ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Η Αμμόχωστος, κάτι μπίζνες με λιμάνια του Ερντογάν και η ανατροπή τους.

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Η Αμμόχωστος, κάτι μπίζνες με λιμάνια του Ερντογάν και η ανατροπή τους.

Πριν λίγους μόλις μήνες, συνέπεσε χρονικά η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, των ιδεολογικών απογόνων όσων προετοίμασαν και βοήθησαν στην εκτέλεση των σχεδίων Αττίλας το 74, να συμπέσει με ένα Αττίλα ΙΙΙ. Την έναρξη εποικισμού της πόλης φάντασμα μετά την Τουρκική εισβολή του 74, της Αμμοχώστου. 
 
Δεν μου προξένησε καμία έκπληξη η χαλαρή αντίδραση της "Ελληνικής" Κυβέρνησης μετά και την τελευταία κραυγαλέα υπέρ των Τουρκικών σχεδιασμών απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ακόμη υπό την σκιά της σκιώδους συνεταίρου του Ερντογαν, της Μερκελ. Απόφαση που είναι, απ ότι φαίνεται, περιπεπλεγμένη με πολύ ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα του Γ.Γ του ΝΑΤΟ, πρώην στελεχών της Γερμανικής κυβέρνησης, του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και του ίδιου του Ερντογάν σε μια επιχείρηση που έχει να κάνει με την λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου Μπακου-Τσεϊχαν, via Γεωργία. Του Ερντογάν ιδιαίτερα λόγω της εμπλοκής των γαμπρών του στην ιδιοκτησία του λιμανιού του Τσειχάν, από όπου σήμερα φορτώνεται το αέριο σε μορφή LNG προς ΕΕ. 
 
Το σχέδιο ήταν εκεί να καταλήξει, υπό τουρκικό έλεγχο, και το μεγαλύτερο μέρος των υδρογονανθράκων του Ιράκ αλλά και το αέριο από το Κατάρ, μέσω ενός αγωγού έμπνευσης της Χίλαρι Κλίντον, που ακυρώθηκε έναντι ενός άλλου από τα ΗΑΕ που καταλήγει στις ακτές του Ισραήλ.
Δεν μου προκάλεσε έκπληξη ούτε η στάση της "Ελληνικής" Κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα που ξεκίνησε με την υπογραφή, χωρίς σοβαρή αντίδραση, του Τουρκολυβικού συμφώνου, ούτε οι "λεπτομέρειες" γεμάτες με διαβόλους των συμφώνων για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Έχει κυριαρχήσει εδώ η πολιτική "δώσε τα όλα" του Σημίτη και του νεοφιλελε think tank ΕΛΙΑΜΕΠ, όπου και ο συντονισμός της από την από εδώ πλευράς του Αιγαίου στο σχέδιο." συνεκμετάλλευση" που πολύ μεθοδικά εκτελείται.
 
Αυτό που μου είναι αδιανόητο είναι, αυτοί οι άνθρωποι, πολιτικοί, διπλωμάτες, στοές και όποιος άλλος διάβολος μετέχει σε αυτή την εκτέλεση αυτού του σχεδίου, να αγνοούν το πόσο τα επιχειρηματικά σχέδια βρίσκονται περί των πολιτικών του Ερντογάν. Αυτά που βρίσκονται σε ευθεία σύγκρουση με ελληνικού ενδιαφέροντος αποφασισμένα σχέδια, όπως ο αγωγός EastMed, που ουσιαστικά ακυρώνει ή έστω υποβαθμίζει την στρατηγική σημασία του λιμανιού Τσειχάν και του αγωγού που καταλήγει εκεί, και που είναι και η βασική αιτία και της πρόσφατης σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. 
 
Η πόλη της Αμμόχωστου ήταν ένα από τα τελευταία εμπόδια. Αν δεν είναι αυτή η πόλη κάτω από τον απόλυτο έλεγχο της Τουρκίας, θα μπορούσε να απειληθεί από εκεί στρατιωτικά ότι μπαινοβγαίνει στο λιμάνι του Τσειχάν, που η καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού θα μπορούσε να το καταστήσει ακόμα πιο στρατηγικό.
 Μέχρι που πριν δυο μήνες περίπου και αυτό το ενεργειακό, Γερμανικής κοπής σχέδιο, πήγε όμως περίπατο! Ανακοινώθηκε από το Ιράκ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο η αναβίωση ενός παλιότερου σχεδίου δημιουργίας δύο αγωγών, ενός πετρελαίου και ενός φυσικού αεριού από την Βασόρα του Ιράκ μέχρι την Άκαμπα της Ιορδανίας και από εκεί στο δίκτυο αγωγών της Αιγύπτου. Που έτσι εδραιώνει την θέση της ως του σημαντικότερου εξαγωγικού κόμβου ενέργειας της Μεσογείου προς την Ευρώπη και την Ανατολικη Αφρική. Και ακυρώνονται έτσι οι εκβιασμοι του Ερντογάν για την νέα Οθωμανία, καθιστώντας παλι ως δευτεροτριτεύουσας σημασίας το λιμάνι του Τσεϊχάν.
 
Αυτή η εξέλιξη, που όπως φαίνεται μαζί και με πολλές άλλες δεν επηρεάζονται από τις εξαγγελίες περί Πράσινης Ανάπτυξης, είναι το πρώτο αποτέλεσμα της επιστροφής των ΗΠΑ στην Α.Μεσογειο. Ξεκαθαρίζει όμως και το ενεργειακό τοπίο ορίζοντας και τα νέα σύνορα των δύο κύριων πόλων της νέας παγκοσμιοποίησης. Το Ιράν προσδέθηκε ήδη στην ζώνη της Κίνας, το Ιράκ, αποφεύγοντας τα προβληματικά θαλάσσια περάσματα του Ορμούζ, έστρεψε τα δικά του ενεργειακά αποθέματα προς την Δύση. Κάπου εκεί στον Τίγρη και τον Ευφράτη τα σύνορα των δύο εμπορικών ζωνών. 
 
Όσο για την Τουρκία, τώρα όλο το σύστημα της σε μεγάλη νευρικότητα , εν αναμονή και της επικείμενης αναγνώρισης Κουδρικου κράτους στα Ανατολικά της για την διασφάλιση των νέων ενεργειακών σχεδιασμών του θείου Σαμ, που την εγκλωβίζουν εξωθώντας την εκτός και της Συρίας.
Όσο για τις πολιτικές που σήμερα εκτελούνται από το Ελληνικό ΥπΕξ. Αυτές δείχνουν να περιορίζονται μόνο στην εξυπηρέτησης κάποιων άλλων συμφερόντων. Όσων διαθέτουν πλοία μεταφοράς LNG, κυρίως, μια χούφτα "Ελληναράδες" εφοπλιστές, που φαίνεται ότι έχουν επενδύσει και με πολιτικές χορηγίες στους εκτελεστές ενός σχεδίου καθυστέρησης της ουσιαστικής δικής μας αναβάθμισης στο ενεργειακό πλέγμα που διαμορφώνεται, αφού αυτό δεν θα βοηθούσε τις επενδύσεις τους! 
 
Την ίδια ώρα που από το Μαξίμου έχουν άλλη, πιο καταστροφική πολιτική. Καταδικάζουν αυτόν τον τόπο σε διαρκή οικονομική υπανάπτυξη και, πολύ πιθανόν, και σε απώλειες κυριαρχίας βάσει των μυστικών συμφωνιών με την Μερκελ και τον Ερντογαν πριν 11 μήνες στο Βερολίνο, βάσει τον οποίων κινήθηκε και ο Ερντογαν στην Αμμόχωστο! Σχέδιο που υποβλήθηκε από τους "δανειστές"μας, που τώρα αναμένουν στην γωνία και την Τουρκία για την μεταξύ τους συνεκμετάλλευση ελληνικών υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικό αέριο από τα νότια της Κρήτης.
 
Παλιότερα, οι πρόγονοι των "Ελληναράδων" εφοπλιστών, στήριζαν την χούντα που εκτελούσε ένα αντίστοιχο σχέδιο. Πάνω κάτω το ίδιο κάνουν και τώρα!
Τούτων λεχθέντων , οφείλω να ρωτήσω το "τι δεν καταλαβαίνεις;;". Την εποχή του ίντερνετ, η άγνοια πληροφόρησης δεν αποτελεί πλέον άλλοθι.
 
Τα σχέδια που ακυρωνονται φαίνονται και στον χάρτη ΕΔΩ . .
Η Τουρκία σε νέες περιπέτειες. Νέες συνθήκες, νέα καθήκοντα ΕΔΩ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: