ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

ΠΕΡΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ και ΑΡΕΤΗΣ

Γράφει ο Μαύρος Αετός :

Παιδεία δεν είναι η συσσώρευση γνώσεων αλλά η ζύμωση του νού, του φρονήματος και του χαρακτήρα.Συσσώρευση γνώσεων π.χ είναι να ξέρει κάποιος τα κλασσικά χωρία περί ευγνωμωσύνης , αλλά παιδεία είναι να είναι ευγνώμων ο ίδιος προς τους ανθρώπους που τον ευεργέτησαν.
Σημαντική για την παιδεία είναι η συναναστροφή με τους κατάλληλους ανθρώπους και η μαθητεία κοντά τους. Δηλαδή να μαθητεύει κάποιος σε καλούς δασκάλους και να συναναστρέφεται ανθρώπους χρηστούς.
Εάν πάλι κάποιος πράττει άδικα και συναναστρέφεται αισχρούς, θα μπορούσαμε ποτέ να πούμε ότι έχει παιδεία;;;

Σήμερα με όλα αυτά που βλέπω, γελάω ...βλέποντας τις κραυγές αγωνίας και το παράπονο όλων εκείνων του λαιφστάιλ φελλών, που είχαν κακομάθει τόσες δεκαετίες από το 90 και μετά, και τώρα αντιδρούν σαν ελαφρόμυαλοι έφηβοι  (γιατί αυτό είναι) εμπρός στην υποψία...ότι το πάρτυ τελείωσε , δεν θα έρθουν άλλα δανεικά, τα έφαγαν όλα μαζί με την μελλοντική δυνατότητα νέων δανείων.

Δεν θα μπορέσουν  πια να ζουν εις βάρος άλλων και κυρίως των επόμενων γενεών. Το σύστημα χρεωκόπησε και σταματάει εδώ.!! Δεν θα έρθουν άλλα δανεικά για κάποιους το πάρτυ τέρμα με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τις μίζες, τους παχυλούς μισθούς, τις επιδοτήσεις, τις απαλλαγές, το μαύρο χρήμα, τις λαμογιές κ.ο.κ.
ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ.....Η ΕΠΙΠΛΑΣΤΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.
Δεν θέλουν να το πιστέψουν, απλώς οι καημένοι πλανώνται ότι άμα τσιρίξουν αρκετά , θα συμβεί ένα θαύμα και όλα θα γίνουν όπως πριν.....αλλά δεν θα γίνουν.!! Το πάρτυ τελείωσε, το ίδιο και η εποχή τους.
Οι επόμενες γενεές θα μεγαλώσουν με ΛΙΤΟ ΒΙΟ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ.
Στην πορεία θα καταλάβουν , ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή και αυτή είναι το ΔΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ. Η χώρα θα στηθεί ξανά όρθια και θα επιστρέψει το Φώς του Πολιτισμού. Λιτός βίος και αρετή , το δώρο των θεών σε μια χώρα φιλοσόφων , που κρατά την πιο λαμπρή δάδα.
Πρώτα όμως θα αποδοθεί ...ΔΙΚΑΙΟΣΎΝΗ.!!

4 σχόλια:

ΑΘΗΝΑ είπε...

Και η Αρετη αλλα και η Παιδεια ειναι πραγματα που μπορουν να καλλιεργηθουν... μεσα στις οικογενειες ,μεσα στα σχολεια ,μεσα στον στρατο , μεσα στον αθλητισμο αλλα και μεσα στο κοινωνικο γιγνεσθαι.

Αυτο που λειπει για να υλοποιηθει αυτη η ιδεα , ειναι η φωτεινη καθοδηγηση απο τη μια και ισχυρη ηγεσια απο την αλλη ...ετσι ωστε τα σχεδια και οι ιδεες να μπαινουν σε εφαρμογη και να αποδιδουν..

Γιατι, για να υπαρχει Αρετη και Παιδεια σε ενα εθνος (οχι σε εναν ανθρωπο) πρεπει να συνηγορουν πολλοι παραγοντες ..οπως αυτοδυναμια ,αυταρκεια,αυτοδιαθεση και τοτε μπορουν να τεθουν τα θεμελια για την εκ-παιδευση.. ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!

Και επειδη πιστευω οτι φωτεινη καθοδηγηση υπηρχε και υπαρχει παντα.. σε εναν τετοιο τοπο οπως ο δικος μας , ας ευχηθουμε να "εμφανιστει " εγκαιρα η ΗΓΕΣΙΑ..!


Αθηνα

Ανώνυμος είπε...

ειθε τα λογια σου να βγαινουν απο κατι που ξερεις και να ειναι αληθινο,δεν παει αλλο η βαλιτσα παραβαρυνε...

ΑΘΗΝΑ είπε...

Αγαπητε/η ανωνυμε/η,αυτο που ξερω ειναι οτι για να βγει αληθινο..το παραπανω σεναριο, πρεπει να συνυπαρξουν δυο προυποθεσεις....

Πρωτον, να ερθει το πληρωμα του χρονου,οπως λεει και ο Μ.Αετος,
και δευτερον, να το θελησουμε πολυ ..με την σκεψη μας, με τα λογια μας, και κυριως με τα εργα μας !

Για το πρωτο δεν μπορουμε να κανουμε σχεδον τιποτε...αλλα για το δευτερο,οχι μονο μπορουμε αλλα ειμαστε υπευθυνοι και υπολογοι...

Ο καθε ενας, απο το σημειο συνειδητοτητας που βρισκεται ..εχει και δυναμη και δυνατοτητα, αρκει να το συνειδητοποιησει οτι αν το αποφασισει ..ειναι ΑΝΙΚΗΤΟΣ!


Αθηνα

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

Αγαπητή Αθηνά συμφωνώ σε ότι έγραψες....απλά να συμπληρώσω.

"Όταν θέλεις μπορείς και όταν μπορείς έχεις δρόμο"... Αριστοτέλης.