ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Η Κίνα εξελίσσει νέο turbofan για τα στελθ αεροσκάφη της

Τα νέα μέλη μιας ομάδας Κινέζων σχεδιαστών αεροκινητήρων θα λάβουν ένα βραβείο για την επιτυχημένη σχεδίαση και δοκιμή του πρωτότυπου ενός νέου στροβιλοκινητήρα διπλής ροής (turbofan) κορυφαίας κλάσης που θα βοηθήσει τα κινεζικά μαχητικά αεριωθούμενα να αντιμετωπίσουν τους εξελιγμένους ξένους ομολόγους τους.
Οι ειδικοί δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο νέος κινητήρας πιθανόν να εγκατασταθεί στα «αόρατα» μαχητικά αεριωθούμενα που θα επιχειρούν πάνω από τα αεροπλανοφόρα της Κίνας.
Με 124 μέλη που είναι 35 χρονών ή νεότερα, η 193 ατόμων ομάδα εξέλιξης του Ινστιτούτου Έρευνας Αεριοστρόβιλων υπό την αιγίδα της κρατικής Επιχείρησης Αεροκινητήρων Κίνας θα λάβει το περιφερειακό βραβείο κατά τη διάρκεια της Ημέρας Νέων της Κίνας την 4η Μαΐου, σύμφωνα με δελτίο τύπου που αποδεσμεύθηκε από την κυβέρνηση της Τσενγκντού, πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής κινεζικής περιφέρειας Σιτσουάν, στο λογαριασμό της στο WeChat την Δευτέρα.
J-20
Χωρίς να αποκαλύπτεται η ονομασία του κινητήρα, το δελτίο τύπου γράφει ότι είναι ένα σύστημα στρατιωτικού εξοπλισμού που θα ανταγωνιστεί τα ξένα μαχητικά αεριωθούμενα και αντιπροσωπεύει το υψηλότερο τεχνολογικό επίπεδο της Κίνας στους αεροκινητήρες. Είναι ένα από τα πολλά σημαντικά έργα αεροκινητήρων της χώρας, αναφέρει το δελτίο τύπου.
Η ομάδα ανάπτυξης χρειάστηκε μόλις ένα έτος για να σχεδιάσει τον κινητήρα, και μόλις έξι μήνες για να ολοκληρώσει τις δοκιμές του πρώτου πρωτότυπου, και ο κύκλος παραγωγής έχει μειωθεί κατά δυο τρίτα, γράφει η ανακοίνωση.

Με τον νέο κινητήρα, τα μελλοντικά εξελιγμένα μαχητικά αεριωθούμενα της Κίνας θα επιλύσουν τελικά το «πρόβλημα με την καρδιά», δήλωσε στο Global Times την Τετάρτη ο Γουέι Ντόνγκτσου ένας στρατιωτικός αναλυτής με έδρα στο Πεκίνο. «Αυτή είναι μια σπουδαία, σπουδαία είδηση,» δήλωσε. Ο αεροκινητήρας συχνά αποκαλείται «καρδία του αεροσκάφους» καθώς παρέχει την ισχύ που χρειάζεται το αεροσκάφος.
Στρατιωτικοί παρατηρητές δήλωσαν ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει εκπληκτική πρόοδο στην εξέλιξη εξελιγμένων στρατιωτικών αεροσκαφών όπως αντικατοπτρίζεται με το στέλθ μαχητικό αεριωθούμενο J-20.
Η ανάπτυξη των εξελιγμένων αεροκινητήρων είναι δύσκολή, ειδικά η κατασκευή των πτερυγίων του κινητήρα, πρέπει να κατασκευαστούν ετσι ώστε να αντέχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις, επεσήμανε ο Γουέι.
Η επερχόμενη βράβευση είναι η ένδειξη ότι η Κίνα έχει πραγματοποιήσει πρωτοποριακές καινοτομίες όχι μόνο στον σχεδιασμό, αλλά επίσης και στην κατασκευή, δήλωσε ο Γουέι.
Παρά τον ταχύ ρυθμό εξέλιξης, ο Γουει δήλωσε ότι ο νέος κινητήρας χρειάζεται ακόμα ένα σημαντικό όγκο δοκιμών υπό διαφορετικές συνθήκες, πριν επιβεβαιωθεί ως αξιόπιστος και εισέλθει σε μαζική παραγωγή.
FC-31 (J-31)
Αυτός ο στροβιλοκινητήρας διπλής ροής πιθανόν στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί στα στέλθ μαχητικά αεριωθούμενα της Κίνας, όπως μετέδωσε την Τρίτη η  Weihutang, μια στήλη που συνδέεται με την κινεζική κεντρική τηλεόραση (CCTV).
O Γουέι δήλωσε ο κινητήρας μπορεί να σχετίζεται με το κινεζικό μεσαίου μεγέθους δικινητήριο αεροσκάφος FC-31, το οποίο ίσως γίνει το επομένης γενιάς μαχητικό αεριωθούμενο της Κίνας που θα επιχειρεί από αεροπλανοφόρα.

πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: