ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

Μια μικρή λεπτή λωρίδα γής που μπορεί να αλλάξει την γεωπολητική εικόνα στο Αφγανιστάν.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

H Κίνα ετοιμάζεται να γεμίσει το κενό στο Αφγανιστάν  μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi συναντήθηκε με τον Μουλά Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ, πολιτικό αρχηγό των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, στην Τιαντζίν της βόρειας Κίνας. Η Κίνα είναι πιθανό να κάνει συμφωνία με τους Ταλιμπάν να «παραβλέψουν» μικρά φυλάκια του PLA στον Διάδρομο Wakhan. Με λίγα λόγια να αφήσει στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας να εισχωρήσουν στα Δυτικά.

Οι Κινέζοι έχουν στρατιωτική βάση κοντά στο διάδρομο Wakhan στο πλάι τους, αλλά ο δρόμος κατασκευάζεται και  από την αφγανική πλευρά.Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν εύκολους στόχους σε αγροτικές περιοχές και καταλαμβάνουν τα σύνορα, ειδικά στα σύνορα με την Κίνας, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις. Οι Ταλιμπάν μέσα σε λίγες ώρες, είχαν κατακτήσει τον Διάδρομο Wakhan και κατέλαβαν τον Sarhad-e Broghil, το τελευταίο χωριό πριν από την επίπονη διαδρομή στο Pamir, την τελευταία έκταση που χωρίζει το Αφγανιστάν από την Κίνα.

Το Αφγανιστάν και η Κίνα μοιράζονται σύνορα 74 χιλιομέτρων στον απομακρυσμένο διάδρομο Wakhan, ένα στενό έδαφος στην επαρχία Badakhshan του Αφγανιστάν μεταξύ των οροσειρών Pamir, Hindu Kush και Karakoram. Ο διάδρομος συνορεύει επίσης με το Τατζικιστάν στα βόρεια και το Πακιστάν στα νότια και λειτούργησε ως ζώνη προστασίας μεταξύ της ρωσικής και της βρετανικής αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα κατά τη διάρκεια του αγώνα "Μεγάλου Παιχνιδιού" τους για την Κεντρική Ασία.

Έχετε ακούσει ποτέ οι Ταλιμπάν να έχουν βομβαρδίσει ποτέ κινεζική εταιρεία η να έχουν απαγάγει Κινέζους;;  Η απάντηση είναι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Και υπάρχουν αρκετές κινεζικές εταιρείες στο Αφγανιστάν.  Ο διάδρομος Wakhan αγγίζει την Κίνα στα δυτικά. Το βαθύτερο στρατηγικά ενδιαφέρον για την περιοχή ξεκινά ...Και το "Νέο Παιχνίδι" μόλις ξεκίνησε.


Ποιος θυμάται την πρώτη πυρηνική έκρηξη που έκανε η  Κίνα στην Lop Nur στην επαρχία Turpan της Xinjiang , μιας περιοχής με ενδιαφέρον της Geo 500 (oil&gas) σχετικά με τη λεκάνη Tarim της Xinjiang...εε λοιπόν ο Διάδρομος Wakhan είναι πολύ σημαντικός και οδηγεί κατευθείαν εκεί.

Κάποιοι αθεράπευτοι στην Ουάσινγκτον ίσως να πιστεύουν πως μπορούν να εξισορροπήσουν την Κίνα μέσω της παρουσίας του κράτους μαφία (Τουρκία) στο Αφγανιστάν...πάρτε σπόρια και ξαπλώστρες....θα πέσει τρελό γέλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: