ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

ΝΑ ΑΓΟΡΆΣΟΥΝ BITCOIN ;;;

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Με αφορμή την απόφαση ασφαλιστικών εταιριών και ταμείων να επενδύσουν τα (όποια) αποθεματικά τους σε bitcoin, φίλοι και σύντροφοι με ρώτησαν : "Να αγοράσουν μάστορα ή όχι".

Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΌΧΙ!

Όχι γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα αποθεματικά τους. Το bitcoin όπως και τα πρώτης τεχνολογίας "κρυπτονομίσματα" αυτού του τύπου, που εμφανίστηκαν μετά την χρηματοπιστωτικη κρίση του 09 για να αντέχουν στις τραπεζικές καταρρεύσεις, έχουν σχεδιαστεί με ένα τρόπο που να παραμένουν σπάνια, άρα η τιμή τους δύσκολα θα πέσει. Δεν παράγονται σε απεριόριστο αριθμό από δάνεια, όπως τα κλασσικά νομίσματα, αλλά από κάποιο "αποδεικτικό εργασίας" (την επίλυση από υπολογιστές ενός προβλήματος που γίνεται συνεχώς δυσκολότερο, καταναλώνοντας διαρκώς όλο και περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια) . 

Έτσι, τα 24 εκ κομμάτια bitcoin που μπορούν να παραχθούν, (μέχρι σήμερα έχει παραχθεί με αυτόν τον τρόπο 74%) θα έχουν κατασκευαστεί όλα μέχρι το 2140.
Σήμερα η τιμή του bitcoin (διαπραγματεύονται ήδη στην Wallstreet και γίνονται αποδεκτά ως άυλο πάγιο και από μεγάλες Τράπεζες) έχει ξεπεράσει τα 50.000$ έκαστον, όταν το 11 έκανε 2$. Λόγω της τεράστιας αβεβαιότητας των μεγάλων επενδυτών για την τύχη του δολαρίου ή του ευρώ ή του γουαν που είναι αμφίβολο αν θα αντέξουν στην επόμενη κρίση.
 

Όμως σχεδόν κανένα από τα τύπου bitcoin δεν χρησιμοποιείται σήμερα για συναλλαγές. Το bitcoin και μερικά ακόμα της ίδιας κατηγορίας έχουν την ίδια σημασία που έχει και ο χρυσός στην παραγωγή των κλασσικών νομισμάτων. Δηλαδή καμία! Στην ΕΕ, που ετοιμάζεται να αντιγράψει την Κίνα προετοιμάζοντας με τις ίδιες τεχνολογίες του bitcoin (τεχνολογίες blockchain λέγονται) το ψηφιακό ευρώ, έχουν λυθεί και τα θέματα αυτά τα μέσα να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ. Όλες οι συναλλαγές από ηλεκτρονικό πορτοφόλι σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι γίνονται εξωτραπεζικά μεν, αλλά μόνο όταν αυτά τα πορτοφόλια έχουν κάτοχο με πιστοποιημένο ονοματεπώνυμο.

Η ιστορία των συναλλαγών κάθε κρυπτονομίσματος (οποιασδήποτε μορφής ή εκδότη) καταγράφεται αυτόματα στην ιστορία κάθε νομίσματος και είναι προσβάσιμη στις αρχές μόνο αν υπάρχει δικαστική απόφαση. Τότε μόνο ο κάτοχος του πορτοφολιού πρέπει να δείξει όλη την ιστορία των νομισμάτων σε αυτό. Αδύνατη και η παραχάραξη, αφού κάθε νόμισμα ελέγχει αυτόματα την γνησιότητα όλων των άλλων.

Τότε γιατί ΌΧΙ μάστορα, θα με ρωτήσεις.

Μα γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν πλέον την δυνατότητα (κοινοτική οδηγία 843/18,ήδη και νόμος του ελληνικού κράτους) , αντί να κάνουν πιο πλούσιους κάποιους ήδη πλούσιους κατόχους bitcoin, ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΕΚΔΏΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΌ ΤΟΥΣ ψηφιακό πάγιο!
Όχι με τον τρόπο που παράγεται το bitcoin, αλλά σε συγκεκριμένο αριθμό ψηφιακών παγίων που αντικρίζονται με ένα δείκτη της πραγματικής οικονομίας. Ας πούμε με τα αποθεματικά τους.
Αυτά μπορούν μετά να τα διαθέσουν στην αγορά των διψασμένων για ψηφιακά μέσα συναλλαγών επενδυτών (πολλαπλασιάζοντας έτσι τα αποθεματικά τους! ) ή ως έξτρα παροχή στους συνταξιούχους, που μπορούν μετά να τα χρησιμοποιούν για αγορές στα μαγαζιά. Που με την σειρά τους μπορούν να πληρώνουν, στην αξία που διαμορφώνεται από την προσφορά ή την ζήτηση, τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
 

Γι αυτόν τον λόγο το ΌΧΙ.

Το γιατί τέτοιες μορφές ενδογενούς χρηματοδότησης (χωρίς νέα δημόσια χρέη ή μνημόνια) δεν είναι ακόμα στα προγράμματα των κομμάτων, για την με παρόμοιο τρόπο χρηματοδότηση και άλλων τομέων της οικονομίας (πχ τον τουρισμό ή την αγορά εργασίας, που πρέπει να μειώσει τον χρόνο εργασίας χωρίς να μειωθούν οι μισθοί), είναι κάτι που θα πρέπει να ρωτηθούν τα οικονομικά τους επιτελεία.
Η μόνη ειλικρινής απάντηση τους τότε πρέπει να είναι : "Κλέφτες θες να γίνουν έτσι οι Τραπεζες ;;"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: