ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

TΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΌ "ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ" ΤΟΥ ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

TΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΌ "ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ" ΤΟΥ ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ (Δύο χρόνια μετά από το early warning αυτού του ιστολογίου). 
 
Γράφαμε εδώ από το 2021 :
 
Οι διαρροές από τα ουσιαστικά παιζόμενα behind the scenes λένε ότι ο Μυτιληναίος, ακολουθώντας την διεθνή τάση του ενεργειακού κλάδου, ετοιμάζεται να ψηφιοποιήσει με τεχνολογίες blockchain τα συμβόλαια και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει στους ενεργειακούς πελάτες του, εκδίδοντας προς τούτο και ένα ψηφιακό πάγιο για τις συναλλαγές μαζί τους. Token λέγεται στην νέα ψηφιακή αργκό αυτό που θα εκδώσει, tokenization της ενέργειας η διαδικασία που ακολουθεί.
 
Δεν γνωρίζω αν θα το πει το εν λόγω "κρυπτονομίσματακι" mitlinaki ή αν διαθέτει αρκετό χιούμορ για να το ονομάσει IOU (για να καταφλιάσει τελείως ο Γιάνης με το όνομα που μου χάρισε το τρίτο μου νι). Ή ακόμα καλύτερα REPO-coin για να τρολάρει την νομισματική ορθοδοξία του Τσακαλώτου, που φαίνεται ότι δεν θέλει να πάρει χαμπάρι για όσα συμβαίνουν διεθνώς, αυτά που του χαλάνε τις άτολμες και άνοστες συνταγές του, τις αντιστρόφως ανάλογες του βρετανικής κοπής χιούμορ που διαθέτει. 
 
Ξέρετε αυτές τις Κεϋνσιανές συνταγές, που είναι μεν σήμερα πάλι αναγκαίες, αλλά όχι αναγκαίες και ικανές για να βγούμε κάποτε στο ξέφωτο, μετά από τις κάθε λογής κρίσεις που ελλοχεύουν από το 18, και έχουν πάρει τώρα την μορφή χιονοστιβάδας με στασιμοπληθωρισμό άνευ προηγουμένου, που δεν παλεύεται με στρακαστρουκες των κεντρικών τραπεζών διά των επιτοκίων . Και μετά από έναν απολογισμό Μητσοτάκη σε φαγωμένα πόμολα και το δημόσιο χρέος με συν 50δισ, τουλαστιχον.
 
✔️Έτσι ας τα πούμε εδώ "μπαμπαλάκια" για να συνεννοούμαστε αυτά τα ενέργειακά tokens, μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσης του εν λόγω Ομίλου .
 
Επίσης δεν γνωρίζω ακόμη με τι θα αντικρίζει o Μυτιληναίος την διάθεση νέων μπαμπαλακίων του στην αγορά. Η νέα ψηφιακο-νομισματική ορθοδοξία που αναπτύσσεται ραγδαία στην Βόρειο και Κεντρική Ευρώπη και την Αυστραλία, με αφορμή την Πράσινη Ανάπτυξη, περίμενει τα ήδη διαθέσιμα μπαμπαλάκια, τα παραχθεντα μια και έξω από ένα απλό πρόγραμμα υπολογιστή και παρκαρισμένα ήδη στο κεντρικό του πορτοφόλι, να εισέρχονται στην αγορά προς διάθεση με κάποιον κανόνα. Που καμία σχέση δεν έχει με δάνεια, ομόλογα και Σύμφωνα Δημοσιονομικής Σταθερότητας! 
 
✔️Πως δουλεύει το tokenization και τα μπαμπαλακια:
 
Κατ αρχάς απευθύνεται το κάθε token στην πελατεία του κατά τόπους εκάστοτε Μυτιληναίου,, αυτήν που θέλει να πληρώνει ίσως κάτι τις παραπάνω για περιβαλλοντικους λόγους, ζητώντας ενέργεια πιστοποιημένη ότι είναι από ΑΠΕ (και όχι μαϊμού από την εισαγόμενη από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας ή από τις ΑΠΕ της Τουρκίας για να κάνει κομποδεμα το Γεραπετρισταν πουλώντας την σε τιμές facadoro από φυσικό αέριο, όπως γίνεται σήμερα μέσω του μίξερ-πλυντηρίου ενέργειας που λέγεται "Χρηματιστήριο Ενέργειας"). 
 
Εικάζω ότι ο κανόνας διάθεσης τους θα έχει σχέση με τις Kwh ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθούν από τα πάρκα φωτοβολταϊκών ή τις άνεμογεννήτριες που φυτεύει ο όμιλος παντού ή και με αυτές πού ήδη αγοράζει από την ... Αυστραλία.
 
Κάθε Mwh πχ που παράγεται έτσι, αποδεσμεύει προς διάθεση και ένα νέο μπαμπαλάκι για να κάνει δι αυτού η εν λόγω ΜWh την βόλτα της στις αγορές μέσα από συμβόλαια απ ευθείας με τον πελάτη. 
 
✔️Κάνει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με αυτό που ήδη κάνουν στα ΗΑΕ από το 18 με ένα κρυπτονόμισμα υπ ονόματι amber, που το αντιστοιχούν με τις Kwh των υδρογονανθράκων που εξάγει το εμιράτο. Εκεί μετά τα χρησιμοποιούν τα amber ως ανταλλάξιμο πάγιο για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων και, πλέον, και για τις διακρατικές συναλλαγές με την Σ. Αραβία, παρακάμπτοντας το πανάρχαιο και πανάκριβο τραπεζικό σύστημα swift και το πέτροδολάριο, που τώρα τους τα παίρνει χοντρά λόγω του υπερτιμημενου USD.
 
Μετά με αυτό το μπαμπαλάκι, γίνεται η συναλλαγή του κάθε Μυτιληναίου με τον κ. Παραγωγό Πράσινου Υδρογόνου (ΑΠΕ+νερό) πχ. Που μπορεί μετά το δίνει το υδρογόνο του στα δίκτυα μεταφοράς του ανακατεμένο με Μπλε Υδρογόνο (αυτό που παράγεται από το φυσικό αέριο+ΑΠΕ, και για το οποίο κοπτεται το Βαρδινογιαννεϊκο με μια νέα επένδυση του ύψους 7δισ στους Αγίους Θεοδώρους, που θα δουλεύει με εισαγόμενο φυσικό αέριο από τον Κόλπο- το ελληνικό είναι μάλλον βρώμικο...). Ή όπως ετοιμάζονται να παραγουν τα ΕΛΠΕ και ο Λάτσης αντίστοιχα και που πρέπει να ξεχωρίζει κάπως από το γκρι-υδρογονο (από ΑΠΕ+λιγνίτη) όπως το κάνουν στην Κίνα.
 
Αλλά διαφοροποιείται γιατί το πράσινο υδρογόνο δεν παράγει αέρια θερμοκηπίου κατά την παρασκευή του. 
 
✔️Αγοράζοντας τα διαθέσιμα ενεργειακά μπαμπαλακια από ΑΠΕ δικαιολογεί ακριβώς το πόσο ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ χρησιμοποίησε. Αντίστοιχα δε ο Βαρδινογιάννης, από τις KWh του φυσικού αερίου που έκανε εισαγωγή για να παράγει υδρογόνο χρώματος μπλε, που έχει και μικρότερα κοστολογια, εκδίδοντας ένα "βαρδινογιαννάκι" αντίστοιχα για το μπλέ ενεργειακό μπαμπάλάκι, με άλλη ισοτιμία με το ευρώ. (Μην μπερδεύετε με τα χρώματα, το υδρογόνο είναι άχρωμο καί άοσμο, τα κόστη παραγωγής τους διαφέρουν μόνο, και αν βγάζουν ή όχι και CO2 στην διαδικασία).
 
Αυτά τα tokens μετά τα πουλάει στους πελάτες του με τους οποίους κάνει συμβόλαια (smart contracts στην ορολογία του blockchain). Έτσι, αφού καταναλωθούν oι αρχικές kWh πχ καίγοντας το υδρογόνο για θέρμανση η τον ηλεκτρισμό για το ψυγείο, "καίγονται" από αυτά τα smart contracts αυτόματα και τα αντίστοιχα tokens αποσύροντας τα αυτόματα από την κυκλοφορία, και χωρίς να εμπλέκεται καμία τράπεζα η ΡΑΕ, από την αγορά! 
 
Ουαου Γιανη, γίνεται και χωρίς τα δημοσιονομικά IOUs που θες να έχεις για να παίζεις, προς χαρά του κάθε πλυντηριακια! 
 
Και δεν χακεύεται το blockchain token για να γίνει πλυντήριο, αφού όλες οι συναλλαγές είναι ονομαστικές καί ορατές σε διαφανές δημόσια ορατό λογιστικό σύστημα.Θες εσύ τώρα να αγοράσεις και άλλα μπαμπαλάκια για να σου μείνουν για κομπόδεμα;; Κάνε οικονομία στην ενέργεια, βελτιώνοντας την ενεργειακή σου απόδοση, για να μην τα κάψεις, και παίξε το και επενδυτής.
 
Το έχουμε μέχρι εδώ;; Γυμνασιακής Χημείας είναι όλη η επιστήμη που τα στηρίζει, λίγη σύγχρονη πληροφορική και ο κοινός νους.
 
Μπράβο του, λες του Μυτιληναίου που όλα αυτά τα κατάλαβε και μαγκιά του με το tokenization, θα πεις δίκαια. Γλυτώνει 7-8%τραπεζικα έξοδα από τις εξωτραπεζικές συναλλαγές με τους πελάτες του, που μάλλον θα έχουν κίνητρο και μια έκπτωση όταν προαγοράζουν μπαμπαλάκια. Κερδίζει στον ανταγωνισμό του με καινοτομία και διαφανείς νέες υπηρεσίες  και χρηματοδοτεί με προπώληση ενέργειας τις επενδύσεις του! Χωρίς τα έξοδα και τους τόκους δανείων και χωρίς να αφήνει περιθώρια για μαϊμουδιές με πιστοποιητικά και γραφειοκρατίες, όπως γίνεται σήμερα με τις ΑΠΕ, όπου γίνεται το έλα να δεις, προς όφελος όλου του Γεραπετριστάν και των τραπεζών που στηρίζουν με νύχια και με δόντια την διαπλοκή του σημερινού συστήματος, για να μην καταρρεύσουν.
 
Το βέβαιο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, το μάρκετινγκ πχ του Σκλαβενίτη θα ανακαλύψει την αξία του μπαμπαλακίου (για να πληρώνει με αυτό την ενέργεια που καταναλώνουν τα ψυγεία του) προσφέροντας εκπτώσεις (όσο ο ΦΠΑ, εδώ γίνεται ανταλλακτική οικονομία!!!) σε όποιον τα δίνει για να γεμίσει κανένα καλάθι, όταν του περισσεύουν από τις πληρωμές του ρεύματος. Και μετά θα τα θέλει και ο προμηθευτής των ζαρζαβατικών του Σκλαβενίτη για τον ίδιο λόγο κλπ κλπ. Και ντιλι ντιλι ντιλι έτσι δημιουργείται και αγορά και ισχυρή ζήτηση μπαμπαλακίων που λειτουργούν ως εναλλακτικό μέσο ψηφιακής συναλλαγής αντί του ευρώ!
 
✔️Ουπς... Κοίτα τελικά πώς γίνεται Γιάννη Δραγασάκη το "εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα", (χωρίς μάλιστα τράπεζες) και χωρίς να χρειάζεται να κλώθεις για 4 χρόνια μια Αναπτυξιακή Τράπεζα (που ήδη την έβαλε στο χέρι ο πολυχρονεμένος μας Βαρδινογιάννης, μη τυχόν ξαναέρθουν οι ινδιάνοι στα πράγματα και μείνει στην απ έξω στο decision making...)
 
Και αφού τώρα έχω την προσοχή σας, να πούμε και για τρεις σχετικούς μύθους. Οι δύο πρώτοι ήδη έχουν καταρρεύσει!
 
🔹Ο πρώτος λέει "μα αυτά δεν γίνονται εντός ΕΕ, δεν θα τα αφήσει η Κομισιον ή η ΕκΤ".
 
Βαθύτατα νυχτωμένοι ή επικίνδυνα ψευτρώνια όσοι συνεχίζουν να λένε το ίδιο αυτό τροπάρι. Ή εκ του πονηρού, βάζοντας πλάτη για να σωθεί το παιχνίδι που συνεχίζουν να παίζουν οι Τράπεζες παράγοντας χρήμα αέρα από δάνεια (ή σχετική κοινοτική οδηγία που πατάει το μπαμπαλάκι είναι η 843/18 και δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη δικαστική μάχη της Σουηδίας με την Κομισιον, που έληξε στο Ευρ. Δικαστήριο τον 9ο του 17.) Και κατέληξε το 23 και στην έκδοση του κανονισμού MICA, που όλα αυτά τα επιτρέπει!. 
 
🔹Ο δεύτερος μύθος λέει ότι αυτά τα νέα ψηφιακά μέσα συναλλαγών είναι ενεργοβόρα και μη φιλικά στο περιβάλλον. 
 
Συνεχίζουν να τον διαδίδουν όσοι απευθύνονται σε αδαείς ή ημιμαθείς, προβάλλοντας το πλέον αρχαίο (!) bitcoin, που άνοιξε αυτόν τον δρόμο με "αποδεικτικά εργασίας" ( proof of work -pow επιλύοντας ένα πρόβλημα από υπολογιστές για να παραχθούν νέα, αντί για κάποιο δάνειο). Κανείς σοβαρός επενδυτής ή αρχή έκδοσης "μπαμπαλακιων" δεν ακολουθούν σήμερα αυτό το pow του bitcoin αλλά το πιο τίμιο proof of authority. Το αντικειμενικό αντίκρυσμα του κάθε μπαμπαλακιου του Μυτιληναίου πχ με τις Kwh από ΑΠΕ που θα παράγει! Και στηρίζονται επί του κύρους του δικτύου των συναλλασόμενων αντίστοιχα. Αν κάνει κάποιος να μαιμουδέψει αυτήν την 1:1 σχέση με τον δείκτη της πραγματικής οικονομίας που χρησιμοποιείται, αυτό οι τεχνολογίες blockchain, που υλοποιούν ολο το πιο πάνω, το αποκαλύπτουν αμέσως, οι κακούργες, και αυτόματα! Αν αποτύχουν από κάποιο αόρατο χεράκι του εκδότη, το κύρος χανεται και ο πελάτης πάει να ψωνίσει μπαμπαλάκια της elpedison, ξέρωγώ...
 
🔹Ο τρίτος μύθος επιμένει! Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα σοβαρά γιατί αυτό που κάνει ο Μυτιληναίος δεν μπορούν να το κάνουν πχ και ενεργειακοί συνεταιρισμοί, οι ενεργειακές κοινότητες όπως τις λέει ο νόμος του 16 ή οι ιδιοπαραγωγοί ενέργειας με peer-to peer συναλλαγές με τους πελάτες της ενέργειας που παράγουν.
 
Πχ οι γεωργοί, όταν μετατρέψουν τους σημερινούς καταχρεωμένους στην ΔΕΗ αναγκαστικούς συνεταιρισμός ΤΟΕΒ (τα αντλιοστάσιο νερού που ποτίζουν και δεν το πληρώνουν) σε ενεργειακές τους κοινότητες για ιδιοπαραγωγή ενέργειας (πχ από ΑΠΕ ή και βιομάζα). Αυτήν που χρειάζεται η υδροδότηση τους και το περίσσευμα για πώληση στο δίκτυο.
 
Ποιος θα πει τώρα όχι και με την χρήση αντίστοιχων μπαμπαλακιων όπως του Μυτιληναίου, για να γίνουν οι επενδύσεις και οι συναλλαγές μετά;; Δεν είναι δα και τόσο πιο έξυπνος ο Μr Μπαμπαλάκιας. 
 
Ήδη όλη η σοβαρή Ευρώπη κάνει κάτι αντίστοιχο πριν ακόμα ξεκινήσουν τα πολύ ζόρικα με το Ουκρανικό (εξαιρετικά πιεσμένη και από την ενεργειακή κρίση της αλλά και την γεωπολιτική περιθωριοποίηση της, μαζί με το ευρώ των τραπεζών που γίνεται και αυτό πλέον πολύ γρήγορα παπιέ ντε κωλ). 
 
✔️Δημιουργείται έτσι από τα κάτω, από την πραγματική οικονομία, και η προϋπόθεση για το ψηφιακό ενεργειακό ευρώ! Αν το δει και η ωραία κοιμωμένη, η Αριστερά και οι σύμμαχοι της το που πάει το πράγμα, έτσι ώστε να ΜΗΝ κυριαρχήσει οσονούπω κανένα ψηφιακό diem της facebook ή της Blackrockl και ψαχνώμαστε alles zouzamen για το που χάθηκε η δημοκρατία και τα δικαιώματα μας μέσα στα big data, ξερωγώ. Η από άνοστες σαλάτες τύπου "ψηφιακό ευρώ" που προωθεί το απανταχού Στουρναριστάν και η Λαγκάρντ, κοπιάροντας το κινέζικο ψηφιακό γουάν, και που όλα αυτά τα ✔️ πιο πάνω τα βλέπει ακόμα σαν απειλή. Όχι για το ευρώ και τις καρέκλες τους μόνο, αλλά και για εκείνη την βιομηχανία ανακύκλωσης κόκκινων δανείων που έχουν στήσει, και βγάζουν το bread and butter τους τα ημέτερα κοράκια τύπου Ομερ Πριονης.
 
✔️Τότε όμως ΚΑΝΕΝΑΣ δεν μπορεί να απαγορεύσει και την έκδοση αντίστοιχων μπαμπαλακίων που αντικριζονται με την ενεργειακή αξία των κοιτασμάτων αερίου στην Ελληνική ΑΟΖ, πριν καν αυτά ακόμα εξαχθούν! Τι και αν δεν ειναι "Πράσινη ενέργεια";; Τελείως χρειαζουμενη είναι μέχρι το 2050, τότε που θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης στο πράσινο υδρογόνο, όπως το μαρτύρησε πάλι η International Energy Association, κάνοντας ρεζίλι και τον Σταθακη, που κάποιος σάχλας του είπε ότι όλα μπορούν να κινηθούν μόνο με ΑΠΕ καί τον πήρε στο λαιμό του βάζοντας τον να γράφει αντιεπιστημονικες αρλουμπες σε κείμενα θέσεων, πριν αποσυρθεί στο κατά μόνας του μαζί με τα άλλα δήθεν αριστερόπουλα του Σημιτισταν. Όλα τα άλλα είναι ή προπαγάνδα ή καλαμπούρια για να τα γράφει ο Πισσαριδη σε καμία έκθεση, καθ υπόδειξην κάτι νεοφιλελέ Σημητικων στην ΔιαΝεοσις που την συνέταξαν.
 
Ο προσεκτικός αναγνώστης, που κοιτάζει την ουσία, ενδεχομένως να δει και άλλες εφαρμογές σε αυτό το tokenization, που απουσιάζει ακόμα ως έννοια στα κομματικά προγράμματα τύπου Πισσαρίδη και σια. Για να χρηματοδοτηθεί και έτσι η ανάπτυξη μας ενδογενως, πληρώνοντας πχ έτσι το μισό του χρόνου εργασίας, αν πάμε σε εβδομαδιαίο εικοσαωρο (στο * για λεπτομέρειες). Ή προεισπράτοντας οι αγρότες με τέτοια ψηφιακά πάγια τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ για να πληρωθούν, με διαφάνεια, τα εφόδια και τα καύσιμα της παραγωγής. Άλλο πχ αυτό, για να πω μόνο δύο μην γίνει αυτό το σεντόνι αδιάβαστα τεράστιο.
 
Αλλά αυτά δεν σας τα λέω με το σι και με το νίγμα γιατί όταν τόλμησα να τα προτείνω εκεί που έπρεπε, οι μισοί έλεγαν τους δύο καταρριφθέντες πρώτους μύθους, όπως πιο πάνω, και οι άλλοι μισοί, οι πιο χαζοί, έψαχναν να βρουν... από που τα παίρνω! 
 
Τούτων λεχθέντων, φιλώ την ζερβοδεξιάν σας κατά τα ειωθότα με μια ακόμα αιρετική σκέψη, όπως κάνω κάθε τόσο και λιγάκι, για να σας ανάβω κανένα φυτίλι.
 
Η είδηση 2 χρόνια μετά την προαναγγελία της από αυτό το ιστολόγιο  ΕΔΩ.
 
 Προαναγγελία από εμάς των όσων γίνονται τώρα από το 21, ΕΔΩ. Ότι λέμε γίνεται.!!!
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"Πχ οι γεωργοί, όταν μετατρέψουν τους σημερινούς καταχρεωμένους στην ΔΕΗ αναγκαστικούς συνεταιρισμός ΤΟΕΒ (τα αντλιοστάσιο νερού που ποτίζουν και δεν το πληρώνουν) σε ενεργειακές τους κοινότητες για ιδιοπαραγωγή ενέργειας (πχ από ΑΠΕ ή και βιομάζα)"


Έτυχε ν'ακούσω πριν λίγες μέρες κάποιους πρώην γεωργούς/νυν ψαράδες στον Κάμπο, και είπαν πως όταν ζήτησαν να βοηθηθούν για να κάνουν εργοστάσιο βιομάζας από το Ταμείο στήριξης, τους είπαν να κάτσουν πάνω να μην πέφτουν, και θα πάρουν τα δίδυμα μπαλάκια που βρίσκονται από κάτω από το "στήριγμα"
Όπως πολύ σωστά λέει ο μαρκος ντεΣάντ "βγάζεις 3 άσους στο πόκερ και αυτοί κερδάνε γιατί παρουσιάζουν 5"
Μπον νουί, έκανα και απολύμανση σήμερα στο χοτέλ και την έχω ακούσει λίγο

ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ