ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων και τα γεωπολιτικά «παιχνίδια»

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Ο Ερντογαν εντολές των Σιωνιστών εκτελεί.Στόχος η ουδετεροποίηση τμήματος του Αιγαίου με κυανόκρανους και η μελλοντική δημιουργία της "Δημοκρατικής Ομοσπονδίας του Αιγαίου" την οποία θα ελέγχουν οι "πιστωτές" μας, η συμμορία της Νέας Τάξης δηλαδή ...Αυτά είναι σχέδια 40-50 ετών που υλοποιούνται ή θα υλοποιηθούν άμεσα. Μέσα στα σχέδια αυτά υπήρχε και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η διχοτόμηση της Κύπρου, της Συρίας, του Ιράκ κ.α. Τα λέγαμε απο το 2018 εδώ και εδώ.

Σκληρό γεωπολιτικό πόκερ παίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει ανοίξει μέτωπα όχι μόνο με την Ελλάδα και Κύπρο -κατ΄ επέκταση και με την Ευρώπη- αλλά και με τις ΗΠΑ.

Οι λεκτικές προκλήσεις είναι πλέον καθημερινές από πλευράς της Άγκυρας, με υπουργούς της κυβέρνησης Ερντογάν, στελέχη του AKP αλλά και τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο να κλιμακώνουν την εμπρηστική ρητορική τους και να διαμηνύουν ότι θα προφυλάξουν τα «συμφέροντα της χώρας τους» πάση θυσία.

Παρότι η Άγκυρα επιμένει να προκαλεί σε τακτική βάση την Αθήνα, με το τελευταίο «επεισόδιο» να παίζεται μόλις χτες, οι κινήσεις της εμφανίζονται πολύ πιο επιθετικές στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός» είπε σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργός Οικονομικών και γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Τούρκος υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την αποστολή του γεωτρύπανου Γιαβούζ στην Ανατολική Μεσόγειο -λίγο μόλις καιρό μετά τον «Πορθητή».
«Η Τουρκία ακολουθώντας ένα διαφορετικό δρόμο πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ξεκινήσαμε την δική μας διαδικασία γεωτρήσεων με δικά μας πλοία, δικούς μας μηχανικούς, δικούς μας ειδικούς, με ομάδα αποτελεσματικών ανθρώπων μας. Και η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός. Έχουμε χωρικά ύδατα εκεί. Έχει και η ‘τδβκ’ χωρικά ύδατα, υπάρχει ένα ‘κράτος’ εκεί. Η Τουρκία έχει επιδείξει ισχυρή βούληση για την βόρειο Κύπρο. Πρέπει να δώσουμε αυτό τον αγώνα στα δικά μας χωρικά ύδατα μέχρι τέλους. Ο Πορθητής μας έχει κινητοποιηθεί, αυτές τις μέρες θα κινητοποιηθεί και το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλμπαϊράκ, και συνέχισε:
«Βασιζόμενος στις επιστημονικές πραγματικότητες το λέω πολύ καθαρά, στην Τουρκία του 2020 θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα στο θέμα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ειδικά στις έρευνες σε θάλασσα και ξηρά. Θέλω αυτό να το γνωρίζουν τα 82 εκατομμύρια πολίτες μας. Η Τουρκία έκανε πολύ σωστά βήματα, γιατί ενοχλείστε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινότητας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι σημαντικό να κερδηθεί η φιλία της Τουρκίας. Η ανατολική Μεσόγειος είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Είναι απαράδεκτο να μας κάνουν υποδείξεις».

Ακάρ: Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Μερικές ώρες αργότερα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, με αφορμή την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής άσκησης «Θαλάσσιος Λύκος», δήλωσε πως η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματα και το δίκαιο της χώρας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε την «αποφασιστικότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο εσωτερικό και το εξωτερικό».
Δεν δίστασε να διαμηνύσει δε, πως «στόχος των στρατιωτικών ασκήσεων είναι να δείξει η Άγκυρα πως «οι ένοπλες δυνάμεις είναι εξαιρετικά αποφασισμένες, δεσμευμένες και ικανές να διασφαλίσουν την ασφάλεια, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Τουρκίας στη θάλασσα».

Κλιμάκωση των απειλών

Το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ομέρ Τσελίκ κάλεσε Αθήνα και Λευκωσία να θυμηθούν τον «Αττίλα» και απείλησε με νέα τουρκική εισβολή.
«Είναι καλό ο Αναστασιάδης να θυµάται το 1974. Είναι καλό να το κρατά φρέσκο στη µνήµη του» δήλωσε προκλητικά, απευθυνόµενος στον πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας.
Αλλά και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την πλευρά του, µιλώντας την περασµένη Παρασκευή ενώπιον διπλωµατών στην Αγκυρα, διεµήνυσε µε νόηµα ότι «η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή µόνο µέσα από την προστασία των συµφερόντων της Τουρκίας και της “ΤΔΒΚ”».

πηγή

3 σχόλια:

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητέ Δημήτρη αν θέλεις κάνε έναν κόπο να ξαναγράψεις το σχόλιο σου....το έσβησα κατά λάθος όταν πήγα να γράψω κάτι.!!

Δημήτρης είπε...

Εντάξει φίλε Λύκαστρε μη σκας,γίνονται αυτά!Το σχόλιο ρωτούσε αν αυτήν η ουδετεροποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου,συλλογίζεται στα πισώπλατα χτυπήματα του Αγαμέμνονα προς τον Αχιλλέα και αν είναι καιρός ο Πηλείδης να αράξει στη Φθία και να αφήσει τον Αγαμέμνονα να σφαχτεί μόνος του για τα χωράφια του.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ : Το σχόλιο ρωτούσε αν αυτήν η ουδετεροποίηση ενός τμήματος του Αιγαίου,συλλογίζεται στα πισώπλατα χτυπήματα του Αγαμέμνονα προς τον Αχιλλέα και αν είναι καιρός ο Πηλείδης να αράξει στη Φθία και να αφήσει τον Αγαμέμνονα να σφαχτεί μόνος του για τα χωράφια του.

Aγαπητέ Δημήτρη σίγουρα ο Αγαμέμνονας έδωσε πολλά πισώπλατα χτυπήματα κατά το παρελθόν, και αυτά τα σχέδια δεν είναι πρόσφατα αλλά πολύ παλαιά.!! Κάποτε όμως θα καταλάβει τι χαζομάρα έκανε, διότι ΜΟΝΟ ο Αχιλλέας μπορεί να κυριεύσει την Τροία.Ουδείς άλλος.!! Οπότε ο Πηλείδης μέχρι να δει πραγματική και αληθινή μεταμόρφωση στην συμπεριφορά του παπάρα Αγαμέμνονα, με απτές και χειροπιαστές αποδείξεις, και μέτρα....θα παραμείνει αραχτός στην Φθία....μαζί με τους Μυρμιδόνες του, και θα αφήσει να βγάλει άλλος το φίδι από την τρύπα. Στο κάτω κάτω....σε λίγο αυτός που θα έχει τα μεγάλα ζόρια, θα είναι ο Αγαμέμνονας και όχι ο Αχιλλέας.!! Τώρα θα αρχίσουν τα ζόρικα για τον Αγαμέμνονα, ακόμα δεν είδε ούτε έπαθε τίποτε.::
Όταν ο εχθρός θα φτάσει σε απόσταση αναπνοής...και θα βάλει φωτιά στα καράβια του....χαχαχαχα τότε θα καταλάβει τι βλακεία έκανε.