ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Η Τουρκία δεν το βάζει κάτω με τα Railgun: Πρόοδος στις δοκιμές αν και προβλήματα παραμένουν…

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Καλύτερα να μας έλεγαν οι Μογγόλοι ότι έχουν κάνει τα σαλλάχια κατάσκοπους θα  ήτανε πιο πειστικοί. Είπαμε οι Μογγόλοι μας κάνουν Υβριδικό Πόλεμο που περιλαμβάνει πληροφοριακές επιχειρήσεις και ενέργειες που πλήττουν το , ηθικό, ψυχολογικό, ιδεολογικό, διπλωματικό, και οικονομικό υπόβαθρο του αντιπάλου.  Ο καθένας μπορεί να το κατασκευάσει αν έχει εξειδικευμένες γνώσεις.Και οι Κινέζοι το έχουν  δοκιμάσει και το έχουν τοποθετήσει επάνω σε πολεμικό πλοίο.  Βέβαια οι επιστήμονες των Η.Π.Α. είναι τίποτα μπαγλαμάδες, μπροστά στα Μογγόλια , μιας και δεν έχουν ακόμα καταφέρει να λύσουν τα πρακτικά προβλήματα, της κατασκευής και εισαγωγής σε υπηρεσία του συγκεκριμένου όπλου. Το ότι με την μέχρι στιγμής επιτεύξιμη ταχυβολία, οτιδήποτε προσπαθήσει να στοχεύσει, θα είναι σαν να προσπαθεί να πετύχει με μια σφαίρα μιαν άλλη σφαίρα.Κάτι σαν τον "πόλεμο των άστρων" του Ρήγκαν αυτό δεν το λένε .Αυτά όλα όμως, φαίνεται ότι είναι πταίσματα για τους "τιτανοτεράστιους" Μογγόλους επιστήμονες, οι οποίοι θα το δώσουν στους "ανίκητους" Μογγόλους στρατηγούς μέχρι το 2020, για να μας κάνουν μια χαψά.
Όπως και το ότι ο φορέας του, θα πρέπει να σέρνει από πίσω του κι έναν υποσταθμό της ΔΕΗ, για να του παρέχει ηλεκτρική ενέργεια.Το συγκεκριμένο είναι ανασχέσιμο με EMP  τεχνολογία  καθώς και με ...βόμβα παλμικού ήχου. Ο όρος "ΒΌΜΒΑ ΠΑΛΜΙΚΟΥ ΗΧΟΥ"  αναφέρεται για πρώτη φορά από εμάς εδώ στο ΖΕΥΣ ΕΛΑΥΝΩΝ. Είναι μια καινοτομία που μπορεί να καταστρέφει, δίχως να σκοτώνει....ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΠΑΛΜΙΚΟΥ ΗΧΟΥ "ΧΤΥΠΑΣ" ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ. Καταστρέφεις ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα χωρίς καμία οικολογική καταστροφή.
Το τρίτο κατά σειρά πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (EM Railgun) δοκίμασε πρόσφατα με επιτυχία η Τουρκία σύμφωνα με δημοσίευμα τις εξειδικευμένα στα θέματα άμυνας και τεχνολογίας, διεθνή μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για το σύστημα ‘Sapan’ η ύπαρξη του οποίου είχε γίνει γνωστή πριν από δύο χρόνια τον Οκτώβριο του 2016 αν και η ανάπτυξη του συστήματος είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα.
Του Γιώργου Τσιμπούκη
Το σύστημα αναπτύσσεται από το κρατικό ερευνητικό ίδρυμα TUBITAK SAGE και τον Οκτώβριο του 2016 είχε παρουσιαστεί στον Υπουργό Έρευνας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Faruk Özlü μετά την επίτευξη των τεχνολογικών στόχων που είχε θέσει το ίδρυμα.
Σύμφωνα με τα τότε δημοσιευμένα στοιχεία το σύστημα ‘Sapan’ είναι ένα ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο των 14 megajoule (MJ), το οποίο αναπτύσσει υψηλή κινητική ενέργεια που εκτοξεύει με μεγάλη ταχύτητα μεταλλικά μη εκρηκτικά βλήματα.

Τα αεροδυναμικά αυτά βλήματα καταστρέφουν τον στόχο με απευθείας πλήγμα αξιοποιώντας την υψηλή τους κινητική ενέργεια, η οποία φτάνει τα 3.500 μέτρα το δευτερόλεπτο. Το πρωτότυπο του πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου ‘Sapan’ δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2014 και σύμφωνα με τους Τούρκους θα εξοπλίσει τα πλοία του προγράμματος TF-2000.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το τουρκικό σύστημα κατά την διάρκεια των πλέον πρόσφατων δοκιμών επέτυχε ταχύτητα εκτόξευσης του βλήματος 9.300 χλμ / ώρα δηλ. 7,5 Mach. Στόχος των Τούρκων είναι το σύστημα τους να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα εξόδου βλήματος 12.600 χλμ / ώρα δηλ 8,5 Mach και εμβέλεια 30 χλμ.
Όπως γίνεται αντιληπτό τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα αυτών των συστημάτων είναι σημαντικά αφού λόγω της υψηλής ταχύτητας που επιτυγχάνει το πυροβόλο ο αντίπαλος δεν μπορεί να αμυνθεί εύκολα ενώ η ταχυβολία του συστήματος που φτάνει τα 10 βλήματα ανά λεπτό (1 βλήμα ανά 10 δευτερόλεπτο) αυξάνει την αποτελεσματικότητα και φονικότητα του πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου.
Το μειονέκτημα όμως ενός πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου είναι η τεράστια κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία του. Πιο συγκεκριμένα για την λειτουργία του συστήματος απαιτούνται 20 megawatts που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 250 μικρών σπιτιών.

Το αναπτυξιακό πρόγραμμα του πυκνωτικού ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου ‘Sapan’ έχει διάρκεια 6 χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι το αργότερο το 2020 το σύστημα θα είναι έτοιμο επιχειρησιακά και αποτελεί τμήμα της ανάπτυξης των επιμέρους υποσυστημάτων που θα εξοπλίσουν τα νέα πλοία του ναυπηγικού προγράμματος TF-2000.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το σύστημα ‘Sapan’ η Τουρκία αναπτύσσει δύο ακόμη ανάλογα συστήματα, το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο ŞAHİ 209 Block-1 της εταιρείας Yeteknoloji AS το οποίο μάλιστα δοκιμάστηκε επιτυχώς πριν από ένα μήνα, καθώς και το πυκνωτικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο (EM Railgun) Tufan που αναπτύσσει η τουρκική εταιρεία Aselsan το οποίο παρουσιάστηκε στην έκθεση στρατιωτικού υλικού IDEF 2017.
Οι προσπάθειες των Τούρκων για την ανάπτυξη αυτών των πυροβόλων φαίνεται ότι ξεκίνησαν στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας και δείχνουν την αποφασιστικότητα των Τούρκων να επενδύσουν σε αυτή την τεχνολογία με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση των πυκνωτικών ηλεκτρομαγνητικών πυροβόλων ως μέρος του εξοπλισμού αντιτορπιλικών, για την παράκτια άμυνα και την αεράμυνα κρίσιμων υποδομών.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: