ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: 3,47 δισ. ευρώ για τα 20 F-35 που αποκτά η Πολεμική μας Αεροπορία – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία και πότε θα υπογραφεί

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : 3,47 δις Άνευ όπλων, άνευ FOS και με 120εκ λειτουργικά έξοδα με τα μισά αεροσκάφη στο έδαφος .Αυτοφωράκιδες. Και οι 3 κλάδοι θα καταστραφούν. Πλοία δεν θα έχουμε, υποβρύχια δεν θα έχουμε, f16 και rafale καθηλωμένα, apache δεν θα έχουμε, πυροβολικό ανύπαρκτο. Όλα αυτά για να βγάλουν την υποχρέωση στον εθνικό μας δυνάστη, την LM. Φορείς έχουμε. Θέλουμε όπλα, ατρακτιδια, αποκατάσταση διαθεσιμοτητων, πυροβολικό, πυραυλικό πυροβολικό και ότι πετάει και επιπλέει σε μη επανδρωμένο. Και Ραντάρ μεγάλης εμβέλειας 350-550 χιλιομέτρων.


*Του Κώστα Σαρικά

Το Onalert.gr αποκαλύπτει το τελικό κόστος των 20 μαχητικών 5ης γενιάς F-35, τα οποία αποκτά η Πολεμική Αεροπορία, το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αλλά και τι περιλαμβάνει η συμφωνία η οποία πρόκειται να υπογραφεί έως τα μέσα το καλοκαιριού.

Όλα τα στοιχεία περιλαμβάνονται στον ογκώδη φάκελο-τόμο της LOA, η οποία έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τέθηκε υπόψη της αρμόδιας για τα εξοπλιστικά Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αλλά και της Πολεμικής Αεροπορίας.

F-35

Συγκεκριμένα, το κόστος απόκτησης των 20 stealth αεροσκαφών F-35 στην κορυφαία διαμόρφωση block 4 αγγίζει τα 3,47 δις και περιλαμβάνει εκτός από τα μαχητικά, επιπλέον δύο κινητήρες, τέσσερις εξομοιωτές, την εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών ώστε να πιστοποιηθούν στον τύπο του μαχητικού αλλά και FOS για πλήρη τεχνική υποστήριξη, η οποία θα αφορά τα τέσσερα πρώτα χρόνια έπειτα από την απόκτηση τους με option για ανανέωση σε βάθος χρόνου. Στο τελικό ποσό δεν περιλαμβάνονται όπλα, καθώς αυτά θα αποκτηθούν με άλλες συμφωνίες και έπειτα από διαπραγμάτευση με τους Αμερικανούς.

Ενώ έχει ήδη ξεκαθαριστεί ότι η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει SSI (Security of Supply and Information) – πιο γνωστά ως αντισταθμιστικά οφέλη – καθώς η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να αναλάβει η ίδια να πραγματοποιήσει τις εργασίες στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, η οποία θα αποτελέσει τη «φωλιά» των διαβαθμισμένων stealth μαχητικών 5ης γενιάς.

Αν και αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία για την υπογραφή της συμφωνίας αναφέρθηκε η 9η Ιουνίου, τελικά οι δύο πλευρές ανατρέχοντας στην σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ, η οποία αφορά διακρατικές συμφωνίες, κατέληξαν ότι η ιστορική για την Πολεμική Αεροπορία συμφωνία μπορεί να υπογραφεί έως τις 29 Ιουλίου. Ήδη οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για το οριστικό κείμενο της συμφωνία,ς η οποία θα περιλαμβάνει με κάθε λεπτομέρεια όλες τις παραμέτρους, βρίσκονται σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι οι υπογραφές αναμένεται να πέσουν νωρίτερα.

Οι προετοιμασίες στην 117 ΠΜ

Πρόθεση του Αεροπορικού Επιτελείου είναι να «τρέξουν» με τη μέγιστη ταχύτητα όλες οι διαδικασίες, τόσο αυτές που αφορούν την υλοποίηση της συμφωνίας μέχρι να παραληφθούν τα 20 μαχητικά, όσο κυρίως οι απαραίτητες εργασίες προκειμένου η 117 Πτέρυγα Μάχης να μετατραπεί στην πιο σύγχρονη Βάση της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

F-35

Νέοι διάδρομοι, ηλεκτρονικά βοηθήματα, ανακατασκευή των shelter όπου θα φιλοξενούνται τα F-35, ανακατασκευή του πύργου ελέγχου, εγκατάσταση οπτικών ινών, ανακατασκευή των υποστέγων συντήρησης, κατασκευή νέων κτηρίων και εγκαταστάσεων φιλοξενίας του προσωπικού, αποψιλώσεις, διευθετήσεις και χωματουργικές εργασίες, διπλά περιμετρικά συρματοπλέγματα με δίκτυο από κάμερες που θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Αεροπορικής Βάσης αποτελούν έργα που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα.

Οι προδιαγραφές καθορίζονται αυστηρά από την US Air Force, η οποία θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την Πολεμική μας Αεροπορία. Θα παρακολουθεί την πορεία των εργασιών προκείμενου να πιστοποιήσει συνολικά την Αεροπορική Βάση στην Ανδραβίδα για να δώσει το «πράσινο φως» για την μεταφορά των F-35 σε Ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα F-35 εντός του 2028, τα οποία όμως σε πρώτη φάση θα παραμείνουν σε Αμερικανικό έδαφος. Σε αυτά αλλά και στους εξομοιωτές πρόκειται να εκπαιδευτούν οι πρώτοι 16 ιπτάμενοι της HAF που θα μεταβούν στις ΗΠΑ μεταξύ των οποίων και 6 εκπαιδευτές. Τα μονοθέσια F-35 άλλωστε απαιτούν δεκάδες ώρες εκπαίδευσης στο έδαφος και στους εξομοιωτές μέχρι ο ιπτάμενος να απογειώσει μόνος το πανίσχυρο υπερσύγχρονο μαχητικό. Τα stealth μαχητικά 5ης γενιάς αναμένονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα πιθανότατα εντός του 2030.

Ήδη έως σήμερα έχουν παραδοθεί περίπου 1.000 μαχητικά F-35 τα οποία έχουν συμπληρώσει περισσότερες από 825.000 ώρες πτήσης. Στα 5ης γενιάς μαχητικά έχουν εκπαιδευτούν 2.400 ιπτάμενοι αλλά και 16.000 τεχνικοί.

ΠΗΓΗ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν και δεν είμαι ειδικός στους εξοπλισμούς, νομίζω ότι τα Φ35 έρχονται εδώ α) για τις μίζες και τον τζίρο των νταίων, και β) για να περιπολούν σε Α.Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα (μέσω Βουλγαρίας), και να κατασκοπεύουν ΟΧΙ τους Τούρκους, αλλά τους Ρώσσους.Μετά τα ΝΑΤΟ'ι'κά νησιά του Αιγαίου , όλη η Ελλάδα γίνεται (και) ΝΑΤΟ'ι'κή πταν
Πήγα να δω ένα βίντεο ψε στο γιουτούμπ,η διαφήμιση που έβγαλε ήταν για το Τουρκετζήαν
Ο τέμπορα, Ο μόρες
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Κάπου πήρε το μάτι μου Ππριν μέρες ότι μέσα στη ΛΟΑ(τκι+) αναφέρουν ρητώς οι "σύμμαχοι" την παραχώρηση Φ16 και Μιράζ 2000 στον επίσημο αγαπημένο Ζελένσκι
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ