ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Αψηφά τις προειοδοποιήσεις της ΕΕ η Αγκυρκα – Απαντά με νέο μπαράζ προκλήσεων

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Πίσω από την Τουρκία βρίσκεται η B.P ( Άμα δεν ήταν οι πoύστηδες  Άγγλοι θα είχαμε ανασυστήσει την Ελληνική Αυτοκρατορία.)...και η Royal Dutch Shell, η οποία δεν ανήκει στους Ολλανδούς, αλλά χρηματοδοτείται και μάλιστα χοντρά από Γερμανικές Τράπεζες.

Με νέο μπαράζ προκλήσεων απάντησε η Τουρκία στην προοπτική λήψης μέτρων από την ΕΕ εναντίον της Άγκυρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων με την οποία καλείται η Ευρωπαική Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν να υποδείξουν «τα κατάλληλα μέτρα για την Τουρκία», η Άγκυρα απτόητη προχώρησε σε νέο κρεσέντο προκλήσεων. Αφενός εξέδωσε Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ενώ υπήρξαν κινήσεις για άνοιγμα της κλειστής από το 1974 Αμμόχωστου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» πέρα από τις ενταξιακές συνομιλίες και τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.
Παράλληλα, καταδίκασε  απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ εκφράζει τη σοβαρή του ανησυχία για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες.
Επαναλαμβάνει δε, την ανάγκη άμεσης αναστολής αυτών των ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, καλεί την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. «Η ΕΕ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με τον πλέον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο» καταλήγει το Συμβούλιο.

Απόφαση για άνοιγμα της Αμμοχώστου

Την ίδια στιγμή και αφού η τουρκική πλευρά επιβεβαίωνε για μία ακόμη φορά ότι ο «Πορθητής» έχει ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, το λεγόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους ενέκρινε το διορισμό ομάδας εμπειρογνωμόνων η οποία θα διεξάγει μελέτη στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, έκανε λόγο για βήμα του ψευδοκράτους προς την κατεύθυνση του ανοίγματος της Αμμοχώστου, σημειώνοντας ότι η εν λόγω μελέτη θα λάβει υπόψη της τα δικαιώματα των ιδιοκτητών των περιουσιών, τα οποία θα αντιμετωπισθούν αμερόληπτα.
Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, «το ψευδοκράτος αποφάσισε την Τρίτη να ανοίξουν τα Βαρώσια… Το λεγόμενο Συμβούλιο των Υπουργών θα αξιολογήσει τους όρους δράσης στο Βαρώσι, το οποίο αποτελεί νόμιμη στρατιωτική ζώνη στην ΤΔΒΚ» δήλωσε ο Οζερσάι.
Η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα συντονίσει τις ενέργειές της σχετικά με τα Βαρώσια με την Άγκυρα, ανέφεραν πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Demirören (DHA), προσθέτοντας ότι ομάδα εμπειρογνωμόνων θα επισκεφθεί την περιοχή για να καταρτίσει κατάλογο των ακινήτων.

Έπιασε δουλειά ο «Πορθητής»

Στην επιβεβαίωση ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, προχώρησε χθες  ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε πως  η γεώτρηση του γεωτρύπανου Πορθητής (Φατίχ) βρίσκεται στα 3.000 μέτρα, προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1 ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: