ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :
ΜΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΌΛΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΆΔΑ (και όχι μόνο)
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. μανιτάρια champignon ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 σκ. σκόρδο
100 γρ. ρύζι γλασέ
1/2 λίτρο νερό και 1/2 λίτρο λευκό κρασί
αλάτι (καθόλου αν το παρακάνετε με την μουστάρδα)
πιπέρι και μουστάρδα κατά βούληση
2 μεγάλα πράσα κομμένα ροδέλες ή ένα μαρούλι ψιλοκομμένα
Για το αυγολέμονο (προαιρετικό)
3 κρόκους, από μεσαία αυγά
1 κ.σ. μουστάρδα, απαλή
χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
1 ματσάκι άνηθο
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
πιπέρι , φρεσκοτριμμένο
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
1 κ.σ. άνηθο, φρέσκο
1 κ.γ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει.
Ψιλοκόβουμε σε ένα ξύλο κοπής όλα τα ζαρζαβατικα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε το ρύζι, το νερό, το κρασί το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και βράζουμε για 10 λεπτά. και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να γίνει το ρύζι
Ρίχνουμε σε ένα μπολ τους κρόκους, τη μουστάρδα, και τον χυμό, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και τον προσθέτουμε στο μπολ.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, και ανακατεύουμε ξανά.
Προσθέτουμε σταδιακά 2-3 κουταλιές από τον καυτό ζωμό της κατσαρόλας και παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για 5 δευτερόλεπτα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε με πιπέρι, 1 φέτα λεμονιού, ψιλοκομμένο άνηθο και ελαιόλαδο.(Παίζει και το κατικι Δομοκού ή με αυγοταραχο Μεσολογγίου για άλλες περιστάσεις)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου