ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

ΠΑΜΕ ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ....ΠΟΛΕΜΟ ΜΙΚΡΑ ΜΟΥ ΑΙΛΟΥΡΟΕΙΔΗ .!! (Στις 20:49 (ώρα Ελλάδος), το WTI έπεσε κάτω από το 1 δολάριο.)* Ανανεώθηκε.



Γράφει ο Λύκαστρος :

Στην άνωθεν φωτογραφία βλέπουμε την τιμή πετρελαίου ανά βαρέλι σήμερα. Το wti δηλώνει το αμερικανικό (Τέξας), ενώ το bren το Βρετανικό. Θεωρητικά ακριβότερο κόστος εξόρυξης αλλά πιο καθαρό. Και τα δύο είναι benchmarks! West Texas το ένα και Βόρεια Θάλασσα το άλλο. Συνολικά υπάρχουν περίπου 70 δείκτες τιμών πετρελαίου αλλά αυτοί οι δύο είναι οι βασικότεροι!
Τέτοια μεγάλη πτώση στην τιμή του πετρελαίου έχουμε να δούμε από τις 24/3/1999 όταν το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, και όταν ο Τσένι διέταξε τον βομβαρδισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Βαγδάτη. Ο πόλεμος έχει "άρωμα" πετρελαίου. Και στην πρώτη περίπτωση, αλλά και στην δεύτερη έχουμε τους Σαουδάραβες να παίζουν "βρώμικα" παιχνίδια , όπως και σήμερα. Πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά.

Αυτές τις μέρες (τον τελευταίο μήνα) έχουμε την μεγαλύτερη αποστολή πετρελαίου με τάνκερ από την Σ.Αραβία προς τις Η.Π.Α , που τείνει να επιδεινώσει μια ήδη τρομερή κατάσταση στη βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ. Με τη ζήτηση πετρελαίου να πέφτει στα πατώματα και να γεμίζει γρήγορα η χωρητικότητα αποθήκευσης, περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ. Σε μια περίοδο καραντίνας που βρίσκονται οι Η.Π.Α η παραγωγή έχει μπει στο ρελαντί, και
τα αποθέματα στις Η.Π.Α. αυξάνονται, ενώ η χωρητικότητα αποθήκευσης έχει φτάσει σε οριακό σημείο  σε πολλές περιοχές, με τους παραγωγούς να  μειώνουν την παραγωγή και σε ορισμένες περιφέρειες είναι τόσο χαμηλές που σύντομα θα μπορούσαν να γίνουν αρνητικές.
Με άλλα λόγια, οι παραγωγοί μπορεί να χρειαστεί να πληρώσουν τους πελάτες τους για να τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από το πετρέλαιο που έχουν αντλήσει.!!

Σαν να μην ήταν αρκετό όλο αυτό ,και τις ήδη μειωμένες  τιμές πετρελαίου  στις ΗΠΑ, ένα κύμα πετρελαίου από την  Σαουδική Αραβία προς την Αμερική μπαίνει στα δεξαμενόπλοια, με προορισμό την Αμερική αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις δεδομένων παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων.
Στις αρχές Απριλίου, τα δεδομένα παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων που συνέταξε το Bloomberg έδειξαν ότι η Σαουδική Αραβία - ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο - έκανε πράξη την υπόσχεσή της να πλημμυρίσει τον κόσμο με πετρέλαιο ακόμη και όταν η ζήτηση του πετρελαίου έχει καταρρεύσει, και αυξάνει τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν αργό πετρέλαιο, από την Σ.Αραβία στην Αμερική. Ο όγκος του αργού πετρελαίου από την Σ.Αραβία καθ 'οδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επτά φορές υψηλότερος από την τυπική μηνιαία πρόσληψη πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία το 2019.!!

Τα διυλιστήρια των ΗΠΑ έχουν μειώσει την παραγωγή,  και οι τιμές της βενζίνης είναι οι φθηνότερες εδώ και χρόνια, οδηγώντας σε πρωτοποριακές αυξήσεις αποθεμάτων κατά τις τελευταίες εβδομάδες και σε μείωση της χωρητικότητας αποθήκευσης στην Αμερική. Οι τιμές  στο Τέξας πλησιάζουν αρνητικά δεδομένα , με τους πελάτες να υποβάλλουν προσφορά για να πληρώσουν μόνο 2 $ ανά βαρέλι για το South Texas Sour και 4,12 $ το βαρέλι στην ακτή του Άνω Τέξας του Κόλπου την περασμένη εβδομάδα, όπως ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο δελτία τιμολόγησης. Υπάρχει μια μεγάλη πίεση στη χωρητικότητα αποθήκευσης στη Βόρεια Αμερική που γίνεται ακόμα πιο έντονη με τις αποθήκες στην Οκλαχόμα να φτάνουν στα όρια τους.!!

Οπότε περισσότερο πετρέλαιο από την Σαουδική Αραβία θα επιδεινώσει αυτήν την ήδη τρομερή κατάσταση της αγοράς, ενδεχομένως να επιταχύνει επιπλέον και βαθύτερες καταναγκαστικές περικοπές παραγωγής στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ τους επόμενους μήνες. Και εδώ τίθεται το ερώτημα...γιατί οι Σαουδάραβες στέλνουν συνέχεια πετρέλαιο στην Αμερική αφού γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατεί εκεί.;; Οι Σαουδάραβες έχουν κάνει πολλά πλοία πλωτές δεξαμενές, ακόμα και έξω απο τις ακτές τις Λιβύης. Αυτά τα γνωρίζει ο Ερντογάν για αυτό και παίζει το παιχνίδι της Λιβύης, σε σχέση με τους "δικούς" μας εδώ που κοιμούνται όρθιοι. Όμως η παγίδα που στήνουν οι Σαουδάραβες σε συνεργασία με τους Κινέζους θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Μόνοι τους θα πέσουν στην παγίδα όμως, γιατί η αποθήκευση αργού πετρελαίου σε πλοία είναι παράνομη και θα υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις. Θέλω να δω όλες αυτές τις ψυχοπονιάρικες ΜΚΟ με τις πράσινες ευαισθησίες τους για το περιβάλλον τι θα κάνουν.

Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε το επόμενο διάστημα, πράγματα και θαύματα.!! Πράγματα που δεν έχουν ξανασυμβεί και σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστα. Όποιος αργεί να το καταλάβει (πολίτες-κυβερνήσεις) θα βρεθεί μπροστά σε πολύ μεγάλες εκπλήξεις και μάλιστα πάρα πολύ σύντομα. Η κατάσταση ήταν ήδη οριακή από άποψη γεωστρατηγικής σε πολλά σημεία του πλανήτη και κυρίως στην γειτονιά μας και η κρίση του πετρελαίου απλά ρίχνει λάδι στην φωτιά που έχει ανάψει πολλά χρόνια πίσω. Προσωπικά θεωρώ πολύ πιθανό πολύ σύντομα οι «τοποθετήσεις» των παικτών στην σκακιέρα πολύ σύντομα θα σταματήσουν να γίνονται στρατηγικά μέσω εταιρειών και συμφωνιών και θα αρχίσουν να γίνονται με πραγματικά όπλα. Μακάρι αυτό να σταματήσει έστω και την τελευταία στιγμή...αλλά δεν το πιστεύω.

Υ.Γ Και μέσα σε όλον αυτόν τον ορυμαγδό που έρχεται, τα λαμόγια που καμώνονται για κυβέρνηση, έχουν πούλησει το ελληνικό σιτάρι, χωρίς ταυτόχρονα να έχουν εξασφαλίσει εισαγωγές από την Ουκρανία και την Ρουμανία.!!! Οι οποίες όμως αυτές χώρες τελικά απαγόρεψαν προς το παρόν τις εξαγωγές των σιτηρών τους!!! Έρχεται πολύ δύσκολος χειμώνας....και ΠΕΙΝΑ στην Ελλάδα.!!

 *Στις 20:49 (ώρα Ελλάδος), το WTI έπεσε κάτω από το 1 δολάριο.! Μιλάμε για την σφαγή του Δράμαλη.!! Η τιμή είναι σε δεκάρες. Ένα σέντς του δολαρίου κάνει το ένα βαρέλι...αυτό δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά. Παίζεται χοντρό παιχνίδι. Η διάλυση της αγοράς ενέργειας επηρεάζει όλους τους κλάδους. Όταν η χώρα εξαρτάται από τον τουρισμό και  την  ναυτιλία, καταλαβαίνει κανείς  τι έχει να πάθει το ΑΕΠ μας....



Δεν υπάρχουν σχόλια: