ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ.

Γράφει ο Λύκαστρος :

Κάθε μέρα Που περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας για τη "κληρονομιά της Λιβύης". Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιος  αγώνα θα κυριαρχήσει στον αέρα. Στους ουρανούς πάνω από τη Βόρεια Αφρική, οι Τούρκοι θα αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα "άγνωστα αεροσκάφη" που είναι ρωσικά αεροσκάφη, αλλά και την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει στις τάξεις της και Ρώσικα και Γαλλικά  μαχητικά.

Παρά τη στρατιωτική της δύναμη, η Άγκυρα στο σύνολό της δεν μπορεί να καυχηθεί για κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στον τομέα της αεροπορίας. Καθημερινά οι πιλότοι της τρώνε "ξύλο" από τους Έλληνες πιλότους. Λόγω της απόκτησης του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να πουλήσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F-35 πέμπτης γενιάς. Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει κυρίως μαχητικά F-16, οι οποίοι αγόρασαν και παρήγαγαν στη χώρα με άδεια των Η.Π.Α. από την Turkish Aerospace Industries σε συνεργασία με την Lockheed Martin. Υπάρχουν 175 από αυτά σε διάφορες τροποποιήσεις. Η Άγκυρα εκσυγχρονίζει επίσης αεροσκάφη αυτής της σειράς για το Πακιστάν στις δικές της εγκαταστάσεις.


Αυτά είναι αρκετά καλά μαχητικά και ανήκουν στην τέταρτη γενιά. Επιπλέον, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει πέντε δωδεκάδες μαχητικά F-4 Phantom 2 και μαχητικά F-5 Tiger 2. Αυτά όμως είναι τρίτης γενεάς μαχητικά.  Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε τα UAVs επίθεσης TBr Bayaraktar, τα οποία εμφανίστηκαν ευγενικά στη Συρία και τη Λιβύη. Αυτό είναι κάτι που αξίζει να αναφερθεί.
Όμως πολύ σημαντικό και θα πρέπει να το αναφέρουμε, η Άγκυρα απλά δεν έχει την πολυτέλεια να μεταφέρει όλη τη στρατιωτική της αεροπορία σε ένα απομακρυσμένο θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως η Βόρεια Αφρική, όταν έχει μια μεγάλη  σύγκρουση με τη Δαμασκό για την  Idlib και μια επικείμενη σύγκρουση με την Αθήνα πάνω από το Αιγαίο.!!Έχει διαμοιρασμένα τα μαχητικά της σε 3 μέτωπα....και όχι σε ένα.


Η Αίγυπτος φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αυτή την άποψη, καθώς η Λιβύη βρίσκεται δίπλα της και έχουν κοινά σύνορα. Το Κάιρο μπορεί να αναπτύξει τόσο συστήματα αεροπορικής άμυνας όσο και τη δική του μάλλον ετερόκλητη αεροπορική δύναμη εναντίον της τουρκικής αεροπορίας. Όσον αφορά τα αντιαεροπορικά συστήματα, αξίζει να αναφερθούμε στα ρωσικά συστήματα άμυνας Antey-2500 και Buk-2M, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα για τα μαχητικά και τα αεροσκάφη επίθεσης της Τουρκίας.
Οι Αιγύπτιοι ενδιαφέρονται επίσης για την πολεμική τους αεροπορία, καθώς υπάρχουν σύγχρονα αεροσκάφη και "εκθέματα μουσείων" όπως το σοβιετικό MiG-21 διαφόρων τροποποιήσεων και οι Κινέζοι κλώνοι τους J-7, καθώς και τα Γαλλικά "Mirages-5" και το Αμερικανικό F- 4E.

Όμως η Αίγυπτος έχει παραγγείλει στην Ρωσσία  δύο δεκάδες Su-35 . Το τελευταίο είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων γενιάς 4 ++. Αυτό είναι ένα σύγχρονο, ισχυρό όχημα μάχης που θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα αμερικανικά και τουρκικά F-16. Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, το Su-35 θα είναι σε θέση να πολεμήσει ακόμη και τα πιο «προηγμένα» F-22 και F-35. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αποθάρρυνε αυστηρά την Αίγυπτο να αγοράσει αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη. Διότι αγοράζοντας ρωσικά αεροπλάνα, η Αίγυπτος εκτίθεται στον κίνδυνο κυρώσεων. Βέβαια αυτά είναι για δημόσια κατανάλωση των μαζών, στην πραγματικότητα η πώληση των Ρώσικων μαχητικών ήταν σύμφωνη και απο τις Η.Π.Α off the record. Kαι αυτή την στιγμή  η Αίγυπτος , ήδη έχει παραλάβει τα πρώτα Su-35 και τα χρησιμοποιούν ήδη πάνω από τον ουρανό της Λιβύης.

Οι πρώτες φωτογραφίες των νέων μαχητικών της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας Sukhoi Su-35SE Flankers έχουν τραβηχτεί, προφανώς, καθώς η πρώτη παρτίδα  αεροπλάνων ήταν σε πτήση παράδοσης προς τη Βόρεια Αφρική. Οι εικόνες πέντε διαφορετικών "Super Flankers" αποκαλύπτουν ότι τα αεροσκάφη είναι βαμμένα με το ίδιο σχήμα καμουφλάζ με τα νέα MiG-29M / M2 Fulcrums της Αιγύπτου. Όπως έχουμε ξαναγράψει ΕΔΩ ...το ξύλο για τους Τούρκους στην Λιβύη , πρόκειται να αρχίσει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: