ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

TΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ "ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ" ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

TΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΌ "ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑ" ΤΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΜΥΘΟΙ

Η διαρροή (δες ΕΔΩ και ΕΔΩ) λέει ότι ο Μυτιληναίος, ακολουθώντας την διεθνή τάση του ενεργειακού κλάδου, ετοιμάζεται να ψηφιοποιήσει με τεχνολογίες blockchain τα συμβόλαια και τις νέες υπηρεσίες που προσφέρει στους ενεργειακούς πελάτες του, εκδίδοντας προς τούτο και ένα ψηφιακό πάγιο για τις συναλλαγές.
 
Δεν γνωρίζω αν θα το πει το εν λόγω "κρυπτονομίσματακι" mitlinaki ή αν διαθέτει αρκετό χιούμορ για να το ονομάσει IOU (για να καταφλιάσει ο Γιάνης) ή ακόμα καλύτερα REPO-coin για να τρολαρει την νομισματική ορθοδοξία του Τσακαλώτου. Έτσι ας τα πούμε εδώ "μπαμπαλάκια" για να συνεννοούμαστε , μέχρι νεωτέρας.
 
Επίσης δεν γνωρίζω ακόμη με τι θα αντικρίζει την διάθεση νέων μπαμπαλακιων στην αγορά. Η νέα ψηφιακονομισματική ορθοδοξία θα περίμενε τα ήδη διαθέσιμα μπαμπαλάκια, τα παραχθεντα και παρκαρισμένα ήδη στο κεντρικό του πορτοφόλι, να εισέρχονται στην αγορά προς διάθεση με κάποιον κανόνα. Κατ αρχάς, προς την πελατεία του, αυτήν που θέλει να πληρώνει ίσως κάτιτις παραπάνω για περιβαλλοντικους λόγους ζητώντας ενέργεια πιστοποιημενη ότι είναι από ΑΠΕ (και όχι μαϊμού από την εισαγόμενη από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας, όπως σήμερα). Εικάζω ότι ο κανόνας θα έχει σχέση με τα Kwh ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθούν από τα πάρκα φωτοβολταϊκων ή άνεμογεννήτριες που φυτεύει ο όμιλος παντού.
 
Κάνει δηλαδή κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνουν στα ΗΑΕ με ένα κρυπτονόμισμα υπ ονόματι amber, που το αντιστοιχούν με τις Kwh των υδρογονανθράκων που εξάγει το εμιράτο. Εκεί μετά το χρησιμοποιούν τα amber ως ανταλλάξιμο πάγιο για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων και, πλέον, και για τις διακρατικές συναλλαγές με την Σ. Αραβία, παρακάμπτοντας το πανάρχαιο και πανάκριβο τραπεζικό σύστημα swift και το πέτροδολάριο.

Μπράβο του του Μυτιληναίου και μαγκιά του, θα πεις δίκαια. Γλυτώνει 7-8%τραπεζικά έξοδα από τις εξωτραπεζικές συναλλαγές με τους πελάτες του, που μάλλον θα έχουν κίνητρο και μια έκπτωση όταν προαγοράζουν μπαμπαλάκια, κερδίζει στον ανταγωνισμό του με καινοτομία και διαφανείς νέες υπηρεσίες και χρηματοδοτεί με προπώληση ενέργειας τις επενδύσεις του χωρίς τα έξοδα και τους τόκους δανείων.
 
Το βέβαιο είναι ότι, αργά ή γρήγορα, το μάρκετινγκ πχ του Σκλαβενίτη θα ανακαλύψει την αξία του μπαμπαλακιου (για να πληρώνουν την ενέργεια) προσφέροντας εκπτώσεις (όσο ο ΦΠΑ, εδώ γίνεται ανταλλακτική οικονομία!!!) σε όποιον τα δίνει για να γεμίσει κανένα καλάθι, όταν του περισσεύουν από τις πληρωμές του ρεύματος. Και μετά θα τα θέλει και ο προμηθευτής των ζαρζαβατοκων του Σκλαβενίτη για τον ίδιο λόγο κλπ κλπ. Έτσι δημιουργείται και αγορά και ισχυρή ζήτηση μπαμπαλακίων που λειτουργούν ως εναλλακτικό μέσο συναλλαγής αντί του ευρώ.
Ουπς... 
 
Και αφού τώρα έχω την προσοχή σας, να πούμε και για τρεις σχετικούς μύθους. Οι δύο πρώτοι έχουν καταρρεύσει!
 
Ο πρώτος λέει "μα αυτά δεν γίνονται εντός ΕΕ, δεν θα τα αφήσει η Κομισιον ή η ΕκΤ".
Βαθύτατα νυχτωμένοι όσοι συνεχίζουν να λένε το ίδιο. Ή εκ του πονηρού, βάζοντας πλάτη να σωθεί το παιχνίδι που παίζουν οι Τραπεζες παράγοντας χρήμα αέρα από δάνεια (ή σχετική κοινοτική οδηγία που πατάει το μπαμπαλάκι είναι η 843/18 και δημιουργήθηκε μετά από μεγάλη δικαστική μάχη της Σουηδίας με την Κομισιον, που έληξε στο Ευρ. Δικαστήριο τον 9ο του 17.). 
 
Ο δεύτερος μύθος λέει ότι αυτά τα νέα ψηφιακά μέσα συναλλαγών είναι ενεργοβόρα και μη φιλικά στο περιβάλλον. Συνεχίζουν να τον διαδίδουν όσοι απευθύνονται σε αδαείς ή ημιμαθείς προβάλλοντας το αρχαίο (!) bitcoin, που άνοιξε αυτόν τον δρόμο με "αποδεικτικά εργασίας" ( proof of work επιλύοντας ένα πρόβλημα από υπολογιστές για να παραχθούν νέα αντί για κάποιο δανειο). Κανείς σοβαρός επενδυτής ή αρχή έκδοσης "μπαμπαλακιων" δεν ακολουθούν το pow του bitcoin αλλά το πιο τίμιο proof of authority. Το αντικειμενικά αντίκρυσμα του μπαμπαλακιου του Μυτιληναίου με τις Kwh από ΑΠΕ που θα παράγει. Και με το κύρος του δικτύου των συναλλασόμενων αντίστοιχα. Αν κάνει κάποιος να μαιμουδεψει αυτήν την 1:1 σχέση με τον δείκτη της πραγματικής οικονομίας που χρησιμοποιείται, αυτό οι τεχνολογίες blockchain το αποκαλύπτουν αμέσως, το κύρος χανεται και ο πελάτης πάει να ψωνίσει μπαμπαλάκια της elpedison, ξέρωγω...
 
Ο τρίτος μύθος επιμένει! Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα σοβαρά γιατί αυτό που κάνει ο Μυτιληναίος δεν μπορούν να το κάνουν πχ και ενεργειακοί συνεταιρισμοί, οι ενεργειακές κοινότητες όπως τις λέει ο νόμος του 16. Πχ γεωργών που μετατρέπουν τους σημερινούς καταχρεωμένους στην ΔΕΗ αναγκαστικούς συνεταιρισμός ΤΟΕΒ (τα αντλιοστάσιο νερού που ποτίζουν και δεν το πληρώνουν) σε ενεργειακές τους κοινότητες για διοπαραγωγή ενέργειας (πχ από ΑΠΕ ή και βιομάζα). Αυτήν που χρειάζεται η υδροδότηση τους και το περίσσευμα για πώληση στο δίκτυο. Ποιος θα πει τώρα όχι και με την χρήση αντίστοιχων μπαμπαλακιων όπως του Μυτιληναίου, για να γίνουν οι επενδύσεις και οι συναλλαγές μετά? Δεν είναι δα και τόσο πιο έξυπνος ο Μr μπαμπαλακιας..
 
(Ο προσεκτικός αναγνώστης ενδεχομένως να δει και άλλες εφαρμογές. Για να χρηματοδοτηθεί και έτσι η ανάπτυξη μας ενδογενως, πληρώνοντας πχ έτσι το μισό του χρόνου εργασίας αν πάμε σε εβδομαδιαίο εικοσαωρο (τα έλεγα ΕΔΩ ). Ή προεισπράτοντας οι αγρότες με τέτοια ψηφιακά πάγια τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ για να πληρωθούν, με διαφάνεια, τα εφόδια και τα καύσιμα της παραγωγής, άλλο πχ.
 
Αλλά αυτά δεν σας τα λέω με το σι και με το νιγμα γιατί όταν τόλμησα να τα προτείνω το 16 εκεί  που έπρεπε, οι μισοί έλεγαν τους δύο καταρριφθέντες μύθους, όπως πιο πάνω, και οι άλλοι μισοί έψαχναν να βρουν... από που τα παίρνω! Μπρρρρ... )
Τούτων λεχθέντων, φιλώ την ζερβοδεξιάν σας κατά τα ειωθότα με μια αιρετική σκέψη όπως κάθε Παρασκευή και σας ερωτώ :
 
Τι δεν καταλαβαίνετε;;

Δεν υπάρχουν σχόλια: