ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Η Οικονομική κρίση στην Ιταλία , είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για την Κίνα

Γράφει ο Λύκαστρος :

Καθώς η οικονομία της Ιταλίας κατρακυλά (λόγω κορωνοιού) οι κινεζικές εταιρείες έχουν την ευκαιρία να εξαγοράσουν πολύ φθηνά πολλές από τις επώνυμες ιταλικές φίρμες. Η Ιταλία αντιπροσωπεύει μια από τις σημαντικότερες χώρες για τα γεωοικονομικά συμφέροντα της Κίνας στην Ευρώπη. Αποτελεί πηγή στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων τόσο σε προηγμένες όσο και σε παραδοσιακές βιομηχανίες και διεθνώς αναγνωρισμένες μάρκες και τεχνολογία, καθώς επίσης κατέχει μια κρίσιμη γεωγραφική θέση στο πλαίσιο της Maritime Silk Road του 21ου αιώνα της Κίνας, και είναι αναπόσπαστο μέρος της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Η πρόσβαση στην λιμενική υποδομή της Ιταλίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κίνα, καθώς επιδιώκει να επεκτείνει τις εμπορικές της οδούς από τη Μεσόγειο στη βόρεια Ευρώπη.

Τον Μάρτιο του 2019, η Ιταλία έγινε επίσημο μέλος της Πρωτοβουλίας Belt and Road και έγινε η πρώτη χώρα G-7 που εντάχθηκε στην πλατφόρμα με την ηγεσία του Πεκίνου και τη μεγαλύτερη οικονομία μεταξύ των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μέλη της BRI. Το να είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη με το 15% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας στο BRI, ήταν σημαντικό και σε μεγάλο βαθμό συμβολικό για τις κινεζικές φιλοδοξίες στην Ευρώπη, γεγονός που υποδηλώνει τον αυξανόμενο ρόλο της Κίνας στον κόσμο. Το φιλόδοξο μνημόνιο BRI που υπεγράφη μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου περιελάμβανε 50 συμφωνίες, που καλύπτουν οικονομικούς, πολιτιστικούς και υποδομές. 

Ας δούμε όμως ποια ήταν τα οφέλη της Ιταλίας από αυτήν την συμφωνία.  Η ελπίδα της Ιταλίας ήταν ότι η ένταξη στο BRI θα ανοίξει νέες ευκαιρίες στο εμπόριο και τις επενδύσεις. Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί πέντε φορές (από 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2001 σε 49,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019). Ωστόσο, τα συνολικά επίπεδα εμπορίου μεταξύ Ιταλίας και Κίνας έχουν αλλάξει μόλις από το 2010 (49,5 δισεκατομμύρια δολάρια). Ταυτόχρονα, το εμπορικό έλλειμμα για την Ιταλία αυξάνεται συνεχώς, φτάνοντας τα 20,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019, ενώ οι ιταλικές εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν, μειώνοντας μόνο 6,1% πέρυσι. Το 2019, η Κίνα ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εταίρος εισαγωγών για την Ιταλία, παρέχοντας περισσότερο από το 7% των εισαγωγών της και ο ένατος μεγαλύτερος εταίρος εξαγωγών, που έλαβε μόλις το 2,9% των ιταλικών εξαγωγών, κυρίως σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό και μηχανήματα.

 Όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Κίνα, η Ιταλία συγκαταλέγεται στους τρεις πρώτους αποδέκτες στην Ευρώπη, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία. Το 2019, η αθροιστική κινεζική  FDI στην Ιταλία έφτασε τα 17,4 δισεκατομμύρια δολάρια (15,9 δισεκατομμύρια ευρώ) από το 2000, με την αιχμή της επένδυσης το 2014 και το 2015. Εάν ληφθούν υπόψη οι επενδύσεις και τα κατασκευαστικά συμβόλαια, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, το ποσό της επένδυσης φτάνει τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εστιάζοντας κυρίως στην ενέργεια (6,5 δισεκατομμύρια δολάρια), τις μεταφορές (8,75 δισεκατομμύρια δολάρια), την τεχνολογία (4 δισεκατομμύρια δολάρια) και τη χρηματοδότηση (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Μεταξύ των κυριότερων επενδύσεων ήταν η απόκτηση του 17% της Pirelli, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ελαστικών παγκοσμίως, έναντι 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κινεζική κρατική επιχείρηση ChemChina.  Οι Κινέζοι επενδυτές, μέσω της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, ενδιαφέρονται επίσης για την ιταλική χρηματιστηριακή αγορά, αγοράζοντας μετοχές αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Intesa Sanpaolo, Unicredit, Eni, Enel, Telecom Italia, Generali, Terna και άλλες εταιρίες.

Πέρυσι  υπογράφηκαν 29 συμφωνίες ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών μεταξύ της China Communication Construction Construction (CCCC) και των λιμένων της Τεργέστης και της Γένοβας. (ναι ακριβώς στο σημείο που χτύπησε ο COVID-19 πολύ βολικό )
Ενώ η Huawei ανακοίνωσε τον Ιούλιο του 2019 επενδυτικό σχέδιο 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια. 'Όμως τον  περασμένο Δεκέμβριο, η επιτροπή πληροφοριών και ασφάλειας του ιταλικού κοινοβουλίου συνέστησε στην κυβέρνηση «πολύ σοβαρά» να εξετάσει το ενδεχόμενο απαγόρευσης της Huawei και άλλων κινεζικών προμηθευτών εξοπλισμού από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας της Ιταλίας 5G.  Και τότε ήρθε ο COVID-19 και οι οικονομικές της συνέπειες.!!

Από τον Φεβρουάριο του 2020 η οικονομική εικόνα της Ιταλίας έχει αλλάξει εντελώς. Καθώς η Ιταλία παρεμποδίζεται από την πιο σοβαρή της κρίση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, με περισσότερους από 20.000 θανάτους από τον COVID-19, και η οικονομία της πιθανότατα θα υποστεί τη βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της χώρας. Η εξάπλωση του ιού COVID-19 προκάλεσε ένα απρόβλεπτο σοκ στην αγορά, τόσο κατά τη ζήτηση όσο και από την προσφορά, εν μέσω της προοδευτικής διακοπής των εθνικών οικονομικών δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες για τον περιορισμό της επιδημίας. Ακόμη και πριν από την κρίση του COVID-19, η Ιταλία αντιμετώπιζε στάσιμα εισοδήματα, με τον ίδιο μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα με πριν από 20 χρόνια, και η οικονομία της αγωνιζόταν με ποσοστό ανεργίας 12% και κρατικό χρέος αξίας 133% του ΑΕΠ. Το οικονομικό χτύπημα που προέκυψε από την τρέχουσα καταστροφή στην υγεία θα έχει ακόμη πιο τρομερές συνέπειες.

Εκτιμάται ότι η Ιταλία θα τελειώσει το 2020 με πτώση 6% του ΑΕΠ, πτώση 6,8% στην κατανάλωση και πτώση επενδύσεων 10,6%. Οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει. Σε λίγες μόνο εβδομάδες, ο δείκτης MIB έχει φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012 με συρρίκνωση 40%, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες. Σε μια τέτοια κατάσταση, πολλές ιταλικές εταιρείες που ήταν σε καλή κατάσταση πριν από την κρίση διατρέχουν τον κίνδυνο να περάσουν σε ξένα χέρια. Και όπως πάντα σε μια κρίση οι κινεζικές επενδύσεις, κυρίως μέσω εξαγορών ιταλικών εταιρειών, αυξήθηκαν από 100 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ .!!!! Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), που αποτελούν τη σωτηρία της ιταλικής οικονομίας, εκτίθενται ιδιαίτερα σε κίνδυνο. Στο μέλλον μπορεί να δούμε κινεζικές εταιρείες να αγοράζουν αυτές τις ΜΜΕ επιχειρήσεις σε τιμές κάτω των 100 εκατομμυρίων ευρώ.!!

Ζούμε στην  εποχή του μεγάλου ανταγωνισμού για την εξουσία, με αυξανόμενες διεκδικητικές δυνάμεις από την Κίνα, που παίζει από ένα διαφορετικό playbook. Οι επόμενοι μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση του οικονομικού ιστού της ηπείρου, όχι μόνο της Ιταλίας, και θα χρειαστούν κοινοί πόροι. Είναι ένα κοινό γεωοικονομικό ζήτημα.






13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μιά μεγάλη φωνή απλώνεται παντού: GREEKS MAKE EUROPE GREAT AGAIN


E

Μμ. είπε...


E
Μιά μεγάλη φωνή απλώνεται παντού: GREEKS MAKE EUROPE GREAT AGAIN

..............................

Τί μας ειπής
και δεν μας εξηγείς;

GREEKS, GREAT, τα Τσιπροκουλοτσιράκια μεταναστολαγνάκια
ή τα εφοπλιστάκια με τα τανκεράκια
λόγω κρίσεως πετρελαίου εννοείς;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Όχι φίλε Μμ ο αγαπητός Ε εννοεί εκείνον και μένα...στην τελική θα γίνει αυτό που θέλουμε εμείς οι δύο, και κανένα τσιπροκουλοτσιράκι. Κανένας εφοπλιστής και κανένας λαδωμένο παπαγαλάκι, κανένας πολιτικό η θρησκευτικός τρίχας δεν θα αποφασίσει...ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ. Και ότι αποφασίζουμε εμείς είναι ΝΟΜΟΣ. Είτε γρήγορα είτε αργά θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε.!!

Θα έπρεπε ήδη να έχεις υποψιαστεί ότι όταν κάτι γράφουμε στον ΖΕΥ ΕΛΑΥΝΟΝΤΑ μετά πραγματοποιείται.!! Θα επέλθει κάθαρση κάποια στιγμή σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο....θα ξεβρωμίσει η κόπρος του Αυγεία...είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Το έχω ξαναγράψει εδώ μέσα...η Ελλάς θα γίνει το Τρίφωτο Φως του πλανήτη για χίλια χρόνια.!! Θα πάρει πίσω ότι της ανήκουν και μάλιστα με τόκο.!!

Μμ. είπε...


Blogger Ο/Η ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...
Όχι φίλε Μμ ο αγαπητός Ε εννοεί εκείνον και μένα...στην τελική θα γίνει αυτό που θέλουμε εμείς οι δύο, και κανένα τσιπροκουλοτσιράκι. Κανένας εφοπλιστής και κανένας λαδωμένο παπαγαλάκι, κανένας πολιτικό η θρησκευτικός τρίχας δεν θα αποφασίσει...ΕΜΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ. Και ότι αποφασίζουμε εμείς είναι ΝΟΜΟΣ. Είτε γρήγορα είτε αργά θα γίνει αυτό που εμείς θέλουμε.!!

.........................

Ε, τότε

Είητε αμφότεροι

ηυλογημένοι και πεπροστατευμένοι.

Εις δόξαν του γένους των ανθρώπων
και μνήμην αιωνίαν
των πατέρων αυτών,
θεών αγαθών
ουρανίων αθανάτων!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Δεν ξέρω φίλε Μμ αν είμαι ευλογημένος...πάντως το "συμβόλαιο" μου όταν ήρθα εδώ έγραφε ότι θα είχα συγκεκριμένα πράγματα...ότι θα γινόταν αυτό που ήθελα διότι από μικρή ηλικία έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου, για να πάρει κανείς θα πρέπει και να δώσει...και εγώ τα έχω δώσει σχεδόν όλα.!!. Και αν δεν γίνει αυτό για το οποίο υπέγραψα..όταν θα έρθει η ώρα μου για να πάω στους "άνωθεν"...τότε θα την έχουνε πολλαπλώς καταγαμήσει.!!

Ανώνυμος είπε...

Όταν όλος ο κόσμος μάθαινε ότι:
https://zeys-elaynon.blogspot.com/2020/01/conspiracists-say-lasers-and-exploding.html

Τότε κάτι λέχθηκε:

Ο/Η ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...
-ΕΡΙΩΠΑΣ : Φίλε Λύκαστρε φαίνεται ότι οι Ερινύες σηκώθηκαν να ξεμουδιάσουν λιγάκι ή κάτι τις ενόχλησε και όπως θα ξέρεις πολύ καλά τίποτα δεν πρόκειται να τις σταματήσει αν δεν το βάλουν ξανά σε τάξη.
ΚΑΠΟΙΟΣ έχει θυμώσει!!!

-Αγαπητέ Ερίωπα φαίνεται ότι οι Ερινύες έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και όχι απλά να ρίξουν ένα ξεμούδιασμα.Θα πρέπει λοιπόν να πετάξουν σε 3 χώρες για να κυνηγήσουν όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της φυσικής και ηθικής τάξης των πραγμάτων.
3 Ιανουαρίου 2020 - 8:39 μ.μ.

----------------------------------------------------------------------------
26/04/2020 -Αποστολή εξετελέσθη. Ο Υπαίτιος κυριολεκτικά κονιορτοποιήθηκε.


100 ημέρες μετά τις 3/1/20 ο CEO μαζί με την εταιρεία του VIRGIN έγιναν σκουπίδια, πίσσα και πούπουλα. Η Εταιρεία του πτώχευσε και συνεχίζεται η διαπόμπευσή της με πανοραμικό τρόπο. Οι ψυχούλες που χάθηκαν στο ΜΑΤΙ, στην Καλιφόρνια, και στην Αυστραλία φαίνεται ότι έγιναν τρομερές Ερινύες και τιμώρησαν αμείλικτα τους ενόχους.
Τώρα αναπαύονται.

ΚΑΠΟΙΟΣ όμως συνεχίζει να είναι αρκετά θυμωμένος.

ΕΡΙΩΠΑΣ

Μμ. είπε...


Καλά βρε Λύκαστρε, μη βαράς!

Μια κουβέντα είπαμε.
Επειδής δηλαδής εσύ μεγαλοπιάστηκες
σε μεγάλα διεθνή σαλόνια αναγνωσιμότητος,
και σπας ρεκόρ κορωνιασμένα καθημερινά...

εμάς, Μητσοτακιστάν από μεριά,
τα φιλαράκια τα παλιά,
έμάς που τρώμε καθημερινά
Δελτία ελληνικού θανάτου
από Φόδρα και Σκορδαλιά,
μας έχεις στην απέναντι
μαζί με τα σκουπίδια τα πρωινά;
Έλεος!

ΥΓ.
Φτου! Πάλι στην ίδια τάξι θα μείνω. Δεν τα παίρνω καθόλου τα γράμματα, μού φαίνεται.
Μα αφού όλο έξω απ' το παράθυρο έχω το νου μου και ποτέ στην τάξι μέσα.
Έλα μου ντε!


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλημέρα φίλε Μμ...δεν βαράω βρε, εσένα θα βαρέσω;; τς τς τς τόσο λίγο με ξέρεις. Απλά δεν πιστεύεις αυτά που σου λέω...είσαι σαν τον άπιστο Τόμας χα χα . Καθόλου δεν μεγαλοπιάστηκα...το αντίθετο μάλιστα, τα εδώ λαμόγια θα τα τσακίσουμε...εκεί να δεις ξύλο που θα πέσει...είμαι έξαλλος μαζί τους. Όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι το σχέδιο τους διάλυσης και καταστολής κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από Έλληνες ώστε να ολοκληρωθεί η φτωχοποίηση και αρπαγή κάθε περιουσίας ιδιωτικής και κρατικής. Aργήσαμε αλλά το καταλάβαμε...το "Μένουμε Σπίτι" αυτό τον σκοπό εξυπηρετούσε.Εξανάγκασαν λόγω ανέχειας, και ανεργίας να φύγουν στο εξωτερικό γύρω στο 1,5 εκατομ Έλληνες.!! Μια Ελλάδα εκλεκτή και σπουδαία σκόρπια σε όλον τον πλανήτη , και μεις εδώ μαζεύουμε και ταΐζουμε τα λαθρόσκατα ..... Ματώνει η ψυχή μας.Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα..αλλά ο χρόνος τους ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ. Είμαι πολύ ΕΞΑΛΛΟΣ μαζί τους....και θα τους πάρει όλους ο διάολος.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φίλε Μμ γιατί τους ακούς..Φαίη , Σκορδαλιά και τα άλλα τα σκατά;; Μια φορά που έβαλα τον Σκορδαλιά να ακούσω τον ήχο της φωνής του...ξέρεις τι σκέφτηκα μόλις τον άκουσα;; χαχαχα Το ζυμώνει το μπιφτέκι, τη σουρώνει την ψαρόσουπα, το μαστιγώνει το δελφίνι, τον βάζει το σύρτη,το γυαλίζει το φινιστρίνι , το κανελώνει το ρυζόγαλο κτλ κτλ..χα χα χα χα

Μμ. είπε...


O.K. Δεν τρέχει τίποτις, φίλε. Αστειεύομαι.
Λέμε δηλαδής και καμίαν χαλαρωτικήν
αμαλακίαν, πού και πού, δια να ποικίλλη η ώρα. Χα, χα.

Ανώνυμος είπε...

... "μεταναστολαγνάκια" φίλε Μμ σε καμία περίπτωση, απλώς, τα Καντέμικα πατριωτάκια τους, βλέπουν και αγαλιάζει η καρδιά τους.
Όσο για τους εκλεκτούς επτάλοφους εφοπλιστές εκ Χίου ό,τι και να πω αξία θα τους δώσω.
Όσον αφορά τώρα το σύνθημα GREEKS MAKE EUROPE GREAT AGAIN ομολόγησα απ'την αρχή ότι δεν είναι δικό μου. Παρέλειψα μόνο να πω ότι συναντάται παντού στο You Τube και μάλιστα από εθνικότητες που δεν θα περιμέναμε.
Κάτι είναι και αυτό.

Ε

Μμ. είπε...


Ε

Σωστός.