ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Η Ρωσία καθέλκυσε το πρωτο υποβρύχιο που θα μεταφέρει τα στρατηγικά υποβρύχια ντρόουνς Poseidon

Το πυρηνοκίνητο ειδικού σκοπού υποβρύχιο έργου 9852 Μπελγκορόντ (Project 9852 Belgorod), που θα ειναι ο πρώτος φορέας των στρατηγικών υποβρύχιων ντρόουνς Poseidon, καθελκύστηκε την Τρίτη στο ναυπηγείο Σεβμας στην βόρεια Ρωσία, όπως μετέδωσε απο το σημείο το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πουτιν, παρακολουθούσε την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου μέσω τηλεοπτικής διασυνδέσεως.

Όπως δήλωσε κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου από την ναυπηγική κλίνη, ο επικεφαλής της Σεβμας, Μικχαήλ Μπουντιτσενκο, “οι ναυπηγοί της επιχείρησης θα ολοκληρώσουν όλες τις εργασίες κατασκευής πλοίων με υψηλή ποιότητα και εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων.” Επειτα, ο κυβερνήτης υποβρυχίου Άντον Αλιοκχιν, σύμφωνα με την παράδοση, έσπασε μια φιάλη σαμπάνιας πάνω στην επιφάνεια του υποβρυχίου.

Η κατασκευή του πλοίου θα ολοκληρωθεί εν πλω. Νωρίτερα, πηγή προσκείμενη στην αμυντική βιομηχανία, δήλωσε στο TASS οι δοκιμές των πυρηνικών αντιδραστήρων του υποβρυχίου και οι εν όρμω έλεγχοι του έχουν προγραμματιστεί για φέτος. Το Μπελγκορόντ θα διεξάγει τις εν πλω κατασκευαστικές και κρατικές δοκιμές εντός του 2020, μετα απο τις οποίες θα παραδοθεί στο Ναυτικό έως τα τέλη εκείνου του έτους, επεσήμανε η πηγή.
Άλλη πηγή απο την αμυντική βιομηχανία δήλωσε στο TASS το νεο υποβρύχιο δύναται να μεταφέρει έξι στρατηγικά υποβρύχια ντόουνς.

Αρχικά το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Μπελγκορόντ κατασκευάστηκε ως έργο 949A Αντέϊ (Project 949A Antey). Οι εργασίες ναυπήγησης του υποβρυχίου άρχισαν την 24η Ιουλίου 1992 στο ναυπηγείο Σεβμας. Η ναυπηγικές εργασίες στο Μπελγκορόντ επανεκκίνησαν την 20η Δεκεμβρίου 2012 ως έργο 9852. Τα ακριβή επιχειρησιακά χαρακτηριστικά αυτού του υποβρυχίου ειδικού σκοπού ειναι απόρρητα και άγνωστα μέχρι σήμερα. Το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας ανακοινωσε τον Νοέμβριο 2018 οτι είχε συγκροτηθεί το πλήρωμα του υποβρυχίου Μπελγκορόντ.
Το υποβρύχιο ντρόουν, που εν συνεχεία ονομάστηκε Poseidon, αποκαλύφθηκε απο τον Ρώσο προεδρο, Βλαντιμίρ Πουτιν, κατα το διάγγελμα προς το Έθνος στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση την 1η Μαρτίου 2018. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε οτι η Ρωσία έχει εξελίξει ντρόουνς που μπορουν να πλεύσουν σε πολυ μεγάλα βάθη και σε διηπειρωτικές αποστάσεις με ταχύτητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις ταχύτητες των υποβρυχίων, των πιο εξελιγμένων τορπιλών και όλων των πολεμικών πλοίων επιφάνειας. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, αυτά τα ντρόουνς μπορούν να οπλιστούν με συμβατικά ή πυρηνικά πυρομαχικά, τα οποία θα επιτρέψουν την προσβολή στόχων ευρέος φάσματος. Το ντρόουν Poseidon θα διαθέτει απεριοριστη επιχειρησιακή εμβέλεια και θα επιχειρεί σε βάθος μεγαλύτερο από ενα χιλιόμετρο.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: