ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Δοκιμή: G3 με κοντάκι Spuhr R-410

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Μπορούν να γίνουν πολλές αλλαγές σε ένα όπλο. Όπως στα σκοπευτικά, χειρολαβές, μοχλοί, ράγες, αορτήρες,camo, κλπ. Για κοντάκι , για χειρολαβή . Και ένα σχετικό βίντεο από τον Håkan Spuhr με τις παραλλαγές του.Αλλά αν με ένα σκοπευτικό που είναι περίπου 500 γραμμάρια, το βάρος του όπλου μεγαλώνει, υπολογίστε κατά πόσο αυξάνεται το βάρος με χειροφυλακτήρες, κοντάκια, χειρολαβές. Βέβαια ένα τυφέκιο πρέπει να βελτιώνεται με βάση τις ανάγκες των ΕΕΔ και όχι κάποιον κυνηγών....η κάποιον που  έχουν την σκοποβολή ως χόμπι. Άρα εδώ μιλάμε για κανονικό σχεδιασμό εξ αρχής για τα όποια κομμάτια του τυφεκίου χρήζουν αναβάθμισης... Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα, το οποίο δεν έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό στην Ελλάδα..

Από Ευστάθιος Παλαιολόγος
Το κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο 37º τεύχος του περιοδικού «ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ», Μάρτιος 2019.
Στις συζητήσεις για το φετινό Shot Show είχα την τύχη να «συνομιλήσω» με τον κύριο Hakan Spuhr, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της ομώνυμης (Spuhr) εταιρείας κατασκευής παρελκομένων οπλισμού. Η εταιρεία είναι κυρίως γνωστή για της κορυφαίας ποιότητας βάσεις και δαχτυλίδια προσαρμογής διοπτρών σε όπλα ακριβείας, κάποια από τα οποία επίσης έχω την τύχη να χρησιμοποιώ. Τα πλείστα παρελκόμενα της Spuhr εμπίπτουν στην κατηγορία του «γιατί δεν το σκέφτηκα κι εγώ» κι είναι ίσως εδώ που κρύβεται η ιδιοφυΐα του κύριου Spuhr σαν εφευρέτη.
Η συνομιλία μας οδηγήθηκε σε κάποια στιγμή στην συλλογή αναβάθμισης τυφεκίων G3 που προσφέρει η εταιρεία. Και ειδικά γύρω από το κοντάκι. Το R-410. H Spuhr ασχολήθηκε με το G3 κυρίως λόγω του ότι το τυφέκιο είναι σε υπηρεσία με τον Σουηδικό Στρατό ως ΑΚ-4. Μάλιστα μέρος αυτών αναβαθμίζεται με απάρτια της Spuhr σε δύο πρότυπα, Τυφεκιοφόρου και Σκοπευτή Ακριβείας/Ακροβολιστή.



Το R-410 στο ελάχιστο ( κάτω,περίπου 18 εκ.) και μέγιστο (πάνω, περίπου 26εκ.) μήκος του
Το κοντάκι προσφέρεται με δύο NSN (NATO Stock Number), ως NSN 1005-22-630-0393 (Short Buffer) και ως NSN 1005-22-630-0394 (Heavy Buffer). Η διαφοροποίηση αφορά στα διαφορετικά χαλινωτήρια του G3, το «κοινό» που βρίσκουμε συνήθως και στα Ελληνικά G3 και το «βαρύ» που το συναντούμε σπανιότερα.

Σε σουηδική υπηρεσία το κοντάκι φέρει το χαρακτηριστικό εθνόσημο με τις τρείς κορώνες
Οι αρχικές προσπάθειες του κύριου Spuhr να βελτιώσει την εργονομία του κοντακίου του G3 κινήθηκαν στην κατεύθυνση τοποθέτησης κοινού κοντακίου «Μ-4» σε πιο ψηλή (στην ευθεία του άξονα της κάννης) θέση. Δημιουργούνταν όμως θέματα ως προς το που θα φιλοξενηθεί το χαλινωτήριο αφού πλέον ο σωλήνας του κοντακίου ήταν σε διαφορετικό σημείο. Η λύση αφαίρεσης του χαλινωτηρίου κρίθηκε ως μη αποδεχτή για τυφέκιο διαμετρήματος 7,62Χ51χιλ οπόταν οι προσπάθειες κινήθηκαν στην κατεύθυνση που οδήγησε στο R-410.

Έχοντας χρησιμοποιήσει αναβαθμισμένο G3 ένα σημείο που πάντα με προβλημάτιζε ήταν το κοντάκι. Ήδη το πλαστικό κοντάκι του G3A3 θεωρείται μακρύ, ως προς το «μήκος λαβής» (length of pull) που αφορά την απόσταση από το πέλμα του κοντακίου μέχρι την πιστολοειδή λαβή. Το δε κοντάκι του Α4 είναι ίσως από τα χειρότερα κοντάκια σε τυφέκιο 7,62Χ51χιλ που θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει. Πολλοί θα σπεύσουν να αναφέρουν ότι οι εντυπώσεις τους από το κοντάκι του ΗΚ11Α1 είναι θετικές. Αυτό έχει να κάνει συνήθως με την μειωμένη ανάκρουση λόγω σχεδόν του διπλάσιου βάρους του όπλου και του ελαστικού πέλματος που περιορίζει κάπως την αίσθηση στον ώμο.

Σουηδός Στρατιώτης με αναβαθμισμένο AK-4 (G3). Χαρακτηριστικά διακρίνεται η απουσία σταθερών σκοπευτικών. Διακρίνεται επίσης η Aimpoint CS
Ανάφερα στον κύριο Spuhr τις εμπειρίες με το SRSNL της ισραηλινής CAA αλλά και από μία «μικρή» αναβάθμιση ενός «Α3» κοντακίου που είχα κάνει με υπόθεμα παρειάς της Blackhawk! και πέλμα από ΗΚ11Α1 και τα θέματα που είχα αντιμετωπίσει. Ο κύριος Spuhr προσφέρθηκε να μου στείλει ένα κοντάκι R-410 για δοκιμή και εννοείται ότι η προσφορά του έγινε αποδεκτή.
Ως σωστός επιχειρηματίας και ως άνθρωπος των λόγων του ο κύριος Spuhr φρόντισε να μου ταχυδρομήσει ένα δείγμα μόλις επέστρεψε στην Σουηδία. Παραλαμβάνοντας το, η πρώτη εντύπωση ήταν ότι το κουτί είναι υπερβολικά μικρό για να έχει μέσα το κοντάκι! Κι όμως, πέραν του κοντακίου περιείχε επίσης και 3 διαφορετικού ύψους υποθέματα παρειάς, επιπλέον του τοποθετημένου στο κοντάκι!

Απο τις δοκιμές της “ιδέας” για το R-140. O Hakan Spuhr δοκιμάζει ενα κομμένο (κατά 6 εκ.) ξύλινο κοντάκι με ενσωματωμένο υπόθεμα παρειάς ύψους 4 εκ.
Τάχιστα το τοποθέτησα στην «οπίσθια πλάκα» του G3. Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Ουσιαστικά είναι η ίδια με την αντικατάσταση ενός φθαρμένου κοντακίου. Απαιτεί την αφαίρεση του πέλματος ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση στην πίσω βίδα του χαλινωτηρίου ενώ η αφαίρεση ολοκληρώνεται με την αφαίρεση των δύο βιδών συγκράτησης του κοντακίου στο σημείο προσαρμογής του επανατατικού ελατηρίου. Στο κουτί, αλλά και στην ιστοσελίδα της εταιρείας, συμπεριλαμβάνεται έντυπο με λεπτομερείς οδηγίες και σχετικό σχεδιάγραμμα.

Aρχικό AK-4 (G3) διαμόρφωσης Σκοπευτή Ακριβείας/Ακροβολιστή όπου γίνεται χρήση των υφιστάμενων διοπτρών Hensoldt 4X24 (ουσιαστικά όμοιες με τις δικές μας Steiner 4X24).
Τοποθετώντας το κοντάκι στο όπλο άμεσα γίνεται αντιληπτό ότι αλλάζει και η αίσθηση που σου προσφέρει το σύνολο. Έχοντας αφαιρέσει πριν το SRSNL (600γρ. άνευ του σωλήνα «Μ-4») και τοποθετώντας το R-410 κατευθείαν μειώσαμε το βάρος του όπλου κατά πέραν των 300γρ. Κι αυτό, σε συνδυασμό με το εμφανώς μειωμένο μήκος δίνει μια αίσθηση πιο ελαφρού και πιο διαχειρίσιμου G3.
H ανάγκη για μειωμένο μήκος λαβής πιθανόν να μην είναι σε όλους άμεσα αντιληπτή. Προσωπικά, με ύψος σχεδόν 1,90μ, ποτέ μου δεν είχα θέμα με το μήκος του κοντακίου του G3, ακόμα και του SRSNL. Αυτό μέχρι να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ αλεξίσφαιρο και σχετικά πιο ογκώδεις εξαρτύσεις. Τότε κάθε εκατοστό έχει σημασία και η δυνατότητα που προσφέρει το R-410 να μειώσεις το μήκος λαβής μέχρι και πέραν των 4 εκατοστών σε σχέση με το απλό «Α3» κοντάκι (πέραν των 7 εκ. για το SRSNL) είναι ανεκτίμητη. Ως ιδανικό «μήκος λαβής» πολλοί θεωρούν εκείνο στο οποίο η άρθρωση του αγκώνα σχηματίζει γωνία 90ο μείον μια στάση. Δηλαδή βρίσκουμε εκείνο του σημείο στη ρύθμιση του κοντακίου και πάμε στην αμέσως κοντύτερη στάση. Το R-410 προσφέρει 5 στάσεις που δίνουν δυνατότητα αυξομείωσης σε ένα εύρος 8 εκατοστών μέσω ενός μοχλού που έλκεται προς τα κάτω. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο μοχλός είναι πρακτικώς αδύνατο να ενεργοποιηθεί ακούσια.
Άλλο χαρακτηριστικό του R-410 είναι ότι φέρνει τον άξονα του κοντακίου πιο κοντά στον άξονα της κάννης, στοιχείο εξαιρετικής σημασίας στην δυνατότητα του σκοπευτή να διαχειριστεί την (ισχυρή) ανάκρουση του G3. Αυτό ταυτόχρονα εξαλείφει και την χαρακτηριστική «καμπούρα» της λαβής του κοντακίου «Α3» γνωστή ανά τον κόσμο ως «cheek bone chrusher».

Η σύγκριση ελάχιστου μήκους μεταξύ R-410, κοινού (με ελαστικό πέλμα) «Α3» και του
SRSNL είναι καταθλιπτική για τα δύο τελευταία
Αυτό με κόστος την αδυναμία χρήσης των σταθερών σκοπευτικών του G3. Οι Σουηδικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν από χρόνια αφαιρέσει τα σταθερά σκοπευτικά από όλα τα G3 σε καθήκοντα Πεζικού (τουλάχιστον) έχοντας τοποθετήσει μόνιμα την ειδικής παραγγελίας Aimpoint CS. Σωστά και η Spuhr έκρινε ότι πλέον τυφέκια που προορίζονται για Μονάδες «εγγύς μάχης» όπως το Πεζικό δεν μπορούν να είναι άνευ οπτικών βοηθημάτων και ότι η διαχείριση της ανάκρουσης του 7,62Χ51 είναι πιο σημαντική από την διατήρηση της χρήσης σταθερών σκοπευτικών. Σε λοιπές υποστηρικτικές Μονάδες άλλωστε η αναβάθμιση κοντακίων και λοιπών μερών είναι συχνά άνευ ουσιαστικής σημασίας.

Η νικήτρια Ομάδα του περσινού διαγωνισμού Ε.Σ. στις ΗΠΑ. Σουηδοί Ε.Σ. της Αεροπορίας. Ο πολύ εκφραστικός διαγωνιζόμενος στα δεξιά φέρει αναβαθμισμένο ΑΚ-4 (G3) με Aimpoint CS και την βάση του μεγεθυντή Χ3 πίσω της.
Ήδη από τις «ξηρές» δοκιμές με τον κοντάκι διαφάνηκαν τα οφέλη που προσφέρει το μειωμένο μήκος λαβής και η μετατόπιση του άξονα πιο κοντά σε αυτόν της κάννης. Το όπλο «έδειχνε» πολύ πιο εύκολα, πιο ενστικτωδώς, προς τον στόχο. Επίσης, η μετατόπιση του βάρους προς τα πίσω (μέσω της μείωσης του μήκους λαβής) βελτίωσε την άνεση μεταφοράς του σε θέση ετοιμότητας. Πλέον έμενε μόνο μια δοκιμή στο πεδίο.

Χαλινωτήρια της HK. Κάτω το πιο κοινό που συναντούμε και στα ελληνικά G3.
Η ευκαιρία ήρθε σύντομα και είχα την χαρά να ρίξω, μαζί με φίλους, μερικές εκατοντάδες φυσίγγια από διάφορες θέσεις βάλλοντος. Ήταν κοινή γνώμη όλων ότι η αίσθηση του όπλου βελτιώθηκε κατακόρυφα. Με σχετική ευκολία ριπές 3-4 φυσιγγίων ήταν σχετικά διαχειρήσιμες ενώ ταχείες διπλές βολές «double tap» και ελεγχόμενες διπλές βολές «controlled pair» ήταν εύκολο (για όπλο 7,62Χ51χιλ…) να διατηρηθούν στον στόχο. Είμαι σίγουρος ότι με λίγο περισσότερη εξάσκηση θα μπορούσα να έχω απόδοση παρόμοια με αυτήν του κύριου Spuhr σε κάποια βίντεο του στο YouTube. Η μόνη «κριτική» που λέχθηκε ήταν ότι ίσως το κοντάκι να ήταν ακόμα καλύτερο με ένα λεπτό ελαστικό πέλμα. Η ύπαρξη κοχλιωτών τρύπων στο πέλμα μάλλον δείχνει ότι το ίδιο σκέφτεται και ο κύριος Spuhr.

Ως επίλογο, και μάλλον και ως πρόλογο, ίσως το μόνο που χρειάζεται κάποιος να γράψει για το R-410 της Spuhr είναι ότι είναι το μόνο κοντάκι που αξίζει να εξεταστεί και να αποτελέσει μέρος οποιασδήποτε προσπάθειας αναβάθμισης G3.
Τόσο απλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: