ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Σύντομα, ο εγκέφαλός σας θα συνδεθεί με έναν υπολογιστή. Μπορείτε όμως να σταματήσετε την εισβολή ενός χάκερ στο μυαλό σας;;;Γράφει ο Λύκαστρος :

Καθώς επιταχύνεται η ανάπτυξη της τεχνολογίας , φτάσαμε στο σημείο της διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή, κάτι σαν την ταίνια Matrix. 'Όμως κανείς δεν λέει πως θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια και το απόρρητο του εγκεφάλου μας;;; Και άραγε αυτό θα είναι δυνατόν;;
Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή brain-computer interfaces  (BCI) προσφέρουν άμεση σύνδεση μεταξύ της φαιάς ουσίας του ανθρώπινου εγκεφάλου μας και του πυριτίου και του κυκλώματος των υπολογιστών. Οι νέες τεχνολογίες φέρνουν πάντα μαζί τους νέες απειλές για την ασφάλεια, αλλά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο να είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα και ιδιωτικά στοιχεία του ανθρώπου , θα πρέπει  να φανταστεί κανείς, ότι το ποσοστό ασφαλείας  θα πρέπει να είναι το υψηλότερο.

Αν πρόκειται σύντομα να συνδέσουμε υπολογιστές απευθείας στον εγκέφαλό μας, πώς μπορούμε να προστατεύσουμε αυτήν τη σύνδεση από εκείνους που θα θέλουν να μας επιτεθούν;;; Και υπάρχουν να είστε απόλυτα σίγουροι. Το πρώτο κύμα σύνδεσης/διεπαφών εγκεφάλου-υπολογιστή έχει αρχίσει να μπαίνει ήδη στην αγορά, προσφέροντας στους χρήστες έναν τρόπο να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους τους, να ελέγχουν τις εφαρμογές και να παρακολουθούν τα συναισθήματά τους. Η τεχνολογία BCI εξελίσσεται επίσης και εκτός του πεδίου των καταναλωτών, με ιατρικούς ερευνητές να τις χρησιμοποιούν για να βοηθήσουν όσους έχουν τραυματισμό στη σπονδυλική στήλη , ή να μετακινήσουν παράλυτα άκρα σε ανθρώπους και να αποκαταστήσουν μια χαμένη αίσθηση αφής.


Τελικά, οι BCI θα μπορούσαν να προσφέρουν έναν τρόπο επικοινωνίας σκέψεων - μια μορφή τηλεπάθειας μεταξύ ανθρώπου-μηχανής. Εδώ θα πρέπει να αναρωτηθούμε ΓΙΑΤΙ να θέλει κάποιος να μας χακάρει;;; Το να είσαι σε θέση να διαβάσεις τις σκέψεις ή τις αναμνήσεις ενός πολιτικού ηγέτη ή ενός μεγάλου στελέχους επιχείρησης, θα μπορούσε να είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τις υπηρεσίες πληροφοριών που προσπαθούν να κατανοήσουν τα αντίπαλα κράτη ή για εγκληματίες που θέλουν να κλέψουν εμπορικά μυστικά ή για να κάνουν εκβιασμό. Υπάρχει βέβαια και η στρατιωτική οπτική του θέματος. Οι  ΗΠΑ ήδη βλέπουν τα BCI ως έναν τρόπο ελέγχου των στόλων των drone ή της άμυνας στον κυβερνοχώρο πολύ πιο αποτελεσματικά από ό, τι είναι τώρα δυνατό - το να μπορείς να εισβάλλεις σε αυτά τα συστήματα θα δημιουργούσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης. Οι συνέπειες μιας επίθεσης ή παραβίασης δεδομένων από ένα BCI θα μπορούσε να είναι μια τάξη μεγέθους χειρότερη από άλλα συστήματα.

Επίσης κάτι που δεν το έχουν σκεφτεί οι περισσότεροι, το  κλείδωμα της σύνδεσης μεταξύ του εγκεφάλου κάποιου και του ευρύτερου κόσμου θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερο, ακόμα και απο το χακάρισμα.  Τα BCI θα μπορούν τελικά να γίνουν ένας μηχανισμός ελέγχου ταυτότητας από μόνα τους: τα μοτίβα της δραστηριότητας του εγκεφάλου μας είναι τόσο μοναδικά (όσο και τα δακτυλικά μας αποτυπώματα) που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν μόνο ως ένας τρόπος για να επιτρέπεται η πρόσβαση σε ευαίσθητα συστήματα. Οι προσπάθειες εξαπάτησης ενός τέτοιου βιομετρικού θα είναι πιθανότατα πάρα πολύ δύσκολες, επειδή τα εγκεφαλικά κύματα δεν είναι ορατά (όπως άλλα βιομετρικά όπως το δακτυλικό αποτύπωμα, η ίριδα κ.λπ.) και δεν μπορούν να αναπαραχθούν από άλλο άτομο ... χωρίς άμεση πρόσβαση στο άτομο και στον εγκέφαλό του για να καταγράψουν αυτά τα εγκεφαλικά κύματα.

Είμαστε ακόμα στα πρώτα βήματα, αλλά υπάρχουν ήδη κάποια σημάδια ότι η ασφάλεια θα αποτελέσει βασικό ζήτημα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι οι BCI θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν τους ανθρώπους να αποκαλύψουν πληροφορίες από τους αριθμούς PIN τους , η τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις ή οτιδήποτε άλλο έχουν κρυφό.
Επί του παρόντος, ενώ γνωρίζουμε σχετικά με την επίδραση της κανονικής χρήσης BCI στον εγκέφαλο, δεν γνωρίζουμε πώς μια επίθεση σε ένα BCI θα μπορούσε, σκόπιμα ή ακούσια, να βλάψει την φαιά ουσία του εγκεφάλου. Ένα παραβιασμένο BCI θα  προκαλέσει διαταραχή στον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου ενός χρήστη.Μια επίθεση στον εγκέφαλο ενός χρήστη τι είδους ζημιά θα μπορούσε να επιφέρει ακόμα;;
Θα μπορεί να σβήσει τις δεξιότητές σας ή να διαταράξει τις δεξιότητές σας;; Ποιες θα είναι οι συνέπειες - θα έρθουν με τη μορφή νέων πληροφοριών που θα τεθούν στον εγκέφαλο, ή θα έφτανε  ακόμη και μέχρι το επίπεδο να προκαλέσει βλάβη στους νευρώνων που θα οδηγεί στη συνέχεια σε μια διαδικασία επανασύνδεσης στον εγκέφαλο και στην συνέχεια να διαταράσσει τη σκέψη μας;;

Το σίγουρο είναι ότι οι εγκέφαλοι των χρηστών BCI θα αλλάξουν και θα προσαρμοστούν καθώς θα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το σύστημα, με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν νέες εμπειρίες ή αποκτώντας νέες δεξιότητες κατά τη διάρκεια της κανονικής ζωής. Οι BCI έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον εγκέφαλο του χρήστη, πόσο έτοιμη είναι η ανθρωπότητα για κάτι τέτοιο;; 

Υ.Γ Το σημερινό μου κείμενο αφιερώνεται στο αγαπητό Ερίωπα...διότι μου είπε ότι του χακάρω την σκέψη.!!   :-)  😂😂😂

Δεν υπάρχουν σχόλια: