ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Νά τα μας.! Αυτά που σας λέμε εμείς εδώ και καιρό τα εφαρμόζουν άλλοι και βρίσκουν το "φώς" τους. Τι λέγαμε;;.." Χωρίς όμως μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς μειώσεις αποδοχών, δεν πάμε μακριά, δεν το βλέπεις;;"
Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη 7ημερη εργασία και οι υπερωρίες πληρωμένες με Ρεπό. ! Εδώ, στο Ελλαδησταν, ο Ελέφας αργεί να μεταλλαχθεί και επιμένει στο ίδιο χιλιοπαιγμένο παίγνιο, που δεν είναι καθόλου fair.
Κάτι παραπάνω από επιτυχημένες ήταν οι δοκιμές που έγιναν στην Ισλανδία την τετραετία 2015-2019 και αφορούσαν την τετραήμερη εργασία.
Στις εν λόγω δοκιμές πήραν μέρος περίπου 2500 εργαζόμενοι, δηλαδή το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας οι οποίοι δούλευαν 35 ή 36 ώρες την εβδομάδα σε τέσσερις ημέρες έχοντας παράλληλα τρεις ημέρες ανάπαυσης, εννοείται χωρίς μείωση αποδοχών.
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Η παραγωγικότητα των εργαζόμενων αυξήθηκε είτε στην χειρότερη περίπτωση παρέμεινε η ίδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μείωση του ωραρίου κάθε άλλο παρά συνεπάγεται μείωση της απόδοσης.
Πλέον, το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας προτιμά το συγκεκριμένο ωράριο (σε διάφορες ποαραλλαγές) και ήδη πολλοί από τους εργαζόμενους έχουν πετύχει τη μείωση του ωραρίου τους με τον ίδιο μισθό μετά από συλλογική διαπραγμάτευση.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι εργαζόμενοι δήλωναν ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος ενώ συμπλήρωναν ότι εξασφάλιζαν μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής.
Τα trial για το τετραήμερο εργασίας διοργανώθηκαν από την εθνική κυβέρνηση της χώρας και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Ρεϊκιαβικ και αφορούσαν κυρίως το δημόσιο τομέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου