ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

ΧΡΥΣΑΝΘΡΩΠΟΙ (ΕΛΛΗΝΟΓΝΩΣΙΑ)

Γράφει ο ΑΡΡΙΩΝ :

Έλληνες εσμέν, το αρχαιότερον και ωραιότερον γένος ελευθέρων και πεπολιτισμένων ανθρώπων, αίμα και ψυχή ηρώων απελευθερωτών και ουρανίων εκπολιτιστών, θείων οντοτήτων, ανθρωπομόρφων αθανάτων. Αρχαία ζύμη καλή και άλας της γης. Ανέκαθεν ο ηθικοπνευματικός καταλύτης και μεταβολιστής θεώσεως της ανθρωπότητος.
Μην απατάσθε, ω λαοί, βλέποντες το πτωχόν παρόν ημών. Ο πλούτος γαρ και η ισχύς του κόσμου τούτου κύκλους κάνει. Το αληθές και θείον ως αθάνατον μόνο μένει. Αι ρίζαι γαρ της φυλής και της ενδόξου ιστορίας ημών είνε αι βαθύτεραι. Και η μεν των άνω άστρων ουρανία βίβλος, πλήρης ονομάτων και θεών Ελλήνων αναγιγνώσκεται, τα δε πατρογονικά χώματα ημών κάτω, ως αδιάψευστος μάρτυς, ο δι’ αρχαιολογκών ανασκαφών μαρτυρών, έρχεται την ιστορικήν αλήθειαν και το κάλλος των λόγων και το κλέος των έργων ημών…
Από αρχαιοτάτων μυθικών εποχών, εκατέρωθεν και περιμετρικώς του θεογενούς Αιγαίου, αυτοχθόνους εθνικάς εστίας έχοντες, και περιμεσογειακώς και περιευξεινίως αποικούντες, άλλοτε τα μέγιστα ως βασιλεύοντες, και άλλοτε το της ανάγκης εφικτόν ως υπήκοοι , ακτινοβολούμεν πλανητικώς νουν και πολιτισμόν, ήθος, ευγένειαν και ηρωισμόν, αρετήν, αλήθειαν, ελευθερίαν και σοφίαν. Και ποτέ μεν μετά λόγου φιλόθεοι, ποτέ δε μετά λόγου θεομάχοι ηρωικοί, αείποτε πάντως των ανθρωπίνων ιδανικών και δικαίων στοργικοί πατέρες και αμερόληπτοι υπερασπισταί υπήρξαμεν, της ανθρωπίνης τιμής, αξιοπρέπειας, αλήθειας και ελευθερίας . Δι’ αυτό και ούτινος ημείς επιλαμβανόμεθα αν, καλοπροαίρετοι όντες και χρυσάνθρωποι, γίγνεται τούτο ανόθευτος ψυχοπλουτιστικός χρυσός, κτήμα κοινόν και δώρον αγαθόν πάσης της οικουμένης.
Όχι δεν είμεθα οι αιώνιοι νάρκισσοι της ιστορίας ημείς μήτε και οι της θρησκείας δούλοι. αλλά απλά οι δημιουργοί της πρώτης και οι εξανθρωπισταί της δευτέρας. Και ως δημιουργοί δε και ανθρωπισταί, τέκνα εκλεκτά και άξιοι συνδημιουργοί του υπάτου αγαθού Δημιουργού πιστώς υπάρχομεν . Διο και ηιματώσαμε ουκ ολίγον, ουκ ολίγον δε και αιμάσσομεν εισέτι, μαθόντες τους αχαρίστους μαθητάς ημών βαρβάρους, ποτέ μεν πλαστογραφείν και συκοφαντείν, ποτέ δε διεκδικείν τε και σφετερίζεσθαι την ημετέραν παιδείαν, ιστορίαν και θρησκείαν, αυτούς τους τα όπλα στρέψαντας, αχαρίστως και ασεβώς, κατά των διδασκάλων και ευεργετών αυτών Ελλήνων .
Και γαρ ουκ επεβλήθημεν, μα ούτε και ενικήσαμεν ποτέ ημείς τους αντιπάλους ημών, ολιγάριθμοι όντες, δια της υλικής ποσότητος και της βίας μόνον όπως οι βάρβαροι και οι τύραννοι όσον δια της ηθικοπνευματικής ημών ποιότητος και της ανωτερότητος του ημετέρου πολιτισμού . Τας δε ηθικοπνευματικάς του πολιτισμού αυτών αξίας οι πρόγονοι ημών θεωρήσαντες είναι πρωταρχικής σημασίας και αξίας τοις ανθρώποις (δια το εξημερούν και ενοποιείν αυτούς) και ουχί τας υλιστικάς (ως αιτίας ερίδων και διχονοίας ούσας μάλλον ή ειρήνης και συναδελφώσεως αυτών ) , βάσεις ιεράς και νόμους συμπαγείς τας αξίας αυτάς του πολιτισμού αυτών κατέστησαν και ωσεί κλίμακα πνευματικήν και αποθεωτικήν έστησαν, υψώσαντες τον γήινον άνθρωπον ως ισόθεον ουράνιον πολίτην εις την περιωπήν των άστρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: