ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Προσχέδιο μακρόπνοης και πολυεπίπεδης συνεργασίας Ιράν-Κίνας

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Aπο τις πολύ σημαντικές ειδήσεις. Είναι μια ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με την Κίνα, η οποία είναι μοναδική, καθώς η Κίνα θεωρεί το Ιράν ως αναπόσπαστο μέρος της οικονομικής και στρατιωτικής της προσέγγισης στην Ευρασία μέσω του Ιράν και της Τουρκίας. Η οικονομία του Ιράν έχει ανακάμψει αρκετά έντονα, κυρίως λόγω της συνεργασίας με την Κίνα και την Τουρκία. Τώρα, άμεση προτεραιότητα του Ιράν είναι η ενίσχυση της αεροπορικής του δύναμης, με ένα σινο-ιρανικό αεροσκάφος 4ης γενιάς που θα εισαχθεί σύντομα. Ο προϋπολογισμός του Ιράν έχει διαθέσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια για αγορές αεροσκαφών.
Το Ιράν έχει πάνω από χίλιους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε μία τοποθεσία κοντά στην Κασπία θάλασσα 2 χιλιόμετρα υπόγεια μέσα στο έδαφος ,με μια ολόκληρη διοίκηση ειδικών δυνάμεων για να πολεμήσουν. Σε μια οροσειρά κοντά στα σύνορα με το Ιράκ , το Ιράν έχει πάνω από 100 υπόγεια πυραυλικά σιλό που μπορούν να πυροδοτηθούν μέσα σε 2 λεπτά.!! Η Κίνα έχει κάνει πάρα πολύ έξυπνη κίνηση , με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με το Ιράν. Γιατί η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Ινδία είναι όλοι γείτονες… αλλά και ιστορικοί αντίπαλοι, με το Ιράν όχι.
Οι άλλοι γείτονες της Κίνας είναι αδύναμα ή αποτυχημένα κράτη, όπως το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα. Η αστάθεια τους - ή η κατάρρευσή τους - θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια για την Κίνα. Η Κίνα συνορεύει με το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, τη Μιανμάρ και το Πακιστάν. Δύο από αυτά τα κράτη όμως διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Μέχρι τώρα η Κίνα δεν είχε πραγματικούς, αξιόπιστους συμμάχους. Με το Ιράν αλλάζουν τα δεδομένα. Ενώ οι Η.Π.Α
στον Ειρηνικό,  μπορούν να θεωρήσουν ως συμμάχους την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες ως στενούς συμμάχους - και διατηρεί εγκάρδιες σχέσεις με άλλους, συμπεριλαμβανομένης της Μαλαισίας, του Βιετνάμ και της Ινδονησίας.
Η λίστα των συμμάχων της Κίνας στον Ειρηνικό, από την άλλη πλευρά, είναι σύντομη. Μόνο η Ρωσία. Αυτό έχει προφανείς επιπτώσεις στη στρατιωτική στάση της Κίνας. Ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. μπορεί να ταξιδέψει στον Ειρηνικό και να ελλιμενιστεί σε σχεδόν δεκάδες λιμάνια, τα πολεμικά πλοία της Κίνας μπορούν να πλεύσουν λίγο έξω από τα χωρικά της ύδατα και, εκτός από το ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, δεν έχουν πουθενά αλλού να αράξουν....Αυτό θέτει την Κίνα σε ένα τεράστιο στρατηγικό μειονέκτημα. Το Πεκίνο δεν έχει συμμάχους για να παρέχει βάσεις, να μοιράζεται τα βάρη, να συλλέγει πληροφορίες ή να παρέχει ηθική υποστήριξη....όλα αυτά βέβαια ανατρέπονται με την συμφωνία με το Ιράν , οπότε ο Περσικός Κόλπος θα είναι ασφαλής για την Κίνα και τα πολεμικά της πλοία.


Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπινγκ (αριστερά) με τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Τεχεράνη το 2016. (Φωτ.: Reuters)
Ιράν και Κίνα έχουν σιωπηρά ετοιμάσει εκτεταμένη συνεργασία σε επίπεδα οικονομίας και ασφάλειας, που θα επιτρέψει κινεζικές επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε τομείς όπως η ενέργεια και θα πλήξει τις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να απομονώσει την Τεχεράνη εξαιτίας των πυρηνικών και στρατιωτικών φιλοδοξιών της.
Η συνεργασία, που προτείνεται σε προσχέδιο συμφωνίας 18 σελίδων και είναι στη διάθεση των Τάιμς της Νέας Υόρκης, θα επεκτείνει σημαντικά την κινεζική παρουσία στον τραπεζικό τομέα, στις τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια, τους σιδηροδρόμους και πολλά ακόμη έργα στο Ιράν.
Σε αντάλλαγμα η Κίνα θα εξασφαλίσει σταθερή ροή ιρανικού πετρελαίου για τα επόμενα 25 χρόνια, και μάλιστα με σημαντική έκπτωση σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο και με ειδικό της αγοράς πετρελαίου.
Το προσχέδιο περιγράφει επίσης την εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, προσφέροντας δυνητικά στην Κίνα πρόσβαση σε μια περιοχή που αποτελεί εδώ και δεκαετίες στρατηγική ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συνεργασία που προτείνεται περιλαμβάνει κοινή στρατιωτική εκπαίδευση και ασκήσεις, κοινές έρευνες και ανάπτυξη όπλων καθώς και ανταλλαγή πληροφοριών, όλα στον αγώνα «κατά της τρομοκρατίας, της διακίνησης ανθρώπων και ναρκωτικών και του διεθνούς εγκλήματος».
Η συνεργασία, την οποία είχε προτείνει ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ από την επίσημη επίσκεψή του στο Ιράν το 2016, εγκρίθηκε από το κυβερνητικό συμβούλιο του Ιρανού Προέδρου Χασάν Ρουχανί τον Ιούνιο, κατά δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ πριν μερικές ημέρες.
Η απελπισία της Τεχεράνης από τον αποκλεισμό των Δυτικών την έσπρωξε στην αγκαλιά της Κίνας, που διαθέτει την τεχνολογία αλλά και τη διάθεση να απορροφήσει ποσότητες πετρελαίου, ταιριάζοντας με τις ανάγκες του Ιράν.
Μπορεί το Ιράν να αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, όμως οι εξαγωγές του «μαύρου χρυσού», που είναι και η μεγαλύτερη πληγή εσόδων για την Τεχεράνη, έχουν βυθιστεί αφότου η κυβέρνηση Τραμπ άρχισε να επιβάλλει κυρώσεις το 2018.
Η Κίνα λαμβάνει το 75% του πετρελαίου της από το εξωτερικό, και είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, με μέσο όρο πάνω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά το 2019.
Οι κινεζικές επενδύσεις στο Ιράν, που δύο άτομα ενήμερα για την επικείμενη συνεργασία τοποθετούν περί τα 360 δισεκ. ευρώ για τα προσεχή 25 έτη, ενδεχομένως να προκαλέσουν περισσότερες κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών από την Ουάσιγκτον, μετά τη στοχοποίηση των τελευταίων μηνών.
Πηγή: The New York Times, Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: