ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ένας εμπορικός πόλεμος, ένας ιός και η επόμενη Παγκοσμιοποίηση.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας κηρύχτηκε πριν περίπου τρία χρόνια και είχε σαν πραγματική αιτία την τεχνολογική υστέρηση των αμερικανικών εταιριών ως προς τις αντίστοιχες κινεζικές στις τεχνολογίες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G. Τώρα και στις τεχνολογίες blockchain.

Και όπως όλοι οι πόλεμοι, συνοδεύτηκε από τόνους προπαγάνδας και παραπληροφορησης και από τα δύο μέρη αλλά και από την καταστροφή πλεονάζοντος ή τοξικού κεφαλαίου (εδώ,λίγο πριν από αυτό είμαστε τώρα...)

Η διαμάχη αυτή επηρέασε όμως όλη την αρχιτεκτονική του παγκόσμιου εμπορίου, όπως είχε διαμορφωθεί μέσα στην λεγόμενη Παγκοσμιοποίηση της ανεξέλεγκτης ροής και αναπαραγωγής κεφαλαίων, κυρίως από τις ΗΠΑ.


Μέχρι που ήρθε ένας ιός θεοσταλτος και με τα lockdown έκανε ότι ήθελε ο Τραμπ δια του βιομηχανικού του εθνοαπομονωτισμού. Έκλεισε όλες τις χώρες πίσω στα εθνικά τους σύνορα επιτείνοντας όμως, σαν παράπλευρη απώλεια, την διπλή κρίση της προσφοράς και της ζήτησης, κυρίως του πετρελαίου, που συνεχίζει να είναι το μέσο εξαγωγής του πληθωρισμού των ΗΠΑ σε τρίτους , σε σημείο πάρα πολύ επικίνδυνο.

Το τι κάνουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ για να την αντιμετωπίσουν την κρισάρα είναι λίγο πολύ γνωστό. Παραγωγή νέου χρήματος αέρα-πατέρα για να τονωθεί, λέει, η ζήτηση μην και καταρρεύσει η προσφορά. Αλλά επί της ουσίας διοχέτευση νέου χρήματος μέσα από τα κλασσικά κανάλια που άνθησαν επί της παγκοσμιοποίησης. Τις αγορές παραγώγων και τα χρηματιστήρια. Για να μην καταρρεύσουν! Ελάχιστα χρήματα φτάνουν στην πραγματική οικονομία και έτσι χειροτερεύει η κρίση!

Αυτό που δεν είναι πολύ γνωστό είναι τι κάνει και η Κίνα σχετικά, έχοντας ελέγξει σχετικά εύκολα και την εκεί πανδημία. Φαίνεται από τις τελευταίες επίσημες ανακοινώσεις δείχνει να έχει πάρει κεφάλι και σε μια ακόμα τεχνολογία αιχμής, μέσω της παραγωγής κρατικού τραπεζικού κρυπτονομίσματα που κινείται εξωτραπεζικα! Με την φιλοδοξία αυτό να αντικαταστήσει το δολάριο στις διεθνείς συναλλαγές αλλά και να ρίξει το κόστος των συναλλαγών για τα προϊόντα της με τις υποστηρικτές τεχνολογίες με κινεζική προδιαγραφή! Άρχισε μάλιστα να επιδοτεί με αυτό τις εξαγωγικές της επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την κρίση του ιού, αρχικά σε 4 μεγάλες πόλεις και τώρα παντού, και σήμερα ανακοίνωσε και την υποχρεωτική σύναψη συμβάσεων σε eyouan για όλες τις επενδύσεις της επί του φιλόδοξου σχεδίου της One Belt road (δρόμος του μεταξιού). Κίνδυνος νίκης της με νοκ αουτ!

Στηριγμένη στην πολυπληθή της εσωτερική αγορά, όπου πάνω από 700εκ άνθρωποι κάνουν ήδη συναλλαγές από ηλεκτρονικά πορτοφόλια ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΎ ΣΥΣΤΉΜΑΤΟΣ, επενδύουν τώρα σοβαρά σε σε αυτό το κρυπτό-γιουάν.

Και ο θείος Σαμ, δια του Μπαιντεν τώρα, που δείχνει ότι δεν έχει ένα ανάλογο σχέδιο για να αντιτάξει, παρακολουθεί την συνεχόμενη υποχώρηση του δολαρίου από τον ρόλο του ως κυρίαρχου νομίσματος. Και συμμαχεί με τον Ζουκι του fb για να έχει κάτι αντίστοιχο μέσο, κάποιο κρυπτονομισμα diem για να το ανταγωνιστεί εντός της νέας Παγκοσμιοποιησης που έρχεται. Η πίεση στην Κίνα μόνο με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος ή δικαιωμάτων, δεν θα της προσθέσει και κανένα αξιόλογο κόστος για να υπακούσει. Και μέχρι τότε επιμένει στους σε εξέλιξη περιφερειακούς κρυφούς πολέμους των αγωγών, με στόχο του τον έλεγχο τους, όσο αυτοί θα απειλούν και τις εξαγωγές του αμερικανικού φυσικού αερίου σε μορφή LNG που στηρίζει μέχρι τώρα το παραπεον δολάριο.

Και γιατί μας τα λες τώρα αυτά ;; Καλά δεν είμαστε παραμένοντας εμείς σαν οι ουραγοί στην ουραγό ΕΕ οπου κλωθει την δική της εκδοχή e-γουαν, το e-ευρω. Καλά βολευόμαστε να κοιτάμε την Γιαδικιάρογλου που κοιτάζει τον Μητσοτάκη να κάνει κρυφές συμφωνίες και να τρέχει να καλύψει τις πομπές των δικών του, αυτών που τον κρατάνε, από το να κοιτάμε τι γίνεται εκεί παραέξω, θα πεις ίσως.

Τα λέω γιατί ήδη διαφαίνεται που θα κάτσει η μπίλια στην ΜΚ εποχή. Σε δύο ανταγωνιστικές ζώνες νομισμάτων και την αμήχανη ΕΕ στην μέση χωρίς απολύτως κανένα αξιόπιστο σχέδιο επιβίωσης.

Όσο για την Τουρκία, οι τελευταίες εξελίξεις στον εδώ πόλεμο περί τον EastMed ως συνέχεια ενός αγωγού ΗΑΕ-Ισραηλ την στρέφει, κατά πάσα πιθανότητα, προς το Ιράν. Και στην ζώνη του γουαν κατ'επεκταση. Το Καταριανο της όνειρο να γίνει Οθωμανία τελείωσε. Και μαζί με αυτό, και τα σχέδια της Μερκελ και των εδώ τοπικών πλασιέ των πολιτικών της.

Συνεχίστε με ότι κάνετε, ζητώ ταπεινά συγνώμη για την διακοπή της ροής σας. Το σκάκι γίνεται πολύ ενδιαφέρον εκεί έξω. Τόσο που να με εξωθεί να μην μένω με σταυρωμένα χέρια προβλέποντας τις επόμενες κινήσεις των παικτών. Τα πιόνια και οι αγωνίες τους με αφήνουν αδιάφορο. 

Υ.Γ Δεν τα λέω μόνο εγώ αυτά...δείτε και ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

Μμ. είπε...


Σοβάρεψαν τα πράματα
και θα ξεμείνωμε, ποιος ξέρει,
γι άλλη μια φορά
με την δημοκρατία στο χέρι...

Μετά τ'ς ιούς, τα εμβόλια, τα πιστοποιητικά
έρχεται κρυπτονόμισμα και κίτρινα ερπετά.

Κούλη, Σουλτάνε και Χαφτάρη,
κάντε τίποτα
κολλήσαμε στα χάλια μας
τ' ανείπωτα.