ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Αχιλλέας ο πρώτος διδάξας στις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Πολέμου.


ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Αχιλλέας ο πρώτος διδάξας στις Ψυχολογικές Επιχειρήσεις Πολέμου.

Την πρώτη ψυχολογική επιχείρηση εναντίων του εχθρού την συναντάμε στην Ιλιάδα.Και τι είναι μια ψυχολογική επιχείρηση;; Είναι σχεδιασμένες ενέργειες που χρησιμοποιούν μεθόδους επικοινωνίας και άλλα μέσα , που απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό, έτσι ώστε να επηρεάζουν αντιλήψεις νοοτροπίες και συμπεριφορές που επηρεάζουν την επίτευξη των πολιτικών και στρατιωτικών αντικειμενικών σκοπών.

Δηλαδή μιλάμε για τις ψυχολογικές ενέργειες που λαμβάνουν βάσει ενός προδιαγραμμένου σχεδίου και αποσκοπούν στον επηρεασμό της ψυχοπνευματικής κατάστασης/διάθεσης στάσης και γενικότερα της συμπεριφοράς ομάδας ανθρώπων. Επηρεάζεις δηλαδή την συμπεριφορά του Στόχου. Συγκεκριμένα να κάμψουν την θέληση των εχθρικά προσκείμενων στόχων να διεξάγουν η να συνεχίσουν τον πόλεμο.

Μια ξεκάθαρη εφαρμογή Ψυχολογικών Επιχειρήσεων είναι η πρόκληση σόκ, δέους και φόβου.Αυτό παρουσιάζεται ξεκάθαρα μέσα από την ομηρική μάχη Αχιλλέα και Έκτορα ( Χαυκ Τουρ). Με αφετηρία την Ιλιάδα βλέπουμε μια διαχρονικότητα των Ψυχολογικών Επιχειρήσεων , τόσο στους Περσικούς Πολέμους , αλλά και στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ολόκληρη η Ιλιάδα αποτελεί ένα κείμενο Ψυχολογικών Επιχειρήσεων.

Πολλοί ίσως θεωρούν ως ενέργεια θηριωδίας την σκύλευση της σορού του Έκτορα* μετά την ήττα του και θανάτωση του από τον Αχιλλέα. Όμως ταυτόχρονα οι Τρώες παρακολουθούν από τα τείχη της πόλης τους όλη αυτήν την σκηνή. Το βλέπουν με τα μάτια τους.....θα μπορούσε ο Αχιλλέας να το κάνει κάπου αλλού, όπου δεν θα μπορούσαν να το δουν αυτό τα τρωικά μάτια. Αντίθετα όμως με ψυχρή λογική αποφασίζει να το κάνει μπροστά τους. Και όχι μόνο αλλά τον σέρνει στο έδαφος πολλές φορές γύρω γύρω από τα τείχη της Τροίας για το δουν όλοι. Γιατί;;;

Γιατί θέλει η συγκεκριμένη του ενέργεια να έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή σοκ και δέους στον ψυχισμό του αντιπάλου. Μέσα από την πράξη του αυτή θέλει να πετύχει την υπονόμευση του ηθικού και της θέλησης του στρατού της Τροίας αλλά και του βασιλιά της, την πολιτική αρχή , αλλά και του πληθυσμού της ...θέλει να πετύχει τον εκφυλισμό της διάθεσης όλων των ανωτέρων για την συνέχιση του πολέμου.**

Όπως μας λέει και ο Παναγιώτης Κονδύλης :.." Δεν νικάμε τον εχθρό καταστρέφοντας πλήρως την φυσική του ύπαρξη, αλλά εκμηδενίζοντας την ελπίδα του να νικήσει". Άρα ο Αχιλλέας με την συγκεκριμένη του ενέργεια δεν ατιμάζει απλώς τον Έκτορα αλλά αυξάνει το σόκ και δέος στις ψυχές των Τρώων και ταυτόχρονα υποσκάπτει την διάθεση τους για να συνεχίσουν τον πόλεμο εναντίων των Ελλήνων.

Η συγκεκριμένη ενέργεια του Αχιλλέα επί του Έκτορα έχει εφαρμογή και στο πεδίο στρατιωτικής στρατηγικής. Αυτό διότι έχουμε προσβολή του κέντρου βάρους του Τρωικού στρατεύματος σε επίπεδο ηγεσίας , που αντανακλάται στο πρόσωπο του Έκτορα. Ήταν ο προστάτης της Τροίας και αρχηγός του στρατεύματος. Χωρίς τον Έκτορα δεν υπήρχε Τρωικός στρατός. Ήταν ο αδιαμφισβήτητος στρατιωτικός ηγέτης των Τρώων και η σκύλευση της σωρού του ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για το ηθικό του στρατεύματος.

Μια ξεκάθαρη ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ που έπληξε και ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕ ένα σημαντικό κέντρο βάρους σε επίπεδο στρατιωτικής στρατηγικής από το οποίο οι Τρώες αντλούσαν θέληση για δράση και συνέχιση του πολέμου.

* Ακόμα και αν ο Έκτορας αποφάσιζε να μην μονομαχήσει με τον Αχιλλέα (κατόπιν πρόκλησης από αυτόν, ακόμα και αυτή η δημόσια πρόκληση έγινε με ψυχρή λογική)...ας πούμε ότι ο Έκτορας αποφάσιζε να αποφύγει την μάχη, και μόνο που θα γυρνούσε την πλάτη του προς τα τείχη της Τροίας για να κρυφτεί μέσα τους, πάλι θα είχε επιτευχθεί η ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ της ηγεσίας του ενώπιον των Τρώων ,προεκτείνοντας περαιτέρω την πολεμική και αποτρεπτική φήμη του Αχιλλέα.  Το είχε σκεφτεί με ΨΥΧΡΗ ΛΟΓΙΚΗ ΌΛΟ ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΕΞΟΥΔΕΤΡΩΣΗΣ του Έκτορα ο Αχιλλέας. Δεν ήταν μόνο ανδρείος και ο καλύτερος πολεμιστής της γενιάς του...αλλά και καλός στο να καταστρώνει πολεμικά σχέδια.

** Αν δεν τον είχαν δολοφονήσει...θα είχε κερδίσει τον πόλεμο....με τους δικούς του όρους όμως και όχι με τους όρους που ήθελε ο Αγαμέμνονας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαοημένος μου ήρωας ο Αχιλλέας, που παρ'ότι τον προειδοποίησε η μητέρα του οΤι θα πεθάνει στη μάχη, δεν έφυγε από την Τροία, ακόμα και εά τη προσβολή του αρχηγού........
Ωστόσο θα κάνω ένα λογικό άλμα να πω την κακία μου
Σήμερα, αρχηγό ΕΔ έχομεν την Κάθυ (ή Ρουθ κατ'αλλους)..
Αν κάποιος την έσερνε σαν τον Εκτωρα μάλλον χαρά θα μας έδινε, παρά φόβο
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Dojo Westend είπε...

Η ωμή βία όταν είναι στοχευμένη και συντεταγμένη ξεπερνά τη στρατηγική ή την ψυχολογία , είναι η ύψιστη τέχνη.