ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ικανοποίηση στην Αθήνα από την επίσκεψη Λαβρόφ… Νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις.

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : H Ρωσσία έχει μια οικονομία μικρότερη από την Ιταλία, και έναν πολυεθνικό δυσαρεστημένο πληθυσμό γύρω στα 140 εκατομμύρια. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ρωσίας έχει ξεπεράσει το 20% και θα φτάσει τον μισό το 2050 , οπότε η Ρωσία πρέπει να είναι προσεκτική και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία είναι επιφυλακτική για την Τουρκία, το Πακιστάν και γενικά τις ισλαμικές χώρες γύρω της. Η Ρωσσία ψάχνει να βρει ένα αντίβαρο σε σχέση με την Τουρκία, και η μόνη χώρα που μπορεί να τα κάνει αυτό όχι μόνο λόγο γεωγραφικής θέσης, αλλά και γιατί μπορεί είναι η Ελλάδα. Ο Πούτιν εκτός από το ότι είναι ανίκανος και διεφθαρμένος δεν είναι τυφλός και γνωρίζει τη ρωσική αδυναμία. Για αυτό και έστειλε τον Λαβρώφ στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι η σημερινή Ρωσσία έχει το μισό έδαφος της άλλοτε ΕΣΣΔ και αντιμετωπίζει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε κάθε τομέα, από δημογραφικά στοιχεία, διαφθορά έως αδύναμη οικονομία. Η Κίνα είναι τώρα η ανερχόμενη δύναμη και το επίκεντρο της Δύσης.

 Ικανοποίηση από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα, εκφράζουν διπλωματικές πηγές. Όπως σημειώνουν, η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα επέφερε θετικά αποτελέσματα στην Αθήνα, τόσον όσον αφορά το διμερές κομμάτι όσον και τις δηλώσεις αναφορικά με τα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καταρχήν, εξηγούν, συγκρατείται ο συμβολισμός της επίσκεψης, η πρώτη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Αθήνα εδώ και τέσσερα χρόνια, η οποία ουσιαστικά σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι η τρίτη συνάντηση Δένδια-Λαβρόφ σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, επισημαίνουν.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να επισκεφθεί εκ νέου τη Ρωσία, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τους, τόνισαν τη διαχρονική σχέση των δύο χωρών. Ιδιαίτερο συμβολισμό, όπως παρατηρούν οι διπλωματικές πηγές, είχε το γεγονός ότι η συνάντηση έγινε στην αίθουσα «Καποδίστριας», μακρινού προκατόχου του κ. Λαβρόφ.

Περαιτέρω σημειώνουν ότι ο Έλληνας υπουργός ζήτησε από τη Ρωσία να εκπροσωπηθεί στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας μας σε υψηλό επίπεδο, πρόταση που αντιμετωπίστηκε από τη ρωσική πλευρά θετικά.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν την προοπτική επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης εκκρεμών συμφωνιών σε διάφορους τομείς και αναφέρθηκαν στην προσεχή Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που αποσκοπεί στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της Ελλάδας ως κράτος-μέλος της ΕΕ, και στο πλαίσιο αυτό έδειξε κατανόηση όσον αφορά το ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας. Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά υπογράμμισε τη σημασία της Ρωσίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφαλείας.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, συγκρατούν την ξεκάθαρη δήλωση του Ρώσου υπουργού αναφορικά με το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη βάση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο κ. Λαβρόφ μίλησε επίσης για την ανάγκη τήρησης της κοινής λογικής, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές προβλέψεις για το Δίκαιο της Θάλασσας, σημειώνουν και υπογραμμίζουν:

«Σε αντίθεση με όσα υπονοήθηκαν σε διάφορους κύκλους, ο Ρώσος ΥΠΕΞ δεν ενστερνίστηκε επ’ ουδενί τις τουρκικές θέσεις όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία δεν αποδέχεται τις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ακόμα και αν οι τελευταίες αποτελούν μέρος του εθιμικού δικαίου.

»Παράλληλα η Τουρκία έχει διαμηνύσει ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας αποτελεί αιτία πολέμου. Η ρωσική στάση απέχει έτη φωτός από τις τουρκικές θέσεις και ουσιαστικά καταρρίπτει το μύθο που θέλει τη Ρωσία να μην υποστηρίζει την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο».

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν στη χρονική συγκυρία κατά την οποία ο κ. Λαβρόφ επέλεξε να επισκεφθεί την Αθήνα. Η παρουσία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, μιας χώρας που όπως είπε και ο ίδιος είναι φίλη της Τουρκίας, στην παρούσα στιγμή έχει από μόνη της τη συμβολική της σημασία καθώς στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην Ελλάδα, αλλά και στη γείτονα χώρα, επισημαίνουν καταληκτικά οι διπλωματικές πηγές.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

Όλα είναι ατμός.... είπε...

Και οι τρεις...... για τον (π@@τσον).
Ο τρίτος είναι έξω από την πόρτα με τα χέρια ευλαβικά σταυρωμένα και περιμένει.