ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 20 Ιουλίου 2021

ΘΥΜΑΣΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ;; ΤΟ ΜASTER PLAN ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

ΘΥΜΑΣΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ;;ΤΟ ΜASTER PLAN ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΣΗΜΕΡΑ.
 
Η σκέψη να εξαφανιστεί η ΑΟΖ του Καστελόριζου για να μπει και η Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ παλιά.
 
Πρωτοδιατυπωθηκε το 64 επί Τζόνσον στον γεροΠαπανδρέου με την μορφή της ανταλλαγής του Καστελόριζου με την Κύπρο (τότε έπαιζε το Ένωση).
 
Απορρίφθηκε αμέσως, έγιναν τα Ιουλιανα υπό τον τότε Μητσοτάκη υπηρεσίας, ήρθε χούντα, απέσυρε αυτή από την Κύπρο αμέσως μια μεραρχία ελληνικού στρατού, έκανε ένα πραξικόπημα για να γίνει η εισβολή το 74.. σαν σήμερα... Τα υπόλοιπα τα ξέρετε.
 
Επανήλθε ως Master plan πρόσφατα από τον Σημίτη ως " ρεαλιστική" λύση' επίλυσης του προβλήματος Τουρκία υπό το σλόγκαν της συνεκμετάλλευσης και υλοποιείται από τους πολιτικούς του επιγόνους, αυτούς τους νεοφιλελέ με τους μπλε και πράσινους κόκκους. Υπό τις ευλογίες ή την ανοχή όσων στεγάστηκαν κάτω από μια ομπρέλα, δυστυχώς, αλλά και με την αποδοχή όσων έβγαζαν άναρθρες κραυγές, των ακραίων που αντιτάχθηκαν υποτίθεται στην συμφωνία των Πρεσπων, την μόνη εθνική αποτυχία που επιβεβαιώνει εκείνο το master plan μερικώς. 
 
Όπως και να το δεις, σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο της θάλασσας, τα κατοικημένα νησιά (δηλαδή όλα εκτός από κάτι βράχια) έχουν ΑΟΖ. Αυτό αμφισβητεί τώρα η Τουρκία. Και έτσι διεκδικεί έλεγχο στα περάσματα και αμέσως μετά και στο μισό Αιγαίο, σε συνολική θαλάσσια έκταση όση 1,4 φορές η χερσαία Ελλάδα.
 
Τι έχει εκεί μέσα για να δικαιολογεί αυτή την ιστορική εμμονή :
Νησιά, ένα μέρος των γνωστών κοιτασμάτων της λεκάνης Ηρόδοτος, κάτι βουνά από παγωμένο μεθάνιο αξίας 100 φορές τα κοιτάσματα όλης της Αν. Μεσογείου (τα όρη Αναξιμενδρος-αξιοποιησιμα με νέες τεχνολογίες μετά από καμιά δεκαετία) και τον χώρο διέλευσης ενός αγωγού αερίου, του EastMed. Αυτόν που με το φυσικό αέριο, κυρίως από τα Εμιράτα (και δευτερευόντως και από τα της Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου), είναι για να ξεδιψάσουν την ενεργειακά εξαρτημένη ΕΕ στα επόμενα 30-40 χρόνια. Για να μπορούν να γίνουν και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, που χωρίς αέριο, είναι πράσινα άλογα. 
 
Η ολοκλήρωση αυτού του Master Plan, ολοκληρώνει την θυσία και της υπόλοιπης Κύπρου για την υλοποίηση των Οθωμανικων σχεδιασμών του εξ Ανατολής γείτονα μας, με τις πλάτες και της Μερκελ και του Πουτιν. Με προϋπόθεση την κατάργηση της συμφωνίας της Λαζάνης, αυτής που τερμάτισε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 
 
Αλλά όλοι οι υποστηρικτές ή υλοποιητες αυτού του Master plan, που μας κρατάει δέσμιους και υπανάπτυκτους από το 64, δεν λαμβάνουν υπ όψη την νέα πραγματικότητα των γεωπολιτικών μετατοπίσεων. Όπως διαμορφώνονται σε αυτή την γειτονιά του πλανήτη εντός της νέας παγκοσμιοποίησης, αυτής που ξεκίνησε με την εμφάνιση του Covid19 και που οδηγούν σε περιπέτειες και σε πιθανό διαμελισμό της Τουρκίας, στην πορεία που έχει λάβει προς Ανατολάς. Προς την ζώνη της Κίνας, ως συνέχεια του εμπορικού και ενεργειακού άξονα με το Ιράν, σε ανταγωνισμό με την Συρία, που ήδη προσδέθηκε σε αυτήν την ζώνη (πέρασε στα ψιλά προχθές, δες ΕΔΩ ).
 
H αναπόφευκτη αναθεώρηση αυτού του Master Plan, που τόσο πολύ πιστά το εκτέλεσε και η Χούντα, οδηγεί σε πτώσεις καθεστώτων. Και στις δύο ακτές του Αιγαίου, για αρχή. Η συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ είναι πλέον πολύ επικίνδυνη και αμφίβολη. Δεν την συμπεριλαμβάνει ως μια νέα Οθωμανία, όπως στο μακρινό 64, που έπαιζε τον ρόλο της επιθετικής αιχμής στο μαλακό υπογάστριο της τότε ΕΣΣΔ.
 
Ελπίζω να τα λάβουν αυτά υπόψη όσοι σήμερα αρκεστούν στο να αναρτήσουν το γνωστό αυτοκόλλητο Δεν Ξεχνώ για να το ξεχνάνε όλες τις άλλες μέρες του χρόνου.
 
Εσύ κάνε ότι καταλαβαίνεις.

1 σχόλιο:

ΑΡΡ. είπε...



Γένοιτο, Λυκ., και ευξώμεθα
όπως ο θεός των 400 συναπτών αιώνων δίου πλανητικού εκπολιτισμού - και 20 ξεπεσμού και εκφυλισμού - Ελλήνων να γυρίση οθωμανικώς-οπισθογεμώς ως Μπούμεραγκ εις τον θρασύδειλον Ανατολίτην το ¨κυρίαρχον¨ αυτό ελληνοκτόνον σχέδιον.¨