ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ενοπλες Δυνάμεις: Τα 4 εξοπλιστικά που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2028 – Ποια μετατίθενται

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Γράφει μέσα στο άρθρο..: "Υπενθυμίζουμε ότι για τα όπλα των F-16 δεν έχει έρθει ακόμη η επιστολή αποδοχής (LOA) στο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα το 2022" . Eμείς τι φωνάζουμε τόσο καιρό;; Ότι είμαστε ΑΟΠΛΟΙ...σιγά μην μας δώσουν όπλα. Για παρέλαση μόνο μας τα δίνουν. Μετά το 2028-2030 τα block 50 και το πρόγραμμα των ΜΕΚΟ, αφού μας επιτεθεί πρώτα η Τουρκία. Όλοι οι νοήμονες εκεί στο 2021 ήδη γνώριζαν ότι εκτεταμένος MLU ΜΕΚΟ δεν είχε κανένα νόημα και άλλωστε δεν τον πρότασσε ούτε το ΠΝ. Ο MLU σμπρώχτηκε πακέτο με την "ολιστική λύση" που έσερνε ο Μίμης, ώστε να φύγει όλο το πακέτο χρημάτων εκεί. Όταν έφαγε πόρτα ο Μίμης, έμειναν τα απόνερα. Το κλείσανε το μαγαζάκι....


Τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», καθώς μπορεί μεν να υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια, ο δημοσιονομικός χώρος, όμως, έχει σχεδόν εξαντληθεί…

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζήτησε από τα γενικά επιτελεία την προτεραιοποίηση των εξοπλιστικών τους αναγκών και έπειτα από διαβουλεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν τέσσερις μήνες, καταρτίστηκε η λίστα με τα άμεσα προγράμματα, δηλαδή εκείνα που θα «τρέξουν» μέχρι το 2028.

Η λίστα δεν περιλαμβάνει εξοπλιστικά που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης, όπως η ναυπήγηση των τριών φρεγατών FDI Belharra, η προμήθεια τορπιλών για τα υποβρύχια 214, τα UAV Patroller του Στρατού Ξηράς, τα Spike NLOS και η παραλαβή των τελευταίων έξι Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας. Στη λίστα δεν συνυπολογίζονται ούτε και τα F-35, καθώς η καταβολή των δόσεων αναμένεται να ξεκινήσει μετά το 2028.

Τα προγράμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τέσσερα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι η πρόσκτηση επιπλέον Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Bradley για τον Στρατό Ξηράς, η συμβασιοποίηση των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων Camcopter S-100 για τις νέες φρεγάτες του στόλου, η εξόφληση των 35 ελικοπτέρων Blackhawk της Αεροπορίας Στρατού και ένα ακόμη διαβαθμισμένο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού που, όμως, δεν αφορά στην απόκτηση νέων μέσων.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι ο δημοσιονομικός χώρος μέχρι το 2028 είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Η αποπληρωμή σημαντικών προγραμμάτων, όπως οι τρεις φρεγάτες Belharra του Πολεμικού Ναυτικού και τα 24 Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια νέων προμηθειών για την επόμενη τετραετία. Με αυτά τα δεδομένα, η ηγεσία επιχειρεί να τονώσει κατά το δυνατόν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στρατού Ξηράς με νέα ΤΟΜΑ και μεταφορικά ελικόπτερα, ενώ εξυπηρετεί και ορισμένες από τις ανελαστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Φαίνεται όμως πως ο σχεδιασμός για την προμήθεια όπλων ακριβείας για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, η αναβάθμιση των Block 50 σε Viper, η προμήθεια C-130 και ο εκσυγχρονισμός των MLRS μετατίθενται για την περίοδο 2028–2030, εφόσον όμως προκριθούν και συμβασιοποιηθούν. Υπενθυμίζουμε ότι για τα όπλα των F-16 δεν έχει έρθει ακόμη η επιστολή αποδοχής (LOA) στο αίτημα που υπέβαλε η Αθήνα το 2022, ενώ σε θολά νερά κινείται και η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ. 

Επιπλέον Bradley

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο χρονικό διάστημα, κλιμάκιο αξιωματικών του Στρατού Ξηράς πρόκειται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιθεωρήσει τα διαθέσιμα ΤΟΜΑ Bradley Μ2Α2 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Το ΓΕΣ ενδιαφέρεται για την προμήθεια ακόμη 20 τεθωρακισμένων ώστε να επιτευχθεί ο αριθμός των 80 οχημάτων, τα οποία θα εξοπλίσουν δύο Τάγματα.

Στρατιωτικές πηγές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό των MLRS δεν παγώνουν, αν και το πρόγραμμα δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην αναβάθμιση όχι του συνόλου αλλά 24-28 εκτοξευτών σε σύνολο 36, με στόχο αφενός τον περιορισμό του κόστους και αφετέρου τη διατήρηση ορισμένων συστημάτων που χρησιμοποιούν τα υπάρχοντα βλήματα. Σε διαφορετική περίπτωση τα μεγάλα αποθέματα του Στρατού Ξηράς θα έπρεπε να πουληθούν ή να αδρανοποιηθούν. 

ΠΗΓΗ

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή -αν έχω καταλάβει καλά- η €υρωπε'ι'κή €νεση ζητάει περικοπές αλλά επιτρέπει στρατιωτικές δαπάνες, κι μεις κρατάμε το πρώτο,ο δε Ντέντε πουλάει τα αεροπλάνα που Θα αντικαταστήσουμε -συγγνώμη παραγγείλουμε- σε 4 χρόνια και βάλε, με άγνωστο χρόνο παραλαβής, και πολλαπλάσιο αυτόν της παραλαβής των όπλων/αγνώστου μάλιστα δυναμικότητας,τη στιγμή που ο γκείτονα κάνει ρεκόρ δαπανών και απόκτησης όπλων παντός είδους, και βάζει μέχρι και τυος Αζέρος να μας τη λένε,παρ'όλο που περνάει το αέριο τους από δω τσάμπα (παγκ'όσμιο παράδοξο).
Μου θυμίζει την ταινία demolition man που ο αστυνόμος ήταν κατεψυγμένος και μάθαινε βελονάκι κατά τον "ύπνο" του, και ο κακοποιός είχε μάθει όλες τις πολεμικές τέχνες.....
Τουλάχιστον να βρούμε καμμιά στοιχηματική να παίξουμε στάνταρ διπλό το "Ελλάς" - Τουρκία, να πεθάνουμε πλούσιοι, ή μαλλον να πάνε τα λεφτά στην εξόφληση του χρέους, μιας και σε μας θα'ναι άχρηστα.
Βέβαια, αν δεν βιαστεί ο γκείτονα θα πάρουμε τα Φ35, και θα τους κάνουμε ζημιά, όπως πολύ ωραία τα περιγράφει ο τύπος στο Κογκρέσο
(μην φορτώνετε κ.Λύκαστρε, την αποτυχία του προγράμματος περιγράφει)

https://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2024/04/f-35.html

έλεγε κάποτε ο Παπαντωνίου "βούτυρο ή τανκς", αλλά κανείς δεν κατάλαβε ότι το βούτυρο ήταν για τη σούφρα μας, όχι για το ψωμί
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ

Ανώνυμος είπε...

Ας νοιώσουμε και λίγο εθνικά υπερήφανοι, έστω και με δανεικά @ρχίδια

https://exomatiakaivlepo.blogspot.com/2024/04/2004.html
ξενοδοχωφ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ είπε...

" Μου θυμίζει την ταινία demolition man που ο αστυνόμος ήταν κατεψυγμένος και μάθαινε βελονάκι κατά τον "ύπνο" του, και ο κακοποιός είχε μάθει όλες τις πολεμικές τέχνες....."

Ακριβώς αυτό κ.Ξενοδόχε. Με τον Συλβέστερ Σταλόνε που έπαιζε τον Τζον Σπάρταν στο ρόλο του αστυνομικού και τον Γουέσλει Σνάιπς στον ρόλο του κακού. Την έχω δει.

Ανώνυμος είπε...

τουλάχιστον να πηδάγαμε* την Σάντρα Μπούλοκ κ.Λύκαστρε,πριν πάμε υπέρ πίστεως και πατρίδος, έτσι για να την σπάσουμε στους ΛΟΑΤΚΙ+
Πέρα από την πλάκα, το σενάριο της τανίας είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η σημερινή ιστορία στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ο ένας κάνει ότι γουστάρει(Σνάιπς) και εξοπλίζεται μέχρι τα μπούνια, ο άλλος πρέπει ν'ακολουθεί ένα κάρο κανόνες και περιορισμούς, και όλ'αυτά ενορχηστρωμένα από τον ηγέτη - σκηνοθέτη - πατερούλη που θέλει την "Τάξιν μέσα από το Χάος" που λέει και μιά νεοταξίτικη σέχτα.
Η Μπούλοκ θα μπορούσε να είναι η προγραμματισμένα κοιμώμενη κοινωνία που πρέπει να φάει πολλές σφαλιάρες μέχρι να μυριστεί ότι κάτι δεν της έμαθαν καλά, που αν και έχει μια νοσταλγία για το παρελθόν , το θεωρεί βάρβαρο και ξεπερασμένο.....
* ακόμα και ο πήδος μέσω ηλεκτροδίων στην ταινία, θυμίζει το όραμα του μετάνθρωπου του Μασκ και του Γκέιτς για τσιπαρισμένους ανθρώπους, αν και εδώ ένα δίκιο το δίνω, στην ταινία προς αποφυγή αφροδισίων, στο σήμερα μην κολλήσουμε καμμιά αδέσποτη ακίδα από τίποτα ασφαλείς τρυπημένες "για να πάρουν τη ζωή τους πίσω και να βγαίνουν στα μπαράκια άφοβα".
Ηθελα να κάνω και μια κοινωνικοπολιτική ανάλυση εκτός της ταινιοκριτικής, αλλά πρέπει να κάνω την καμαριέρα σήμερα, μπορεί να επανέλθω με το πέρας της εργασίας