ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Σταματήστε άμεσα τις επιθέσεις στην Ιντλίμπ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Οι Τούρκοι παίζουν το πουλί τους σε αναβαθμισμένο επίπεδο… νομίζουν ότι ο πληθυσμός όλου του πλανήτη, είναι όπως οι κάτοικοι της χώρας των Ελλήνων και θα τους ανέχονται!
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε την Κυριακή ότι ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, σε χθεσινή τους συνάντηση, να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στην βορειοδυτική περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ, και να επιτευχθεί μια εκεχειρία διαρκείας.
Μιλώντας στη Γερμανία μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι συναντήθηκε με αμερικανούς βουλευτές στη διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν ώστε να βελτιωθούν, σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις με την Τουρκία και όχι μόνο λόγω των εντάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Η Τουρκία και η Ρωσία υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον πόλεμο της Συρίας, αλλά έχουν συνεργαστεί για μια πολιτική επίλυση της κρίσης. Ωστόσο, μια πρόσφατη επίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συγκρούσεις στη Λιβύη και στη Συρία καθώς και για το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη διάρκεια ενός πάνελ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με θέμα την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Συρίας, Ιντλίμπ.
Όπως έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την άμεση παύση των εχθροπραξιών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και συμφώνησαν ότι οι επιθέσεις από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία της βορειοδυτικής Συρίας, όπου σκοτώθηκαν 13 Τούρκοι στρατιώτες, είναι απαράδεκτες.
 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, Ερντογάν και Τραμπ υπογράμμισαν τη σημασία της αποκατάστασης της ειρήνης και της σταθερότητας στη Λιβύη.
Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αμερικανός ομόλογός του συμφώνησαν στην επανάληψη του διαλόγου, με στόχο τη βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Άγκυρας-Ουάσιγκτον και την επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διμερές εμπόριο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: