ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Πράσινο φως των «27» της ΕΕ στη συμφωνία για το Brexit

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Τα έλεγα και εδώ δηλαδή ότι στην ουσία ουδέποτε η Αγγλία μετείχε σοβαρά στην Ε.Ε. δηλαδή στο Δ΄Ράιχ! Και ότι ...πρέπει να θεωρείται βεβαία, η απόσχιση της Σκωτίας από την Αγγλική Κοινοπολιτεία.  Άλλα και  εδώ , όταν οι "αναλυτές" της κλωτσιάς έσκιζαν τα ιμάτια τους ένα χρόνο πριν, στο ιστολόγιο τους , στις 22/6/2016 και μάλιστα έλεγαν και 4 λόγους για τους οποίους το "ΤΟ Η.Β ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε" .!!! και ...." ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟ. ΤΟ Η.Β ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε (ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΓΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ"
Έλεγαν επίσης οι "αναλυτές" της πλάκας ότι ... " Όσο για την εκλογή Τραμπ η Διατλαντική ένωση δεν πρόκειται να θιχτεί ουδόλως, ίσως (ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΩΣ) τροποποιηθεί ελαφρώς αλλά στην ουσία της θα παραμείνει μια εννιαία αγορά στην οποία μέλος θα είναι και το Η.Β, αν τελικά βγεί από την Ε.Ε."...
Μιλούσαν για μια διατλαντική ένωση που στην ουσία είναι ΝΕΚΡΗ. Και στην θέση της θα υπάρχουν ΔΙΜΕΡΕΙΣ συμφωνίες μεταξύ Η.Π.Α και των διαφόρων κρατών της Ευρώπης, όπως η Βρετανία.
To .... "ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ"...το έκαναν στην συνέχεια.... "ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΒΓΕΙ"  το οποίο έχει διαφορά..το πρώτο έχει την σιγουριά του 100% ενώ το δεύτερο κατά το ήμισυ.!!
Τους έγραφα δε τότε στις 25/1/2017 ότι ήμουν από την αρχή ξεκάθαρος και απόλυτος στο θέμα αυτό χωρίς " αν" και "εφόσον" όπως αυτοί-αυτός και ότι το Η.Β θα έβγαινε και μάλιστα δυναμικά.!!Διότι το θέμα ξεφεύγει από τα στενά όρια μεταξύ Αγγλίας και Ε.Ε....και τους έλεγα ότι η Αγγλία θα βγει  το πολύ μέχρι το 2020.!! Τους έδινα και πηγές τους στόκους...." “Defeat in the House of Lords would not stop Brexit from happening, but it could delay it until mid-2020,” Souta said.
Ασχοληθείτε με την διάσωση καμιάς καρέτα-καρέτα και αφήστε τις αναλύσεις για άλλους που γνωρίζουν και μπορούν να αντιληφθούν τι γεωστρατηγικό παιχνίδι παίζεται.Διότι δεν έχετε πέσει μέσα ούτε σε μια "ανάλυση" η πρόβλεψη σας. Μπορείτε πάντα να διαβάζετε ΖΕΥΣ ΕΛΑΥΝΩΝ για να είστε μέσα στα πράγματα.

Μόλις κάποια λεπτά χρειάστηκαν για να πει η Ευρωπαϊκή Ένωση... αντίο στην Βρετανία καθώς οι ηγέτες της ΕΕ σε λιγότερο από μία ώρα ενέκριναν το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης. Η σκυτάλη περνάει στην Τερέζα Μέι, καθώς η βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να καταφέρει να “περάσει” την συμφωνία για το Brexit από το βρετανικό κοινοβούλιο.
«Αυτή είναι η συμφωνία, το βρετανικό κοινοβούλιο να την εγκρίνει» ήταν το μήνυμα Γιούνκερ.
Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με ανάρτησή του στο Twitter.


Νωρίτερα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την άφιξη του στο χώρο της ειδικής συνόδου κορυφής με θέμα το Brexit είχε στείλει μήνυμα ότι η συμφωνία που συζητείται είναι η καλύτερη δυνατή.
Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το «διαζύγιο» της ΕΕ με τη Βρετανία προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν υπάρχουν απαλά διαζύγια».
«Η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις δομικές της θέσεις και ελπίζω ότι το Βρετανικό κοινοβούλιο που είναι σοφό κοινοβούλιο θα επικυρώσει τη συμφωνία» ήταν το τελικό μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Brexit δείχνει ότι η ΕΕ είναι "εύθραυστη" και την ανάγκη "επανίδρυσής" της, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα κατά την άφιξή του στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για την έγκριση της συμφωνίας διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.
"Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΕ", δήλωσε ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι υπάρχει "ανάγκη για επανίδρυση" της 'Ενωσης. "Αυτό δείχνει ότι η ΕΕ έχει ένα εύθραυστο μέρος" και "επιδέχεται βελτίωση", πρόσθεσε εκτιμώντας ότι η συμφωνία με το Λονδίνο είναι μια "καλή συμφωνία".
Στις δικές του δηλώσεις ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έκανε λόγο για πολύ περίπλοκες και δύσκολες διαπραγματεύσεις προσθέτοντας ότι είναι ώρα για όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. «Η συμφωνία είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρξει εμπιστοσύνη και να εδραιωθεί η επόμενη φάση της συνεργασίας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρνιέ τονίζοντας ότι ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνουν «σύμμαχοι και φίλοι».
Τη σύμφωνη γνώμη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι κάνοντας λόγο για «μια καλή συμφωνία και για τους δύο».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αποκλείσει διάφορα σενάρια μετά την υπογραφή από τους ηγέτες της συμφωνίας για το Brexit. «Όλα θα μπορούσαν να συμβούν, τουλάχιστον τέσσερα πιθανά σενάρια μπορεί να εφαρμοστούν, αλλά εναπόκειται στη βρετανική πλευρά να αποφασίσει ποιο δρόμο θα επιλέξει. Θα μπορούσε να είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, νέες εκλογές, ένα αίτημα για επαναδιαπραγματεύσεις, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα σενάρια, υπολογίζω.

Η συμφωνία

Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν την περασμένη Πέμπτη σε μια προκαταρκτική συμφωνία για την αρχή που θα διέπει τις μεταξύ τους σχέσεις στη μετά-Brexit εποχή.
Το κείμενο αυτό των 26 σελίδων, το οποίο θα επισυναφθεί στη συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου, «καθορίζει τις παραμέτρους μιας φιλόδοξης, ευρείας, εμπεριστατωμένης και ευέλικτης σύμπραξης» στο εμπόριο, την εξωτερική πολιτική, την αμυντική πολιτική και την πολιτική της ασφάλειας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ..
Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ, αλλά αποφασιστικής σημασίας πολιτική αξία, για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

Διαβάστε εδώ το κείμενο της συμφωνίας

Αντιθέτως η συνθήκη αποχώρησης της ΕΕ είναι ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο 585 σελίδων που καθορίζει τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Σε αυτό περιέχονται ζητήματα όπως τα έξοδα που θα πρέπει να καταβάλει το ΗΒ στην ΕΕ, τα δικαιώματα των πολιτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης και τη συμβιβαστική πρόταση για τα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας - Ιρλανδίας (γνωστό ως Backstop).

Βρετανικές αντιδράσεις

Πρώτη αντίδραση από το στρατόπεδο του Leave στη Βρετανία που κάνει λόγο για ξεπούλημα της Τερέζα Μέι και καλεί τους Τόρις να... ξυπνήσουν και να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την «φάρσα».

Έκκληση Μέι για στήριξη της συμφωνίας

Με ανοιχτή της επιστολή προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου η Τερέζα Μέι απηύθυνε δραματική έκκληση να στηρίξουν τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση η βρετανίδα πρωθυπουργός για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Στην επιστολή της η Μέι δηλώνει ότι θα διεξάγει μια εκστρατεία «ψυχή τε και σώματι» για να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία της για Brexit .
Η πρωθυπουργός παρότρυνε τους Βρετανούς να ξεκινήσουν μια νέα εποχή πολιτικής ενότητας όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου του 2019 και να αφήσουν στην άκρη την πικρή αντιπαράθεση που προκάλεσε το Brexit.
Ωστόσο αυτή η προοπτική φαντάζει ολοένα και πιο απίθανη με δεδομένη την αντίθεση στάση βουλευτών από το Συντηρητικό Κόμμα της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο στηρίζει την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Τι πέτυχε η Ελλάδα στη συμφωνία για το Brexit

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα πέτυχε να συμπεριληφθεί στη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου η πλήρης προστασία των υφιστάμενων γεωγραφικών ενδείξεων και διεκδικεί, τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο προστασίας, και στη συμφωνία για τη μελλοντική σχέση.
Πέτυχε, επίσης, η συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής για την άμυνα και την ασφάλεια και την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, να εγγυάται την αυτονομία της ΕΕ στη λήψη αποφάσεων και να είναι μοναδική με το Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς, δηλαδή, να δημιουργεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, ακόμα, ότι σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμφωνία αποχώρησης και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τήρησε απαρέγκλιτα την αρχή της αλληλεγγύης προς την Ιρλανδία και την Ισπανία για τη μη εγκατάσταση ευρωπαϊκών συνόρων στην Ιρλανδία και για το Γιβραλτάρ, αντίστοιχα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: