ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΙΣ Η.Π.Α

Γράφει ο Μαύρος Αετός :

Η άνοδος της Κίνας είναι γεγονός, όμως θα πρέπει να ξέρουμε και αν αυτό θα διαρκέσει.Για να το γνωρίζουμε αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα δύο κράτη βιώνουν η θα βιώσουν αυτήν την σύγκρουση μεταξύ τους, και πώς μπορούν να προχωρήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ενάντια στην Κίνα.
Οι οικονομικές και πολιτικές ικανότητες της Κίνας έχουν αυξηθεί, το ίδιο έχουν αυξηθεί και η ικανότητες του  στρατού της. Ο μακραίωνος στρατιωτικός εκσυγχρονισμός και συγκρότηση των δεκαετιών της Κίνας έχει επιτύχει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το Πεκίνο διαθέτει σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό στον κόσμο, τη μεγαλύτερη συμβατική δύναμη στον κόσμο, καθώς και το μεγαλύτερο ναυτικό και ακτοφυλακή.
Έχει επίσης μια ναυτική πολιτοφυλακή που ενσωματώνεται στη δομή της στρατιωτικής διοίκησης της Κίνας και προωθεί τις αξιώσεις κυριαρχίας του Πεκίνου στην Ανατολική και τη Νότια Κίνα. Αυτή  η πρόοδος δεν ήταν απλώς ποσοτική, αλλά και ποιοτική.  

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου η Κίνα  έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, της υπερηχητικής τεχνολογίας και των επιθετικών δυνατοτήτων του κυβερνοχώρου. Η Κίνα έχει επίσης αυξήσει τις δυνατότητες παρουσίας και προβολής ισχύος, συνεχίζοντας να αναπτύσσει υποδομές στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και εργάζεται για την απόκτηση δικτύου λιμένων σε ολόκληρη την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού και σε άλλες περιοχές.Στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Κίνα έχει στρατιωτικοποιήσει τα τεχνητά κατασκευασμένα νησιά της με την εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ραντάρ και άλλων συστημάτων επιτήρησης, την ανάπτυξη αντιαεροπορικών και πυραυλικών συστημάτων, και υπάρχει καθημερινή παρουσία ναυτικών σκαφών, ακτοπλοϊκών πλοίων και μονάδων του πολεμικού της στόλου. Επιπλέον, οι Κινέζοι δημιούργησαν τρεις βασικές βάσεις μαχητικών αεροσκαφών στη μέση της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Εν ολίγοις, η Κίνα διαθέτει τώρα δυνάμεις στην περιοχή που ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό τις δυνάμεις όλων των άλλων παράκτιων κρατών. 

 Στην πραγματικότητα, όλες οι άλλες περιφερειακές δυνάμεις-χώρες κατακλύζονται από την κινεζική στρατιωτική παρουσία και την επιθετική τους  επιχειρησιακή φύση. Οι συνέπειες αυτών όλων είναι τρεις: 1)η αυξανόμενη άνιση κατανομή μεταξύ των δυνάμεων της Κίνας και των γειτόνων της. ...2) η ικανότητα να εγείρει  κινδύνους για τις Ηνωμένες Πολιτείες αν επιλέξει να αμφισβητήσει την Κίνα σε περιφερειακές διαφορές...και 3) η αυξανόμενη ικανότητα να προβάλλει την εξουσία της προς τα έξω - στον Ινδικό Ωκεανό και στη Μέση Ανατολή και ακόμη και στις πολικές περιοχές.(από την στιγμή που θα βγει έξω από τον θαλάσσιο αποκλεισμό στην θάλασσα της Νότιας Κίνας).
 Η αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Κίνας της έχει αποδώσει πολλά πλεονεκτήματα,  αλλά έχει και τις αδυναμίες της .Οι αλλαγές στη σύνθεση των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας σημαίνουν ότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση και άνοδο στο κόστος προσωπικού που θα την αναγκάσουν να καταναλώσει μεγαλύτερα τμήματα του στρατιωτικού και του εθνικού προϋπολογισμού.Τα προηγμένα συστήματα όπλων και η σχετική υποδομή είναι δαπανηρά και το πλεονεκτήματα κόστους της Κίνας θα μειώνεται, καθώς θα πηγαίνει περισσότερο στην εργασία παρά στα προηγμένα υλικά και τεχνολογία.Επιπλέον, η ταχεία γήρανση του πληθυσμού της Κίνας και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σημαίνει ότι, πέρα ​​από μια σημαντική κρίση, το Πεκίνο είναι απίθανο να είναι σε θέση να δαπανήσει πολύ περισσότερα για τον στρατό του από ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες. 

  Εάν τα δημογραφικά στοιχεία είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, το ίδιο ισχύει και για τη γεωγραφία. Η εκστρατεία για την οικοδόμηση νησιών  στη Θάλασσα περιοχή της Νότιας Κίνας έχει σίγουρα αλλάξει την στρατηγική γεωγραφία της περιοχής, αλλά δεν έχει επιτρέψει στο Πεκίνο να διαγράψει ή να ξεπεράσει την γεωγραφία του, η οποία είναι πιο περιορισμένη και πιο αμφισβητούμενη από την Αμερική. Ενώ η στρατιωτική ηγεσία της Αμερικής έχει διαβρωθεί, εξακολουθεί να διατηρεί πλεονεκτήματα σε κρίσιμους τομείς. Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ παραμένουν σχεδόν τριπλάσιες από εκείνες της Κίνας. Επίσης, η Η.Π.Α λειτουργούν ένα σύνολο περιφερειακών βάσεων, αεροσκαφών, προηγμένων τακτικών αεροσκαφών, και ένα δικτύου στρατιωτικών δορυφόρων και πυρηνικών υποβρυχίων ανά τον κόσμο. Επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στο κέντρο ενός παγκόσμιου δικτύου συμμαχιών, το οποίο αποτελείται από περισσότερους από τριάντα συμμάχους, άλλους τριάντα σχεδόν οιονεί συμμάχους και ακόμα περισσότερους εταίρους ασφάλειας.

 Αυτή την στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να κατέχουν τον ισχυρότερο στρατό στην Ασία, αλλά βρίσκονται επίσης και στο επίκεντρο πολλαπλών αλληλοεπικαλυπτόμενων συμμαχιών της Ασίας και έχουν σημαντική εμπειρία συντονίζοντας τις πολύπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις δυνάμεις των εταίρων, πολλαπλασιάζοντας τα στρατιωτικά στοιχεία εναντίων της Κίνας.
Η στρατιωτική βοήθεια από τις  Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Ινδία προς την Αμερική είναι πολύ σημαντική για τον Ναυτικό Αποκλεισμό της Κίνας. Για αυτόν το λόγο  η Κίνα θα προσπαθήσει να αποκλείσει τις συλλογικές δυνατότητες του συστήματος των ΗΠΑ για την ασιατική συμμαχία, και είναι σαφές ότι οι Κινέζοι  θα προσπαθούν να αναιρέσουν αυτό ακριβώς το  πλεονέκτημά που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι της.
Οι δαπάνες για την άμυνα των Η.Π.Α συνολικά αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια και το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 εκατομμυρίων δολαρίων για την περιφερειακή ασφάλεια στον Ινδο-Ειρηνικό. Η στρατιωτική αμερικανική  διοίκηση υποστήριξε επίσης την προτεινόμενη από το Κογκρέσο Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης της Ασίας, η οποία θα εξουσιοδοτεί 7.5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση στρατιωτικών ασκήσεων και την ενίσχυση της αμυντικής στάσης στην περιοχή κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ινδία έχουν κάνει νέα σχέδια  για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας τους από την Κίνα.

Εν ολίγοις, οι Ηνωμένες Πολιτείες  έχουν κάνει αρκετά βήματα για να ενισχύσουν σίγουρα το αμυντικό προφίλ των ΗΠΑ στην Ασία, αλλά ο χρόνος είναι εναντίων τους και όπως προειδοποίησε η Εθνική Επιτροπή Αμυντικής Στρατηγικής πρόσφατα , «η στρατιωτική υπεροχή της Αμερικής - η σπονδυλική στήλη της παγκόσμιας επιρροής και της εθνικής ασφάλειας - έχει διαβρωθεί σε έναν επικίνδυνο βαθμό».
 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι μακροπρόθεσμες ηγεμονικές τάσεις της Κίνας  στην Ασία-Ειρηνικό   προκαλούν μεγάλη ανησυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
 Αυτό ισχύει και στον στρατιωτικό τομέα, όπου η στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη. Καθώς το μερίδιο της Κίνας στο περιφερειακό εμπόριο και στις επενδύσεις αυξάνεται σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει κάθε λόγος να ανησυχούν οι Αμερικάνοι  για την πτώση της επιρροής των ΗΠΑ στην Ασία.

Εν ολίγοις, η Κίνα είναι ισχυρή αλλά όχι χωρίς σοβαρές αδυναμίες. Οι απόλυτα λογικές  ανησυχίες των χωρών για τις συνθήκες που επικρατούν σε μια Ασία που κυριαρχείται από την Κίνα οδήγησαν στην ενεργό εξισορρόπηση μιας συμμαχίας από την Ιαπωνία, την Ινδία, και την Αυστραλία στην Νοτιοανατολική Ασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν ένα "παράθυρο" δράσης, αλλά αυτό  δεν θα παραμείνει ανοιχτό απεριόριστα....έχουν το πολύ μία με δύο δεκαετίες , μετά το "παράθυρο" δράσης τους εναντίων της Κίνας θα κλείσει.

2 σχόλια:

Όλα είναι ατμός.... είπε...

Μπορούν βέβαια να εφαρμόσουν με τον πληθυσμό που έχουν οι Κινέζοι το εξής σύστημα.... Κατουράνε ταυτόχρονα βάση διαταγής σε ειδικούς αγωγούς και αντε τώρα οι υπόλοιποι να ρυθμίσεται το ο-ξι-νο στο πε-χα. Υπολόγισε ανά 100γρ επί του συνόλου δύναμης,συν ορμή υγρού στοιχείου,επαυξιμένου με ότι δύσοσμο και θα έχεις μια σχετική εικόνα της επόμενης μέρας. Αυτά είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής που δεν έχουν υπολογίσει για τους made in china.
Βέβαια,πέρα από την πλάκα δεν κάνουν τίποτα αν δεν είναι απόλυτα σίγουροι,γι αυτό και επιλέγουν σχεδόν πάντα,μικρά και μεθοδικά βήματα που κάνουν ένα μεγάλο σύνολο χωρίς εκπλήξεις.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ναι μόνο που αγαπητέ Ρένο...η οξύτητα μπορεί να βλάψει και αυτούς, διότι όταν κατουράς στην θάλασσα το βρίσκεις στο αλάτι.!! Όλα είναι κύκλος.
Όντως οι Κινέζοι κάνουν μικρά και σταθερά βήματα..και αυτό γιατί δεν τους αρέσουν οι εκπλήξεις και δεν θέλουν να κάνουν λάθη. Όμως όταν παρακολουθείς τον αντίπαλο σιωπηλά και αθέατα θα βρεις την αδυναμία του και θα την εκμεταλλευθείς.Έτσι κερδίζεις διπλά.!! Και μαθαίνεις για την εκπαίδευση του εχθρού σου και μπορείς να προκαλέσεις ζημιά στα σχέδιά του ,ακόμα και να εξουδετερώσεις τα δυνατά του σημεία.Για αυτόν τον λόγο πρέπει πάντα να προσέχουμε για "ιχνεύμονες"!