ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Βηρυτουσίμα όπως λέμε Χιροσίμα.!!

Γράφει ο Λύκαστρος :

Όπου υπάρχει μαζική δολοφονία στη Μέση Ανατολή, εκεί βρίσκετε το ισραηλινό αποτύπωμα Διότι από το 1948, το Ισραήλ έχει αποδείξει ότι επιλύει όλα τα περιφερειακά του προβλήματα με βίαιες τρομοκρατικές λύσεις που αλλάζουν υπέρ του την πολιτική και γεωστρατηγική εξίσωση. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη δυτική κυβέρνηση που επωφελείται και υποστηρίζει αυτήν την ισραηλινή τρομοκρατία, και στην περίπτωση της πρόσφατης τρομαχτικής έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, που τώρα είναι πλέον γνωστή ως «Βηρυτουσίμα», είναι οι ΗΠΑ που επωφελούνται σημαντικά. καθώς και το Τελ Αβίβ. Από το 1948, το λιμάνι της Βηρυτού υπήρξε εδώ και καιρό στόχος για καταστροφή από το Ισραήλ. Ήταν από καιρό ένα απο τα όνειρα του Ισραήλ να καταστρέψει αυτό το πολυσύχναστο και εργατικό λιμάνι.

Αυτό συμβαίνει επειδή το λιμάνι της Βηρυτού αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό ανταγωνιστή στο λιμάνι της Χάιφα του Ισραήλ, συνεπώς μια διαρκή απειλή για την προσοδοφόρα θαλάσσια οικονομία του Ισραήλ. Επίσης, το λιμάνι της Βηρυτού είναι μια καθιερωμένη και κρίσιμη γραμμή ζωής για τις καθημερινές ανάγκες ενέργειας και διατροφής του Λιβάνου, επομένως η καταστροφή του καθιστά την κυβέρνηση του Λιβάνου ευάλωτη και ανοιχτή σε μια πρακτική "πολιορκίας"  για όλες τις οικονομικές και πολιτικές της αποφάσεις.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι οι στρατιωτικοποιημένες ομάδες αντίστασης του Λιβάνου αποτελούν τη μεγαλύτερη άμεση απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ίδιου του εβραϊκού κράτους, το Ισραήλ φοβάται ότι το λιμάνι χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ανεξέλεγκτων όπλων στα χέρια παλαιστινίων ανταρτών που κατοικούν στο Λίβανο, καθώς και στα χέρια διαφόρων άλλων ομάδων αντίστασης του Λιβάνου που βρίσκονται σε πόλεμο με το Ισραήλ.

Όμως  το λιμάνι της Βηρυτού αποτελεί επίσης τη μεγαλύτερη γεωστρατηγική απειλή για την κυριαρχία των ΗΠΑ προς την ανατολική μεσόγειο, καθώς η Κίνα και η νέα της λειτουργία του Δρόμου του Μεταξιού μεταφέρεται γρήγορα προς τα δυτικά και προσπαθεί να προσγειωθεί στην ανατολική παράκτια λωρίδα της Μεσογείου, ακριβώς εκεί όπου η Βηρυτός έχει τις αποβάθρες λιμένων. Οι ΗΠΑ που πρόσφατα ανάγκασαν το Ισραήλ να ακυρώσει τους εμπορικούς δεσμούς του λιμανιού της Χάιφα με την Κίνα, κάπως έχουν περιορίσει την κινεζική πρόοδο στην ανατολική Μεσόγειο, και αυτό που μένει τώρα στο μονοπάτι των ΗΠΑ είναι το λιμάνι της Βηρυτού. Οι ΗΠΑ είτε έπρεπε να εισβάλουν για να μπλοκάρουν την κινεζική γεωστρατηγική διείσδυση, είτε αλλιώς να το καταστρέψουν. Προφανώς, οι ΗΠΑ  επιλέξαν την τελευταία επιλογή - με το Ισραήλ να έχει αναλάβει το καθήκον να ολοκληρώσει την καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού. Σε τελική ανάλυση, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο επωφελούνται πολύ από τη Βηρυτουσίμα.

Και ήρθε στην σωστή ώρα/τάιμιγκ  αυτή η καταστροφή του λιμανιού της Βηρυτού, καθώς η κυβέρνηση του Λιβάνου πρόσφατα διεξήγαγε επίσημες συνομιλίες με τους Κινέζους σχετικά με την προσφορά τους να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό και να αναπτύξουν το λιμάνι της Βηρυτού: ένα πολύ απαραίτητο λιμάνι και γέφυρα στην Ευρώπη για την Κίνα, που ήταν όμως μια απολύτως απαράδεκτη κίνηση  για την ηγεμονία των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού τουλάχιστον στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητάς του θα εξαρτηθεί από αυστηρούς όρους που θα επιβάλουν  οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στην κυβέρνηση του Λιβάνου, εάν επιτραπεί να ξαναχτιστεί το λιμάνι, δηλαδή. Σίγουρα, οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να μην επιτρέψουν στους Κινέζους οποιαδήποτε εκτελεστική, επενδυτική ή διευθυντική πρόσβαση σε αυτό και γενικά στον Λίβανο.

Ναι, υπήρξε σοβαρή αμέλεια εκ μέρους των λιμενικών αρχών του Λιβάνου και ορισμένων πολιτικών, αλλά δεν ήταν οι λιμενικές αρχές ή οι πολιτικοί των οποίων τα δάχτυλα πυροδότησαν τη γιγαντιαία έκρηξη στο λιμάνι, ήταν το Ισραήλ που εκμεταλλεύτηκε αυτήν την παραμέληση και την διαφθορά και την χρησιμοποίησε με μια τεράστια έκρηξη εναντίον των ίδιων των άοπλων πολιτών του Λιβάνου. Μια τυπική ισραηλινή συμπεριφορά: χτυπάει  άοπλους πολίτες όταν δεν μπορεί να χτυπήσει τον στρατό του εχθρού ή ένοπλους αντάρτες. Προσωπικά εμένα με ενδιαφέρει απο άποψη γεωστρατηγικής ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ το Λιμάνι της Βηρυτούς.;;
Επομένως, ας δούμε την ευρύτερη γεωστρατηγική σημασία αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βηρυτό. Σε τελική ανάλυση, ένα τέτοιο τεράστιο γεγονός δεν πραγματοποιείται ξαφνικά απ 'έξω. Ένα τόσο τεράστιο και επακόλουθο γεγονός δεν γίνεται ποτέ για το τίποτα. 

Δεν ήταν ένα ατυχές ατύχημα που συνέβη τυχαία λόγω αμέλειας και βαριάς ανικανότητας. Αλλά αποτελεί το  έναυσμα για ένα μεγαλύτερο περιφερειακό και παγκόσμιο έργο, με τον ίδιο τρόπο που η επίθεση της 9/11 ήταν έναυσμα για ένα μεγαλύτερο έργο, του οποίου οι τελικοί δικαιούχοι παραμένουν το Ισραήλ και το MIC των ΗΠΑ. Και αυτό το μεγαλύτερο έργο των ΗΠΑ έχει να κάνει με τον τρέχοντα πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, αν και επί του παρόντος είναι ένας μη στρατιωτικός πόλεμος, αλλά δεν παύει να είναι ένας πόλεμος, ωστόσο, ένας πόλεμος για τον οποίο το Πεντάγωνο προετοιμάζεται στρατιωτικά - εξ ου και ο συνεχώς αυξανόμενος και εκπληκτικά υψηλός αμυντικός προϋπολογισμός που το Κογκρέσο διαθέτει στον αμερικανικό στρατό καθ 'όλη τη διάρκεια των τριών τελευταίων Προέδρων.

Οι ΗΠΑ έχασαν το Πακιστάν το οποίο μπήκε στη σφαίρα επιρροής της Κίνας, χάνοντας έτσι έναν σκύλο επίθεσης που συνορεύει με την Κίνα, και αφού πρόσφατα ανέθεσαν στην Τουρκία τον ρόλο της ως νέο εκτελεστικό τους όργανο και αστυνομικό σκύλο στη Μέση Ανατολή, τώρα οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τους μεσοαστικούς συμμάχους τους τόσο την Τουρκία όσο και το Ισραήλ, δύο διαβόητα τρομοκρατικά κράτη που παραβιάζουν τακτικά το διεθνές δίκαιο με ατιμωρησία: τα χρησιμοποιούν ως spoilers και σαμποτέρ ενάντια σε μια προχωρημένη Κίνα και εναντίον οποιουδήποτε από τους περιφερειακούς συμμάχους της Κίνας στην Μεσόγειο. Η Βηρυτουσίμα είναι σαφώς μια προφανής προσπάθεια των ΗΠΑ να απωθήσουν την κινεζική πρόοδο στην εξαιρετικά στρατηγική ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να περιστραφούν ταυτόχρονα προς τα ανατολικά μέσω ασφαλών εδαφών όπου η Κίνα υποχωρεί επιτυχώς από τις ΗΠΑ και τα πρωτοπαλίκαρα της.

Αλλά, μπορεί αυτό το μεγάλο γεωστρατηγικό σχέδιο να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος των ΗΠΑ; Μπορούν οι ΗΠΑ να καταφέρουν πραγματικά να παραμείνουν η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο με το αδιάκοπο κλείσιμο του νέου έργου Silk Road της Κίνας;;
Αυτό δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Κρίνοντας όμως από τη βαθιά δημοσιονομική και κοινωνική κρίση που κατακλύζει την πατρίδα των ΗΠΑ, χωρίς κανένα σημάδι από τα βαθύτερα προβλήματα που υποχωρούν, οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι οι ΗΠΑ έχουν αρκετά πνευμόνια για να αντέξουν ολόκληρη την κούρσα με την Κίνα. Εδώ θα προσθέσω ότι ο αγώνας ΗΠΑ-Κίνας για το λιμάνι της Βηρυτού δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αναρωτιέται κανείς τι να πέρασε από το μυαλό του Κινέζου πρεσβευτή στο Λίβανο όταν είδει το λιμάνι της Βηρυτού να εκρήγνυται και να δει το σχέδιο της Κίνας για οικονομική εισβολή στον Λίβανο  να καταστρέφεται ακριβώς μπροστά στα μάτια του και ακριβώς πριν από την υπογραφή μιας συμφωνίας μεταξύ του και της Λιβανικής κυβέρνησης.

Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης των Κινέζων, όλο αυτό θα τους πεισμώσει ακόμα περισσότερο ,θα το δουν ως μια ευκαιρία να εδραιώσουν τα πόδια τους ακόμη περισσότερο στον Λίβανο, προσφέροντας τόσο μια ανοικοδόμηση όσο και μια συμφωνία ασφαλείας στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ η συμφωνία στο τραπέζι πριν από τη Βηρυτουσίμα ήταν μικρότερη και μόνο για επέκταση και ανακαίνιση. Και εδώ βρίσκεται το ερώτημα: είναι η κυβέρνηση του Λιβάνου αρκετά γενναία για να αντιμετωπίσει περαιτέρω την τρομοκρατία των ΗΠΑ και του Ισραήλ, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με την Κίνα που θα προσφερθεί για να σώσει τον Λίβανο από την τρέχουσα οικονομική διπλή κρίση; Υπολογίζω ότι αργά ή γρήγορα, η κυβέρνηση του Λιβάνου θα δοκιμαστεί από αυτό το δίλημμα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται στον αέρα:
"Για ποιους λόγους κτυπήθηκε τόσο βάναυσα το πανάρχαιο κτίσμα του Κρόνου, η Βηρυτός;"
Μήπως της ετοιμάζουν την ίδια τύχη με αυτή της Δαμασκού;

Σ.Σ. Ο Ευστάθιος την ονομάζει ως πανάρχαιο κτίσμα του Κρόνου.


ΕΡΙΩΠΑΣ