ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ο πρώτος σινο-αμερικανικός πόλεμος ...που έρχεται.! (Πρώτο Μέρος)

Γράφει ο Λύκαστρος :

Οι δύο "μονομάχοι" ετοιμάζονται και η σύγκρουση θα έρθει . Το πιο δύσκολο ερώτημα είναι : ποιος θα κερδίσει;; Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι άρρηκτα κλειδωμένες στο σύστημα του διεθνούς εμπορίου του Pacific Rim. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτό καθιστά τον πόλεμο αδύνατο, αλλά τό ίδιο πίστευαν και κάποιοι άλλοι , ότι ήταν αναπόφευκτος ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, και  το έκριναν αδύνατο όμως ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε.!
Δεν θα σταθώ τόσο στις επιχειρησιακές και τακτικές λεπτομέρειες ενός πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, αλλά περισσότερο στους στρατηγικούς στόχους των μεγάλων μαχητών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύγκρουση. Ένας πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας θα μεταμορφώσει ορισμένες πτυχές της γεωπολιτικής της Ανατολικής Ασίας, αλλά θα αφήσει επίσης πολλούς κρίσιμους παράγοντες αμετάβλητους. Στο μέλλον θα θυμόμαστε αυτόν τον πόλεμο  ως «Ο πρώτος σινο-αμερικανικός πόλεμος».

Πως θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος;; Πριν λίγα χρόνια η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση  θα ήταν μια εμπλοκή με την Ταϊβάν ή τη Βόρεια Κορέα. Μια διακήρυξη ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν, μια επίθεση από τη Βόρεια Κορέα στη Νότια Κορέα ή κάποιο παρόμοιο γεγονός που θα πυροδοτούσε  θα ανάγκαζε τη ΛΔΚ και τις ΗΠΑ απρόθυμα σε πόλεμο.

Αυτό όμως άλλαξε. Η επέκταση των κινεζικών συμφερόντων και δυνατοτήτων σημαίνει ότι μπορούμε να οραματιστούμε διάφορα διαφορετικά σενάρια στα οποία ενδέχεται να ξεκινήσει άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτά εξακολουθούν να περιλαμβάνουν σενάριο Ταϊβάν και σενάριο Βόρειας Κορέας, αλλά τώρα περιλαμβάνουν επίσης διαφορές στις θάλασσες της Ανατολικής και Νότιας Κίνας, καθώς και πιθανή σύγκρουση με την Ινδία κατά μήκος των συνόρων του Θιβέτ.( να γιατί σας έχω ζαλίσει τελευταία για την Ινδία και την Κίνα).

Οι βασικοί παράγοντες είναι η ανάπτυξη της κινεζικής δύναμης, η δυσαρέσκεια των Κινέζων με το σύστημα περιφερειακής ασφάλειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι δεσμεύσεις συμμαχίας των ΗΠΑ προς μια ποικιλία περιφερειακών κρατών. Εφόσον ισχύουν αυτοί οι παράγοντες, η πιθανότητα πολέμου θα παραμείνει. Όποια κι αν θα είναι η αιτία, ο πόλεμος δεν θα ξεκινήσει με μια προληπτική επίθεση των ΗΠΑ εναντίον κινεζικών στόλων, αεροπορικών και χερσαίων εγκαταστάσεων.
 Παρόλο που ο στρατός των ΗΠΑ θα προτιμούσε να εμπλακεί και να καταστρέψει κινεζικά περιουσιακά στοιχεία κατά της πρόσβασης πριν μπορέσουν να στοχεύσουν αεροπλάνα, βάσεις και πλοία των ΗΠΑ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν να πληρώσουν το πολιτικό κόστος που σχετίζεται με το να κάνουν αυτοί το πρώτο χτύπημα.

Αντ 'αυτού, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για να απορροφήσουν το πρώτο χτύπημα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) πρέπει να περιμένουν να πέσουν κινεζικοί πύραυλοι, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα απαιτήσουν κάποιο σαφές, δημόσιο μήνυμα για την πρόθεση της Κίνας να κλιμακώσει σε συμβατική στρατιωτική μάχη υψηλής έντασης προτού αρχίσει να εμπλέκει κινεζικές δυνάμεις. Αν κάτι έχουμε μάθει απο τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι ότι η Κίνα δεν θα  δώσει κάποια ένδειξη, και ο στρατός της (PLA) δεν θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να κινητοποιηθούν πλήρως προκειμένου είτε να ξεκινήσουν ένα πρώτο χτύπημα είτε να προετοιμαστούν σωστά για να λάβουν ένα πρώτο χτύπημα. 

 Αντ 'αυτού, μια κρίση  θα κλιμακωθεί σταθερά με μικρά  περιστατικά, πυροδοτώντας τελικά ένα σύνολο βημάτων εκ μέρους του στρατού των ΗΠΑ που θα δείχνουν στο Πεκίνο ότι η Ουάσιγκτον είναι πραγματικά προετοιμασμένη για πόλεμο. Αυτά τα βήματα θα περιλαμβάνουν την άνοδο των ομάδων αερομεταφορέων, τη μετατόπιση της ανάπτυξης στην Ασία από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και τη μεταφορά μοίρες  από μαχητικών  προς τον Ειρηνικό.* Αυτή τη στιγμή, η Κίνα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή θα κάνει προς τα πίσω.
Από την οικονομική πλευρά, το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον θα ασκήσουν πίεση για κυρώσεις (η προσπάθεια των ΗΠΑ πιθανότατα θα περιλαμβάνει πολυμερή προσπάθεια) και θα παγώσει ο ένας στον άλλον περιουσιακά στοιχεία, καθώς και εκείνα οποιωνδήποτε συμμάχων. Αυτό θα ξεκινήσει τον οικονομικό πόνο για το κεφάλαιο και τους καταναλωτές σε ολόκληρο τον Ειρηνικό και τον υπόλοιπο κόσμο. Η απειλή μάχης υψηλής έντασης θα διαταράξει επίσης τα παγκόσμια ναυτιλιακά πρότυπα, προκαλώντας δυνητικά σοβαρά εμπόδια στη βιομηχανική παραγωγή.

Πώς θα αντιδράσουν οι Σύμμαχοι;; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πως ξεκίνησε ο πόλεμος;; Εάν ξεσπάσει πόλεμος μετά την κατάρρευση της ΛΔΚ, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πιθανώς να βασίζονται στην υποστήριξη της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Οποιοσδήποτε πόλεμος που προκύψει από διαμάχες στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας θα περιλαμβάνει απαραίτητα την Ιαπωνία. Εάν τα γεγονότα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας οδηγήσουν σε πόλεμο, οι ΗΠΑ μπορούν πιθανώς να βασιστούν σε ορισμένα από τα κράτη του ASEAN, καθώς και ενδεχομένως στην Ιαπωνία. Η Αυστραλία μπορεί επίσης να υποστηρίξει τις ΗΠΑ για ένα ευρύ φάσμα πιθανών περιστάσεων. Η Κίνα αντιμετωπίζει μια λιγότερο περίπλοκη κατάσταση όσον αφορά τους συμμάχους. Το Πεκίνο πιθανότατα θα περίμενε μια ουδετερότητα, συμπεριλαμβανομένων αποστολών όπλων και ανταλλακτικών, από τη Ρωσία.
Η κύρια πρόκληση για τους Κινέζους διπλωμάτες θα ήταν η καθιέρωση και η διατήρηση της ουδετερότητας των πιθανών συμμάχων των ΗΠΑ. Αυτό θα περιλάμβανε έναν εξαιρετικά περίπλοκο σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων διαβεβαιώσεων για τις μακροπρόθεσμες προθέσεις της Κίνας, καθώς και επιδείξεις εμπιστοσύνης σχετικά με τις προοπτικές της κινεζικής νίκης (που θα συνεπαγόταν την σιωπηρή απειλή εκτίμησης για την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών).

 Η Βόρεια Κορέα παρουσιάζει ένα ακόμη πιο δύσκολο πρόβλημα. Οποιαδήποτε παρέμβαση εκ μέρους του DPRK διατρέχει τον κίνδυνο ενεργοποίησης της ιαπωνικής και της Νότιας Κορέας εμπλοκής  , κάτι που μαθηματικά δεν θα λειτουργούσε καλά για την Κίνα. Εκτός αν το Πεκίνο είναι βέβαιο ότι η Σεούλ και το Τόκιο θα απομακρυνθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες (μια αμφίβολη προοπτική δεδομένης της εχθρότητας μεταξύ τους),και να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για να συγκρατήσουν την Πιονγκγιάνγκ παρά να την ωθήσουν στη σύγκρουση.

 Η επόμενη στιγμή που θα «κρατήσουμε την αναπνοή μας» θα έρθει όταν οι πρώτοι αμερικάνικοι πύραυλοι χτυπήσουν κινέζικους στόχους. Δεδομένου του συντριπτικού πυρηνικού πλεονεκτήματος που κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Κίνας, το πρώτο κύμα επιθέσεων των ΗΠΑ θα αποδειχθεί πολύ αγχωτικό για τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της ΛΔΚ.
Αυτό θα ισχύει ιδιαίτερα εάν οι Κινέζοι πιστεύψουν ότι μπορούν να κερδίσουν στο συμβατικό επίπεδο κλιμάκωσης. Θα ανησυχούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χτυπήσουν πυρηνικά προκειμένου να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους.
Μπορούμε να περιμένουμε ότι η Κίνα θα αναπτύξει τα υποβρύχια της πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών. Ο  στόλος επιφανείας είναι μια διαφορετική ιστορία, ωστόσο. Σε οποιοδήποτε σενάριο μάχης υψηλής έντασης, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (USN) και η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα βλέπουν τα κινεζικά πολεμικά πλοία ως νόμιμους στόχους για καταστροφή και θα επιτεθούν με την αεροπορία η με τα δικά τους υποβρύχια.

Η Κίνα θα εξορμήσει  μόνο σε δύο περιπτώσεις. εάν πιστεύει ότι διαθέτει επαρκή προστασία δύναμης για να επιτρέψει σε μια ειδική ομάδα να λειτουργεί σχετικά καλυμμένη , ή εάν η θέση της Κίνας είναι σε απελπιστική κατάσταση. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αμερικανικά υποβρύχια θα αποτελέσουν την πιο άμεση απειλή για τις δυνάμεις της επιφάνειας.
Σύμφωνα με τα περισσότερα σενάρια πολέμου, η Κίνα πρέπει να πολεμήσει για κάποιο θετικό σκοπό και όχι απλώς για την καταστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ ή της Ιαπωνίας. Αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με το ΣΧΕΔΙΟ της πρέπει να εισβάλει, να συλλάβει, να προμηθεύσει και να υπερασπιστεί κάποιο γεωγραφικό σημείο, πιθανότατα είτε την Ταϊβάν είτε ένα φυλάκιο στη θάλασσα της Ανατολικής  ή της Νότιας Κίνας. Ο PLA θα πρέπει να καθορίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορεί να διεξάγει αποστολές υποστήριξης επιφάνειας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ 

* Αυτά τα βήματα έγιναν.!!  Major Airfield Expansion On Wake Island Seen By Satellite As U.S. Preps For Pacific Fight.

Δεν υπάρχουν σχόλια: