ZEYΣ ΕΛΑΥΝΩΝ


Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

Κλείνουν στις 12 τα μπαρ στην Αθήνα και σε όλη την Αττική - Όλα τα νέα μέτρα

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Θυμάστε όταν ήμασταν μικροί που οι μανάδες μας μας έλεγαν... μόλις ανάψει ο στύλος της ΔΕΗ..να είσαι σπίτι...Και μόλις τελειώσουν οι ειδήσεις των εννιά...θα είσαι στο κρεββάτι σου. Ετοιμαστείτε να το ακούσετε κι αυτό απ' τον τζαμπουκαλόμαγκα.!

Προκειμένου να αποφευχθούν αυστηρά μέτρα όπως lockdown, η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή δέσμης μέτρων για να περιορίσει τη διασπορά του κορονοϊού.
Στην ανακοίνωση νέων μέτρων για να καταπολεμηθεί η διασπορά του κορονοϊού προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε μέτρα που θα αφορούν lockdown.
Τα νέα μέτρα έρχονται ύστερα και από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τα νέα κρούσματα από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας, ο οποίος έκανε λόγο για 254 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 20 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου προς τη χώρα μας.
Έτσι, μέχρι τώρα, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων μέχρι την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που έγινε την Παρασκευή, έφτανε τα 6.632.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία ωστόσο και έφερε και τα νέα μέτρα είναι ο σταθερά υψηλός αριθμός των νέων κρουσμάτων, ο οποίος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ξεπέρασε τα 200.


Για αυτό το λόγο οι αρχές θα μπορούσαμε να πούμε αναγκάζονται να εφαρμόσουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν, κάνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και τους κανόνες, ώστε να μην ξεφύγει ο έλεγχος στη διασπορά του ιού.

Τα νέα μέτρα

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 17 Αυγούστου στις 06:00 το πρωί και θα περιλαμβάνουν τις εξής απαγορεύσεις και οδηγίες:
 • Απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων και στην Αττική, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αργοσαρωνικού και των Κυθήρων, όπως και σε άλλες 15 περιοχές της χώρας,
 • Όριο 50 ατόμων για δημόσιες κοινωνικές εκδηλώσεις,
 • Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων,
 • Ειδικά πρόσθετα μέτρα για Πάρο και Αντίπαρο,
 • Παράταση των μέτρων στον Πόρο,
 • Τηλεργασία για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
 • Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας και άλλους χώρους υψηλού συγχρωτισμού,
 • Υποχρεωτική μάσκα παντού.
 • Κλειστά τα καταστήματα από τα μεσάνυχτα

Οι περιοχές όπου θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα

Αναλυτικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις 16 περιοχές της χώρας περιλαμβάνουν:
 • Θέσπιση έως τις 24 Αυγούστου ορίου 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά, στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.
 • Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και κέντρων διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, συμπεριλαμβανόμενης και της Περιφέρειας Αττικής και όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
 • Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύσουν στις εξής περιοχές:
 • Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Περιφέρεια Αττικής,
 • Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας
 • Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω.
Για την Πάρο και την Αντίπαρο θα εφαρμοστεί ειδική δέσμη μέτρων, με έναρξη τη σημερινή ημέρα, Σάββατο 15 Αυγούστου έως τις 24 Αυγούστου και θα περιλαμβάνουν:
 • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
 • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
 • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α' βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
 • Οι περιορισμοί που ισχύουν στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Εφαρμογή μέτρων σε χώρους με άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου

Στα νέα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (όπως εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις  για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
Τέλος, τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.

Αυστηροί έλεγχοι από το λιμενικό

Σύμφωνα με τον υφυπουργό θα υπάρχει αυστηρή σύσταση για γενικευμένη χρήση μάσκας για περίοδο μιας εβδομάδας από όλους όσοι επιστρέφουν από διακοπές σε περιοχές με επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα.

Ιδιαίτερη προσοχή και έμφαση στα ατομικά μέτρα υγιεινής συστήνεται κατά και μετά το κύμα επιστροφής από τις διακοπές.
Ειδικότερα, σε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως πλοία. Έτσι, θα υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων από το λιμενικό για την τήρηση των μέτρων και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: