ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ήταν επόμενο ότι το Κατάρ δεν θα έπαιρνε τα F-35 , όπως δεν τα πήρε και η Τουρκία. Μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ υπάρχει συμφωνία, η οποία απαγορεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες να πωλούν όπλα στη Μέση Ανατολή χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ.Επομένως δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός. Η διατήρηση της στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ στην περιοχή είναι υψίστης σημασίας για αυτούς. Για τον ίδιο λόγο και το σύστημα S-400 των Τούρκων έφυγε και πήγε στην Σινώπη του Πόντου.!!! Μακριά από το Ισραήλ. Το σύστημα S-400 έχει ένα πανίσχυρο ραντάρ που θα δίνει τη δυνατότητα στους Τούρκους να βλέπουν όλο το Ισραήλ. Το S-400 που θα λειτουργεί από την Τουρκία θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα της IAF πάνω στη Συρία, και για αυτό ήταν απειλή για το Ισραήλ...οπότε ΕΦΥΓΕ από την περιοχή και πήγε στον Πόντο.
Το Κατάρ έχει τεράστια επιρροή στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία είναι κρίσιμη για την ασφάλεια του Ισραήλ. και δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει τα F-35. Επίσης η ηγεσία του Κατάρ πιστεύει ότι η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος.
Ισραήλ: Μπλόκο σε ενδεχόμενη πώληση F-35 στο Κατάρ
Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να διατηρήσει την στρατιωτική του υπεροχή στην περιοχή και θα εναντιωθεί στην πώληση μαχητικών 5ης γενιάς F-35 στο Κατάρ, δηλώνει ο υπουργός Πληροφοριών Ελί Κοέν σχολιάζοντας είδηση του Reuters ότι η Ντόχα έχει ήδη υποβάλλει σχετικό ςπίσημο αίτημα στην Ουάσιγκτον.
«Η περιοχή μας δεν έχει γίνει ακόμη Ελβετία» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού. Σημειωτέον ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν έχει πάρει σαφή θέση απέναντι στην πώληση μαχητικών του τύπου –με περιορισμένες δυνατότητες;– στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο περιθώριο της διπλωματικής προσέγγισης των δύο χωρών. Όμως το Κατάρ με τις συμμαχίες του (βλ. Τουρκία) είναι κάτι ξεκάθαρο για το Τελ Αβίβ.
Ο Πρόεδρος Τραμπ πάντως είχε πει ότι «δεν έχει πρόβλημα» να πουλήσει F-35 στα ΗΑΕ. Ωστόσο, παρά την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ, τα Εμιράτα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και επτά χρόνια για να αποκτήσουν μαχητικά stealth, λέει ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Φρήντμαν.
Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στην Jerusalem Post είχε δηλώσει πως η διασφάλιση του στρατιωτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ είναι «θέμα νομοθεσίας και όχι θέμα πολιτικής» για την Ουάσιγκτον. «Είναι νόμος των ΗΠΑ από το 2008 και αμερικανική πολιτική πολύ μεγαλύτερο διάστημα» τόνισε.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούντο επί μακρόν να επιτρέψουν την πώληση μαχητικών 5ης γενεάς στα ΗΑΕ, εν μέρει διότι δεσμεύονται υπέρ της διατήρησης της ποιοτικής υπεροπλίας του στενότερου συμμάχου τους στην περιοχή –δέσμευση την οποία το αμερικανικό Κογκρέσο τηρεί ανελλιπώς μετά τον Πόλεμο του Γιόμ Κιππούρ το 1973, όταν το Ισραήλ βρέθηκε πολύ κοντά στην ήττα.
Βάσει αυτής της δέσμευσης, πριν από κάθε πώληση προηγμένου αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στις γειτονικές χώρες θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν η γνώμη του Τελ Αβίβ. Όπως φαίνεται, για το ενδεχόμενο να αγοράσει το Κατάρ F-35 το Ισραήλ έχει ήδη πάρει θέση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου