ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Πέμπτη 20 Αυγούστου 2020

Rabobank: Η Τουρκία έχει κάψει τα αποθεματικά της σε δολάριο, άγνωστο πώς θα κάνει εξορύξεις στον Εύξεινο Πόντο

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Καλύτερα να μας πει το παραμύθι με την Χιονάτη και τους 7 Νάνους η Τουρκία.!! Μέσα σε διάστημα 2 ετών η Τουρκία πέρασε και περνάει 2 μεγάλες νομισματικές κρίσεις. Η τούρκικη λίρα έχει φτάσει σε ρεκόρ χαμηλού σημείου. Οι ξένοι επενδυτές φεύγουν, ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, για τα βαθιά αρνητικά πραγματικά επιτόκια και μια κεντρική τράπεζα που δεν θέλει να μειώσει τον πληθωρισμό. Οι ξένοι επενδυτές τράβηξαν περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια δολάρια από την αγορά τοπικών νομισματικών ομολόγων της Τουρκίας κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους - τη μεγαλύτερη μείωση κατά το πρώτο εξάμηνο - και 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τουρκικές μετοχές, σύμφωνα με στοιχεία της CBRT.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Τουρκίας είναι ο πληθωρισμός. Τώρα είναι 12,6% και αυξάνεται. Ήταν πάνω από 20% το 2018 - εξ ου και τα υψηλά επιτόκια για να το μειώσουν πριν από δύο χρόνια. Αλλά τώρα, η κεντρική τους τράπεζα δεν δίνει καμιά πληροφόρηση για τον πληθωρισμό. Και οι ξένοι επενδυτές το καταλαβαίνουν αυτό. Το χρέος σε ξένο νόμισμα καθίσταται αδύνατο να αποπληρωθεί εάν υπάρχει πολύς πληθωρισμός. Και η Τουρκία έχει μεγάλο χρέος σε ξένο νόμισμα. Αντιμετωπίζει λοιπόν μια οικονομική κρίση εκτός από μια νομισματική κρίση.

Άνθρακες ο θησαυρός της Τουρκίας στον Εύξεινο Πόντο, υποστηρίζει η ολλανδική τράπεζα Rabobank
Η Τουρκία έχει κάψει τα αποθεματικά της σε δολάριο, επομένως παραμένει άγνωστο έως εξαιρετικά αμφίβολο το πώς θα διενεργήσει εξορύξεις στον Εύξεινο Πόντο, αναφέρει σε ανάλυσή της η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά, η τουρκική λίρα ενισχύθηκε μετά την αποκάλυψη πως η Τουρκία βρήκε φυσικό αέριο στον Εύξεινο Πόντο.
Φυσικά, δεν είναι ακόμη σαφές αν μπορεί να προβεί σε εξόρυξη ή αν αξίζει τον κόπο και το χρήμα για να κάνει κάτι τέτοιο.
Επίσης, το κοίτασμα δεν είναι σαφές αν είναι αρκετά μεγάλο.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό ζήτημα που αναδύεται είναι το αν διαθέτει η Τουρκία σκληρό νόμισμα για να υποστηρίξει τις όποιες έρευνες.
Υπενθυμίζεται πως η Κεντρική Τράπεζα, στην προσπάθειά της να στηρίξει το νόμισμα, έχει κάψει δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την άλλη, οι τουρκικές εισαγωγές σε ό,τι αφορά ενεργειακούς πόρους κυμαίνονται από τα 35 έως τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.
Ως εκ τούτου, ο Εύξεινος Πόντος θα πρέπει να έχει αρκετά μεγάλο κοίτασμα για να συντηρήσει ενεργειακά τη χώρα…
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η κεντρική τράπεζα της χώρας πραγματοποίησε συνεδρίαση με θέμα τη μείωση του βασικού επιτοκίου, το οποίο παρέμεινε αμετάβλητο.
Την ίδια στιγμή, η 19η Αυγούστου ήταν μια ιδιαίτερα περίεργη ημέρα για τις αγορές.
Οι μετοχές ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα, ωστόσο γρήγορα το πρόσημο των δεικτών της Wall Street άλλαξε, κινούμενο σε αρνητικό έδαφος.
Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς μειώθηκε στο 0,65%, από 0,67%, και έκλεισε στο 0,66%.
Ωστόσο, διαφορετική συμπεριφορά είχε το 20ετές, η απόδοση του οποίου αυξήθηκε από 1,12% σε 1,18%.
Το δολάριο, από την άλλη, είχε την καλύτερη επίδοση εδώ και δύο μήνες.
Για παράδειγμα, 1 ευρώ ισοδυναμεί με 1,1840 δολ., από 1,1940.
Σχεδόν τα πάντα περιστράφηκαν γύρω από τα 28-29 λεπτά της Fed, η οποία αναμενόταν να ανοίξει άλλη μία πόρτα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Rabobank, το μοναδικό πράγμα που είχε ενδιαφέρον στην ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αφορούσε «ενίσχυση των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών και την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».
Βέβαια, αυτή η φράση επιδέχεται πολλές ερμηνείες.
Στο μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC), που προφανώς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του κινεζικού κράτους του και θα παραμείνει πάντα έτσι, παρά το γεγονός ότι παράγοντες της αγοράς την αντιμετωπίζουν σαν την Bank of England ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τρόπους για να αυξήσει τη ρευστότητα.
Με άλλα λόγια, ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να καταφέρει να εξασφαλίσει συνθήκες ευημερίας στη χώρα.
Όπως λέγεται, σκοπεύει να απελευθερώσει δάνεια 900 δισεκατομμυρίων γιουάν, με το επιτόκιο να ανέρχεται στο 3,85% για δάνεια μονοετούς λήξης και 4,65% για δάνεια τριετούς λήξης.
Μένει μόνον να φανεί για πόσο ακόμη οι κινεζικές τράπεζες θα είναι σε θέση να χορηγούν δάνεια και να αγοράζουν κυβερνητικά ομόλογα καίγοντας μετρητά από λογαριασμούς ταμιευτηρίου.
Ο τραπεζικός δανεισμός δεν πρέπει να αποφέρει κέρδη;
Πότε πρέπει να αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων;
Δεν υπάρχει απάντηση.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε τα πρακτικά των συνεδριάσεών της.
Αν μη τι άλλο, δεν διαφοροποιήθηκε πολύ από όσα ανακοίνωσε η Fed.
Πάντως, το ευρώ εξακολουθεί να λάμπει…
  www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: