O ΨΥΧΡΟΣ ΚΑΙ O ΑΝΑΠΟΔΟΣ.
Όλα δείχνουν, και συμφωνούν, ότι οδηγούμαστε προς ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο μετά την μετατόπιση του στοχευμενου ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολικά, τον Ινδικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή, μετά την άρον άρον αποχώρηση από το Αφγανιστάν των ΗΠΑ.
Οι αντίπαλοι :
Μία εμπορική ζώνη "Πράσινου Καπιταλισμού" εναντίον μιας νέας εμπορικής ζωνης υπό την Κίνα. Ας την πούμε "Κόκκινου Καπιταλισμού" χάριν συντομίας, για να συνεννοούμαστε.
Τα επίδικα διακυβεύματα του:
-Ο έλεγχος της ροής του νέου στρατηγικού καυσίμου, που ότι και να λένε τα πράσινα παπαγαλάκια, θα είναι για τα επόμενα 30-40 χρόνια το φυσικό αέριο (το πετρέλαιο, που καθόρισε την έκβαση του προηγούμενου ψυχρού πολέμου, περιορίζεται σταδιακά μόνογια εφαρμογές πέτροχημείας) και
-Ο έλεγχος της ροής του χρήματος για να κινείται το ενδοζωνικό εμπόριο και τα big data που αυτό παράγει μέσω των κάθε λογης τηλε-δραστηριοτήτων.
Τα πεδία των μαχών:
Παρά την φαινομενική διατήρηση των κλασσικών στρατών και ορατών στρατιωτικών συστημάτων σε ρόλο επίδειξης ισχύος, το κύριο πεδίο αντιπαράθεσης του νέου ψυχρού γίνεται στο ...διαδίκτυο. Αυτό της ver1 που χρησιμοποιούμε σήμερα, τον επιταχυντή της μετεξέλιξης των σημαντικότερων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων (εργασία, εμπόριο, εκπαίδευση, διασκέδαση κλπ) σε κάτι νέο με το πρόθεμα "τηλε-".
Για την εξυπηρέτηση των τηλε-δραστηριοτήτων, και στους δύο συγκρουόμενους κόσμους το χρήμα θα είναι ψηφιακό. Όπως αυτό που εμφανίστηκε δια των "κρυπτονομισμάτων" τύπου bitcoin μετά την τραπεζική κρίση του 08, αλλά με άλλους, ως φαίνεται, κανόνες και τρόπους έκδοσης /διάθεσης του.
Στην κόκκινη ζώνη φαίνεται ότι την ευθύνη του ελέγχου του θα διατηρήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες, ενώ στην Πράσινη, στο τέλος, φαίνεται ότι θα κυριαρχήσουν αναγκαστικά και λόγω της καθυστερησης της χαμένης τετραετίας Τραμπ, τα ψηφιακά "νομίσματα" που θα εκδίδουν οι μεγάλες big data ψηφιακές πολυεθνικές τύπου Facebook, Amazon ή Google. Οι εμπορικές Τράπεζες σε αυτή την νέα εποχή, σταδιακά θα εξαφανίζονται. Δεν χρειάζονται πλέον!
Τα μπαλαντέρ σε αυτό το παίγνιο :
-Η Ρωσία και η Ινδία. Στο που θα στραφούν τελικά, θα καθορίσει και την πλάστιγγα της έκβασης του νέου αυτού Ψυχρού, που προς το παρόν υπερισχύει η Κόκκινη ζώνη τεχνολογικά, πληθυσμιακά και οργανωτικά.
Η Ινδία ως ανερχόμενη τεχνολογικά (!) νέα υπερδύναμη, η Ρωσία ως προμηθευτής ενέργειας και στις δύο εμπόλεμες ζώνες. Τρέχει τώρα να ξεφορτωθεί από τα αποθεματικά της όσα πετροδολαρια μάζεψε (Γιατί ξεφορτώνεται ο Πουτιν όλα του τα πετροδολαρια τώρα;; οεο), όσο ετοιμάζει το ψηφιακό ρούβλι, όσο η Ινδία ακολουθεί κατά πόδας το παράδειγμα της Κίνας: Σχεδιαζει να θέσει και αυτή τα ιδιωτικά κρυπτο-assets τυπου btcoin εκτός νόμου, για να μείνει ο χώρος της εσωτερικής της αγοράς ελεύθερος για την κρυπτο-ρουπισ που ήδη ετοιμάζεται πυρετωδώς (βλέπε σχετικά ΕΔΩ)
-Η Αφρική ως παραγωγός τροφής και πρώτων υλών. Ιδιαίτερα κρίσιμος ο ρόλος της μιας και απομένουν μόνο 50-55 σοδιές στα αποσαθρωμένα από την εντατική εκμετάλλευση χωράφια της Ευρώπης, της Κίνας και των ΗΠΑ (για όσους δεν το έχουν πάρει αυτό ακόμα χαμπάρι, δες ΕΔΩ .
Οι κανόνες του νέου Ψυχρού Πολέμου:
Δεν υπάρχουν!
Μετά την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού, που άνθισε μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετιας και του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου λόγω της παντοκρατορίας του δολαρίου, τα πάντα είναι πλέον ανοιχτά και κάθε τι που θα κερδίσει γεωπολιτικούς πόντους επιτρέπεται! Για ένα όμως μικρό χρονικό διάστημα, αφού στις νέες εμπόλεμες συνθήκες, που ήδη γίνονται κυρίως μέσω κυβερνοεπιθέσεων και προπαγανδας ένθεν κεκειθεν, το μέγα θύμα μπορεί να είναι η ήδη λαβωμένη δημοκρατία και οι θεσμοί της.
Εμείς τι να κάνουμε;;
Η θέση μας στον χάρτη και η ιστορία μας, μας επιβάλλουν ένα διπλό ρόλο :
Του θύλακα-θεματοφύλακα της Δημοκρατίας, αφού λέει είναι δική μας ανακάλυψη η προέλευσή του Διαφωτισμού και
Του κόμβου μεταφοράς ενέργειας και πρώτων υλών προς την ζώνη όπου ανήκουμε.
Ως εκ τούτου, κάθε νέο "κοινωνικό συμβόλαιο", που θα πρέπει να αντικαταστήσει το παλιό του 74/81, με το οποίο πορευτήκαμε μέχρι σήμερα εντός του προηγούμενου Ψυχρού Πολέμου και της περιόδου του νεοφιλελευθερισμού που ακολούθησε, θα πρέπει να δει τον κόσμο ανάποδα. Από τα έξω προς τα μέσα και με βάση μια ανάλυση κοινής αποδοχής επί των πιο πάνω. Με εξωστρέφεια και χωρίς φόβο των αποτελεσμάτων της. Και με κομματα-πολιτικα υποκείμενα νέου τύπου για την εφαρμογή του , ικανά να εμπνεύσουν τους νέους δια του παραδείγματος τους, χωρίς και πολλά κοινά στοιχεία με εκείνα τα ιεραρχικά "νέου τυπου" του προηγούμενου αιώνα.
Διαφορετικά, σε κάθε άλλη περίπτωση, αν παραμείνουμε ουραγοί της ουραγού ΕΕ, τεχνολογικά και πολιτικά καθυστερημένοι, χωρίς στόχευση και όραμα απλοί θεατές των τεκταινόμενων, θα είναι όλα Ψυχρά και ανάποδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου