ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Η Αγκυρα κάνει κανονική πρόβα πολέμου στον Καύκασο: Κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου…

 ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Στο άρθρο δεν γίνεται καθόλου λόγος για την σχέση Ρωσίας με Τουρκία. Απλά γράφει ότι.."τους Αρμένιους δεν τους λυπάται κανένας" ....που είναι μεν σωστό αλλά δεν εξηγεί το γιατί. Ο αρθογράφος δεν αναφέρεται στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας που εντάσσονται σε ένα ευρύτερο στρατηγικό πλαίσιο, το οποίο είναι το κύριο πράγμα σε αυτές τις σχέσεις. Και ούτε η Τουρκία ούτε η Ρωσία δεν θα κερδίσουν τίποτα αν βρεθούν στις αντίθετες πλευρές των οδοφράξεων σε μικρές συγκρούσεις.Αυτό είναι κάτι που λέγεται από επίσημα χείλη Ρώσων , οι οποίοι επίσης δηλώνουν ανεπίσημα και off the record ότι για τη Ρωσία σήμερα, η απώλεια της Αρμενίας είναι πιο κερδοφόρα, η οποία έχει ήδη σαφώς ανακατευθυνθεί προς τη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες (η απαγόρευση της ρωσικής γλώσσας στην Αρμενία! Και άλλα ...). Επομένως, το αποτέλεσμα αυτών των συγκρούσεων θα αποφασιστεί σε επίπεδο Erdogan και  Putin ...Για τους Ρώσους ..." η Αρμενία ακολούθησε την πορεία του χωρισμού από τη Ρωσία και παίρνει αυτό που θα έπρεπε να είχε προβλέψει, όταν απομακρύνθηκε από τη Ρωσία, μια σύγκρουση με τον γειτονικό μουσουλμανικό κόσμο χωρίς ισχυρό σύμμαχο" . Το ερώτημα είναι γιατί η Γεωργία βοηθά τον μουσουλμανικό κόσμο να καταστρέψει την Αρμενία;;Μήπως η Γεωργία θα είναι ο επόμενος στόχος;; Φαίνεται ότι ζούμε σε μια περίοδο ΠΡΟΔΟΤΩΝ που "φυτεύονται" σε διάφορες χώρες με σκοπό την δημιουργία "επαναστάσεων" και πολέμων με όλες τις συνέπειες.

Όσο για τους Αρμένιους... Όλα αυτά τα χρόνια οι Αρμένιοι του Αρτσάχ πρέπει να χαρτογράφησαν την περιοχή για να έχουν έτοιμους πίνακες βολής για κάθε τετραγωνικό εκατοστό. Δεν εξηγείται τέτοια φονική ακρίβεια του Πυροβολικού τους (υπάρχουν αρκετά βίντεο). Αυτό ας  μας γίνει ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΑΡΒΑΛΙΑ

Παρακολουθώντας, με βαθιά μελαγχολία δεν το κρύβω, τον μοναχικό αγώνα επιβίωσης των Αρμένιων ενάντια στους διαχρονικούς διώκτες και σφαγείς τους, μου ήρθε στο μυαλό το «Εθνος ανάδελφον» που είχε πει κάποτε ο Χρήστος Σαρτζετάκης και πολλοί έσπευσαν να τον πάρουν στο ψιλό.

Αυτό ακριβώς είναι οι δύστυχοι οι Αρμένιοι. Κανείς δεν νοιάζεται σήμερα για την τύχη τους. Ο πόλεμος που διεξάγουν είναι, κατά κυριολεξία, στα αζήτητα της διεθνούς επικαιρότητας. Μια τυπική αδιάφορη κάλυψη στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης, σα να μαλώνουν δύο αντίπαλες αραβικές φατρίες στην Μέση Ανατολή. Δίχως την παραμικρή κατηγοριοποίηση «αμυνόμενου»-«επιτιθέμενου», δίχως να προσδιορίζεται «ποιος ήρξατο χειρών αδίκων» και χωρίς φυσικά να αποδίδονται ευθύνες για το μακελειό.

Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να θυμίσει ότι αυτό το φτωχό, αλλά πολιτισμένο χριστιανικό έθνος που σήμερα δέχεται την επίθεση σύγχρονων Οθωμανών βαρβάρων, έχει υποστεί ξανά στην νεότερη περίοδο, μία από τις μεγαλύτερες εθνοκαθάρσεις της παγκόσμιας ιστορίας. Με τους ίδιους ακριβώς δράστες και ενορχηστρωτές. Τους Τούρκους και τους Γερμανούς που σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα, απολαμβάνοντας ενδομύχως το θέαμα και κόπτονται για τον Αλεξέι Ναβάλνι και την θωράκιση της δημοκρατίας στην Λευκορωσία…

  • Τους Αρμένιους λοιπόν, δεν τους λυπάται κανένας. Κάτι κουβέντες του αέρα αραδιάζει η Γαλλία, παρότι είναι τεράστια η επιρροή της γαλλικής κουλτούρας στην αρμενική διανόηση, κάτι ψιθυρίζει και το αμερικανικό Κογκρέσο για να δικαιολογήσει τα ψηφίσματα του, αλλά στο τέλος οι μόνοι που μπορούν να τους σώσουν είναι οι Ρώσοι. Όχι φυσικά επειδή τους αγαπάνε, αλλά επειδή έχουν στρατηγικά συμφέροντα στην περιοχή.

Όμως αν είναι να σωθούν οι Αρμένιοι, πρώτα θα σωθούν χάρις στους ίδιους τους εαυτούς τους. Γιατί το λέει η καρδούλα τους. Είναι παλικάρια και πολεμούν υπέρ βωμών και εστιών, γιατί ξέρουν με ποιόν εχθρό έχουν να κάνουν. Ετσι και κάνουν πίσω θα έχουν την τύχη των προγόνων τους…

Πρόβλεψη για την έκβαση αυτού του άνισου αγώνα δεν είμαι σε θέση να κάνω. Και δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος γιατί παρά τον ηρωισμό των αμυνόμενων, η υπεροπλία των επιτιθέμενων, με τις πλάτες βεβαίως της αναθεωρητικής Τουρκίας που τους καθοδηγεί, είναι συντριπτική.

Η Αγκυρα κάνει κανονική «πρόβα πολέμου» στον Καύκασο κι εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Δοκιμάζει τα οπλικά συστήματα που θα χρησιμοποιήσει εναντίον μας, αν έρθουμε σε θερμή αντιπαράθεση.

Οι Αζέροι όμως, (ας όψεται ο…πατριώτης Σαμαράς που πήγε να μας τους φορέσει ως «στρατηγικούς εταίρους» για να αγοράσουν τον ΔΕΣΦΑ), εκτός από πόλεμο κάνουν και εθνοκάθαρση. Αυτό που γνωρίζουν καλά όπως και τα αδέλφια τους, οιΤούρκοι.

  • Απώτερος στόχος των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του περασμένου μήνα είναι να φύγει άρον-άρον το αρμενικό στοιχείο από το Αρτσάχ. Να εγκαταλείψει μαζικά τις εστίες του. Είτε με την στρατιωτική ανακατάληψη του αυτόνομου θύλακα, είτε με την πλήρη ισοπέδωση των μικρών αστικών του υποδομών!

Ηδη η πρωτεύουσα Στεπανακέρτ, μία μικρή πόλη 55.000 κατοίκων, έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό. Οι συνεχείς βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει ολόκληρα οικονομικά τετράγωνα και οι κάτοικοι ζουν στα καταφύγια με λάμπες πετρελαίου. Πόσο θα αντέξουν;

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που ξαναπήρε το όνομα Αρτσάχ με το δημοψήφισμα του 2017, δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως αρμενικό έδαφος, γι αυτό και αποτελεί στόχο της Τουρκίας. Η Αγκυρα ποντάρει στο ότι οι Ρώσοι δεν θα αναμιχθούν όσο οι επιθέσεις περιορίζονται στο έδαφος του αυτόνομου θύλακα και δεν επεκτείνονται στο έδαφος της Αρμενίας. Οι Τούρκοι έχουν σχεδιάσει για λογαριασμό των Αζέρων μια ανακατάληψη του Αρτσάχ με πλήρη εκδίωξη ή και αφανισμό του αρμενικού πληθυσμού (για 150 χιλιάδες ψυχές μιλάμε), προκειμένου να τονωθεί το προφίλ του…ισοβιου προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ που το 2003 διαδέχτηκε τον μπαμπά του!

Οι ψευτοεκλογές που ανανεώνουν κάθε πέντε χρόνια την θητεία του με σταλινικά ποσοστά, δεν ενοχλούν τους Γερμανούς και την Ευρωπαική Ενωση, όπως στην περίπτωση της Λευκορωσίας. Γιατί σε αντίθετη με την δεύτερη που πρόσκειται στη Μόσχα, το Αζερμπαιτζάν είναι πιστός δορυφόρος του Ερντογάν.

Στο μεταξύ υστερικοί αλαλαγμοί έχουν αρχίσει και στην Τουρκία εις βάρος των περίπου 70000 άνθρωπων που εξακολουθούν να ζουν εκεί και τολμούν να δηλώσουν… «Αρμένιοι χριστιανοί». Το νέφος του πολέμου στον Καύκασο είναι τέτοιο που καλύπτει προς το παρόν και αυτές τις κραυγές, αλλά δεν είναι απίθανο να βρεθούμε μπροστά σε μια οργανωμένη επιχείρηση εκτοπισμού Αρμενίων και σε τουρκικό έδαφος.

Το λιγότερο λοιπόν που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με την ψοφοδεή πολιτική της ηγεσία, αυτήν που «δεν θέλει περιπέτειες», είναι να προτείνει μια απολύτως ειρηνική πρωτοβουλία στους φιλάνθρωπους ευρωπαίους εταίρους της. Να ανοίξει τα σύνορα στους Αρμένιους κατατρεγμένους, υπό την προυπόθεση ότι για κάθε έναν από αυτούς που έρχεται στη χώρα μας θα στέλνουμε πακέτο στην …Εσπερία και έναν από τους Αφγανο-πακιστανούς ισλαμοκανίβαλους που μας έχουν φορτωθεί με το ζόρι.

Αν προκύψουν Αρμένιοι πρόσφυγες πολέμου (γεγονός που ειλικρινά απεύχομαι, αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω) η Ελλάδα οφείλει να τους δεχτεί με στοργή και να τους περιθάλψει. Αυτό επιτάσσει ο ανθρωπισμός και όχι την φιλοξενία μουσουλμάνων λαθροεποίκων αγνώστου προέλευσης, ηλικίας και μητρώου, χωρίς διαβατήρια, αλλά με πανάκριβα κινητά, που πυρπολούν τις εγκαταστάσεις διαμονής τους.

  • Φυσικά αυτό είναι μια ευφάνταστη υπόθεση εργασίας. Καθόλου ανεδαφική, αλλά όχι με την σημερινή ελληνική κυβέρνηση που ούτε την Κύπρο δεν κάθεται να υπερασπιστεί.

Εμείς όμως, οι υπόλοιποι, ας βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο τους Αρμένιους. Είναι ολομόναχοι. Όπως θα βρεθούμε κι εμείς όταν με το καλό έρθει η σειρά μας…

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: