ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΠΡΟΚΑΜΜΕΝΟΙ: ελληνορωσική κρίση μεταφέρεται στην Κύπρο! Μόσχα προς Λευκωσία: «Σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε οτι και ο Τσίπρας»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ναι μεν οι Κύπριοι δεν είναι Τσιπορκαμμένοι, αλλά δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα, οικόσιτα των Εβραίων.Το φρούτο ευδοκιμεί και στην Κύπρο.Για την οποία, οι καλές σχέσεις με την Ρωσσία είναι ζήτημα επιβίωσης.Αλλά κάποιοι αιώνιοι προδότες, δεν διστάζουν να τις θέσουν σε διακύβευση.Η Κύπρος δε θα μπορούσε ποτέ να γίνει ρώσικη. Είναι και η εγγύτητά της με το Ισραήλ, ευχή και κατάρα από αρχαιοτάτων χρόνων... Και επιπλέον, θα είναι το ύστατο καταφύγιο των αχασβήρων της γειτονιάς.Ακριβώς, όπως και η Κρήτη.
Το Ισραήλ λόγω του μικρού γεωγραφικού του αποτυπώματος του στη Μέση Ανατολή και των βραχυπρόθεσμων πολεμικών πόρων του, δεν θα μπορέσει να πολεμήσει σε έναν μακροχρόνιο παρατεταμένο πόλεμο για περισσότερο από 4-6 εβδομάδες, το ξέρουμε αυτό από προηγούμενους πολέμους. Εάν υπάρχει άμεση απειλή για τα σύνορά του και θεωρεί ότι θα χάσει σε έναν συμβατικό πόλεμο, το Ισραήλ ως έσχατη λύση, θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά, γι 'αυτό η Μέση Ανατολή είναι ένα τόσο επικίνδυνο μέρος για την έναρξη ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου.Για αυτό το Ισραήλ θέλει να έχει Κύπρο-Κρήτη και Θεσσαλονίκη σαν μια ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ σε περίπτωση που η σημερινή γεωγραφική τους πατρίδα (και σχετικά πρόσφατη) γίνει για αυτούς μια ΚΟΛΑΣΗ.


Η ελληνορωσική κρίση μεταφέρεται και στην Κύπρο. Πολιτική σύγκρουση με βαριές κουβέντες έχει ξεσπάσει στην Κύπρο με καταγγελίες για "παρέμβαση της Ρωσίας στα εσωτερικά του νησιού" και απάντηση της Μόσχας "πως κάποιοι στην Κύπρο επιθυμούν να διασαλεύσουν την καλή σχέση Ρωσίας - Κύπρου και να απομακρύνουν την Ρωσία από την περιοχή της Α.Μεσογείου..
Βέβαια, η Κύπρος είναι διαφορετική περίπτωση από την Ελλάδα γιατί έχει μεγαλύτερη ρωσική παρουσία, ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από ρωσικά κεφάλαια και υπάρχει μεγάλη ρωσική "μειονότητα". Ομως, μια μεγάλη μερίδα αξιωματούχων της Κύπρου είναι ενθουσιασμένοι με την σύμπλευση με ΗΠΑ, την επικείμενη άφιξη του Αμερικανού ΥΠΑΜ, και την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.
Στη μέση του ψυχρού πολέμου με διπλωματικά μέσα, Ηνωμένων Πολιτείων και Ρωσίας, βρίσκεται η Λευκωσία. Παρασκηνιακά μεν, καταφανέστατα δε το Προεδρικό πιέζεται πανταχόθεν να επιλέξει στρατόπεδο αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ.
Την ώρα όμως που για λόγους εθνικού συμφέροντος κρατά ή τουλάχιστον επιχειρεί να κρατά τις γνωστές ισορροπίες, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δεν διστάζει να τοποθετηθεί ανοικτά.
«Ως ΔΗΣΥ και ως ηγέτης αυτής της παράταξης είναι ξεκάθαρη και η θέση μας, χωρίς να διαταράσσουμε τις σχέσεις μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα και ιδιαίτερα χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ξεκαθαρίζουμε πως για εμάς ο προσανατολισμός της χώρας μας είναι δυτικός γιατί η χώρα μας ανήκει στην Ευρώπη με γνωστούς τους δεσμούς με την δύση», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. 
Δήλωση που κρίθηκε αναγκαία καθώς προηγήθηκε – σε μια σπάνια κίνηση στα διπλωματικά θέσμια – γραπτή απάντηση της Ρωσικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, με αφορμή παρομοίου τύπου αναφορές του ηγέτη της Πινδάρου, στο πλαίσιο συνέντευξης του στον Κυριακάτικο τύπο.
«O Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εδώ και λίγο καιρό, επαναλαμβάνει ολοένα και συχνότερα την πίστη του στον «ευρωατλαντισμό» και στο δόγμα «η Κύπρος ανήκει στη Δύση .Είναι μάλιστα ενδιαφέρον ότι επί διακυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ, ο ΔΗΣΥ είναι πιο ένθερμος από ποτέ στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ», απάντησε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Παρέμβαση της Αριστεράς που λειτούργησε ως θρυαλλίδα και έφερε σφοδρή ανταλλαγή πυρών μέσω Twitter    
«Απορώ γιατί κάποιοι ενοχλούνται όταν απλά λες την αλήθεια. Αγαπητέ ΓΓ του ΑΚΕΛ, εάν η Αμερική έκανε συμφωνία να κτίσει τον πυρηνικό σταθμό στο Ακκουγιου θα ήσουν ακόμη στα κάγκελα της Αμερικανικής πρεσβείας», έγραψε ο Αβέρωφ Νεοφύτου   
Με τον Α. Κυπριανού να απαντά: «Λυπούμαι για το επίπεδο στο οποίο ρίχνετε την συζήτηση. Αυτό και τίποτε άλλο».   
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σήκωσε το γάντι λέγοντας: «Καθημερινά και διαχρονικά ΓΓ του ΑΚΕΛ ασκείται κριτική στην Ευρώπη και στην Δύση. Κανείς δεν σας σχολίασε. Εάν το έπρατταν θα έσχιζες τα ιμάτια σου, ότι οι ιμπεριαλιστές επεμβαίνουν προκλητικά στα εσωτερικά της χώρας. Εμείς απλά την αλήθεια είπαμε».
Ως προσπάθεια ανάμειξης – παρέμβασης της Μόσχας στο εσωτερικό της Κύπρου, χαρακτήρισε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία, αναφορικά με συνέντευξη του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ο κ. Κασουλίδης, καλεσμένος στην εκπομπή "Μεσημέρι και Κάτι" του ΣΙΓΜΑ, προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ανέφερε:
«H Ρωσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, ύστερα από το προηγούμενο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα».
Όπως εξήγησε, με βάση τη «διπλωματική ετικέτα», εάν ήταν η κυβέρνηση που προχωρούσε σε μια δήλωση η οποία ενοχλούσε τη Ρωσία, η διαδικασία θα ήταν ο Ρώσος πρέσβης να πάει στο Υπουργείο Εξωτερικών για να κάνει διάβημα και να κληθεί στη Μόσχα ο πρέσβης της Κύπρου για να γίνει το διάβημα.
«Η δημόσια αντιπαράθεση, όχι με την κυβέρνηση της Κύπρου αλλά με οποιονδήποτε πολιτικό εντός της Κύπρου, είναι μια προσπάθεια ανάμειξης», ανέφερε.
Ερωτηθείς αν η σχετική ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας κατά του προέδρου του ΔΗΣΥ έχει διαταράξει τις καλές σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.
Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών υπερασπίστηκε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι στη συνέντευξή του ο κ. Νεοφύτου, έκανε απλώς διαπίστωση ενός γεγονότος, ότι σήμερα οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία είναι πολύ καλύτερες από άλλοτε.
Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την «επίμαχη» συνέντευξη του κ. Νεοφύτου και την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ρωσική πρεσβεία, ακολούθησε μια έντονη διαμάχη στο twitter ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ.
Η διαμάχη αυτή συνεχίστηκε με debate  ανάμεσα στους δυο πολιτικούς αρχηγούς.
Η αντιπαράθεση ΔΗΣΥ -  ΑΚΕΛ συνεχίστηκε όλο το απόγευμα με ανταλλαγή μηνυμάτων στο τουίτερ και συνεχείς προκλήσεις αλλά και προσκλήσεις σε διάλογο μεταξύ του Προέδρου του ΔΗΣΥ και του ΓΓ του ΑΚΕΛ.
Ερωτηθείς ο κ. Νεοφύτου γιατί ένιωσε την ανάγκη σε μια τέτοια χρονική περίοδο να δηλώσει ότι «ανήκουμε εις την Δύση», απάντησε διαβάζοντας αυτούσια απόσπασμά του από την επίμαχη συνέντευξη του.
Παρεμβαίνοντας, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι το απόσπασμα που διάβασε ο κ. Νεοφύτου δεν αποτελεί την ουσία της συνέντευξης του κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ.
Ο κ. Νεοφύτου, δήλωσε ότι στην Κύπρο, για να είσαι αρεστός, πρέπει να είσαι μέρα – νύχτα έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, με τον Άντρο Κυπριανού να ανταπαντά ότι ουδέποτε το ΑΚΕΛ ισχυρίστηκε αυτά που του καταλογίζει ο ΔΗΣΥ.
Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι δεν είμαστε αφελείς ότι το Κυπριακό θα λυθεί χωρίς τις ΗΠΑ, όμως σεβόμαστε την Ρωσία, ανέφερε.
«Δικηγόρος των ΗΠΑ δεν θα γίνω ποτέ», απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στην Ε.Ε και ότι ο προσανατολισμός μας είναι εκ των πραγμάτων Δυτικός.
Παράλληλα, ο κ. Nεοφύτου, ανέφερε ότι είναι υπέρ της διατήρησης των καλών σχέσεων με την Ρωσία. Παρόλα αυτά, επέμεινε στην ανάλυσή του ότι η Ρωσία έχει περισσότερα συμφέροντα αυτή την στιγμή με την Τουρκία.
«Σήμερα, η Ρωσία πουλά S - 400 στην Τουρκία, κοιτάζοντας τα συμφέροντά της», ανέφερε ο ίδιος. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε αναφορά στην δημιουργία πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, με την υπογραφή της Ρωσίας, διερωτώμενος γιατί το ΑΚΕΛ δεν αντέδρασε.
O κ. Κυπριανού απάντησε στον κ. Νεοφύτου, λέγοντας:
«Να προσέχεις τι γράφουμε και τι λέμε». Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, υποστήριξε ότι μόνο το ΑΚΕΛ  και οι Οικολόγοι αντέδρασαν με ανακοινώσεις στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου.
Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη και την πρώτη και την δεύτερη φορά που ανήλθε στην εξουσία έκανε λόγο για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική κάτι που στην πράξη δεν εφαρμόζει.
Λαμβάνοντας τον λόγο ξανά, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι σήμερα η Αμερική βάζει κυρώσεις και μπλοκάρει τα F-35 και η Ρωσία πουλάει τους S -400 επειδή αλλάζουν τα συμφέροντα, και όχι επειδή αγάπησαν ή μίσησαν την Κύπρο.
Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού υποστήριξε ότι το ΑΚΕΛ δεν είπε να προσδεθούμε στο άρμα της Ρωσίας αλλά να ακολουθήσουμε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.
Σε κάποια στιγμή, το debate των δυο πολιτικών αρχηγών άγγιξε και το θέμα των Βρετανικών Βάσεων.
Ο κ. Κυπριανού, υπεραμύνθηκε της πολιτικής στάσης του ΑΚΕΛ κατά των Βάσεων και των βομβαρδισμών στη Συρία μέσω Κύπρου και τον θάνατο αμάχων και παιδιών.
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε στον κ. Κυπριανού, λέγοντάς του ότι αναγνωρίζει ότι έχει περισσότερες ευαισθησίες για τα παιδιά της Συρίας και ως εκ τούτου θα ανέμενε να έχει περισσότερη ευαισθησία για τα παιδιά της Κύπρου και να διαμαρτυρόταν κατά του πυρηνικού σταθμού στο Άκιουγιου.
Από το debate δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στον Ντόναλντ Τραμπ, με τον κ. Νεοφύτου να δηλώνει:
«Είτε αρέσει, είτε όχι, ο Τραμπ είναι ο μοναδικός Αμερικανός Πρόεδρος που επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία και κατρακυλά η λίρα».
Ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι ο Τραμπ έχει ανοιχτά μέτωπα και με την Ε.Ε και με την Κίνα.
Ανακοίνωση  εξέδωσε η ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία
Στην ανακοίνωση η ρωσική πρεσβεία υπογραμμίζει ότι σχολιάζει απόσπασμα της συνέντευξης στο οποίο ο κύριος Νεοφύτου, όπως αναφέρει, είχε δηλώσει πως η Ρωσία αναπτύσσοντας τη συνεργασία της με την Τουρκία στο Συριακό και την Ενέργεια, θα αφήσει στην άκρη τις προσεγγίσεις της για διευθέτηση του Κυπριακού.
Η ρωσική πρεσβεία υπογραμμίζει ότι επιθυμεί να επαναβεβαιώσει πως η μακρά θέση αρχών της Ρωσίας υπέρ της κατάληξης σε συμβιβασμό στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνης με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει αλλάξει.
Επιπρόσθετα, διαβεβαιώνει ότι οι επαφές της Μόσχας στην Αγκυρα διαδραματίζουν ρόλο υπέρ των Κυπρίων, αφού καθιστούν εφικτό να μεταφέρουν τη ρωσική θέση απευθείας στην τουρκική ηγεσία.
Είναι προφανές, καταλήγει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας, ότι κάποιοι φίλοι στην Κυπριακή Δημοκρατία θέλουν να διασαλεύσουν την καλή σχέση Ρωσίας - Κύπρου για να απομακρύνουν την Ρωσία από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου..
Οπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνορωσική κρίση μεταφέρθηκε ήδη στην Κύπρο...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί εμένα αυτό το "Σας συμβουλεύουμε να μην κάνετε οτι και ο Τσίπρας" ακούγεται στ'αυτιά μου σαν απειλή;;; Μου κάνει κάτι από "νονό"... 'Ισως διότι εδώ και πολλές δεκαετίες (επί σοβιετίας, ακόμη) η Ρωσία εν είδη νταβατζή, είχε εισχωρήσει στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου. Η Κύπρος αποτελούσε το μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος. Από την άλλη, οι κύπριοι πολιτικοί σαν ψοφοδεείς που είναι - ίδια και όμοια με τους Ελλαδίτες συναδέλφους τους - δεν θα τολμήσουν να "αγνοήσουν" τα ρωσικά συμφέροντα!!!

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Σαφέστατα αγαπητέ σχολιαστή και η Κύπρος είναι ένα μεγάλο πλυντήριο ξεπλύματος μαύρου ρωσικού χρήματος αλλά και άλλων χωρών. Όμως η Κύπρος χρωστάει την ύπαρξή της στη Ρωσία.Τουλάχιστον 2 φορές η παρέμβαση της ΕΣΣΔ, έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το '64 μετά τα γεγονότα της Κοφίνου στέλνει ο Μακάριος τον Λυσσαρίδη στη Μόσχα, να ζητήσει βοήθεια από τον Χρουστσώφ ώστε να αποτραπεί τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Και ο Χρουστσώφ του είπε ότι..." μια μεγάλη χώρα σαν και μας, δεν μπορεί να επιτρέψει σε μια μικρή χώρα σαν την Τουρκία, να κάνει εισβολή στην χώρα σου"

Ο Λυσσαρίδης τόλμησε να ρωτήσει: .."κι αν αιφνιδιαστείτε; "
" Τότε δεν θα ήμαστε μεγάλη χώρα" του απήντησε ο Ρώσος.

Αποτέλεσμα η επιστολή Χρουστσώφ στον Τζόνσον, που έφερε την έτερη επιστολή Τζόνσον προς Ινονού, η οποία έκανε τους Μογγόλους να κάτσουν κότες.
Από το '56 οι Ρώσσοι είχαν συμμαχήσει με τις τεξανικές πετρελαϊκές και τους Αγγλοολλανδούς, εναντίον των αμερικανικών πολυεθνικών του πετρελαίου.
Το '73 οι αντίπαλοι κατέληξαν σε συμβιβασμό, με διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων.
Ο συμβιβασμός οδήγησε στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ και στην πλήρη ανακατανομή της επιρροής των μεν και των δε, στη Μ. Ανατολή.
Στην Ελλάδα κατ' αντανάκλαση, στην ανατροπή της αγγλοκίνητης φράξιας της Χούντας, από την αντίστοιχη αμερικανοκίνητη.
Η Κύπρος, αποφασίστηκε να αποτελέσει τη μόνιμη βάση υποστήριξης και ενίσχυσης του Ισραήλ, το οποίο επαναβεβαίωσε τον ρόλο, του σιδερένιου βραχίονα των Αμερικανών στην Πρόσω Ασία.
Η τουρκική εισβολή και η διχοτόμηση, είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής στην πράξη, των όσων συμφωνήθηκαν στη βάση αυτού του συμβιβασμού.
Η ΕΣΣΔ τήρησε εφεκτική στάση, εφόσον συνεκαταλέγετο στους κερδισμένους.