ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΕΤΡΟΒΑΣΙΛΗ (δεξιά και αριστερά κουκλοθέατρα).

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ ΚΟΙΤΑΕΙ ΠΕΤΡΟΒΑΣΙΛΗ (δεξιά και αριστερά κουκλοθέατρα).

Παίρνει ο καθηγητής Χιόνης το κομπιούτερακι του, κάνει αθροίσεις και βρίσκει, πολύ σωστά, ομοιότητες στην ιστορία της δεκαετίας 2010-19 με αυτή που ήδη ξεκίνησε.(σχετικά ΕΔΩ).
Από το 23 τα σπασμένα της κρίσης του Covid19, υπολογίζει, δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις αποπληρωμής δημοσίων χρεών στο 15% του ΑΕΠ, πάνω από αυτές στο ήδη ρυθμισμένο μας δημόσιο χρέος! 
 
Και καταλήγει, σύμφωνα με όσα λένε τα manuals των οικονομικών του προηγούμενου αιώνα, που διδάσκονται και στον 21ο στα Πανεπιστήμια:
 
"Τα κρατικά χρέη δεν διαγράφονται ποτέ!* Είτε επαναρυθμίζονται με νέα χρέη είτε ανταλλάσσονται, μέσω προγραμμάτων λιτότητας, με εθνική κυριαρχία".
 
Τούτων λεχθέντων, θα κληθούν όλοι να σταματήσουν να κοιτάζουν ανέμελα την Γιαδικάρογλου που κοιτάζει την Πετροβασιλη και να πουν τώρα τι πρέπει να κάνουμε επ αυτού.
 
Το Γκουβερνιστάν και οι ακροδεξιές/ψεκασμένες πολιτικές του εφεδρείες, δια της αποδοχής των ανέμελων προβλέψεων του σχεδίου Πισαριδη και δια της εξ ίσου ανέμελης παραγωγής νέων χρεών, μέσω συρρίκνωσης και του ΑΕΠ και της ακόμα πιο ανέμελης (αλλά πολύ καλά στοχοθετημενης για την εξαφάνιση των μικρομεσαίων) διαχείριση της πανδημίας, έχει ήδη λάβει θέση!
 
Δώσε τα όλα, λέει, τι τα θέλουμε;; Κοιτάσματα, δικαιώματα, αγωγούς, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, αρχαία, όλα! Θα μειώσουμε το εργατικό κοστος στο επίπεδο της Βουλγαρίας και θα έρθει μετά ένα κορονοϊοπακέτο που θα το μοιράσουμε σε όσους έχουν επιβιώσει, (νταξ κάτι δικούς μας αλλά τι να κάνουμε, η φύση γουστάρει τις ανισότητες). Και μετά αυτοί, οι άριστοι αφορολογητοι, θα τα κάνουν Πράσινη Ανάπτυξη και Ψηφιακή Σύγκληση. Και θα φάνε και οι κότες. 
 
Φυσικά το κοινωνικό κόστος, η νέα μετανάστευση μυαλών, η εξαθλίωση των συνταξιούχων και η εξαΰλωση της μεσαίας τάξης, η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους μεσαίους και μικρούς καλλιεργητές που προκαλείται, θεωρούνται δι αυτού του σχεδίου ως λογικές "παράπλευρες απώλειες". Σαφέστατο!
Στον αντίποδα, το αντισχεδιο λέει να παίξουμε λίγο από την "Κόρη μου την Σοσιαλιστρια" διατηρώντας το ίδιο καστ με εκείνο του Ξύλου που πέφτει από τον Παράδεισο. 
 
Θα κάνουμε, λέει, χρηστή διαχείριση και σωστότερη κατανομή των κοινοτικών πακέτων, πιο πράσινες επενδύσεις από τα λεφτά που θα μα δώσουν, και το εργοστάσιο του μπαμπά δεν θα κλείσει! Αρκεί να έχουμε να πετάμε πέτρες. Τα δικαιώματα, και μόνο αυτά θα φέρουν την λύση, λέει. 
 
Φυσικά και εδώ υποκρύπτεται ότι και τα κορονοϊοπακέτα, που φτάνουν δεν φτάνουν στο μισό που χρειάζονται για να γίνουν σε καμία δεκαετία ανάπτυξη μέσω κάποιου Green Deal, δεν τα δίνουν έτσι. Σχεδόν τα μισά προϋποθέτουν μνημόνια! Άσε που οι πολυπόθητες ξένες επενδύσεις δεν δίνουν και φράγκο για το εργοστάσιο και για το πόσοι θα δουλεύουν σε αυτό. Όλοι τα κοιτάσματα αερίου εδώ πιο κάτω τους ενδιαφέρουν να υποθηκεύσουν. Από την εποχή της Βουγιουκλάκη...
 
Και έτσι επιστρέφουμε πάλι στην Γιαδικάρογλου και στην Πετροβασιλη που θα κοιτάνε πάνω κάτω μια από τα ίδια με νέα πιστόλια στον κρόταφο.
Υπάρχει κάτι άλλο να κάνουμε για να μην παιχτεί πάλι ένα replay δεκαετίας σαν τις ελληνικές ταινίες στην TV;;
 
Νομίζω ναι.
Κατ αρχάς αποκλείεται η επιστροφή σε δραχμές, φοίνικες ή γρόσια για να βρούμε φράγκα και για να ξεχρεώνουμε και να γίνουν ανάπτυξη για τους πολλούς, χωρίς νέες υποθήκες. Και αυτά τα νομίσματα παράγονται μόνο από δάνεια, όπως το ευρώ, και οδηγούν στην ίδια και χειρότερη μαύρη τρύπα χρεών .
Μπορούμε όμως ΣΉΜΕΡΑ να εκδώσουμε... πάγια! Ψηφιακά και ανταλλάξιμα για να συναλλασσόμαστε μεταξύ μας και με τον μπακάλη, και αντικρισμένα με κάποιους δείκτες της πραγματικής οικονομίας. Η έλευση του κρυπτο-ευρω και η κείμενη Κοινοτική νομοθεσία ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ, αν δεν πεις ότι αυτά είναι χρήμα. ΟΚ, δεν είναι, ψηφιακά κουπόνια θα τα λέμε, τεχνολογίας blockchain, για να την σπάσουμε και στον Γιανη.
 
Ηδη the state of Hawaii (ουπς...) προετοιμάζεται για να κάνει κάτι αντίστοιχο (Δεν τα λέω εγώ, ο Στηβ Μάργκαρετ του 5-0 τα λέει…) για να αναπτυχθεί, αντιγράφοντας το ήδη πετυχημένο παράδειγμα της Εσθονίας, της ζώνης του ευρώ, ξέρετε. Η Εσθονία χρηματοδοτεί ενδογενως τον τομέα της πληροφορικής της, πληρώνοντας με ανταλλάξιμα τέτοια μπαμπαλάκια και στον μπακάλη ψηφιακά "κουπόνια" 50% περισσότερο από όσα δίνει σε μισθούς σε ευρώ. Μηδέν το brain drain στον κλάδο, ανασαίνει και ο μπακάλης που τα χρησιμοποιεί μετά για να κλείσει έξυπνα συμβόλαια με τους παραγωγούς πατάτας. Που με την σειρά τους τα χρησιμοποιούν για αγορά σπόρων και λιπασμάτων, χωρίς να γράφουν νέα δάνεια αναμένοντας τις ενισχύσεις της ΚΑΠ. (Η Χαβάη επέλεξε την ακριβώς αντίστροφη ροή, επιδοτώντας έμμεσα έτσι τα αγροτικά της προϊόντα). Ουπς!
 
Εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι αντίστοιχο, χωρίς πλέον πρόβλημα λόγω της νέας κατάστασης στα γεωπολιτικά που φέρνει η κατάρρευση των νεοφιλελε δογμάτων της προηγούμενης παγκοσμιοποίησης, σε τουλάχιστον δύο-τρεις τομείς :
 
1. Αντικρίζοντας τα χρειαζούμενα ψηφιακά μέσα-πάγια με την ίδια την εργασία (το πως στο σχόλιο #3) πληρώνοντας με αυτά την μεταρρύθμιση του περιορισμού των εργάσιμων ωρών έως και το μισό χωρίς μειώσεις αποδοχών πχ, μηδενίζοντας έτσι την ανεργία.
Θα βγεί να πει πάλι κανένας Σταθακης "μα αυτά δεν γίνονται". Όπως το έλεγε πεισματικά απορρίπτοντας τις προτάσεις κάποιων για σύνδεση των ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με το ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας στα τελικά παραγόμενα προϊόντα, παίζοντας σκηνή από το λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο ή τον αόρατο στην κάλπικη λίρα (επ αυτού οι έρευνες συνεχίζονται)
Αν θέλει κάποιος πραγματικά να κυβερνήσει, θα πρέπει να βγάλει τα γυαλιά του αόμματου της ιδεολογικής τάσης των Γιαδρικιάογλου και σια, συμπεριλαμβάνοντας στο κυβερνητικό του πρόγραμμα ΚΑΙ την έκδοση τέτοιων ψηφιακών μέσων ενδογενούς χρηματοδότησης του επενδυτικού κενού για να πάρει πραγματικά μπρος η μηχανή. 
 
2. Να εκδώσουμε, λέω, και τόσα όσα ψηφιακά μπαμπαλάκια οσα και με την ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ (για να μην μαϊμουδεύονται και οι επιδοτήσεις της "πράσινης ενέργειας" με νοθείες από ηλεκτρισμό εισαγωγής από τα πυρηνικά της Βουλγαρίας...)
Το προανήγγειλε ήδη ο Μυτιληναιος (!), αντιγράφοντας αυτό που κάνουν από το 18 στα ΗΑΕ (εκεί έναντι των kWh πετρελαίου που εξάγουν). Σχετικά ΕΔΩ ..
 
3. Και αν είμαστε και μάγκες, βγάζουμε και τίποτα ψηφιακά πάγια τεχνολογίας blockchain να επενδύουν "οι αγορές" που σήμερα αγοράζουν (γιατί άραγε;;) κρυπτονομίσματα από τον σωρό, αντικρισμένα με την σημερινή αξία από γνωστά εξορυξιμα είδη, λέω εγώ.
Πχ με Μέταλλα, σπάνιες γαιες ή υδρογονανθρακες, χωρίς να χρειάζεται να τα εξορυξουμε τώρα ή να υποθηκεύσουμε τίποτα από αυτά ή να τα πουλάμε τζάμπα για να ξεχρεώσουμε τα σπασμένα των προηγούμενων δεκαετιών της νεοφιλελε διαχείρισης. Ξέρετε, αυτής που απ όπου πέρασε άφησε πίσω της νέα χρέη και μεγαλύτερες ανισότητες. 
 
Το αληθές είναι το πατριωτικό, λέει και το νο120 του Συντάγματος...
Και δεν μπορεί να κρυφτεί η αλήθεια του ερωτήματος "μα κλέφτες θες να γίνουν τότε οι Τράπεζες", αυτές που σήμερα σκούζουν βλέποντας τα επερχόμενα, λέγοντας "μα αυτά δεν είναι χρήμα, μόνο το δικό μας το αεράτο το παραγόμενο από χρέη είναι";;
 
Όχι περισσότερο κλέφτες από ότι σήμερα δεν θα γίνουν, αυτή είναι η κρυμμένη αλήθεια! Όσο δεν κοιτάμε τι κάνουν, χαζεύοντας την Γιαδικιαρογλου (αριστερά) που κοιτάζει την Πετροβασιλη (δεξιά). Αυτή η ιδεολογική τάση δεν είναι πλέον απαραίτητη! 
 
* Τα κρατικά χρέη διαγράφονται ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: