλά τα λέτε κ.Λύκαστε, αν και έχω το φόβο πως αν βγούν τα πετρέλαια, πιό πιθανό είναι να γίνουμε Νιγηρία , παρά Κατάρ
Ασε που θα'ναι τσάμπα η μπετσίνα και θα μας πάρουν -ακόμαα περισσότερο- τα αυιιά οι κάγλουρες με τις τρύπιες εξατμίσεις.
Είπα "αυτιά", και θα κλείσω με ένα αστειάκι.....Άνοιξα την τηλεόραση και μου λείπει ο Γιώργαρος...Είδα 5 λεπτά τα "δημοσιογραφικά" πρωινάδικα και ένοιωσα τέτοιο κενό, που το γύρισα στο "Οικογενειακές ιστορίες"
ΠΟΝΖΟΥΡ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα κ.Ξενοδόχε...και εγώ από τα χαράματα είμαι στο πόδι. Και έχω και το συνεργείο έξω να περνάει καινούργια τέντα στο μπροστά μπαλκόνι. Όλο κάτι κάνω στο σπίτι...ησυχία δεν έχω.!!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα. Συμφωνώ με τον ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ. Η γεωθερμία (ιδίως αβαθή) σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες και κεραμίδια θα δίνουν αυτάρκεια και αυτονομία. Για τα αυτοκίνητα κ.λπ ν αγοράζουμε υδρογονάνθρακες για να δημιουργούμε δημόσιες κι εμπορικές σχεσεις με την υφήλιο! Είμαστε σεισμογενής και πρέπει να το σηκώσουμε παντιερα για να μας δώσουν περισσότερα χρηματα από το πράσινο ταμείο και κλιματική αλλαγή. Να τους τα πάρουμε από παντού για περιβάλλον, αρχαία, πολιτιστικές κληρονομιές κ.λπ. Να μη προλαβαίνουν να βγάζουν κονδύλια (όχι δάνεια και ψευτοεπιδοτησεις).