ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΝ.

Γράφει ο ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

(Αφιερώνεται στους 2 φίλους σχολιαστές ...Δημήτρη και 25άρη.....)

Πολλά έχουν λεχθεί  τόσο για τον Αχιλλέα και τον Πάτροκλο, όσο και για την φιλία τους. Ναι ήταν φίλοι, αλλά όχι μόνο φίλοι, ήταν οικογένεια, καθότι ο Πάτροκλος ήταν πρώτος ξάδελφος του Αχιλλέα. Ο Πάτροκλος ήταν μικρότερος στην ηλικία από τον θεϊκό Αχιλλέα...και τον εκπαίδευε  ο Αχιλλέας με τον ίδιο τρόπο που εκπαιδεύτηκε και αυτός όταν ήταν μικρός δίπλα στον Κένταυρο Χείρωνα. Συνήθως όταν δεν πολεμούσαν περνούσαν τον χρόνο τους συζητώντας, παίζοντας μουσική, και κάνοντας σχέδια για το τι θα έκαναν όταν γυρνούσαν στην πατρίδα.

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Εσύ που έχεις να ασχοληθείς με τον σημαντικό σου πόλεμο, έχεις χρόνο να ασχοληθείς με ένα αντικείμενο όπως η Τέχνη;;
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Νομίζω Πάτροκλε ότι πρέπει να δεις τα πράγματα , από μια εντελώς διαφορετική σκοπιά. Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι η Τέχνη συνοδεύει το ανθρώπινο είδος από την απαρχή του;;
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Επειδή στην ανθρωπότητα αρέσει η ομορφιά;;
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Xμ ...ενδιαφέρουσα απάντηση, αλλά πολύ μακριά από την πραγματικότητα.Τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα ....όσο και ο ανθρώπινος ψυχισμός.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Δηλαδή;;
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Δηλαδή ευγενικέ πολεμιστή του Σύμπαντος , αναρωτήθηκες ποτέ πως προέκυψαν τα πρώτα  έργα Τέχνης;;

ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Aπο τα μαθήματα που έχουμε κάνει, ξέρω ότι πρωτοεμφανίστηκαν σε σπηλιές απεικονίσεις σκηνών από κυνήγι και επιτύμβιες πλάκες για να συνοδεύσουν αγαπημένους νεκρούς.
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Α τώρα αρχίζουμε να συζητάμε σοβαρά. Η Τέχνη λοιπόν ξεκίνησε απο μια τεράστια ανάγκη του ανθρώπου να μην φοβάται τόσο πολύ. Κάθε τι που τον φόβιζε και επιδίωκε να το δαμάσει, το έφτιαχνε εικόνα .Το κυνήγι για τους πρώτους-ανθρώπους ήταν μια ασχολία απαραίτητη για την επιβίωση τους, και όχι χόμπι. Εξασφάλιζαν την τροφή τους πολεμώντας άγρια, τα θηρία με όλες τους τις δυνάμεις. Κάθε λάθος σήμαινε την απώλεια της ζωής τους. Επόμενο λοιπόν ήταν να απεικονίσουν σκηνές κυνηγιού, προσπαθώντας να εξορκίσουν τον κίνδυνο και να δημιουργήσουν με αυτόν τον "μαγικό" τρόπο ευοίωνες συνθήκες . Όσο για τις επιτύμβιες πλάκες , θέλω να θυμηθείς το εξής....η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο βάρβαρο θηλαστικό που υπήρχε πάνω στον πλανήτη, και σε αυτό που έγινε τώρα (homo sapiens) ήταν η ταφή των νεκρών τους.!!!
Όταν αποφάσισαν να μην εγκαταλείπουν , όπως τα ζώα τους αγαπημένους τους και άρχισαν να τους θάβουν τελετουργικά, στολίζοντας τις τελευταίες κατοικίες τους , τότε ακριβώς συνειδητοποίησαν πως στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο μάχονταν τον ίδιο τον θάνατο, επειδή κατάφερναν ένα φθαρτό σώμα που ήταν ήδη χωρίς το πνεύμα ή την ψυχή του να το απεικονίζουν στην αιωνιότητα.!!
Ακριβώς για αυτό η Τέχνη έγινε το αντίπαλο δέος του Θανάτου. Επειδή ότι παίρνει εκείνος , πολλές φορές βάναυσα , την προσωπικότητα, την συνειδητότητα, τα συναισθήματα, τον έρωτα, το Δίκαιο, τα ακραία πάθη, μπορούν με την Τέχνη να διατηρηθούν ως το τέλος των εποχών.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Kάνοντας Τέχνη , δηλαδή, πάμε κόντρα στον θάνατο;;;Διατηρούμε την Ουσία μας για πάντα;;
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Ναι , αλλά όχι μόνο αυτό. Κάνοντας Τέχνη χρησιμοποιούμε τις καλύτερες ανθρώπινες ιδιότητες. Τη θέληση μας, που πρέπει να είναι αδάμαστη ώστε να υλοποιήσουμε κάποιο έργο. Την έμπνευση μας, που μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με κάτι μεγαλύτερο απο εμάς. Την αισθητική μας , που τελεσίδικα μας διαχωρίζει απο τα ζώα.Και φυσικά την εφευρετικότητα μας , που είναι το Αίτιο της Εξέλιξης , αφού χρειάζεται διαρκώς , ώστε να εξελλίσονται τεχνικές που αναβιβάζουν οποιανδήποτε καλή τέχνη.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Αρχίζει να σκέφτεται ότι η Τέχνη είναι το απαύγασμα του ανθρώπινου μεγαλείου που αναδεικνύει όλες τις ποιότητες για τις οποίες αξίζει κανείς να πολεμήσει (σύμφωνα με αυτά που του λέει ο Αχιλλέας).
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Α......και κάτι ακόμα λαμπρέ Πάτροκλε, σκέφτηκες ποτέ,  γιατί η ανθρώπινη Τέχνη άκμασε περισσότερο σε σκοτεινές περιόδους πολέμων , αντί σε γαλήνιες;;
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Αυτό το  θυμάμαι από παλαιότερα που  το συζητούσαμε.....Επειδή το ανθρώπινο Είδος  φοβάται πως θα αφανιστεί , και φροντίζει να "αφήσει κάτι πίσω του".
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Πίσω απο κάθε δημιούργημα θα βρεις μεγαλοφυείς τρόπους με τους οποίους ο Άνθρωπος αντιτάχθηκε στον μεγαλύτερο φόβο του, την απώλεια του Εγώ του και την παντελή ανυπαρξία.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Όμως τα έργα Τέχνης τα έφτιαχναν ανέκαθεν καλλιτέχνες και όχι πολεμιστές.!! Σε τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση αυτή την στιγμή;;
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Θα μας κάνει σοφότερους, περισσότερο ευέλικτους και πιο ευγνώμονες Πάτροκλε. Αντί να είμαστε μόνο Πολεμικές Μηχανές, θα πρέπει να είμαστε και σκεπτόμενα όντα. Και έτσι θα γινόμαστε ολοένα και πιο αξιόμαχοι.!! Όταν θα μπορούμε να εκφράζουμε την καρδιά και το μυαλό μας με μια εικόνα (σ.σ ο Αχιλλέας και έπαιζε μουσική και τραγουδούσε, είχε ωραία φωνή) η με ένα τραγούδι ή με οτιδήποτε άλλο μέσο, τότε θα αφήνουμε πίσω μας τις μικρές μας απογοητεύσεις , σαν να περνάμε από διαρκή κάθαρση.!! Δεν το καταλαβαίνεις;; Την επόμενη μέρα θα πολεμάμε καλύτερα επειδή θα ξέρουμε για τι ακριβώς πολεμάμε.
Και τώρα ετοιμάσου διότι αύριο θα πάμε να πολεμήσουμε του Τρώες.
ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Είναι σώφρων να φοράς αυτήν την πανοπλία με την περικεφαλαία  με τον αστραφτερό  Θύσανο που μπερδεύεται με τα πυρρόξανθα μαλλιά σου στο κεφάλι;; Ξεχωρίζεις ανάμεσα σε όλους τους άλλους πολεμιστές , και οι Τρώες θα σε αναγνωρίζουν όπου πας και ότι κάνεις;;
ΑΧΙΛΛΕΑΣ : Είμαστε αυτοί που είμαστε Πάτροκλε....και δεν αυτό δεν αλλάζει ότι και να κάνουμε.

Σχετικά με το θέμα Αχιλλέα 1 , 2 και 3.

10 σχόλια:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΑ είπε...


Απλώς να μου αρέσει ;

Αυτός ο τρόπος θεώρησης των θεμάτων .......είναι ο μοναδικός ,δικό μας τρόπος .

Ο καθαρτικός ,εξορκιστικός του θανάτου και της απόλαυσης της ζωής.

Της αξίας που της προσδίδεις (ζωής) όσο είσαι μέσα σ' αυτό το γήινο πεδίο .

Της υπεραξίας της μέσω των ιδανικών της φυλής.

Ιστορία γραμμένη στ'άστρα.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Ναι αγαπητή Μακεδόνισα, η ιστορία μας είναι γραμμένη , συνυφασμένη με τα άστρα. Την ιδέα για να γράψω τον συγκεκριμένο διάλογο μεταξύ Αχιλλέα και Πάτροκλου μου την έδωσαν οι δύο αγαπητοί σχολιαστές Δημήτρης και 25άρης. Μου θύμισαν τον Πάτροκλο (ειδικά ο 25άρης) έτσι και εκείνος μέσα από την ορμή της νεότητας του, ήταν φλογερός και παρορμητικός, έπαιρνε εύκολα "φωτιά" ....μάταια προσπαθούσε πολλές φορές ο Αχιλλέας να τον συγκρατήσει μερικές φορές.
Όταν τον έχασε, ένοιωσε όπως νοιώθει ένας λύκος, για τον πόνο της απώλειας του η μόνη γιατρεία είναι ο θυμός που κατασπαράζει τα πάντα και μόνο έτσι γεμίζει το κενό που υπάρχει στα σωθικά του.!!

ΑΡΡΙΩΝ είπε...



ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ : Kάνοντας Τέχνη , δηλαδή, πάμε κόντρα στον θάνατο;;;Διατηρούμε την Ουσία μας για πάντα;;
..........................................................................
Όσοι φυσικά περικλείουσι ουρανόν και ήλιον εις τον ευγενή ψυχικόν των πυρήνα. Τα γεννήματα όμως της εχίδνης, οι του υποχθονίου αγρίου σκότους τρόφιμοι, οι εχθροί του κάλλους και της χαράς της ζωής,
μόνον πλαστογραφείν εισίν επιτήδειοι και φθονείν και συνωμοτείν
και εγκληματείν και δουλοτυραννείν,
και ως θησαυριστικαί τε και ανθρωποσφαγιαστικαί μηχαναί συμπεριφέρεσθαι.

Ανώνυμος είπε...

Λυκαστρε ευχαριστώ για την προσπάθεια που κανεις εσυ και οι ομοδονουμενοι, που λεει και η Μακεδονισα, να μας μεταλαμπαδευσεις αυτα που γνωρίζεις . Χωρίς να θελω να πλεξω το εγκώμιο, οντως οταν το διάβαζα,ποιο πολυ ένοιωθα να ταυτίζομαι με τον Πατροκλο , καθοτι όντως ενδομυχα αισθανομαι οτι δεν αντιδρω σωστα αλλα ουτε εχω την δυνατότητα να παρω σωστες αποφασεις την σωστη χρονικη στιγμη. Και παλι ναστε υγιεις ολοι σας και να συνεχιζετε τον αγωνα σας για την Ελλαδα.
25αρης

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Χωρίς να θελω να πλεξω το εγκώμιο, οντως οταν το διάβαζα,ποιο πολυ ένοιωθα να ταυτίζομαι με τον Πατροκλο , καθοτι όντως ενδομυχα αισθανομαι οτι δεν αντιδρω σωστα αλλα ουτε εχω την δυνατότητα να παρω σωστες αποφασεις την σωστη χρονικη στιγμη."

Όταν διάβαζα τα σχόλια σου....τον Πάτροκλο μου θύμιζες.!! Μια χαρά αντιδράς και με απόλυτα υγιή τρόπο, απλά χρειάζεσαι ένα χέρι να σου δώσει την σωστή κατεύθυνση...να δώσει τρόπο και ρυθμό στην "φωτιά" που καίει μέσα σου. Για να μπορέσεις μετά να την κατευθύνεις προς την σωστή πορεία και στόχο.
Προς στιγμήν κάνουμε τους ψόφιους κοριούς,θα έρθει και η ώρα για δράση....όχι όμως όταν θέλει το σύστημα και ο εχθρός....αλλά όταν εμείς θα το αποφασίσουμε.!! Εμείς θα διαλέξουμε τον τόπο, αλλά και τον χρόνο που θα δώσουμε την μάχη. Σε στημένους αγώνες και συλλαλητήρια δεν θα ξαναπάρουμε μέρος.

Ανώνυμος είπε...

"Σε στημένους αγώνες και συλλαλητήρια δεν θα ξαναπάρουμε μέρος". Έτσι ακριβώς ειναι.Οταν το λεω ορισμενες φορες σε φιλους μου λένε μα δεν θα παλεψεις? Οχι οταν τον αγωνα μου θα τον οικειοποιουνται οργανωσεις, κομματα κλπ. Πλεον μονο για την πατρίδα και ο νοων νοειτω.
25αρης

ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΑ είπε...


Όποιος ξέρει το πότε και το που πρέπει να δώσει τον αγώνα αυτός και θα νικήσει .

Τα μαθήματα που παίρνουμε από την ιστορία για τους δύο αυτούς ήρωες είναι ανεκτίμητα στο σήμερα .

Η παρόρμηση πρέπει να έχει χαλινό για να μην οδηγηθούμε σε απώλειες Άδικα ,άσκοπα
αλλά και ανεπανόρθωτα βλαπτικά για εμάς .

Δημήτρης είπε...

Φίλε Λύκαστρε,ευχαριστώ για την αφιέρωση.Προσωπικά θεωρώ πιο κοντινό μου άνθρωπο τον απλό οπλίτη,παρά κάποιον απ'τους "μεγάλους".Αδιαμφισβήτητα ο Αχιλλέας και οι υπόλοιποι ήρωες υπήρξαν κάστρα ανδρείας και αξιοπρέπειας,αλλά πάντα είχα την εντύπωση ότι είναι ευκολότερο να είσαι ενάρετος όταν σε έχουν φιλήσει οι θεοί.

Ανώνυμος είπε...

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2493827033983898&id=301121504165710&refsrc=http%3A%2F%2Fodysseiatv.blogspot.com%2F2019%2F05%2Fblog-post_129.html&_rdr

Δεν ηξερα που να το ανεβάσω οποτε συγγνωμη αν ειναι ακυρο. Απλως ηθελα να δεις και εσυ ρε Λυκαστρε. Δηλαδη ποση προδοσία σε αυτη την χώρα , απο που να ξεκινήσεις. Αυτοι οι μπάτσοι δεν το χωράει ο νους μου. Τρώνε τετοιο μαμησι απο την αριστερή κυβέρνηση αυτή την στιγμη και για υον ψωρομισθο συλλαμβανουν τους Ελληνες. Και το παιζουν και πατριώτες.
25αρης

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ 25αρη μπορείς να ανεβάζεις ότι θέλεις σε όποιο θέμα θεωρείς εσύ κατάλληλο. Δεν κολλάμε σε τυπικότητες. Η ουσία είναι να μπορούμε να μιλάμε και να λέμε τα πράγματα με το πραγματικό τους όνομα. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουμε Ελληνικό Κράτος.Αρα αφού δεν έχουμε ελεύθερο Ελληνικό κράτος, δεν μας ανήκουν ούτε και οι δομές μέσα σε αυτό , όπως η Ε.Α. Δηλαδή Στρατός, Αστυνομία, Δικαιοσύνη και Νομοθετική και Εκτελεστική εξουσία...είναι στα χέρια του εχθρού.
Όλες οι αστυνομικές δομές του μεταπολιτευτικού κρατικού παρακράτους διακρίνονται σε δύο "προφίλ",το τυπικό (κυβέρνηση και θεσμοί) και το άτυπο (αναρχοαριστερό παρακράτος). Κάπου ανάμεσα σ΄ αυτά τα δύο διεκδικεί την "θέση" του και το ακροδεξιό παρακράτος αλλά ποτέ δεν θα την κατακτήσει διότι τυπικό κράτος και άτυπο παρακράτος συνταυτιζόμενο και "συμποσούμενο" σε ένα, δεν αφήνει κενό διεισδύσεως στο παιγνίδι της εξουσιαστικότητος.

Όταν ο Samuel Basham, της αντιτρομοκρατικής του Ισραήλ κατευθύνει τις αντιδιαδηλωτικές επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ....δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο.!! Οι Εβραίοι ρυθμίζουν τα "εσωτερικά" μας πολύ πριν από την κήρυξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.Το αστείο είναι ότι αυτοί οι αστυνομικοί στο βίντεο, θεωρούν ότι κάνουν την δουλειά τους.....συλλαμβάνουν όσουν αντιδρούν στον Εβραίο CHIPRA , κάνουν δηλαδή την "βρώμικη" δουλειά για αυτόν....αλλά αύριο που θα γίνουν εθνικές εκλογές θα πάνε και θα ψηφίσουν Χ.Α. και θα νομίζουν ότι ψηφίζουν εθνικιστικά....και ότι είναι και εθνικιστές.!!! ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ. Αυτά μόνο εδώ συμβαίνουν σε κανένα άλλο κράτος του κόσμου.

Στην σημερινή γραικυλία έχουμε έναν στρατό φιλλιπινέζα για να καθαρίζει και να ταίζει τους λαθροεισβολείς, και μια αστυνομία υποχείριο ξένων μυστικών υπηρεσιών.