ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ : Οι κυρώσεις θα επεκταθούν και θα εξειδικευτούν, με αίτημα και κατά την
κρίση των υπηρεσιακών παραγόντων και των οργάνων της νομοθετικής και της
εκτελεστικής εξουσίας.
Περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων, σημαίνει ότι δεν θα δίνεται έγκριση εξαγωγής ούτε για αμερικάνικη βίδα στην Τουρκία. Δηλαδή, το ήδη εφαρμοζόμενο εδώ και χρόνια άτυπο εμπάργκο εξοπλισμών, θα γίνει επίσημο και θα αυστηροποιηθεί σε απόλυτο βαθμό. Με
αποτέλεσμα στο κοντινό μέλλον, την πλήρη απαξίωση όσων από τα μέσα των
Ε.Δ. της Τουρκίας, έχουν αγοραστεί από τις Η.Π.Α., η παραχθεί σε
συνεργασία με αυτές. Τα μονίμως καθυστερημένα ελληνικά μέσα, δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα τι γίνεται. Οι
ουσία δεν είναι οι κυρώσεις στους 5 αξιωματούχους, αλλά αυτές που
επιβάλλονται στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών της Προεδρίας. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει απαγόρευση στις άδειες εξαγωγών, στα δάνεια και στις πιστώσεις σε αυτήν. Χωρίς οι κυρώσεις να έχουν εξειδικευτεί ακόμα πλήρως.
Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.
#BREAKING US slaps sanctions on Turkish defense firm over Russian purchase: Pompeo pic.twitter.com/Kl7xfbmD7S
— AFP News Agency (@AFP) December 14, 2020
Η πολυαναμενόμενη κίνηση της Ουάσινγκτον αναμένεται να εξοργίσει την Άγκυρα και δυνητικά να βλάψει την τουρκική οικονομία, που ήδη πλήττερα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Πομπέο κάλεσε την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το πρόβλημα με τους S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.
Ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.
Σε ανάρτηση του στο Twitter o Πομπέο δήλωσε τα εξής: “Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε στην αγορά και τη δοκιμή του συστήματος S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις στο SSB της Τουρκίας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως το #CAATSA. Δεν θα ανεχθούμε σημαντικές συναλλαγές με την Ρωσία στον αμυντικό τομέα.”
Επίσης, τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.
Η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών
Ερντογάν: Περιμένουμε στήριξη από τις ΗΠΑ και όχι κυρώσεις
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει από τον νατοϊκό της σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να την υποστηρίξουν και να μην της επιβάλουν κυρώσεις για την αγορά και την απόκτηση των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400.
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι αναστατωμένος που η Ουάσινγκτον προχώρησε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων.
«Ούτε οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ούτε την Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
«Μας λυπεί πως στην Ε.Ε και στις ΗΠΑ αυξήθηκε η ρητορική των κυρώσεων και πως κινητοποιήθηκε η διαδικασία τους. Ενώ η Τουρκία απο την Ε.Ε. δεν περιμένει κυρώσεις αλλά να τηρήσει το λόγο της για πλήρη ένταξη της χώρας μας στην Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στον τουρκικό λαό.
«Όπως και από τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ, δεν περιμένουμε κυρώσεις αλλά να μας στηρίξουν στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και εναντίον των δυνάμεων που έχουν λογαριασμούς στην περιοχή μας. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θέλει εντάσεις ή συγκρούσεις. Όμως όπως δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός έτσι δεν θα επιτρέψουμε να καταπατήσουν τα δικαιώματα μας» συμπλήρωσε.
Θα ασκήσει βέτο ο Τραμπ;
Η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις προκάλεσε εντύπωση, πάντως, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει ότι θα ασκήσει βέτο στην απόφαση της Γερουσίας που ενέκρινε εξαρχής την απόφαση αυτή.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400.
Ωστόσο, χτες το βράδυ ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη θέλησή του να ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κίνα θα βγει κερδισμένη από το νέο νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ. Δεν είναι γνωστό αν ο Τραμπ είναι αντίθετος και με τις κυρώσεις κατά του φίλου του, Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου