ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ΤΟΜΑ για τον Ελληνικό Στρατό, για αντικατάσταση των BMP-1

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :Μπα με κάτι τέτοια δεν θα τον καταφέρεται τον Αχιλλέα.!! Αλλά συνεχίστε...είστε σε καλό δρόμο...αλλά ακόμα πρέπει να δώσετε ΠΟΛΛΆ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ.
Αποδέκτης οικονομικών πιστώσεων του προϋπολογισμού των ΗΠΑ θα γίνει η Ελλάδα με σκοπό τη χρηματοδότηση προγράμματος προμήθειας τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης (ΤΟΜΑ) για την αντικατάσταση των περίπου 170 BMP-1 (σύμφωνα με ανοικτές πηγές) που  συνεχίζουν να επιχειρούν πρωτίστως οι μονάδες μηχανοκίνητου πεζικού του Ελληνικού Στρατού.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ψηφιακού βραχίονα της αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης «Defense News» που επικαλείται τις εκτιμήσεις αναλυτών του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (I.I.S.S: International Institute for Strategic Studies), η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των έξι χωρών που θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα European Recapitalization Incentive Program – ERIP (Ευρωπαϊκό πρόγραμμα παροχής κινήτρων για ανακεφαλαιοποίηση) του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που σχεδιάστηκε από κοινού με τη Διοίκηση Ευρώπης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (U.S. European Command).

Σκοποί του προγράμματος ERIP είναι η εξοπλιστική απεξάρτηση ευρωπαϊκών χωρών (συμπεριλαμβανομένων και πρώην μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας) από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η αύξηση των πωλήσεων αμυντικού υλικού αμερικανικής σχεδίασης και παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η αποστέρηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας από έσοδα για την υποστήριξη, συντήρηση και αναβάθμιση υλικού ρωσικής προέλευσης που βρίσκεται σε υπηρεσία, η επαύξηση της διαλειτουργικότητας σε συμμαχικό (νατοϊκό) επίπεδο και επιπρόσθετα η παρουσία –κυκλοφορία Ρώσων τεχνικών σε βάσεις στρατιωτικών δυνάμεων χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.
Με βάση το δημοσίευμα η πρώτη δόση για το πρόγραμμα ERIP ανέρχεται σε 190 εκατ. δολάρια ΗΠΑ (πρόκειται για πιστώσεις που προέρχονται από ανακατανομές του αμερικανικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2017) και εντός των επόμενων εβδομάδων επίκειται η διάθεση επιπλέον πιστώσεων.
Οι βασικές αρχές του προγράμματος ERIP είναι οι ακόλουθες:
>η μέσω του προγράμματος χρηματοδότηση δεν αποτελεί μακροχρόνια πηγή πιστώσεων αλλά στοχευμένη οικονομική ενίσχυση που αποσκοπεί το κράτος αποδέκτης να αποκτήσει το 20% της αρχικής επιχειρησιακής ικανότητας όποιων αμερικανικής προέλευσης οπλικών συστημάτων αποκτηθούν (συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων δυνατοτήτων εκπαίδευσης και συντήρησης).
>η συμμετοχή στο πρόγραμμα αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση ότι η χώρα δεν πρόκειται να προχωρήσει την προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης. Πάντως διευκρινίζεται ότι η προμήθεια ανταλλακτικών και υλικών για τη συντήρηση – επισκευή οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης που βρίσκονται σε υπηρεσία δεν απαγορεύεται.
>τέλος, κάθε χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα ERIP θα πρέπει να διαθέσει από τον εθνικό της προϋπολογισμό πιστώσεις ισόποσες με αυτές που λαμβάνει από το πρόγραμμα ERIP. Δηλαδή κατά βάση η προμήθεια αμερικανικής προέλευσης οπλικών συστημάτων υλοποιείται με συγχρηματοδότηση σε ποσοστό 50%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του I.I.S.S. οι έξι χώρες που θα λάβουν χρηματοδότηση από την πρώτη δόση του προγράμματος ERIP είναι:
>Ελλάδα: 25 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης προς αντικατάσταση των BMP-1.
>Αλβανία: 30 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την προμήθεια ελικοπτέρων (αν και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα δεν είναι γνωστό ποια ρωσικής προέλευσης ελικόπτερα θα αντικατασταθούν).
>Βοσνία – Ερζεγοβίνη: 30,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την προμήθεια ελικοπτέρων που θα αντικαταστήσουν τον μικρό αριθμό Mil Mi-8 Hip και Mil Mi-8MTV που χρησιμοποιούνται σήμερα.
>Σκόπια: 30 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης για την αντικατάσταση μικρού αριθμού BMP-2.
>Κροατία: 25 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης προς αντικατάσταση των περίπου 100, γιουγκοσλαβικής προέλευσης BVP M-80 που χρησιμοποιούνται σήμερα.
>Σλοβακία: 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την προμήθεια ελικοπτέρων που θα αντικαταστήσουν τον μικρό αριθμό Mil Mi-17 Hip H που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας είναι εύκολα αντιληπτό ότι το ποσό των 25 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ και το ισόποσο που θα πρέπει να διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την προμήθεια ικανού αριθμού ΤΟΜΑ.
Όμως μπορεί να καλύψει τα συνοδά κόστη και τα κόστη δημιουργίας υποδομής εκπαίδευσης και συντήρησης – επισκευής για ΤΟΜΑ Μ2 Bradley (προφανώς των παλαιότερων εκδόσεων, όπως π.χ. M2A2) που θα παραχωρηθούν άνευ κόστους (ως πλεονάζον αμυντικό υλικό – EDA [Excess Defense Article]) ή με συμβολικό τίμημα από τις ΗΠΑ. Και φυσικά αν προστεθούν επιπλέον πιστώσεις από την επόμενη δόση του προγράμματος ERIP τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες υλοποίησης του προγράμματος και ο αριθμός των ΤΟΜΑ.
Προς το παρόν πιο συγκεκριμένη εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει καθώς περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν αποδεσμευθεί. Όμως, επειδή σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ στις έξι χώρες που έχουν αναφερθεί παραπάνω έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες, είναι πολύ πιθανό το ΓΕΣ να γνωρίζει πολύ περισσότερα.

πηγή 

4 σχόλια:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΑ είπε...

Καλημέρα !!!!!

Λύκαστρε θα ήταν προτιμότερο να ετοιμάσεις εσύ την λίστα των αναγκών μας γιατί αυτοί μας κοροϊδεύουν .

Γνωρίζεις την π ρ α γ μ α τ ι κ ή α ξ ί α του διακυβεύματος μην μας ρίξουν πάλι ,αρέσκονται χιλιάδες χρόνια τώρα να μας καρφώνουν πισώπλατα.
Μην ξεχάσεις να ζητήσεις και κάτι παραπάνω ,έτσι για να έχουμε να λέμε στο μέλλον......

Θα γλιτώσουν χρόνο και θα πάμε κατ ευθείαν στο ψητό .

Ακούς εκεί 25 εκατ. με τόσα ούτε από το κρεβάτι του δεν σηκώνετε ο Αχιλλέας .

υγ. Η πραγματική επιθυμία είναι βέβαια να μην κουνηθούμε και να βγάλουν το φίδι μόνοι τους.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Καλησπέρα αγαπητή Μακεδόνισα.!! Μόλις τώρα βρήκα λίγο χρόνο για να σου απαντήσω.!! Θα επιμεληθώ του θέματος και θα φτιάξω μια λίστα "τζιζ" για τον Αγαμέμνονα...χαχαχα τα "καθρεφτάκια" και τις "χάντρες" ας τις δώσει στου ινδιάνους ιθαγενείς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΑ είπε...

Λύκαστρος "θα φτιάξω μια λίστα "τζιζ" για τον Αγαμέμνονα"

Περιμένω με αγωνία να αποτυπώσεις την γενναιοδωρία που πρέπει να επιδείξει ο Αγαμέμνονας στον ήρωα μας .

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Φυσικά αγαπητή Μακεδόνισα...αλλά αύριο το απογευματάκι. Διότι θα είμαι εκτός υπολογιστή και ίντερνετ μέχρι το απόγευμα.!!χαχαχαχα
Θα κάνω "αποτοξίνωση"...στην φύση.