ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γράφαμε στις 10 Οκτωμβρίου 2018 εδώ ....." στο μελλοντικό πεδίο μάχης, δύο πράγματα θα έχουν ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία...η ΤΑΧΥΤΗΤΑ και οι ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Με
αυτά τα δύο μπορείς να κερδίσεις τον πόλεμο. Την ταχύτητα την
καταλαβαίνουν πολλοί, αλλά ίσως να αναρωτηθούν για τις επικοινωνίες. Με
τον επηρεασμό της πληροφορίας και την επίτευξη της πλάνης του εχθρού,
δηλαδή του λήπτη της απόφασης κατά την πολεμική του
προσπάθεια....μπορείς να εκπληρώσεις τους στόχους σου σε επίπεδο υψηλής
στρατηγικής, είτε ακόμα και την ανατροπή συσχετισμών ισχύος σε επίπεδο
στρατιωτικής στρατηγικής. Είναι ένα ας πούμε modus operanti των Ελλήνων
για σειρά αιώνων."
Δείτε τι γράφει στο άρθρο σε αυτά τα δύο σημεία και πόσο μας επιβεβαιώνουν :
1)....." να δημιουργήσει πολλαπλά διλήμματα και να “εισχωρήσει και να διαταράξει την διαδικασία λήψης απόφασης των ηγετών τους,” δήλωσε ο Τίμοθι Γκρέισον, διευθυντής του γραφείου στρατηγικής τεχνολογίας της DARPA.
2) ....." “Τα παράθυρα των επικοινωνίων θα ανοίγουν και θα κλείνουν αστραπιαία σε στιγμές που δεν θα είναι υπό τον ελέγχο του διοικητή,”
Όταν υπάρχουν πολλά "κοκόρια" (ηγέτες) αργεί να ξημερώσει....ένα στράτευμα θα πρέπει να έχει ΕΝΑΝ μόνο ηγέτη...έναν ΗΓΕΤΗ που να εμπνέει το κοινό όραμα σε όλους, να ξέρει πότε να ρισκάρει, να ενεργοποιεί τους αξιωματικούς του , να τους ενθαρρύνει ψυχολογικά, να αναγνωρίζει τις ικανότητες τους, να μπορεί να έχει δύναμη επιβολής των αποφάσεων του στην ομάδα που θα έχει γύρω του, να ξέρει να ανταμείβει αυτούς για τις αποτελεσματικές τους προσπάθειες, και πολλά άλλα. Η ηγεσία...είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία η όχι ενός στρατεύματος είτε ενός κράτους. Αυτή την στιγμή σαν χώρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΑ. Αυτό μας λείπει τίποτε άλλο.
Η υπηρεσία προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) ειναι γνωστή για την εξέλιξη οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών τελευταίας λέξης, αλλά όταν ήρθε η στιγμή για τον εορτασμό των 60 ετών από την ίδρυση της σε μια μεγάλη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νάσιοναλ Χάρμπορ στο Μέριλαντ, τον Σεπτέμβριο, υπήρξε μια ιδέα που οι επικεφαλής της ήθελαν να συζητήσουν.
Ο Στρατός μπορεί να ξοδεύει τον χρόνο του στην εξέλιξη όπλων που ειναι λιγάκι ταχύτερα, λιγάκι πιο προστατευμένα ή λιγάκι πιο φονικά από τους ανταγωνιστές του, αλλά στο τέλος της ημέρας, οι ενδεχόμενοι αντίπαλοι του θα επιστρέψουν με κάτι διαφορετικό για να τον αντιμετωπίσουν, δήλωσε ο Τίμοθι Γκρέισον, διευθυντής του γραφείου στρατηγικής τεχνολογίας της DARPA.
“Σίγουρα, μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα χρήματα και να εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνολογίες στα οπλικά συστήματα μας και να προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, αλλά αυτή ειναι μια τελείως μια αποτυχημένη θέση,” δήλωσε στην διάσκεψη. “Κάθε βήμα σε αυτόν τον ανταγωνισμό ειναι πιο περίπλοκο, πιο δύσκολο, πιο δαπανηρό και πιο χρονοβόρο από το προηγούμενο.”
Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πρέπει αντ’αυτου να χρησιμοποιήσει αυτά που διαθέτει με καινοτόμους τρόπους για να κατατροπώσει τους αντιπάλους, να δημιουργήσει πολλαπλά διλήμματα και να “εισχωρήσει και να διαταράξει την διαδικασία λήψης απόφασης των ηγετών τους,” δήλωσε. Οι επικεφαλής της DARPA το ονομάζουν αυτό “ψηφιδωτή επιχείρηση.” Ο όρος επινοήθηκε από τους Τομας Μπερνς, πρώην διευθυντή του γραφείο στρατηγικής τεχνολογίας και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Νταν Πατ.
Ο Γκρέισον – ο οποίος πήρε την σκυτάλη ως αρχηγός ιεροκήρυκας μετά την συνταξιοδότηση του Μπερνς- παρομοίασε τα σημερινά οπλικά σύστημα ως ενα παζλ. Κάθε κομμάτι του παζλ ειναι μοναδικό. Μπορεί να ταιριάζει με έναν τρόπο στην εικόνα, και αν κάποιος χάσει αυτό το κομμάτι, τότε η εικόνα δεν ειναι ολοκληρωμένη.
Μια ψηφίδα σε έναν ψηφιδωτό ειναι ένα μικρό κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας. “Αν χάσεις μια ψηφίδα, δεν έγινε και κάτι σοβαρό,” δήλωσε. Με αυτήν την μεταφορά, μια ψηφίδα ισούται με ένα ατομικό όπλο.
Μέρος της ιδέας ειναι “ο συνδυασμός των όπλων που ήδη διαθέτουμε σήμερα με νέους και απροσδόκητους τρόπους,” δήλωσε ο Γκρέισον. Κρίσιμη θα ειναι η ομαδοποίηση των επανδρωμένων – μη επανδρωμένων, των διαχωρισμένων ικανοτήτων καθώς και η απρόσκοπτη δυνατότητα των διοικητών να ζητήσουν ενέργειες από θάλασσα, στεριά ή αέρος αναλόγως την κατάσταση και ασχέτως ποιος από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχει την ικανότητα.
Ενα παράδειγμα στον αεροπορικό τομέα ίσως περιλαμβάνεται μια σειρά ντρόουνς που θα συνοδεύουν έναν συνηθισμένο σχηματισμό μάχης τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών. Ενα από ρομποτικά πλευρικά αεροσκάφη μπορεί να υπάρχει εκεί αποκλειστικά για να παρεμβάλει τα ραντάρ ή να εξαπολύει άλλες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Ένα άλλο μπορεί να διαθέτει φορτίο πυρομαχικών. Το τρίτο ίσως να έχει ένα πακέτο αισθητήρων και το τέταρτο μπορεί να ενεργεί ως δόλωμα, δήλωσε ο Μπερνς σε άρθρο που μοιράστηκε στη διάσκεψη.
Αντί των τεσσάρων κουκίδων στο ραντάρ, ο εχθρός βλέπει οχτώ, και δεν μπορεί να φανταστεί τις ικανότητες διαθέτει το κάθε ένα από αυτά.
“Ο αντίπαλός δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξουμε μετέπειτα,” δήλωσε ο Γκρέισον.
Ένα άλλο παράδειγμα, μια ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Αποσπάσματος «A» (SFOD-A) πίσω από τις γραμμές του εχθρού εντοπίζει μια προηγουμένως άγνωστη τοποθεσία πυραύλων επιφανείας-αέρος. Μεταδίδει την τοποθεσία της και το σύστημα διοίκησης-και-ελέγχου αναζητεί αυτόματα για τα καλύτερα μέσα ώστε να καταστραφεί ο στόχος. Θα μπορουσε να ειναι μια παραπλήσια Ταξιαρχία Στρατού, ένα υποβρύχιο ή ένα μαχητικό αεροσκάφος σε περιπολία. Η διαταγή αποστέλλεται και η καλύτερη πλατφόρμα για τη δουλεία διατάζεται να εκτελέσει την προσβολή του στόχου.
Το πρόβλημα ειναι ότι κάθε μία από αυτες τις πλατφόρμες εχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένες αποστολές. Η αποστολή διαταγών κάθε άλλο από απρόσκοπτη ειναι και χρειάζεται αρκετό χρόνο, δήλωσε.
Μια άλλη πρόκληση, δήλωσε ο Πατ σε άρθρο που διανεμήθηκε στη διάσκεψη, ειναι να κάνεις πολλά διαφορετικά, ρευστά κομμάτια να εργαστούν από κοινού. “Πως μπορείς να πάρεις όλα αυτά τα μικρά κομμάτια και να τα συνδέσεις προς έναν κοινό σκοπώ χωρίς τελείες επικοινωνίες και χωρίς να τα έχεις σχεδιάσει όλα προκαταβολικά;” ρώτησε.
Το πρόβλημα ειναι οτι ο Στρατός ακόμα κατασκευάζει αποκεντρωμένα όπλα, δήλωσε ο απόστρατος Πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), Χωκ Καρλαϊσλ, πρώην διοικητής Διοίκησης Αεροπορικών Επιχειρήσεων (AAC) και τώρα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Σύνδεσμο Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
“Σκεφτείτε το: κατασκευάσαμε δύο “αόρατα” αεροσκάφη με τον ίδιο εργολάβο χωρίς συμβατές ζεύξεις δεδομένων,” δήλωσε στη διάσκεψη της DARPA, αναφερόμενος στα F-22 Raptor και Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης F-35 που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin.
Όταν ήταν στην Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το ονόμαζε “πόλεμο σύντηξης”.
Η ψηφιδωτή μάχη ειναι παρόμοια με τις υπόλοιπες επιχειρησιακές λέξεις-κλειδιά που επι του παρόντος διαδίδονται όπως το σύστημα-συστηματων ή τις κοινές πολυχωρικές επιχειρήσεις.
Όπως και να ονομαστεί, “ειναι εκεί που πραγματικά πρέπει να πάμε,” δήλωσε ο Καρλαϊσλ.
Ο απόστρατος Ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Σκοτ Σουιφτ, πρώην διοικητής Στόλου Ειρηνικού, δήλωσε στη διάσκεψη οτι σε μια μελλοντική σύγκρουση, οι επικοινωνίες θα υποβαθμιστούν.
“Τα παράθυρα των επικοινωνίων θα ανοίγουν και θα κλείνουν αστραπιαία σε στιγμές που δεν θα ειναι υπό τον ελέγχο του διοικητή,” δήλωσε. Για αυτόν τον λόγο τα αυτόνομα και μη επανδρωμένα μέσα των ψηφιδωτών επιχειρήσεων είναι σημαντικά. Τα συστήματα πρέπει να μπορούν να ενεργούν ανεξάρτητα όταν αποκοπούν από τα κεντρικά αρχηγεία, δήλωσε.
Οσο για το Πολεμικό Ναυτικό, οι ψηφιδωτές επιχειρήσεις ίσως να συνδυάζουν πλοία, αναγνωριστικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα υποβρύχια και πλοία επιφανείας, δήλωσε ο Τζον Γοτερστον, διευθυντής προγράμματος στο γραφείο στρατηγικής τεχνολογίας, σε άρθρο που διανεμήθηκε στη διάσκεψη.
Η ιδέα θα παρέχει περισσότερη πολυπλοκότητα στους αντιπάλους καθώς συνδυάζει αρκετούς χώρους συμπεριλαμβανομένων αέρος, στεριάς, θάλασσας και υποβρύχιος, δήλωσε.
“Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε φοβερά “αόρατα” μαχητικά, ή καλύτερα υποβρύχια, και όλο και καλύτερα μη επανδρωμένα συστήματα,” δήλωσε. “Το σκεπτικό ειναι: γιατί δεν παίρνουμε τα πιο άπλα συστήματα και τότε να τα διασυνδέσουμε μαζί, να διαμοιράζονται, συνεργάζονται -να διαισθάνονται τον κόσμο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο- και να τα συνδυάσουμε όλα μαζί;”
Η σύνδεση όλων των διαφορετικών συστημάτων με ασφαλείς, απρόσκοπτες επικοινωνίες ειναι το δύσκολο πρόβλημα της DARPA που η υπηρεσία πρέπει να επιλύσει αν θέλει να κάνει πραγματικότητα την ψηφιδωτή μάχη. Το γραφείο στρατηγικής τεχνολογίας εργάζεται σε διάφορες πλατφόρμες – ασχολούμενο με το λογισμικό που χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα – ενώ το γραφείο τακτικής τεχνολογίας εξελίσσει τον υλικό εξοπλισμό (hardware), δηλαδή τα αυτόνομα σύστημα που χρειάζονται για τις ιδέες των πλευρικών (wingman) οχημάτων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της DARPA.
Ο απόστρατος Στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πέρκινς, πρώην διοικητής Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC), δήλωσε όταν ήταν στην TRADOC, η ιδέα της πολυχωρικής μάχης αποκαλούνταν “παλιό κρασί σε νέα φιάλη,” ή “αεροπορική-επίγεια μάχη με αναβολικά.”
“Θα αντισταθώ σε αυτό,” δήλωσε στη διάσκεψη. “Σκέφτομαι το πρόβλημα, δεν το ορίζουμε σωστά και δεν το ορίσαμε αρκετά νωρίς,” δήλωσε.
“Υπάρχουν πολιτισμικές πτυχές, ειδικά όταν δίνεται η ικανότητα σε χαμηλότερο επίπεδο. Υπάρχουν αυτοί που δεν αισθάνονται άνετα να παραδώσουν τον ελέγχο στα συστήματα τους. Πρέπει να μάθεις να ενισχύεις τους ανθρώπους,” δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός προχωρούν μπροστά με το νέο δόγμα που ονομάζουν είτε “πολυχωρικές επιχειρήσεις” ή “κλαδικές πολυχωρικές επιχειρήσεις.”
Η Πολεμική Αεροπορία κάνει προσπάθειες να βοηθήσει τους ηγέτες της να αρχίσουν να ενδιαφέρονται σχετικά με την νέα περίπλοκη ιδέα. Συγκάλεσε μια ομάδα συνεργασίας για τις ικανότητες των επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου των πολυχωρικών επιχειρήσεων πριν από εναν χρόνο υπο την αιγίδα του Υποπτεράρχου Τσανς Σαλτζμαν, διευθυντή των υφιστάμενων επιχειρήσεων της USAF και υποδιοικητή των επιτελείου επιχειρήσεων.
Η διοίκηση και έλεγχος στο σημερινό πεδίο μάχης ειναι περίπλοκος, άλλα τώρα που το διάστημα και ο κυβερνοχώρος έχουν προστεθεί στο μείγμα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάσκεψη Διάστημα και Κυβερνοχώρος της Άνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νάσιοναλ Χάρμπορ στο Μέριλαντ.
Η Πολεμική Αεροπορία οργάνωσε σειρά επιτραπέζιων “αξιολογήσεων” για να μπορέσει να απαντήσει σε κάποια μεγάλα ερωτήματα. Αυτές οι αξιολογήσεις- οι οποίες δεν ειναι πολεμικές επιχειρήσεις ή ασκήσεις, δήλωσε- θα αναζητούν για την κατάλληλη δομή διοίκησης-ελεγχου που θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να συνεχίσει αποτελεσματικά τις πολυχωρικές επιχειρήσεις. Οι αξιολογήσεις είχαν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Οι πολυχωρικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται επίσης ως περισσότερο κλαδικές και ο Σαλτζμαν δήλωσε ότι η ομάδα ειναι σε συνεχή επικοινωνία με τους άλλους κλάδους όπως επίσης και το σχετικό γραφείο του υπουργείου άμυνας για τις πολυχωρικές επιχειρήσεις.
Όσο για τους σημερινούς ηγέτες του Στρατού, και αυτοί αποκαλούν το νέο τους δόγμα “πολυχωρικές επιχειρήσεις.”
Ο Αρχηγός του Στρατού, Μαρκ Μαίλι σε ομιλία του στην ετησία διάσκεψη της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουάσινγκτον, περιέγραψε κάτι κοντά στις ψηφιδωτές επιχειρήσεις χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο.
“Οι πολυχωρικές επιχειρήσεις ειναι για την νίκη – την νίκη στο μελλοντικό πεδίο μάχης με την ταυτοχρονη επίτευξη συντριπτικής κυριαρχίας και νίκης και στους πέντε χώρους των επιχειρήσεων,” δήλωσε ο Μαίλι.
“Σκοπεύουμε να καταλάβουμε και διατηρήσουμε την πρωτοβουλία, να αποκτήσουμε πλεονεκτικές θέσεις και να διασπάσουμε σε βάθος τις άμυνες με τη χρήση ελιγμών συνδυασμένων όπλων σε όλους τους χώρους και να επιχειρούμε σε ταχύτητες πολύ πιο γρήγορες απο οτι μπορεί να αντιδράσει ο εχθρός,” δήλωσε. Ο στόχος ειναι “να διακόψουμε, διεισδύσουμε, διασπάσουμε και εκμεταλλευτούμε τα συστήματα αντί-πρόσβασης των εχθρών και να οδηγήσουμε τις δυνάμεις τους στο πεδίο σε επιχειρησιακή παράλυση.”
Ωστόσο, όταν μια ομάδα στρατιωτικών ηγετών συμπεριλαμβανομένων των Διοικητή της νέας Διοίκησης Μέλλοντος, Στρατηγού Τζον Μουρει, Υφυπουργού του Στρατού Ραιαν ΜακΚαρθι και Γραμματέα Προμηθειών, Διοικητικής Μέριμνας και Τεχνολογίας του Στρατού Μπρους Ζετε, ερωτήθηκαν από δημοσιογράφο σχετικά με την έννοια των ψηφιδωτών επιχειρήσεων της DARPA, κανένας από αυτούς δεν είχε ποτέ ακούσει για αυτήν.
Stew Magnuson
Απόδοση/Μετάφραση από το nationaldefensemagazine.org για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
Δείτε τι γράφει στο άρθρο σε αυτά τα δύο σημεία και πόσο μας επιβεβαιώνουν :
1)....." να δημιουργήσει πολλαπλά διλήμματα και να “εισχωρήσει και να διαταράξει την διαδικασία λήψης απόφασης των ηγετών τους,” δήλωσε ο Τίμοθι Γκρέισον, διευθυντής του γραφείου στρατηγικής τεχνολογίας της DARPA.
2) ....." “Τα παράθυρα των επικοινωνίων θα ανοίγουν και θα κλείνουν αστραπιαία σε στιγμές που δεν θα είναι υπό τον ελέγχο του διοικητή,”
Όταν υπάρχουν πολλά "κοκόρια" (ηγέτες) αργεί να ξημερώσει....ένα στράτευμα θα πρέπει να έχει ΕΝΑΝ μόνο ηγέτη...έναν ΗΓΕΤΗ που να εμπνέει το κοινό όραμα σε όλους, να ξέρει πότε να ρισκάρει, να ενεργοποιεί τους αξιωματικούς του , να τους ενθαρρύνει ψυχολογικά, να αναγνωρίζει τις ικανότητες τους, να μπορεί να έχει δύναμη επιβολής των αποφάσεων του στην ομάδα που θα έχει γύρω του, να ξέρει να ανταμείβει αυτούς για τις αποτελεσματικές τους προσπάθειες, και πολλά άλλα. Η ηγεσία...είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την επιτυχία η όχι ενός στρατεύματος είτε ενός κράτους. Αυτή την στιγμή σαν χώρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΗΓΕΣΙΑ. Αυτό μας λείπει τίποτε άλλο.
Η υπηρεσία προηγμένων ερευνητικών προγραμμάτων άμυνας (DARPA) ειναι γνωστή για την εξέλιξη οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών τελευταίας λέξης, αλλά όταν ήρθε η στιγμή για τον εορτασμό των 60 ετών από την ίδρυση της σε μια μεγάλη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νάσιοναλ Χάρμπορ στο Μέριλαντ, τον Σεπτέμβριο, υπήρξε μια ιδέα που οι επικεφαλής της ήθελαν να συζητήσουν.
Ο Στρατός μπορεί να ξοδεύει τον χρόνο του στην εξέλιξη όπλων που ειναι λιγάκι ταχύτερα, λιγάκι πιο προστατευμένα ή λιγάκι πιο φονικά από τους ανταγωνιστές του, αλλά στο τέλος της ημέρας, οι ενδεχόμενοι αντίπαλοι του θα επιστρέψουν με κάτι διαφορετικό για να τον αντιμετωπίσουν, δήλωσε ο Τίμοθι Γκρέισον, διευθυντής του γραφείου στρατηγικής τεχνολογίας της DARPA.
“Σίγουρα, μπορούμε να δαπανούμε περισσότερα χρήματα και να εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνολογίες στα οπλικά συστήματα μας και να προσπαθούμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά, αλλά αυτή ειναι μια τελείως μια αποτυχημένη θέση,” δήλωσε στην διάσκεψη. “Κάθε βήμα σε αυτόν τον ανταγωνισμό ειναι πιο περίπλοκο, πιο δύσκολο, πιο δαπανηρό και πιο χρονοβόρο από το προηγούμενο.”
Ο Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) πρέπει αντ’αυτου να χρησιμοποιήσει αυτά που διαθέτει με καινοτόμους τρόπους για να κατατροπώσει τους αντιπάλους, να δημιουργήσει πολλαπλά διλήμματα και να “εισχωρήσει και να διαταράξει την διαδικασία λήψης απόφασης των ηγετών τους,” δήλωσε. Οι επικεφαλής της DARPA το ονομάζουν αυτό “ψηφιδωτή επιχείρηση.” Ο όρος επινοήθηκε από τους Τομας Μπερνς, πρώην διευθυντή του γραφείο στρατηγικής τεχνολογίας και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Νταν Πατ.
Ο Γκρέισον – ο οποίος πήρε την σκυτάλη ως αρχηγός ιεροκήρυκας μετά την συνταξιοδότηση του Μπερνς- παρομοίασε τα σημερινά οπλικά σύστημα ως ενα παζλ. Κάθε κομμάτι του παζλ ειναι μοναδικό. Μπορεί να ταιριάζει με έναν τρόπο στην εικόνα, και αν κάποιος χάσει αυτό το κομμάτι, τότε η εικόνα δεν ειναι ολοκληρωμένη.
Μια ψηφίδα σε έναν ψηφιδωτό ειναι ένα μικρό κομμάτι μιας μεγαλύτερης εικόνας. “Αν χάσεις μια ψηφίδα, δεν έγινε και κάτι σοβαρό,” δήλωσε. Με αυτήν την μεταφορά, μια ψηφίδα ισούται με ένα ατομικό όπλο.
Μέρος της ιδέας ειναι “ο συνδυασμός των όπλων που ήδη διαθέτουμε σήμερα με νέους και απροσδόκητους τρόπους,” δήλωσε ο Γκρέισον. Κρίσιμη θα ειναι η ομαδοποίηση των επανδρωμένων – μη επανδρωμένων, των διαχωρισμένων ικανοτήτων καθώς και η απρόσκοπτη δυνατότητα των διοικητών να ζητήσουν ενέργειες από θάλασσα, στεριά ή αέρος αναλόγως την κατάσταση και ασχέτως ποιος από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων παρέχει την ικανότητα.
Ενα παράδειγμα στον αεροπορικό τομέα ίσως περιλαμβάνεται μια σειρά ντρόουνς που θα συνοδεύουν έναν συνηθισμένο σχηματισμό μάχης τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών. Ενα από ρομποτικά πλευρικά αεροσκάφη μπορεί να υπάρχει εκεί αποκλειστικά για να παρεμβάλει τα ραντάρ ή να εξαπολύει άλλες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Ένα άλλο μπορεί να διαθέτει φορτίο πυρομαχικών. Το τρίτο ίσως να έχει ένα πακέτο αισθητήρων και το τέταρτο μπορεί να ενεργεί ως δόλωμα, δήλωσε ο Μπερνς σε άρθρο που μοιράστηκε στη διάσκεψη.
Αντί των τεσσάρων κουκίδων στο ραντάρ, ο εχθρός βλέπει οχτώ, και δεν μπορεί να φανταστεί τις ικανότητες διαθέτει το κάθε ένα από αυτά.
“Ο αντίπαλός δεν μπορεί να προβλέψει τι θα πράξουμε μετέπειτα,” δήλωσε ο Γκρέισον.
Ένα άλλο παράδειγμα, μια ομάδα Ειδικών Επιχειρήσεων Αποσπάσματος «A» (SFOD-A) πίσω από τις γραμμές του εχθρού εντοπίζει μια προηγουμένως άγνωστη τοποθεσία πυραύλων επιφανείας-αέρος. Μεταδίδει την τοποθεσία της και το σύστημα διοίκησης-και-ελέγχου αναζητεί αυτόματα για τα καλύτερα μέσα ώστε να καταστραφεί ο στόχος. Θα μπορουσε να ειναι μια παραπλήσια Ταξιαρχία Στρατού, ένα υποβρύχιο ή ένα μαχητικό αεροσκάφος σε περιπολία. Η διαταγή αποστέλλεται και η καλύτερη πλατφόρμα για τη δουλεία διατάζεται να εκτελέσει την προσβολή του στόχου.
Το πρόβλημα ειναι ότι κάθε μία από αυτες τις πλατφόρμες εχει κατασκευαστεί για συγκεκριμένες αποστολές. Η αποστολή διαταγών κάθε άλλο από απρόσκοπτη ειναι και χρειάζεται αρκετό χρόνο, δήλωσε.
Μια άλλη πρόκληση, δήλωσε ο Πατ σε άρθρο που διανεμήθηκε στη διάσκεψη, ειναι να κάνεις πολλά διαφορετικά, ρευστά κομμάτια να εργαστούν από κοινού. “Πως μπορείς να πάρεις όλα αυτά τα μικρά κομμάτια και να τα συνδέσεις προς έναν κοινό σκοπώ χωρίς τελείες επικοινωνίες και χωρίς να τα έχεις σχεδιάσει όλα προκαταβολικά;” ρώτησε.
Το πρόβλημα ειναι οτι ο Στρατός ακόμα κατασκευάζει αποκεντρωμένα όπλα, δήλωσε ο απόστρατος Πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), Χωκ Καρλαϊσλ, πρώην διοικητής Διοίκησης Αεροπορικών Επιχειρήσεων (AAC) και τώρα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο Σύνδεσμο Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.
“Σκεφτείτε το: κατασκευάσαμε δύο “αόρατα” αεροσκάφη με τον ίδιο εργολάβο χωρίς συμβατές ζεύξεις δεδομένων,” δήλωσε στη διάσκεψη της DARPA, αναφερόμενος στα F-22 Raptor και Διακλαδικό Μαχητικό Κρούσης F-35 που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin.
Όταν ήταν στην Διοίκηση Αεροπορικών Επιχειρήσεων, το ονόμαζε “πόλεμο σύντηξης”.
Η ψηφιδωτή μάχη ειναι παρόμοια με τις υπόλοιπες επιχειρησιακές λέξεις-κλειδιά που επι του παρόντος διαδίδονται όπως το σύστημα-συστηματων ή τις κοινές πολυχωρικές επιχειρήσεις.
Όπως και να ονομαστεί, “ειναι εκεί που πραγματικά πρέπει να πάμε,” δήλωσε ο Καρλαϊσλ.
Ο απόστρατος Ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Σκοτ Σουιφτ, πρώην διοικητής Στόλου Ειρηνικού, δήλωσε στη διάσκεψη οτι σε μια μελλοντική σύγκρουση, οι επικοινωνίες θα υποβαθμιστούν.
“Τα παράθυρα των επικοινωνίων θα ανοίγουν και θα κλείνουν αστραπιαία σε στιγμές που δεν θα ειναι υπό τον ελέγχο του διοικητή,” δήλωσε. Για αυτόν τον λόγο τα αυτόνομα και μη επανδρωμένα μέσα των ψηφιδωτών επιχειρήσεων είναι σημαντικά. Τα συστήματα πρέπει να μπορούν να ενεργούν ανεξάρτητα όταν αποκοπούν από τα κεντρικά αρχηγεία, δήλωσε.
Οσο για το Πολεμικό Ναυτικό, οι ψηφιδωτές επιχειρήσεις ίσως να συνδυάζουν πλοία, αναγνωριστικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα υποβρύχια και πλοία επιφανείας, δήλωσε ο Τζον Γοτερστον, διευθυντής προγράμματος στο γραφείο στρατηγικής τεχνολογίας, σε άρθρο που διανεμήθηκε στη διάσκεψη.
Η ιδέα θα παρέχει περισσότερη πολυπλοκότητα στους αντιπάλους καθώς συνδυάζει αρκετούς χώρους συμπεριλαμβανομένων αέρος, στεριάς, θάλασσας και υποβρύχιος, δήλωσε.
“Συνεχίζουμε να κατασκευάζουμε φοβερά “αόρατα” μαχητικά, ή καλύτερα υποβρύχια, και όλο και καλύτερα μη επανδρωμένα συστήματα,” δήλωσε. “Το σκεπτικό ειναι: γιατί δεν παίρνουμε τα πιο άπλα συστήματα και τότε να τα διασυνδέσουμε μαζί, να διαμοιράζονται, συνεργάζονται -να διαισθάνονται τον κόσμο με τον δικό τους μοναδικό τρόπο- και να τα συνδυάσουμε όλα μαζί;”
Η σύνδεση όλων των διαφορετικών συστημάτων με ασφαλείς, απρόσκοπτες επικοινωνίες ειναι το δύσκολο πρόβλημα της DARPA που η υπηρεσία πρέπει να επιλύσει αν θέλει να κάνει πραγματικότητα την ψηφιδωτή μάχη. Το γραφείο στρατηγικής τεχνολογίας εργάζεται σε διάφορες πλατφόρμες – ασχολούμενο με το λογισμικό που χρειάζεται για να γίνει πραγματικότητα – ενώ το γραφείο τακτικής τεχνολογίας εξελίσσει τον υλικό εξοπλισμό (hardware), δηλαδή τα αυτόνομα σύστημα που χρειάζονται για τις ιδέες των πλευρικών (wingman) οχημάτων, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της DARPA.
Ο απόστρατος Στρατηγός του Στρατού των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Πέρκινς, πρώην διοικητής Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC), δήλωσε όταν ήταν στην TRADOC, η ιδέα της πολυχωρικής μάχης αποκαλούνταν “παλιό κρασί σε νέα φιάλη,” ή “αεροπορική-επίγεια μάχη με αναβολικά.”
“Θα αντισταθώ σε αυτό,” δήλωσε στη διάσκεψη. “Σκέφτομαι το πρόβλημα, δεν το ορίζουμε σωστά και δεν το ορίσαμε αρκετά νωρίς,” δήλωσε.
“Υπάρχουν πολιτισμικές πτυχές, ειδικά όταν δίνεται η ικανότητα σε χαμηλότερο επίπεδο. Υπάρχουν αυτοί που δεν αισθάνονται άνετα να παραδώσουν τον ελέγχο στα συστήματα τους. Πρέπει να μάθεις να ενισχύεις τους ανθρώπους,” δήλωσε.
Εν τω μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία και ο Στρατός προχωρούν μπροστά με το νέο δόγμα που ονομάζουν είτε “πολυχωρικές επιχειρήσεις” ή “κλαδικές πολυχωρικές επιχειρήσεις.”
Η Πολεμική Αεροπορία κάνει προσπάθειες να βοηθήσει τους ηγέτες της να αρχίσουν να ενδιαφέρονται σχετικά με την νέα περίπλοκη ιδέα. Συγκάλεσε μια ομάδα συνεργασίας για τις ικανότητες των επιχειρήσεων διοίκησης και ελέγχου των πολυχωρικών επιχειρήσεων πριν από εναν χρόνο υπο την αιγίδα του Υποπτεράρχου Τσανς Σαλτζμαν, διευθυντή των υφιστάμενων επιχειρήσεων της USAF και υποδιοικητή των επιτελείου επιχειρήσεων.
Η διοίκηση και έλεγχος στο σημερινό πεδίο μάχης ειναι περίπλοκος, άλλα τώρα που το διάστημα και ο κυβερνοχώρος έχουν προστεθεί στο μείγμα, γίνεται ακόμα πιο δύσκολος, δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάσκεψη Διάστημα και Κυβερνοχώρος της Άνωσης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Νάσιοναλ Χάρμπορ στο Μέριλαντ.
Η Πολεμική Αεροπορία οργάνωσε σειρά επιτραπέζιων “αξιολογήσεων” για να μπορέσει να απαντήσει σε κάποια μεγάλα ερωτήματα. Αυτές οι αξιολογήσεις- οι οποίες δεν ειναι πολεμικές επιχειρήσεις ή ασκήσεις, δήλωσε- θα αναζητούν για την κατάλληλη δομή διοίκησης-ελεγχου που θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία να συνεχίσει αποτελεσματικά τις πολυχωρικές επιχειρήσεις. Οι αξιολογήσεις είχαν προγραμματιστεί να λάβουν χώρα την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Οι πολυχωρικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται επίσης ως περισσότερο κλαδικές και ο Σαλτζμαν δήλωσε ότι η ομάδα ειναι σε συνεχή επικοινωνία με τους άλλους κλάδους όπως επίσης και το σχετικό γραφείο του υπουργείου άμυνας για τις πολυχωρικές επιχειρήσεις.
Όσο για τους σημερινούς ηγέτες του Στρατού, και αυτοί αποκαλούν το νέο τους δόγμα “πολυχωρικές επιχειρήσεις.”
Ο Αρχηγός του Στρατού, Μαρκ Μαίλι σε ομιλία του στην ετησία διάσκεψη της Ένωσης του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουάσινγκτον, περιέγραψε κάτι κοντά στις ψηφιδωτές επιχειρήσεις χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο.
“Οι πολυχωρικές επιχειρήσεις ειναι για την νίκη – την νίκη στο μελλοντικό πεδίο μάχης με την ταυτοχρονη επίτευξη συντριπτικής κυριαρχίας και νίκης και στους πέντε χώρους των επιχειρήσεων,” δήλωσε ο Μαίλι.
“Σκοπεύουμε να καταλάβουμε και διατηρήσουμε την πρωτοβουλία, να αποκτήσουμε πλεονεκτικές θέσεις και να διασπάσουμε σε βάθος τις άμυνες με τη χρήση ελιγμών συνδυασμένων όπλων σε όλους τους χώρους και να επιχειρούμε σε ταχύτητες πολύ πιο γρήγορες απο οτι μπορεί να αντιδράσει ο εχθρός,” δήλωσε. Ο στόχος ειναι “να διακόψουμε, διεισδύσουμε, διασπάσουμε και εκμεταλλευτούμε τα συστήματα αντί-πρόσβασης των εχθρών και να οδηγήσουμε τις δυνάμεις τους στο πεδίο σε επιχειρησιακή παράλυση.”
Ωστόσο, όταν μια ομάδα στρατιωτικών ηγετών συμπεριλαμβανομένων των Διοικητή της νέας Διοίκησης Μέλλοντος, Στρατηγού Τζον Μουρει, Υφυπουργού του Στρατού Ραιαν ΜακΚαρθι και Γραμματέα Προμηθειών, Διοικητικής Μέριμνας και Τεχνολογίας του Στρατού Μπρους Ζετε, ερωτήθηκαν από δημοσιογράφο σχετικά με την έννοια των ψηφιδωτών επιχειρήσεων της DARPA, κανένας από αυτούς δεν είχε ποτέ ακούσει για αυτήν.
Stew Magnuson
Απόδοση/Μετάφραση από το nationaldefensemagazine.org για την Προέλαση.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου