ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Η ΕΠΑΝΆΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΩΣ ΦΑΡΣΑ

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η ΕΠΑΝΆΛΗΨΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΩΣ ΦΑΡΣΑ

Η λήξη του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και η έναρξη της παγκοσμιοποίησης που ακολούθησε με την μονοκρατορία του δολαρίου,που ξεκίνησε το 47 στο Brentwoods -και μετά το 71 με το κόλπο γκρόσο του Νίξον, στηρίχτηκε σε μία συμφωνία αυτοδιαλυσης της Σοβιετίας του 86 στην Ζυρίχη. Αυτή είχε τις εξής δεσμεύσεις;;
 
🔸Το ΝΑΤΟ θα παρέμενε σε ακτίνα ασφαλείας από τα Ρωσικά σύνορα.
🔸Θα συνεχίζονταν η ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία και περιοχές που έλεγχαν οι ΗΠΑ.
🔸Την "αναδιοργάνωση" της ρωσικής οικονομίας θα την αναλάμβαναν δυτικοί σύμβουλοι και κεφάλαια.
 
Ακολούθησε μια τριακονταετία με βίαιη εφαρμογή ενός άγριου νεοφιλελευθερισμού στη Ρωσία. Αυτή ξεκίνησε επί Γιέλτσιν και σταθεροποιήθηκε επί Πούτιν. Μετά ακολούθησε μια νέα περίοδος με την άρνηση των ΗΠΑ να συμμετέχει η Ρωσία σε ένα οποιοδήποτε σχήμα κοινής ασφαλείας μαζί με την Ευρώπη και, τέλος, ολοκληρώθηκε με την επέκταση της ΕΕ (αλλά και του ΝΑΤΟ) στα ανατολικά, με ενθάρρυνση του θείου Σαμ.
.
Μοιραία συνέπεια, η έξαρση του ρωσικού εθνικισμού ως αντανακλαστικό αυτοσυντήρησης των απειλούμενων ελίτ, τους"ολιγάρχες αλά ρωσικά, που είχαν διαμορφωθεί με μεθόδους και μαφίας κάτω από ένα καθεστώς νεο-τσαριαμού.
 
Έτσι ο νομισματικός και ενεργειακός πόλεμος που πυροδοτήθηκε μετά την κατάρρευση της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διαμορφώνει μια Ρωσία υπό τον Πούτιν με τα ακόλουθα βασικά χαρακτηριστικά:
 
🔸Την θέση των ξένων επενδυτών, που συμμετείχαν στον νεοφιλελέ "εκσυγχρονισμό" της Ρωσίας μετά τον Γιέλτσιν, παίρνουν νέοι και παλιοί ολιγάρχες, φίλοι του Πούτιν. Οι επενδύσεις τους ύψους 1,4τρισ, θα γίνουν ρούβλια και μετοχές ολιγαρχων, και πάρτε να έχετε να αγοράζετε ζαβά της Δύσης αέριο, σιτάρι και λιπάσματα. "Εθνικοποίηση" με επαναφορά στοιχείων νεο-φεουδαρχίας δηλαδή.
 
🔸Το νέο ρούβλι, ως συμμετέχον σε ένα "καλάθι" νομισμάτων και εμπορευμάτων χωρών της Ευρασιας, της Κίνας και ενδεχομένως και της Ινδίας, θα συνεχίζει να εκδίδεται από εμπορικές τράπεζες. Η 5η εξουσία τους επί των άλλων τεσσάρων της δημοκρατίας, περνάει έτσι σε άλλο επίπεδο. Νεο-τσαρικά τα χαρακτηριστικά της, υπό την σημαία του νεου-σε εξέλιξη ψηφιακού νομίσματος R5 των BRICS, (και με την επικείμενη συμμετοχή και της Τουρκίας σε αυτή την ζώνη)
 
🔸Η σύνδεση του νέου παγκόσμιου αποθετικού νομίσματος (αδιάφορο αν είναι ψηφιακό ή όχι) με ενεργειακά εμπορεύματα, (και όχι αποθέματα), οδηγεί στην ένταση χρήσης τους, με προφανείς αρνητικές συνέπειες στην οικολογική ισορροπία του πλανήτη και την ανάπτυξη φαινομένων κρατικού μαυραγοριτισμού μέσα στις κατακερματισμένες ζωνες logistics ανάμεσα σε "φίλιες χώρες"..
 
🔸Το δέλεαρ της επιτυχίας του, η προσέλκυση των υπερχρεωμένων χωρών του παγκόσμιου Νότου στο νέο νομισματικό σύστημα, για να αποφύγουν την θηλιά του χρέους που τους επέβαλε η μονοκρατορία του δολαρίου, θα γίνει με την άρνηση πληρωμής των χρεών τους σε αυτό. Κίνηση ματ, για να αρχίσουν μετά να συσσωρεύονται νέα χρέη με το νέο αποθεματικό νόμισμα!
 
🔸Η επιβολή των όρων και των προδιαγραφών ισχύος του νέου αντι-δολλαριου προς την Κίνα, οφείλει να περάσει μέσω της δημιουργίας και ενός άξονα Ρωσίας-Ινδιας στην βάση (πάλι) της ενεργειακής εξάρτησης της τελευταίας και με την σύνδεση των πετρελαϊκών οικονομιών του κόλπου.. Το μέγεθος της Ινδίας και η οικονομία της καλύπτει όλο το κενό που αφήνει η Ρωσία στην ΕΕ, που μένει τώρα έρμαια μόνο των αμερικανικών ενεργειακών πηγών. Το απειλητικό του δολαρίου ευρώ, κλινικά νεκρό, στο καναβάτσο. Η συμφωνία του 86 τηρείται έτσι και από ρωσικής πλευράς χωρίς απώλειες για την ρωσική οικονομία..
 
🔸 Την Ινδία, ως την σημαντικότερο χώρα της "Μέσης Γης" προσπαθούν όμως να δελεάσουν και οι ΗΠΑ, μέσω της ανάπτυξης του δικού της "Δρόμου του Μεταξιού" προς την Δύση και την ενεργειακή της σύνδεση με τα κοιτάσματος της Αραβικής Χερσονήσου. Σχέδιο που περνάει και από εμάς, και στηρίζεται στην διαμάχη ανάμεσα στις δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη, την Ινδία και την Κίνα, για την εμπορική πρωτοκαθεδρία μετά το 2035. Αυτή η διαμάχη πυροδότησε και την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και την επιθετικότητα των Χούθι στην Υεμένη νοτιότερα, για την διακοπή/έλεγχο αυτού του κρίσιμου Δρόμου για την ζώνη του δολαρίου.
 
🔸 Επί του πεδίου της ψηφιακής οικονομίας, συγκεντρωτισμός και έλεγχος των data, ακριβώς όπως και στο κινέζικο σημερινό μοντέλο, που ακόμα αυτό εξελίσσεται πάνω στις προδιαγραφές του επιχειρηματικού μοντέλου που καθιερώθηκε από τις ΗΠΑ στο web2.0. μετά την κατάρρευση της φούσκας των dot com το 2003..
 
🔸Καμία πολιτική ενθάρρυνσης της συμμετοχής των πολιτών ή των κοινωνιών πχ μέσω κάποιας μορφής αποκέντρωσης (decentralization), που ψήγματα τους διαφαίνονται ως σκόρπιες πρωτοβουλίες πιτσιρικάδων, τα περισσότερα μέσα σε εναλλακτικά στέκια του Οχαιο ή της 6ης Λεωφόρου στο Ώστιν με νέου τύπου οργανώσεις της οικονομίας και της κοινωνίας.
 
Έτσι, η ονομασία περιοχών της Ουκρανίας σε "Λαϊκές Δημοκρατίες" και η πιθανή επανεμφάνιση σοβιετικών συμβόλων σε παρελάσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, που πυροδότησε τον τρέχοντα Νομισματικό πόλεμο κλπ, μόνο ως κίβδηλη επικοινωνιακή φάρσα μπορεί να εκληφθεί. Μήπως παρασυρθεί έτσι κανένας ντιπ χαζός, από αυτούς που συνεχίζουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με ποδοσφαιρικές σωβρακοφανέλες και σύμβολα άνευ περιεχομένου, τύπου ΠΑΣΟΚ.
 
✔️Απολυταρχικό το όλο πρότυπο, με έντονα στοιχεία νεοτσαρικού εθνικισμού, που δεν αμφισβητούν ούτε κατ' ελάχιστον την κυριαρχία των ελίτ στην λειτουργία των θεσμών της συμμετοχικής δημοκρατίας-κουρελόχαρτο! Με εφαρμογή της από ένα, πλέον, γεωπολιτικό αντίπαλο της Ευρώπης, μία Ρωσία, που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί με κλασικές γεωπολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές μεθόδους, πριν αρχίσει να κάνει "εξαγωγή" το μοντέλο της σε θύλακες επιρροής της και μέσα στην Ευρώπη. Συστημικότερο του συστημικού.
 
Ως εκ τούτου, με την ΕΕ στο καναβάτσο, μετά την αποτυχία της νεοφιλελέ διαχείρισης των κοινών της για ένα αποτυχημένο ευρώ, αναδεικνύεται η έλλειψη μιας ΠΛΗΡΟΥΣ οραματικής εναλλακτικής πρότασης ως αντίπαλο δέος στις μάχες οπισθοφυλακών. Μάχες επιβίωσης του παλιού πολιτικού συστήματος με τις νέες απολυταρχικές πολιτικές που αναδεικνύονται πάνω στις ελλείψεις ενός σύγχρονου δημοκρατικού αφηγήματος για την υπεράσπιση της εργασίας και του περιβάλλοντος με νέους σύγχρονους όρους. 
 
🔺️Η πρόταση της ομάδας Σαλβινι  είναι προς την σωστή κατεύθυνση αλλά, δυστυχώς, όχι πλήρης. Απουσιάζει η συμβατή της κοινωνικής σύγκλισης οραματικής πρόταση και επί του νομισματικού.(Οι προτάσεις τύπου ΔΗΜΗΤΡΑ του Γιανη πόρω απέχουν στο να δώσουν κάποια ρεαλιστική λύση στο πιο πάνω πρόβλημα, αλιεύοντας προεκλογικά χαζούς, αυτούς που θεωρούν την δραχμή "επαναστατικό" νόμισμα)
 
Αναζητούνται, ως εκ τούτου, επειγόντως συνθέσεις νέων λύσεων με πυρήνα τους την εμβάθυνση της δημοκρατίας. ΚΑΙ επί του μόνου πεδίου οικονομικής δραστηριότητας, όπου αυτοί οι διακριτοί 2+1 νέοι πόλοι της μετα-παγκοσμιοποιησης σύρονται για να συνυπάρξουν: το ψηφιακό πεδίο του ιντερνετ web3.0
 
Είναι δική μας ανακάλυψη η Δημοκρατία, ούτως ή, άλλως, και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε βρε αδερφέ.
 
Όσο για τα άλλα, επί του συμβατικού οικονομικού πεδίου: η δική μας κρατική επιβίωση εξαρτάται πλέον απολύτως από το αν θα πουληθούν ή υποθηκευτούν ή όχι από την κυβέρνηση, οι ευκαιρίες κάλυψης ΕΝΔΟΓΕΝΩΣ των ενεργειακών μας αναγκών, αλλά και μεγάλου μέρους όλης της ΕΕ, που τώρα τα έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ άλλοτε !

Δεν υπάρχουν σχόλια: