ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Συρία: Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από επίθεση του Άσαντ

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Οι Τούρκοι είχαν εγκαταστήσει 12 παρατηρητήρια με τακτικό τουρκικό στρατό στα όρια μεταξύ Ιντλίμπ & Συριακών δυνάμεων.Από αυτά τα 5 έχουν περικυκλωθεί κανονικά, ένα 6ο στα βορειοδυτικά της Χάμα, στο νοτιοδυτικό Ιντλίμπ  θα περικυκλωθεί τις επόμενες μέρες και απομένουν άλλα 6 στο Βόρειο Χαλέπι & στην Jaish -Al Sughur στο νότιο Ιντλιμπ. Ο SAA, όπως φαίνεται και στο χάρτη προσπαθεί να καταλάβει εξ ολοκλήρου τον οδικό άξονα Μ5 που συνδέει τη Χάμα-Σαρακιμπ-Χαλέπι. Σημαντικό στοιχείο είναι η απουσία αεροπορικής κάλυψης από πλευράς των Τούρκων. Θα έχουν λάβει μάλλον το μήνυμα...
Αν οι Ρώσοι συνεχίσουν να κρατούν ουδέτερη στάση, θα παρακολουθήσουμε οδυνηρή τουρκική ήττα. Ο δρόμος κλειδί είναι ο Μ45, το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου των Τούρκων στην περιοχή. Γεωγραφικά όλο το υπόλοιπο τμήμα των συνόρων είναι δύσβατοι βραχώδεις λόφοι και βουνά. Τον Μ5 δοκίμασαν νωρίτερα να τον κλείσουν αλλά επιχειρούν πάντα σε ένα πλάτος 20χλμ με αντίστοιχο βάθος και το εγκατέλειψαν μήπως και προλάβουν αυτό που τελικά έγινε. .. την είσοδο των Τούρκων... Όλα εξαρτώνται από τους Ρώσους, Αν κλείσουν με αεροπορία τον Μ45 αλλάζουν πολλά στη σκακιέρα και ο Ερντογύφτος  θα έχει στριμώξει ολόκληρη μεραρχία στην κόλαση...
Να θυμάστε τι λέγαμε ΕΔΩ : ....." Αφού θα τους χώσουνε πιο βαθιά στην κινούμενη άμμο της Συρίας, απ' όπου δεν πρόκειται να ξεκολλήσουν με τίποτα, να ετοιμαστούν για εμφύλιο, αιματηρό και μακροχρόνιο."
Πέντε Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ ακόμη πέντε τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού σε θέσεις του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ, στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας δέχθηκαν επίθεση από τον συριακό κυβερνητικό στρατό, με αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε στρατιωτών και τον τραυματισμό ακόμη πέντε.
Η επίθεση έλαβε χώρα σε θέσεις του τουρκικού στρατού στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Η τουρκική προεδρία, από την πλευρά της, γνωστοποίησε ότι ο τουρκικός στρατός επιτέθηκε στις συριακές δυνάμεις ως απάντηση στην επίθεση που δέχθηκε.
«Η Τουρκία ανταπάντησε στην επίθεση, καταστρέφοντας όλους τους στόχους του εχθρού και παίρνοντας εκδίκηση για τον θάνατο των στρατιωτών μας. Ο εγκληματίας πολέμου, ο οποίος διέταξε τη σημερινή απεχθή επίθεση, είχε ως στόχο όλο τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο την Τουρκία» δήλωσε στο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν.

Και πρόσθεσε: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες ακούραστα υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα συνεχίσουν να συγκρούονται με όποιον τολμά να στοχεύει τη σημαία μας, να καταπιέζει τους φίλους μας.  Πριν από μία εβδομάδα (3/2/2020), το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμη πέντε Τούρκων στρατιωτών και τριών Τούρκων πολιτών, έπειτα από αεροπορική επίθεση του συριακού στρατού.
Στις 5 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συζήτησαν για την επίθεση στον τουρκικό στρατό. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, άλλωστε, η επίθεση στους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι «έχουν αναπτυχθεί για την αποτροπή των συγκρούσεων στο Ιντλίμπ», θέτει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης στη Συρία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τον Πούτιν να ασκήσει πίεση στον Σύριο πρόεδρο, Μπασάρ αλ Άσαντ, προκειμένου να τερματιστούν οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού στο Ιντλίμπ. Ο συριακός στρατός, τους τελευταίους μήνες, πραγματοποιεί στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, η οποία αποτελεί τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατών στη Συρία. Ρωσία, Τουρκία και Ιράν αποτελούν εγγυητές της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία, ενώ το 2017 συμφώνησαν στη δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: