ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Ο Στρατός των ΗΠΑ δοκιμάζει πιο αποτελεσματικές στολές απόκρυψης (ghillie) για τους ελεύθερους σκοπευτές

Ο ανταποκριτής Ντέιβιντ Βεργούν της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ειδήσεων του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) μετέδωσε ότι ο Στρατός ψάχνει για μια βελτιωμένη στολή απόκρυψης (ghillie) ώστε να αντικαταστήσει τις πυρίμαχες στολές παραλλαγής που χρησιμοποιούνται τώρα από τους Ελεύθερους Σκοπευτές (ΕΣ) ώστε να μείνουν μακριά από την εχθρική παρατήρηση.

Η σημερινές στολές απόκρυψης (ghillie) είναι ογκώδεις, αρκετά άβολες και ζεστές σε θερμό καιρό, δήλωσε η Ντέμπι Ουίλιαμς, εμπειρογνώμων προμηθειών συστημάτων του προγράμματος Εκτελεστικού Γραφείου Προγραμμάτων Στρατιώτη, στο τμήμα διαχείρισης ατομικού εξοπλισμού και ιματισμού στρατιώτη (PM SCIE). Η σημερινή στολή που είναι σε υπηρεσία είναι γνωστή ως το πυρίμαχο σύστημα στολής παραλλαγής ΕΣ, ή FRGS. Ο αντικαταστάτης που αναζητεί ο Στρατός των ΗΠΑ θα ονομάζεται Βελτιωμένο Σύστημα Chillie, ή IGS, δήλωσε η Ουίλιαμς. Πρόσθεσε οτι, αν και ο όρος “πυρίμαχο” δεν είναι νέα ονομασία, η IGS θα διαθέτει πυρίμαχες ιδιότητες αλλά οι στρατιώτες θα δεχθούν την περισσότερη πυρίμαχη προστασία από το βασικό ένδυμα που θα φοριέται κάτω από την IGS όπως η πυρίμαχη φόρμα μάχης, ή FR ACU.
Η IGS θα είναι ένα αρθρωτό σύστημα, που θα φοριέται πάνω από την στολή εκστρατείας, δήλωσε. Θα είναι αρθρωτή γιατί θα μπορεί να απο-συναρμολογηθεί, τα κομμάτια να προστίθενται ή αφαιρούνται ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες, όπως τα μανίκια, οι περισκελίδες, το βέλο και η κάπα και ούτω καθεξής. Μια άλλη αλλαγή είναι ότι η IGS δε θα διαθέτει συλλογή εξαρτημάτων, όπως αυτά που υπήρχαν με την FRGS, δήλωσε η Ουίλιαμς. Διαπιστώθηκε ότι οι στρατιώτες δεν χρησιμοποιούσαν το μεγαλύτερο μέρος των τεμαχίων από την συλλογή εξαρτημάτων ή προτιμούσαν διαφορετικά υλικά. Η Ουίλιαμς δήλωσε ότι η τιμή της IGS θα είναι χαμηλότερη από τα $1300 της FRGS.
Η Μαρί Αρμακόστ, τεχνολόγος κλωστοϋφαντουργίας του τμήματος PM SCIE, δήλωσε οτι η IGS θα κατασκευαστεί από ελαφρύτερα, πιο διαπνέοντα υλικά από την FRGS. Επίσης, τα υλικά για τα κρόσσια και τα νήματα που θα συνοδεύουν την IGS θα είναι πιο ανθεκτικά από αυτά της FRGS, καθιστώντας έτσι την IGS πιο αποτελεσματική στην απόκρυψη του Στρατιώτη. Το αίτημα για προτάσεις (RfP) για την IGS εκδόθηκε την 28η Αυγούστου και έληξε την 24η Σεπτεμβρίου, δήλωσε. Οι προμηθευτές πρέπει να παρέχουν τρία δείγματα ο καθένας. Περίπου 3500 στολές αναμένεται να παραχθούν στο πλαίσιο της σύμβασης για περίπου 3300 ΕΣ και στα τρία όπλα του Στρατού, όπως επίσης και τους στρατιώτες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, δήλωσε η Ουίλιαμς.
Μετά την παραλαβή των δειγμάτων, θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο, σε διάφορες περιοχές, οι εργαστηριακές και επιχειρησιακές δοκιμές, δήλωσε. Για παράδειγμα, το στρατιωτικό Εργαστήριο Νυχτερινής Παρατήρησης θα εκτελέσει ελέγχους πλήρους φάσματος. Θα χρησιμοποιήσει, επίσης, διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης για να ελέγξει πόσο καλά παραμένει κρυμμένη η στολή σε συνθήκες συσκότισης. Θα πραγματοποιήσουν επίσης δοκιμές, με πιστοποιημένους ΕΣ στρατιώτες, υπό το φως του ηλίου για την οπτική απόκρυψη, στην αεροπορική βάση Ίγκλιν, στην Φλόριντα, δήλωσε η Ουίλιαμς. Επιπλέον, οι δοκιμές ακουστικής θα εκτελεστούν από το Στρατιωτικό Ερευνητικό Εργαστήριο (ARL) για να εξακριβωθεί πόσο θόρυβο παράγει η IGS σε συνθήκες πεδίου, δήλωσε. Το ARL θα δοκιμάσει επίσης την αποτελεσματικότητα των υφασμάτων σχετικά με την αντοχή τους στο σκίσιμο και την φλογοεπιβραδυντική τους αποδοτικότητα, πρόσθεσε.
Μετά από όλους αυτούς τους ελέγχους, την επόμενη Άνοιξη θα αρχίσει η περιορισμένη αξιολόγηση χρήστη από τη Σχολή Ελεύθερου Σκοπευτή στο Φορτ Μπενινγκ, στην Τζόρτζια, πρόσθεσε.
Πηγή: army.mil

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: