ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Μακρόν: Λάθος να αφήσουμε την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στην Τουρκία

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ο Μακρόν σας είπε με λίγα λόγια αυτό που σας αναλύσαμε εμείς ΕΔΩ. Απόλυτα λογικό για τα συμφέροντα της Γαλλίας αυτό που είπε ο Μακρόν. Η διατήρηση του ελέγχου της Αφρικής είναι ζήτημα ολόκληρου του μέλλοντος της Γαλλίας. Δεν θα αφήσει την Τουρκία με το «νεο-οθωμανικό» πρόγραμμα της, να της αλλάξει τα δεδομένα.!! Τον Μάρτιο του 2008, ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ είπε: «Χωρίς την Αφρική, η Γαλλία θα πέσει στην τάξη μιας τρίτης παγκόσμιας δύναμης». Ο προκάτοχος του Chirac, François Mitterrand, προφήτευσε το 1957 ότι: «Χωρίς την Αφρική, η Γαλλία δεν θα έχει ιστορία στον 21ο αιώνα».
«Εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι
«Θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ενωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Παρίσι. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρόσθεσε ότι εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο πρέπει να υφίστανται κυρώσεις.
Η παρουσία του Αναστασιάδη στο Παρίσι είναι ενδεικτική για τη σημασία που έχουν για όλους τους Ευρωπαίους τα σύνορά μας, η κυριαρχία μας και ιδιαιτέρως στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Σε αυτήν την περιοχή της Μεσογείου που είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις χώρες μας, τα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας είναι σήμερα ουσιαστικής σημασίας. Αποτελούν το διακύβευμα αγώνων εξουσίας, ιδιαιτέρως της Ρωσίας και της Τουρκίας, αγώνες που εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση και στους οποίους η Ευρώπη βαρύνει ακόμη πολύ λίγο, είπε. Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός μέλους της Ενωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Οσοι συμβάλλουν σε αυτό αυτό, πρέπει να υποστούν κυρώσεις και ως προς αυτό μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας, είπε. Η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την κυριαρχία με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα. Με το ίδιο αυτό θέμα της κυριαρχίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι στη Λιβύη.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε και εκεί ξένες δυνάμεις, όποιες και αν είναι αυτές, να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Ειρήνη αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές απαντήσεις σε αυτό, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί για να κερδίσει σε αξιοπιστία. Κατά δεύτερον, η επιβολή κυρώσεων είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη εκεχειρίας και για την απελευθέρωση μίας δυναμικής για την πολιτική επίλυση της λιβυκής κρίσης. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει σε βάθος τα θέματα ασφαλείας στη Μεσόγειο», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας αναγγέλλοντας την οργάνωση στο Παρίσι συνόδου κορυφής των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου (Med 7) στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Στις 13/7/2020, έχει "καθοριστική σημασία" η Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο γεωπολιτικά θέματα της Μεσογείου και να παραμείνει αυτή που θα ελέγχει το μέλλον της, χωρίς να το αφήσει σε "άλλες δυνάμεις", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος χωρίς να τις κατονομάσει στην Τουρκία και τη Ρωσία.
"Η περιοχή της Μεσογείου θα είναι η πρόκληση των προσεχών ετών όσο οι παράγοντες κρίσης που συνδυάζονται εκεί είναι πολλοί: αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, συγκρούσεις μεταξύ παρόχθιων χωρών, αποσταθεροποίηση της Λιβύης, μετανάστευση, διακίνηση, πρόσβαση στους πόρους", δήλωσε ο πρόεδρος σε ομιλία του προς τις ένοπλες δυνάμεις την παραμονή της εθνικής εορτής της 14ης Ιουλίου.

Δηκτική στάση είχε κρατήσει νωρίτερα και ο επικεφαλής της Ομάδας του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) Μάνφρεντ Βέμπερ. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι το θέμα αυτό δεν είναι απλώς ελληνοτουρκικό ή κυπροτουρκικό, αλλά ευρωτουρκικό. Και θέλαμε να τονίσουμε, παρουσία του κ. Μισέλ και της κ. Φον Ντερ Λάιεν ότι συμπαραστεκόμαστε στους Έλληνες και τους Κύπριους φίλους μας. Βεβαίως, παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και διαλόγου, αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα, να σκεφτούμε και κυρώσεις κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε τώρα», είπε με έμφαση.
Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις εκτός ευρωπαϊκών συνόρων με δήλωσή του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ καταδίκασε τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας και άσκησε κριτική στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανακοίνωσή του στην οποία έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: