ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Με λίγα λόγια δεκαετές κενό και ΠΝ τριών πλοίων, αφού 4η FDI, MEKO MLU, κορβέτες αγνοούνται.

 

ΛΥΚΑΣΤΡΟΣ :

Μετά το επιτυχημένο σωματείο Φ.ΛΟΚ.Ι., η Πτώση & Διάστρεμμα  ανακοινώνει την ίδρυση του ανταγωνιστικού(;) σωματείου "Μικρή Ολλανδέζα". Με κάθε εγγραφή δώρο γιγαντοαφίσα της Sigma και μια κονκάρδα!! Αν είσαι τυχερός θα είναι η 12516 αλλιώς 11515/10514!!Ραντεβού στην DEFEA!

Το είχα γράψει και παλιότερα, ότι ο ηθοποιός και το τσίρκο του είχαν τρεις επιλογές όσον αφορά το ΠΝ. α)Υπερδεκαετές πλάνο με νέες ναυπηγήσεις (εξωτερικό και εγχώρια) β) μείωση της οροφής των πλοίων επιφανείας γ) στόλος στα χαρτιά με απόκτηση ανεπαρκών σκαφών(MMSC/LCS, M, LF).

Τελικά ο άριστος ήταν της λογικής Αμερικάνικα  ή τίποτα. Είχαμε δύο χρόνια που προσπαθούσαν πάση δυνάμει μαζί με δημοσιογραφικούς τσάτσους να επιβάλλουν το χρέπι MMSC στο ΠΝ. Αναλογιζόμενος το πολιτικό κόστος και λόγω διάφορων γεγονότων προχώρησε στην αγορά μόλις 3 FDI.

Η προσπάθεια να μπουν κάπως οι Αμερικάνοι  στο ΠΝ προφανώς συνεχίστηκε τα επόμενα δύο χρόνια, με αναπαραγωγή διαφόρων παραμυθιών για την ανάγκη απόκτησης της τράτας LCS ενώ παράλληλα κορόιδευαν τους πολίτες για εγχώριες ναυπηγήσεις κορβετών, είτε γαλλικές, είτε ιταλικές.

Τελικά μάλλον ναυάγησε και αυτό το σχέδιο, μιας και οι Αμερικάνοι  δεν βαφτίζουν τα παράκτια περιπολικά ως φρεγάτες(που δήθεν κάποιοι κοιτάνε στα δόντια) στις αναφορές τους. Τώρα έχουν το νέο αφήγημα με τις FFG που θα διαμορφώσουμε και θα ναυπηγήσουμε εγχώρια. Το 2032 φαντάζει ουτοπικό, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν κόστος και παθογένειες τόσο της πολιτικής ηγεσίας, όσο και των ναυπηγείων. 

Με λίγα λόγια δεκαετές κενό και ΠΝ τριών πλοίων, αφού 4η FDI, MEKO MLU, κορβέτες αγνοούνται. Το (α) δεν έπαιξε τελικά ποτέ σαν σχεδιασμός παρά τις εξαγγελίες των αρίστων. Βασική επιδίωξη το (γ), ενώ καταλήγουμε στο (β) με ακραία μείωση οροφών. Αυτά μόνο για τον στόλο επιφανείας χωρίς να συμπεριλάβουμε ΤΠΚ, υποβρύχια, USV/UUV. Ατζέντα 2030 και τα μυαλά στα μπλέντερ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν το φαν κλάμπ του "Πτώση" εννοεί την ολλανδική πρόταση, πάντως είχα ακούσει καλά λόγια πριν 3-4 χρόνια, + του ότι είχαν και μιά άμεση και αξιόπουστη (δεν ξεχνάμε ΓΑΠ)λύση, με ετοιμοπαράδοτα πλοία που θα κάλυπταν το χρονικό κενό.
Βέβαια, οι ολλανδοί είναι διαχρονικά εχθροί μας και κολλητοί του γκείτονα,και δεν ξέρω την τελική κατάληξη του όλου εγχειρήματος
Δυστυχώς δεν σας έστειλα ένα άρθρο πριν 2-3 βδομάδες ενός αμερικάνου που στηλίτευε ΚΑΙ τις Κονσταλέσιον, με παρόμοια χαρακτηριστικά προβλημάτων σαν τα ιπτάμενα μπιφτέκια ( χρόνος παράδοσης, κόστος, προβλήματα σχεδιασμού με παλινδρομήσεις κ.α.)....
Μιας και είχαμε χτες την επέτειο της σφαγής των Ψαρών, μας κόβω πάλι 200 χρόνια μετά να εξοπλίζουμε τράτες και φουσκωτά ως τα μόνα αξιόμαχα μέσα, αν και κρίνοντας από τους "φουσκωτούς" που βλέπω στην νήσον, δεν ξέρω αν αντέξουν 2η μέρα χωρίς φρέντο,και τριμάρισμα στο μούσι.
ΞΕΝΟΔΟΧΩΦ